Témata prací (Výběr práce)Témata prací (Výběr práce)(verze: 368)
Detail práce
   Přihlásit přes CAS
Dietní systém v nemocnicích ČR: realita a objektivní potřeby
Název práce v češtině: Dietní systém v nemocnicích ČR: realita a objektivní potřeby
Název v anglickém jazyce: The Dietary System in Hospitals in the Czech Republic:
Reality and Objective Needs
Klíčová slova: dieta, dietní systém, dietologie, dietoterapie, nutriční terapeut, realita, objektivní potřeby
Klíčová slova anglicky: diet, dietary system, dietology, dietotherapy, nutritional therapist, reality, objective needs
Akademický rok vypsání: 2009/2010
Typ práce: bakalářská práce
Jazyk práce: čeština
Ústav: Ústav teorie a praxe ošetřovatelství 1. LF UK (11-00250)
Vedoucí / školitel: doc. MUDr. Pavel Kohout, Ph.D.
Řešitel: skrytý - zadáno vedoucím/školitelem
Datum přihlášení: 16.11.2010
Datum zadání: 31.03.2011
Datum a čas obhajoby: 14.06.2011 12:00
Místo konání obhajoby: IV. interní klinika 1. LF UK a VFN
Datum odevzdání elektronické podoby:31.03.2011
Datum proběhlé obhajoby: 14.06.2011
Předmět: Obhajoba bakalářské práce (B01747)
Oponenti: MUDr. Renáta Zvěřinová
 
 
 
Zásady pro vypracování
se řídí Pokyny pro vypracování diplomové práce ÚTPO, Opatřením děkana č. 10/2008 a Pokyny pro napsání práce na závěr bakalářských, magisterských nebo doktorských studií k získání titulu Bc., Mgr. nebo PhD. na 1. lékařské fakultě UK v Praze.
Konzultant: doc. MUDr. Pavel Kohout, Ph.D. - Fakultní Thomayerova Nemocnice, Praha
Předběžná náplň práce
Tato práce pojednává o dietním systému v zařízeních České republiky, speciálně v nemocnicích, se zaměřením na realitu a objektivní potřeby. Je rozdělena na dvě části, část teoretickou a výzkumnou. Teoretická část popisuje pojmy, jako je dietologie, dieta, nutriční terapeut a také následně historii, současnost a případnou budoucnost dietního systému na území České republiky.
Ve výzkumné části je zkoumána realita a objektivní potřeby zařízení v této oblasti. Pozornost je věnována objektivním závěrům pramenícím z výzkumného šetření a taktéž podnětům a připomínkám k dané problematice obdrženým od odborníků z jednotlivých zařízení. Byly stanoveny tři hypotézy, které byly zkoumány. Uvedená data byla získána ze zařízení typu nemocnice, lázně, domovy důchodců. Jednalo se o základní výzkum kvantitativní, technika výzkumu byla formou dotazníku.
Na základě námětů a připomínek jednotlivých zařízení, zkušeností a poznatků byl vytvořen návrh pro sestavení obecného dietního systému a materiálů s ním souvisejících.
Předběžná náplň práce v anglickém jazyce
This paper deals with the dietary system in the facilities in the Czech Republic, particularly in hospitals, with the focus on reality and objective needs. It is divided into two parts – theoretical and research part. The theoretical part explains the terms such as dietology, diet, nutritional therapist, and subsequently the history, present state and possible future of the dietary system in the Czech Republic.
In the research part, the reality and objective needs in the given field are explored. The focus is on objective conclusions of the research exploration as well as on initiatives and comments from professionals in the particular facilities. Three hypotheses were set and subsequently examined. The above data was obtained from facilities such as hospital, spas and health resorts, and senior homes. The research was basic and quantitative in nature; data-collecting was done using a questionnaire.
Basing on ideas and comments from the particular facilities and the knowledge and experience gained, a plan was set up to compile a general dietary system and its complements.
 
Univerzita Karlova | Informační systém UK