Témata prací (Výběr práce)Témata prací (Výběr práce)(verze: 368)
Detail práce
   Přihlásit přes CAS
Nausea and vomiting in pregnancy: An evolutionary perspective
Název práce v češtině: Těhotenská nevolnost z evoluční perspektivy
Název v anglickém jazyce: Nausea and vomiting in pregnancy: An evolutionary perspective
Klíčová slova: těhotenství, těhotenská nevolnost, potravní averze, choriogonadotropin,
Klíčová slova anglicky: pregnancy, nausea and vomiting in pregnancy, food aversion, choriogonadotropin levels
Akademický rok vypsání: 2021/2022
Typ práce: disertační práce
Jazyk práce: angličtina
Ústav: Katedra zoologie (31-170)
Vedoucí / školitel: doc. Mgr. Jan Havlíček, Ph.D.
Řešitel: skrytý - zadáno vedoucím/školitelem
Datum přihlášení: 09.12.2021
Datum zadání: 09.12.2021
Datum odevzdání elektronické podoby:29.06.2023
Datum proběhlé obhajoby: 04.09.2023
Oponenti: Agnieszka Żelaźniewicz, Ph.D.
  MUDr. Antonín Šebela, Ph.D.
 
 
Předběžná náplň práce
Těhotenská nevolnost je rozšířeným fenoménem postihující většinu žen po celém světě. Mezi symptomy těhotenské nevolnosti se často řadí také averze vůči specifickým potravinám. Jejich mechanismus či možná funkce však není stále jasná. Těhotenské nevolnosti jsou některými autory považovány za pouze vedlejší produkt intenzivních hormonálních změn v těhotenství. V této souvislosti jsou nejčastěji studovány v souvislosti s lidským choriogonadotropinem, ale také s progesteronem a estrogenem. Některé studie nicméně poukazují na možný pozitivní vliv těhotenských nevolností, kdy jsou spojeny například s nižší incidencí potratů či vyšší porodní váhou. Tato zjištění vedla některé autory k navržení hypotéz, že těhotenské nevolnosti mají adaptivní funkci. Tyto hypotézy se navíc snaží vysvětlit i časté potravinové averze v těhotenství. Bylo například navrženo, že těhotenská nevolnost spolu s averzemi vůči specifickým typům potravin může fungovat jako ochrana embrya a matky před potenciálně škodlivými látkami v určitých potravinách. Primárním cílem disertační práce je testovat souvislost mezi mírou těhotenské nevolnosti a frekvencí konzumace různých kategorií potravin, ale také souvislost mezi dalšími psychosociálními faktory, jako je únava, deprese či partnerská a sociální podpora.
Předběžná náplň práce v anglickém jazyce
Nausea and vomiting in pregnancy (NVP) is a widespread phenomenon affecting most women around the world. Aversions to specific foods are often a symptom of pregnancy nausea. However, their mechanism or possible function is still unclear. Nausea and vomiting in pregnancy is considered by some authors to be a by-product of intense hormonal changes in pregnancy. In this context, they are most often studied in connection with human choriogonadotropin, but also with progesterone and oestrogen levels. However, some studies point to a possible positive effect of nausea in pregnancy, which is associated with, for example, a lower incidence of miscarriages or a higher birth weight. These findings have led some authors to suggest a hypothesis that nausea has an adaptive function. In addition, this hypothesis tries to explain the frequent food aversions in pregnancy. For example, it has been suggested that nausea in pregnancy, together with aversion to specific types of food, may act to protect the embryo and mother from potentially harmful substances in certain foods. The primary goal of the dissertation is to test the association between severity of nausea in pregnancy and the frequency of consumption of different categories of food, but also the relationship between other psychosocial factors, such as fatigue, depression or partner and social support.
 
Univerzita Karlova | Informační systém UK