Chemické složení pravěké stravy
Název práce v češtině: | Chemické složení pravěké stravy |
---|---|
Název v anglickém jazyce: | Chemical composition of prehistoric alimentation |
Akademický rok vypsání: | 2009/2010 |
Typ práce: | bakalářská práce |
Jazyk práce: | čeština |
Ústav: | Katedra chemie a didaktiky chemie (41-KCHDCH) |
Vedoucí / školitel: | doc. Mgr. Ing. Štěpánka Kučková, Ph.D. |
Řešitel: | skrytý - zadáno vedoucím/školitelem |
Datum přihlášení: | 15.03.2010 |
Datum zadání: | 15.03.2010 |
Datum a čas obhajoby: | 25.01.2012 09:00 |
Místo konání obhajoby: | R209 |
Datum odevzdání elektronické podoby: | 15.04.2011 |
Datum proběhlé obhajoby: | 25.01.2012 |
Oponenti: | PhDr. Martin Čapek Adamec, Ph.D. |
Zásady pro vypracování |
1) Vypracovat rešerši o stravovacích návycích v pravěké době.
2) Zjistit proteinové složení jednotlivých potravin. 3) Připravit pokrm dle pravěké receptury, který bude sloužit jako modelový vzorek pro vědecké účely. 4) Změřit modelový vzorek metodou peptidového mapování. |
Seznam odborné literatury |
1) Belcastro G., Rastelli E., Mariotti V., Consiglio C., Facchini F., Bonfiglioli B.: Continuity or discontinuity of the life-style in central Italy during the roman imperial age-early middle ages transition: Diet, health, and behavior. AMERICAN JOURNAL OF PHYSICAL ANTHROPOLOGY, 132: 381-394 (2007).
2) Miller M.J., Capriles J.M., Hastorf C.A.: The fish of Lake Titicaca: implications for archaeology and changing ecology through stable isotope analysis. JOURNAL OF ARCHAEOLOGICAL SCIENCE, 37: 317-327 (2010). 3) Namdar D., Stacey R.J., Simpson S.: First results on thermally induced porosity in chlorite cooking vessels from Merv (Turkmenistan) and implications for the formation and preservation of archaeological lipid residues. JOURNAL OF ARCHAEOLOGICAL SCIENCE, 36: 2507-2516 (2009). |
Předběžná náplň práce |
1) Prostudování odborné literatury.
2) Vytvoření seznamu potravin konzumovaných v pravěku. 3) Pomocí veřejně dostupných databází určit proteinové složení jednotlivých potravin. 4) Připravení modelového vzorku pravěké stravy. 5) Změření připraveného modelového vzorku metodou peptidového mapování. |
Předběžná náplň práce v anglickém jazyce |
1) Study of specialized archaeological literature.
2) Creation of a list of prehistoric aliments. 3) Determination of protein composition of individual foodstuffs. 4) Preparation of model sample of prehistoric food. 5) Analysis of model sample using the method of peptide mass mapping. |