Mletí a kryomletí prášků na bázi Al a studium jejich tvrosti
Název práce v češtině: | Mletí a kryomletí prášků na bázi Al a studium jejich tvrosti |
---|---|
Název v anglickém jazyce: | Milling and cryo-milling of Al-based powders and investigation of their hardness |
Klíčová slova: | Al prášky, mletí, mikrotvrdost |
Klíčová slova anglicky: | Al-based powders, milling, microhardness |
Akademický rok vypsání: | 2015/2016 |
Typ práce: | projekt |
Jazyk práce: | čeština |
Ústav: | Katedra fyziky materiálů (32-KFM) |
Vedoucí / školitel: | doc. RNDr. Přemysl Málek, CSc. |
Řešitel: | skrytý - zadáno a potvrzeno stud. odd. |
Datum přihlášení: | 13.11.2015 |
Datum zadání: | 13.11.2015 |
Datum potvrzení stud. oddělením: | 20.09.2016 |
Zásady pro vypracování |
1) prohloubení znalostí mletí a kryomletí slitin na bázi Al
2) ověření vlivu podmínek mletí na mikrostrukturu a mikrotvrdost 3) na základě výsledků bude vypracována závěrečná zpráva |
Seznam odborné literatury |
J. Cintas, E. S. Caballero, J. M. Montes, F. G. Cuevas, and C. Arevalo, Adv. Mater. Sci. Eng., vol. 2014, 2014, 8.
C. Suryanarayana, Prog. Mater Sci., Vol. 46, 2001, 1–184. E.S. Caballeroa, J. Cintasa, F.G. Cuevasb, J.M. Montesa, J.M. Gallardoa, Powder Technol., Vol. 287, 2016, 341-345. N.C. Kothari, J. Nucl. Mater., Vol. 41, 1971, 303-312. |
Předběžná náplň práce |
Ultrajemnozrnné materiály jsou v současnosti intenzivně zkoumány pro jejich výjimečné vlastnosti v porovnání s klasicky připravenými materiály. Mikrostruktura těchto materiálů je tvořena zrny o velikosti pod 1 µm a jsou připravovány moderními metodami práškové metalurgie, jako je například atomizace tavenin. Prášek vyrobený atomizací může být následně zpracován mletím za různých podmínek s cílem případného dalšího zjemnění mikrostruktury a ovlivnění fázového složení v důsledku vnesení značného množství energie do materiálu během kolizí částic prášku s mlecími koulemi. Pro sintraci vyrobených prášků lze s výhodou použít metodu spark plasma sintering. Pro získání žádoucí mikrostruktury je důležitý vhodný vyber parametru mleti (teplota mletí, doba mletí, počet otáček, poměr velikosti mlecích koulí a zrn prášku, mlecí prostředí a mlecí koule) i vhodný výběr parametrů sintrování. Práce bude zaměřena na ověření vlivu těchto parametrů na výslednou mikrostrukturu a pevnostní charakteristiky, které budou sledovány měřením mikrotvrdosti. Práce na projektu bude dokončena nejpozději ke dni 31.05. 2016. |