Témata prací (Výběr práce)Témata prací (Výběr práce)(verze: 368)
Detail práce
   Přihlásit přes CAS
Dějiny obchodu s indonéským kořením
Název práce v češtině: Dějiny obchodu s indonéským kořením
Název v anglickém jazyce: History of Indonesian Spice Trade
Klíčová slova: koření, muškátový oříšek, hřebíček, zámořské plavby, Moluky, Indonésie
Klíčová slova anglicky: spices, nutmeg, clove, overseas trips, Moluccas, Indonesia
Akademický rok vypsání: 2012/2013
Typ práce: bakalářská práce
Jazyk práce: čeština
Ústav: Ústav asijských studií (21-UAS)
Vedoucí / školitel: Mgr. Ondřej Pokorný, Ph.D.
Řešitel: skrytý - zadáno a potvrzeno stud. odd.
Datum přihlášení: 07.06.2013
Datum zadání: 12.06.2013
Schválení administrátorem: zatím neschvalováno
Datum potvrzení stud. oddělením: 10.07.2013
Datum a čas obhajoby: 11.02.2015 13:00
Datum odevzdání elektronické podoby:27.12.2014
Datum proběhlé obhajoby: 11.02.2015
Odevzdaná/finalizovaná: odevzdaná studentem a finalizovaná
Oponenti: PhDr. Tomáš Petrů, Ph.D.
 
 
 
Zásady pro vypracování
Bakalářská práce si klade za cíl v úplnosti pojednat o koření v Indonésii, především o jeho historii, specifikách, užití a také významu. Hlavní pozornost bude věnována historii obchodu s indonéským kořením od jeho počátků spolu s prvními zámořskými výpravami vedenými ze Západu přes jeho zlatou éru až po úpadek zájmu Západu o tuto komoditu. Práce se také zaměří na vyhodnocení pozitiv a negativ této historické skutečnosti pro indonéský region.

Úvod
Geografické vymezení regionu
Druhy indonéského koření, jeho specifika, užití a význam
Počátky obchodu s indonéským kořením se Západem
Zlatá éra obchodování s kořením
Úpadek zájmu o tuto komoditu
Pozitiva a negativa obchodu s kořením pro indonéský region
Závěr
Seznam odborné literatury
BASTIN, J. S. The Native Policies of Sir Stamford Raffles in Java and Sumatra: An Economic Interpretation. Oxford: Clarendon Press, 1957. xx, 163 s.
DIENSTBIER, J.,VLČKOVÁ, A. O koření. 1. vyd. Praha: Lidové nakladatelství, 1986. 183, 8 s.
DUBOVSKÁ, Z., PETRŮ, T., ZBOŘIL, Z. Dějiny Indonésie. 1. vyd. Praha: Nakladatelství Lidové noviny, 2005. 576 s. ISBN 80-7106-457-2.
Dynamics of Indonesian History. Amsterdam: North Holland, 1978. 16, 395 s.
Encyklopedie Diderot: všeobecná encyklopedie v osmi svazcích. Praha: DIDEROT, 1999. ISBN 80-902555-5-8, svazek 3.
FREEDMAN, P. Out of the East: Spices and the Medieval Imagination. New Haven: Yale University Press, 2009. ISBN 978-0-300-15135-0.
HALL, D. G. E. A History of South-East Asia. London: Macmillan, 1955. 15, 807 s.
HUYGHE, E., HUYGHE, F. B. Lovci koření na cestě do bájné Indie. Praha: Volvox Globator, 1997. ISBN 80-7207-108-4.
KEAY, J. The Spice Route: A History. 1st publ. London: John Murray, 2005. 368 s. ISBN 0-7195-6198-1.
LAVENDEROVÁ, S., FRANKLINOVÁ, A. Magické rostliny aneb od A do Z. Praha: VOLVOX GLOBATOR, 1999. ISBN 80-7207-279-X.
LEUR, J. C. Van. Indonesian Trade and Society: Essays in Asian Social and Economic History. The Hague: W. van Hoeve, 1955. 19, 465 s. Selected Studies on Indonesia; Vol. 1.
LÁNSKÁ, D. a kol. Koření pro každé vaření. 2. vyd. Praha: Práce, 1979. 254 s.
MILTON, G. Plavby za bohatstvím: Boj o souostroví muškátového oříšku. Praha: Nakladatelství BRÁNA, s.r.o., 2001. ISBN 80-7243-127-7.
NORMANOVÁ, J. Chuť a vůně koření: Praktický rádce jak rozeznávat a používat koření. Bratislava: Gemini, spol. s r.o., 1992. ISBN 80-85265-75-3.
NOUZOVÁ, A., NOUZA, M., NOUZA, K. Variace na kuchyně Orientu. Praha: Avicenum, zdravotnické nakladatelství, 1983. ISBN 08-046-83.
PALMIER, L. Indonesia. London: Thames and Hudson, ©1965.
TURNER, J. Spice: The History of a Temptation. New York: Vintage Books, 2005. xxiv, 352 s. ISBN 0-375-70705-0.
VLEKKE, B. H. M. Nusantara: a History of the East Indian Archipelago. 2nd print. Cambridge (Mass.): Harvard Univ. Press, 1944. 15, 439 s.
 
Univerzita Karlova | Informační systém UK