Ramanova optická aktivita cukrů
Název práce v češtině: | Ramanova optická aktivita cukrů |
---|---|
Název v anglickém jazyce: | Raman optical activity of carbohydrates |
Akademický rok vypsání: | 2006/2007 |
Typ práce: | bakalářská práce |
Jazyk práce: | čeština |
Ústav: | Fyzikální ústav UK (32-FUUK) |
Vedoucí / školitel: | RNDr. Vladimír Kopecký, Ph.D. |
Řešitel: | skrytý - zadáno a potvrzeno stud. odd. |
Datum přihlášení: | 09.11.2006 |
Datum zadání: | 09.11.2006 |
Datum a čas obhajoby: | 26.06.2007 00:00 |
Datum odevzdání elektronické podoby: | 26.06.2007 |
Datum proběhlé obhajoby: | 26.06.2007 |
Oponenti: | RNDr. Josef Kapitán, Ph.D. |
Konzultanti: | prof. RNDr. Vladimír Baumruk, DrSc. |
Zásady pro vypracování |
1. Seznámit se s principy Ramanovy optické aktivity (ROA).
2. Vypracovat rešerši na téma měření cukrů a cukerné složky glykoproteinů pomocí ROA a kritické porovnání s dalšími spektroskopickými technikami. 3. Prakticky zvládnout měření na ROA spektrometru. 4. Změřit ROA spektra vybrané série cukrů. 5. Provést analýzu dat se zaměření na strukturní znaky přítomné v ROA spektrech různých cukrů a jejich aplikovatelnosti při analýze ROA spekter glykoproteinů. |
Seznam odborné literatury |
L. D. Barron, L. Hecht, I. H. McColl, E. W. Blanch: Raman optical activity comes of age. Molecular Physics 102 (2004) 731-744.
L. D. Barron, L. Hecht, E. W. Blanch, A. F. Bell: Solution structure and dynamics of biomolecules from Raman optical activity. Progress in Biophysics and Molecular Biology 73 (2000) 1-49. J. Kapitán: Teoretický a experimentální rozvoj Ramanovy optické aktivity jako metody studia biomolekul ve vodném prostředí. Dizertační práce, MFF UK, Praha 2006. M. E. Taylor, K. Drickamer: Introduction to glycobiology. Oxford University Press, Oxford - New York 2003, 2006. F. Zhu, N. W. Isaacs, L. Hecht, G. E. Trantner, L. D. Barron: Raman optical activity of proteins, carbohydrates and glycoproteins. Chirality 18 (2006) 103-115. |
Předběžná náplň práce |
Ramanova optická aktivita, jakožto nová moderní metoda s velkým aplikačním potenciálem, v sobě spojuje stereochemickou citlivost konvenční optické aktivity s vyšším spektrálním rozlišením a tudíž i bohatším strukturním obsahem a konformační citlivostí vibrační spektroskopie. Je to ve své podstatě technika diferenční spektroskopie, kdy měříme rozdíl v odezvě chirální molekuly vůči pravo- a levotočivě kruhově polarizovanému záření. Zde právě leží výhoda této techniky nad konvenční Ramanovou spektroskopií glykoproteinů, neboť právě ROA může přinést poznatky o struktuře cukerné složky proteinů, které mohou být jen těžko dosaženy jinými spektroskopickými technikami. Za tímto účelem je však třeba prostudovat spektra jednotlivých jednoduchých cukrů, což bude právě částí náplně bakalářské práce. Měření bude prováděno na unikátním nově přebudovaném ROA spektrometru (jediném v Čechách a jedním z mála v Evropě). |