Témata prací (Výběr práce)Témata prací (Výběr práce)(verze: 368)
Detail práce
   Přihlásit přes CAS
Chemické složení pravěké stravy
Název práce v češtině: Chemické složení pravěké stravy
Název v anglickém jazyce: Chemical composition of prehistoric alimentation
Akademický rok vypsání: 2009/2010
Typ práce: bakalářská práce
Jazyk práce: čeština
Ústav: Katedra chemie a didaktiky chemie (41-KCHDCH)
Vedoucí / školitel: doc. Mgr. Ing. Štěpánka Kučková, Ph.D.
Řešitel: skrytý - zadáno vedoucím/školitelem
Datum přihlášení: 15.03.2010
Datum zadání: 15.03.2010
Datum a čas obhajoby: 25.01.2012 09:00
Místo konání obhajoby: R209
Datum odevzdání elektronické podoby:15.04.2011
Datum proběhlé obhajoby: 25.01.2012
Oponenti: PhDr. Martin Čapek Adamec, Ph.D.
 
 
 
Zásady pro vypracování
1) Vypracovat rešerši o stravovacích návycích v pravěké době.
2) Zjistit proteinové složení jednotlivých potravin.
3) Připravit pokrm dle pravěké receptury, který bude sloužit jako modelový vzorek pro vědecké účely.
4) Změřit modelový vzorek metodou peptidového mapování.
Seznam odborné literatury
1) Belcastro G., Rastelli E., Mariotti V., Consiglio C., Facchini F., Bonfiglioli B.: Continuity or discontinuity of the life-style in central Italy during the roman imperial age-early middle ages transition: Diet, health, and behavior. AMERICAN JOURNAL OF PHYSICAL ANTHROPOLOGY, 132: 381-394 (2007).

2) Miller M.J., Capriles J.M., Hastorf C.A.: The fish of Lake Titicaca: implications for archaeology and changing ecology through stable isotope analysis. JOURNAL OF ARCHAEOLOGICAL SCIENCE, 37: 317-327 (2010).

3) Namdar D., Stacey R.J., Simpson S.: First results on thermally induced porosity in chlorite cooking vessels from Merv (Turkmenistan) and implications for the formation and preservation of archaeological lipid residues. JOURNAL OF ARCHAEOLOGICAL SCIENCE, 36: 2507-2516 (2009).
Předběžná náplň práce
1) Prostudování odborné literatury.
2) Vytvoření seznamu potravin konzumovaných v pravěku.
3) Pomocí veřejně dostupných databází určit proteinové složení jednotlivých potravin.
4) Připravení modelového vzorku pravěké stravy.
5) Změření připraveného modelového vzorku metodou peptidového mapování.












Předběžná náplň práce v anglickém jazyce
1) Study of specialized archaeological literature.
2) Creation of a list of prehistoric aliments.
3) Determination of protein composition of individual foodstuffs.
4) Preparation of model sample of prehistoric food.
5) Analysis of model sample using the method of peptide mass mapping.
 
Univerzita Karlova | Informační systém UK