Témata prací (Výběr práce)Témata prací (Výběr práce)(verze: 368)
Detail práce
   Přihlásit přes CAS
Vliv riboflavinu na produkci a zhášení singletního kyslíku
Název práce v češtině: Vliv riboflavinu na produkci a zhášení singletního kyslíku
Název v anglickém jazyce: Influence of ribofllavin on generation and quenching of singlet oxygen
Klíčová slova: singletní kyslík|luminiscence|riboflavin|excitatční energie|doba života
Klíčová slova anglicky: singlet oxygen|luminescence|riboflavin|excitation energy|lifetime
Akademický rok vypsání: 2019/2020
Typ práce: bakalářská práce
Jazyk práce: čeština
Ústav: Katedra chemické fyziky a optiky (32-KCHFO)
Vedoucí / školitel: doc. RNDr. Roman Dědic, Ph.D.
Řešitel: Bc. Jan Moučka - zadáno a potvrzeno stud. odd.
Datum přihlášení: 09.10.2019
Datum zadání: 24.10.2019
Datum potvrzení stud. oddělením: 27.11.2019
Datum a čas obhajoby: 08.07.2021 09:00
Datum odevzdání elektronické podoby:27.05.2021
Datum odevzdání tištěné podoby:27.05.2021
Datum proběhlé obhajoby: 08.07.2021
Oponenti: RNDr. Petr Gabriel, Ph.D.
 
 
 
Zásady pro vypracování
1. stručné seznámení se s reaktivními formami kyslíku a fotodynamickou terapií
2. zvládnutí měření na aparatuře pro časově rozlišenou luminiscenci singletního kyslíku
3. rešerše publikovaných výsledků
4. měření luminiscence singletního kyslíku a tripletů fotosensibilizátorů v roztocích s různou koncentrací ribflavinu
Seznam odborné literatury
[1] GILBERT, D. L. - COLTON, C. A. (Ed.). Reactive Oxygen Species in Biological Systems: An Interdisciplinary Approach. New York : Kluwer Academic Publishers, 2002.
[2] LAKOWICZ, J. R. Principles of Fluorescence Spectroscopy. Berlin : Springer, third edition, 2006. ISBN 978-0387-31278-1.
[3] SHIMIZU, R. - YAGI, M. - KIKUCHI, A. Suppression of riboflavin-sensitized singlet oxygen generation by L-ascorbic acid, 3-O-ethyl-L-ascorbic acid and Trolox, Journal of Photochemistry & Photobiology, B: Biology, 2019, vol. 191, p. 116-122.
Předběžná náplň práce
Riboflavin (vitamín B2) se účastní řady procesů v organismu. Je součástí některých nápojů (pivo), kde může působit jako antioxidant. Může být zhášečem singletního kyslíku, ale i jeho fotosensibilizátorem. Cílem práce bude prostudovat zhášení a případnou fotogeneraci singletního kyslíku v roztocích s riboflavinem pomocí časově rozlišené luminiscence.
 
Univerzita Karlova | Informační systém UK