Témata prací (Výběr práce)Témata prací (Výběr práce)(verze: 368)
Detail práce
   Přihlásit přes CAS
Mletí a kryomletí prášků na bázi Al a studium jejich tvrosti
Název práce v češtině: Mletí a kryomletí prášků na bázi Al a studium jejich tvrosti
Název v anglickém jazyce: Milling and cryo-milling of Al-based powders and investigation of their hardness
Klíčová slova: Al prášky, mletí, mikrotvrdost
Klíčová slova anglicky: Al-based powders, milling, microhardness
Akademický rok vypsání: 2015/2016
Typ práce: projekt
Jazyk práce: čeština
Ústav: Katedra fyziky materiálů (32-KFM)
Vedoucí / školitel: doc. RNDr. Přemysl Málek, CSc.
Řešitel: skrytý - zadáno a potvrzeno stud. odd.
Datum přihlášení: 13.11.2015
Datum zadání: 13.11.2015
Datum potvrzení stud. oddělením: 20.09.2016
Zásady pro vypracování
1) prohloubení znalostí mletí a kryomletí slitin na bázi Al
2) ověření vlivu podmínek mletí na mikrostrukturu a mikrotvrdost
3) na základě výsledků bude vypracována závěrečná zpráva
Seznam odborné literatury
J. Cintas, E. S. Caballero, J. M. Montes, F. G. Cuevas, and C. Arevalo, Adv. Mater. Sci. Eng., vol. 2014, 2014, 8.
C. Suryanarayana, Prog. Mater Sci., Vol. 46, 2001, 1–184.
E.S. Caballeroa, J. Cintasa, F.G. Cuevasb, J.M. Montesa, J.M. Gallardoa, Powder Technol., Vol. 287, 2016, 341-345.
N.C. Kothari, J. Nucl. Mater., Vol. 41, 1971, 303-312.
Předběžná náplň práce
Ultrajemnozrnné materiály jsou v současnosti intenzivně zkoumány pro jejich výjimečné vlastnosti v porovnání s klasicky připravenými materiály. Mikrostruktura těchto materiálů je tvořena zrny o velikosti pod 1 µm a jsou připravovány moderními metodami práškové metalurgie, jako je například atomizace tavenin. Prášek vyrobený atomizací může být následně zpracován mletím za různých podmínek s cílem případného dalšího zjemnění mikrostruktury a ovlivnění fázového složení v důsledku vnesení značného množství energie do materiálu během kolizí částic prášku s mlecími koulemi. Pro sintraci vyrobených prášků lze s výhodou použít metodu spark plasma sintering. Pro získání žádoucí mikrostruktury je důležitý vhodný vyber parametru mleti (teplota mletí, doba mletí, počet otáček, poměr velikosti mlecích koulí a zrn prášku, mlecí prostředí a mlecí koule) i vhodný výběr parametrů sintrování. Práce bude zaměřena na ověření vlivu těchto parametrů na výslednou mikrostrukturu a pevnostní charakteristiky, které budou sledovány měřením mikrotvrdosti. Práce na projektu bude dokončena nejpozději ke dni 31.05. 2016.
 
Univerzita Karlova | Informační systém UK