Témata prací (Výběr práce)Témata prací (Výběr práce)(verze: 368)
Detail práce
   Přihlásit přes CAS
Udržitelné zemědělství a produkce biopotravin v Česku
Název práce v češtině: Udržitelné zemědělství a produkce biopotravin v Česku
Název v anglickém jazyce: Sustainable farming and organic production in Czechia
Klíčová slova: ekologické zemědělství, produkce biopotravin, Česko
Klíčová slova anglicky: organic agriculture, organic food production, Czechia
Akademický rok vypsání: 2022/2023
Typ práce: bakalářská práce
Jazyk práce: čeština
Ústav: Katedra sociální geografie a regionálního rozvoje (31-340)
Vedoucí / školitel: RNDr. Vít Jančák, Ph.D.
Řešitel: skrytý - zadáno a potvrzeno stud. odd.
Datum přihlášení: 01.11.2022
Datum zadání: 18.01.2023
Datum potvrzení stud. oddělením: 16.03.2023
Datum odevzdání elektronické podoby:31.07.2023
Datum proběhlé obhajoby: 08.09.2023
Oponenti: RNDr. Jiří Hrabák, Ph.D.
 
 
 
Zásady pro vypracování
Geografie zemědělství MZ340P143
Seznam odborné literatury
DVORSKÝ, Jan; URBAN, Jiří (2014): Základy ekologického zemědělství. Vydal Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský, Brno. https://eagri.cz/public/web/file/410563/EKO_zemedelstvi_2014.pdf
HOSNEDLOVÁ, Iveta (2015): Vývoj ekologického zemědělství v rámci EU. 2015. Diplomová práce. Univerzita Karlova, Přírodovědecká fakulta, Katedra sociální geografie a region. rozvoje.
HRABÁLKOVÁ, Andrea (2016): Vývoj a trendy ekologického zemědělství a biopotravin v ČR + svět a Evropa. Tisková konference Biosummit. Česká technologická platforma pro ekologické zemědělství. https://aa.ecn.cz/img_upload/7331e1faea7fac726e0197358f83ecdd/ti_vyvoj-ez.pdf
HRABÁK, Jiří (2018): Multifunkční zemědělství v Česku po vstupu do Evropské unie: konceptualizace, vývoj a regionální diferenciace. Praha, 2018. Disertační práce. Univerzita Karlova, Přírodovědecká fakulta, Katedra sociální geografie a region. rozvoje.
JAVŮRKOVÁ, J. (2004): Stav ekologického zemědělství v 25 členských státech EU. č. 101, Agra Focus, s. 11 – 14 https://euractiv.cz/section/zemedelstvi/opinion/stav-ekologickho-zemdlstv-v-25-lenskch-sttech-eu/
ŠARAPATKA, Bořivoj; ZÍDEK Tomáš (2005): Šetrné formy zemědělského hospodaření v krajině a agroenvironmentální programy. Příručka ekologického zemědělce. Vydalo Ministerstvo zemědělství ČR. Praha. https://docplayer.cz/1099434-Setrne-formy-zemedelskeho-hospodareni-v-krajine-a-agroenvironmentalni-programy.html
TYPLOVÁ, Jolana (2008): Současné trendy ekologického zemědělství v Česku. Bakalářská práce. Univerzita Karlova, Přírodovědecká fakulta, Katedra sociální geografie a regionálního rozvoje.
VÁCLAVÍK, Tomáš (2008): Ekologické zemědělství a rozvoj venkova. Vydal: Spolek poradců v ekologickém zemědělství ČR. Brno. https://www.bezpecnostpotravin.cz/UserFiles/File/Publikace/EZ_a_rozvoj_venkova.pdf
FAO – data https://www.fao.org/sustainability/en/
EUROSTAT – data https://ec.europa.eu/eurostat/data/database?node_code=org
eAGRI – informace o ekologickém zemědělství, dotacích, legislativa, seznamy podnikatelů, biopotraviny https://eagri.cz/public/web/mze/zemedelstvi/ekologicke-zemedelstvi/
ČSÚ – data o zemědělství pro Česko https://www.czso.cz/csu/czso/zemedelstvi_zem
Předběžná náplň práce
Cílem bakalářské práce je analyzovat vývoj a územní rozložení ekologického zemědělství v Česku, a to ve srovnání s tradičním konvenčním zemědělstvím. Autorka se zaměří na analýzu produkce biopotravin, na hlavní vývojové trendy, na vývoj objemu a struktury bioprodukce v Česku ve srovnání se státy EU. Práce bude založena zejména na práci se sekundárními zdroji, k analýze budou použita data z dostupných databází (zejm. FAO, ČSU) a rešerše odborné literatury k danému tématu.
 
Univerzita Karlova | Informační systém UK