Vliv riboflavinu na produkci a zhášení singletního kyslíku
Název práce v češtině: | Vliv riboflavinu na produkci a zhášení singletního kyslíku |
---|---|
Název v anglickém jazyce: | Influence of ribofllavin on generation and quenching of singlet oxygen |
Klíčová slova: | singletní kyslík|luminiscence|riboflavin|excitatční energie|doba života |
Klíčová slova anglicky: | singlet oxygen|luminescence|riboflavin|excitation energy|lifetime |
Akademický rok vypsání: | 2019/2020 |
Typ práce: | bakalářská práce |
Jazyk práce: | čeština |
Ústav: | Katedra chemické fyziky a optiky (32-KCHFO) |
Vedoucí / školitel: | doc. RNDr. Roman Dědic, Ph.D. |
Řešitel: | Bc. Jan Moučka - zadáno a potvrzeno stud. odd. |
Datum přihlášení: | 09.10.2019 |
Datum zadání: | 24.10.2019 |
Datum potvrzení stud. oddělením: | 27.11.2019 |
Datum a čas obhajoby: | 08.07.2021 09:00 |
Datum odevzdání elektronické podoby: | 27.05.2021 |
Datum odevzdání tištěné podoby: | 27.05.2021 |
Datum proběhlé obhajoby: | 08.07.2021 |
Oponenti: | RNDr. Petr Gabriel, Ph.D. |
Zásady pro vypracování |
1. stručné seznámení se s reaktivními formami kyslíku a fotodynamickou terapií
2. zvládnutí měření na aparatuře pro časově rozlišenou luminiscenci singletního kyslíku 3. rešerše publikovaných výsledků 4. měření luminiscence singletního kyslíku a tripletů fotosensibilizátorů v roztocích s různou koncentrací ribflavinu |
Seznam odborné literatury |
[1] GILBERT, D. L. - COLTON, C. A. (Ed.). Reactive Oxygen Species in Biological Systems: An Interdisciplinary Approach. New York : Kluwer Academic Publishers, 2002.
[2] LAKOWICZ, J. R. Principles of Fluorescence Spectroscopy. Berlin : Springer, third edition, 2006. ISBN 978-0387-31278-1. [3] SHIMIZU, R. - YAGI, M. - KIKUCHI, A. Suppression of riboflavin-sensitized singlet oxygen generation by L-ascorbic acid, 3-O-ethyl-L-ascorbic acid and Trolox, Journal of Photochemistry & Photobiology, B: Biology, 2019, vol. 191, p. 116-122. |
Předběžná náplň práce |
Riboflavin (vitamín B2) se účastní řady procesů v organismu. Je součástí některých nápojů (pivo), kde může působit jako antioxidant. Může být zhášečem singletního kyslíku, ale i jeho fotosensibilizátorem. Cílem práce bude prostudovat zhášení a případnou fotogeneraci singletního kyslíku v roztocích s riboflavinem pomocí časově rozlišené luminiscence. |