Témata prací (Výběr práce)Témata prací (Výběr práce)(verze: 368)
Detail práce
   Přihlásit přes CAS
Antimikrobiální funkce jednotlivých komponent ptačí skořápky
Název práce v češtině: Antimikrobiální funkce jednotlivých komponent ptačí skořápky
Název v anglickém jazyce: Antimicrobial function of the particular eggshell components
Klíčová slova: protoporphyrin, biliverdin, kutikula, skořápková matrix
Klíčová slova anglicky: protoprhyrine, biliverdin, cuticle, eggshell matrix
Akademický rok vypsání: 2014/2015
Typ práce: bakalářská práce
Jazyk práce: čeština
Ústav: Katedra zoologie (31-170)
Vedoucí / školitel: Mgr. Veronika Gvoždíková Javůrková, Ph.D.
Řešitel:
Předběžná náplň práce
Pro vysvětlení evoluce ptačí skořápky a její vysoké mezi- a vnitro-druhové variability ve zbarvení bylo vysloveno mnoho hypotéz postrádajících však konzistentní podporu. Poměrně nedávno prokázaný výskyt širokého spektra antimikrobiálních proteinů ve vaječné skořápce a antimikrobiální potenciál samotných pigmentů zodpovídajících za zbarvení skořápky, poukazuje na zásadní roli těchto komponent v redukci mikrobiální infekce, která je považovaná za jeden z hlavních faktorů negativně ovlivňujících reprodukční úspěch u ptáků. Přesto je tento adaptivní význam kompozice ptačí skořápky v současných studiích opomíjen. Bakalářská práce by měla být zaměřena jednak na popis jednotlivých komponent ptačí skořápky (pigmenty, proteiny), na vysvětlení jejich antimikrobiálního potenciálu a variability včetně posouzení jejich adaptivního významu u jednotlivých skupin ptáků.
 
Univerzita Karlova | Informační systém UK