Témata prací (Výběr práce)Témata prací (Výběr práce)(verze: 368)
Detail práce
   Přihlásit přes CAS
Znárodněné pivo. Pivovarnictví ve středních Čechách 1945–1955
Název práce v češtině: Znárodněné pivo. Pivovarnictví ve středních Čechách 1945–1955
Název v anglickém jazyce: The Nationalized Beer. Brewing Industry in Central Bohemia 1945–1955
Klíčová slova: pivo; pivovarnictví; znárodněný průmysl; Československo 1945–1955; plánování; spotřební kultura
Klíčová slova anglicky: Beer; Brewing industry; Nationalization; Czechoslovakia 1945–1955; Economic planning; Consumer culture
Akademický rok vypsání: 2012/2013
Typ práce: bakalářská práce
Jazyk práce: čeština
Ústav: Ústav světových dějin (21-USD)
Vedoucí / školitel: PhDr. Ondřej Vojtěchovský, Ph.D.
Řešitel: skrytý - zadáno a potvrzeno stud. odd.
Datum přihlášení: 20.05.2013
Datum zadání: 20.05.2013
Schválení administrátorem: zatím neschvalováno
Datum potvrzení stud. oddělením: 09.07.2013
Datum a čas obhajoby: 12.09.2016 09:00
Datum odevzdání elektronické podoby:02.08.2016
Datum proběhlé obhajoby: 12.09.2016
Odevzdaná/finalizovaná: odevzdaná studentem a finalizovaná
Oponenti: Mgr. Jiří Janáč, Ph.D.
 
 
 
Zásady pro vypracování
Po druhé světové válce se v Československu, ostatně jako ve většině evropských zemí, prosadila tendence zavádět do hospodářství principy etatizace, plánování a racionalizace výroby. Ovšem v praxi se uplatňování těchto zásad setkávalo s těžkostmi, které politické a ekonomické kruhy neočekávaly. Nešlo přitom jen o různé představy o míře a podobě zásahů do ekonomiky na straně komunistů a představitelů nekomunistických stran, ale také spory a prosazování různých partikulárních zájmů, které provázela radikální forma zestátňování prováděná komunisty po únorovém převratu 1948.
Cílem práce je analyzovat průběh nacionalizace v případě pivovarnictví, které jednak patřilo k tradičním odvětvím českého průmyslu, jednak přes značnou kapitálovou a výrobní koncentraci už v předcházejícím období si zachovávalo vysoký stupeň diverzity sahající od velkovýroby až po podniky rodinného charakteru.
Práce se bude zabývat například mechanismy obsazování vedoucích funkcí, dopadem nacionalizace a politických změn na zaměstnance, činností odborů, strategiemi řízení výroby (plnění plánů vládních institucí, socialistické soutěžení mezi podniky), vlivem státních programů zlepšování výživy obyvatelstva či protialkoholních kampaní apod.
Autor se rovněž pokusí osvětlit společenský dopad znárodňování a racionalizace pivovarnictví: jak byl vnímán zaměstnanci a zákazníky, a tedy, jak se odrážel na celkové kultuře pití piva a pohostinství v české společnosti.
Předmětem analýzy budou pivovary ve středních Čechách. Důvody pro toto regionální vymezení jsou následující: jednak vyplývá z logiky sloučení pivovarů tohoto regionu pod jeden národní podnik, jednak z dostupnosti archivního materiálu, který je z tohoto důvodu soustředěn do jednoho archivního fondu.
Chronologicky bude práce vymezena rokem 1945, kdy některé z pivovarů po konfiskaci nepřátelského majetku a po první vlně znárodnění přešly pod národní správu, a rokem 1955, kdy vyvrcholil proces racionalizace výroby vytvořením jednotného národního podniku Středočeské pivovary.
Nejvíce pozornosti autor věnuje největšímu pivovaru středních Čech, totiž pivovaru ve Velkých Popovicích, který se v roce 1955 stal i ústředním provozem tehdy sjednoceného podniku.
Seznam odborné literatury
Prameny:
Státní oblastní archiv Praha
fond Velkopopovický pivovar, n.p. 1946–1955
fond Středočeské pivovary, n.p. Velké Popovice 1955–1988

Národní archiv ČR
fond Ministerstvo vnitřního obchodu
fond Ministerstvo výživy 1945–1950 (1956)
fond Státní plánovací komise (1949) 1959–1979
fond Státní úřad plánovací I 1945–1949
fond Státní úřad plánovací II 1949–1959

Literatura:
Průcha, Václav a kol.: Hospodářské a sociální dějiny Československa 1918–1992, sv. 2, Brno 2009.
Kuklík, Jan: Znárodněné Československo. Od znárodnění k privatizaci. Státní zásahy do vlastnických a dalších majetkových práv v Československu a jinde v Evropě, Praha 2010.
Chládek, Ladislav: Pivovarnictví, Praha, 2007.
Likovský, Zdeněk: Pivovary československého území 1900–1948, Praha, 2006.
Antonín Kratochvíle: Pivovarství českých zemí v proměnách 20. století, Praha 2005.
Martin Franc: Řasy, nebo knedlíky, Praha 2003.
Knapík, Franc a kol.: Průvodce kulturním děním a životním stylem v českých zemích 1948–1967, Praha 2011.
Novotný, Vladimír (ed.): Hospody a pivo v české společnosti, Praha 1997.
 
Univerzita Karlova | Informační systém UK