Témata prací (Výběr práce)Témata prací (Výběr práce)(verze: 368)
Detail práce
   Přihlásit přes CAS
Boj proti hladu ve světě pomocí GMOs (geneticky modifikovaných organismů): kritická analýza diskurzů
Název práce v češtině: Boj proti hladu ve světě pomocí GMOs (geneticky modifikovaných organismů): kritická analýza diskurzů
Název v anglickém jazyce: Fighting global hunger through GMOs (genetically modified organisms): a critical analysis of discourses
Akademický rok vypsání: 2020/2021
Typ práce: diplomová práce
Jazyk práce: čeština
Ústav: Katedra sociální geografie a regionálního rozvoje (31-340)
Vedoucí / školitel: prof. RNDr. Josef Novotný, Ph.D.
Řešitel: skrytý - zadáno a potvrzeno stud. odd.
Datum přihlášení: 05.12.2020
Datum zadání: 05.12.2020
Datum potvrzení stud. oddělením: 05.12.2020
Předběžná náplň práce
Genetické modifikace organismů (GMOs) jsou v dnešní době dostupnější než kdy dříve. Velký potenciál nabízejí nové technologie mimo jiné v zemědělské sféře, jako například pro pěstování odolnějších či výživnějších zemědělských plodin, jejichž využití by zejména v rozvojových zemích mohlo být podle některých vědců revoluční. Debata spojená s GMOs je však velmi polarizovaná a jiní odborníci se k problematice staví kritičtěji. Vyvstává totiž mnoho otázek týkajících se například sociální a environmentální udržitelnosti GMOs. Tato diplomová práce bude s využitím postupů kritické analýzy diskurzu studovat narativy související s využitém GMOs pro snižování hladu ve světě.
Výzkumná otázka: Nakolik a jakým způsobem (jakými narativy či diskurzivními praktikami) je využití GMOs spojováno s otázkami boje proti hladu ve světě?
Metoda: Kritická diskurzivní analýza.
Analyzované materiály: Bude stanoveno (možná konfrontace pozic/narativů: vědců, politiků, médií, NGOs)
Relevantní teorie a koncepty: Teorie potravinových režimů (obecné zarámování problematiky), neo-malthusiánství a (neo)produktivistické paradigma v přístupu k potravinové bezpečnosti a kritika tohoto
Inspirace:
Cook, G. (2004). Genetically modified language: the discourse of arguments for GM crops and food. Routledge.
Stone, G. D., & Glover, D. (2011). Genetically modified crops and the ‘food crisis’: discourse and material impacts. Development in Practice, 21(4-5), 509-516.
Glover, D. (2010). The corporate shaping of GM crops as a technology for the poor. The Journal of Peasant Studies, 37(1), 67-90.
Holt Giménez, E., & Shattuck, A. (2011). Food crises, food regimes and food movements: rumblings of reform or tides of transformation?. The Journal of peasant studies, 38(1), 109-144.
 
Univerzita Karlova | Informační systém UK