Témata prací (Výběr práce)Témata prací (Výběr práce)(verze: 368)
Detail práce
   Přihlásit přes CAS
Jídelní zvyklosti a osobnostní rysy obézních pacientů v závislosti na BMI
Název práce v češtině: Jídelní zvyklosti a osobnostní rysy obézních pacientů v závislosti na BMI
Název v anglickém jazyce: Eating behaviour and personality traits of obese patients depending on BMI
Klíčová slova: obezita, BMI, osobnostní rysy, jídelní zvyklosti
Klíčová slova anglicky: obesity, BMI, personality traits, eating behaviour
Akademický rok vypsání: 2021/2022
Typ práce: bakalářská práce
Jazyk práce: čeština
Ústav: III. interní klinika – klinika endokrinologie a metabolismu 1. LF UK a VFN (11-00530)
Vedoucí / školitel: Mgr. Judita Konečná
Řešitel: skrytý - zadáno vedoucím/školitelem
Datum přihlášení: 21.10.2021
Datum zadání: 21.10.2021
Datum a čas obhajoby: 24.02.2023 08:00
Datum odevzdání elektronické podoby:01.12.2022
Datum proběhlé obhajoby: 24.02.2023
Předmět: Obhajoba bakalářské práce (B02367)
Oponenti: MUDr. Pavla Žůrková
 
 
 
Předběžná náplň práce
Tato závěrečná práce se zabývá souvislostmi mezi jídelními zvyklostmi, osobnostními rysy a hodnotami BMI u obézních pacientů. Prevalence obezity je v ČR alarmující. V roce 2019 77 % mužů a 56 % žen v produktivním věku mělo nadváhu nebo obezitu. Základním prvkem úspěšné léčby je pacienta velmi dobře poznat, jeho celkovou anamnézu, individuální zvyklosti a všechny okolnosti, které vedly ke vzniku, rozvoji nebo udržování obezity. Jídelní zvyklosti a osobnostní rysy jsou důležitou součástí poznání, mohou pomoci porozumět mechanismům, které přispěly ke vzniku obezity. Zároveň mohou posloužit k určení efektivní léčby a individuálně ji přizpůsobit. V praktické části práce byla analyzována data celkem od 598 pacientů s průměrným BMI 44 kg/m2. Jídelní zvyklosti byly měřeny pomocí třísložkového Dotazníku jídelních zvyklostí, osobnostní rysy Osobnostním inventářem pro DSM-5 a doplňkově i data z Beckovy škály deprese a úzkosti. Vzorek pacientů byl rozdělený do několika skupin podle hodnot BMI a za pomoci testování rozdílnosti, korelačních koeficientů a metody lineární regrese byla zkoumána interakce jídelních i osobnostních aspektů nejen s BMI ale i mezi sebou navzájem. Nejdůležitější zjištění jsou rozdílné hodnoty s ohledem na pohlaví, signifikantní korelace mezi některými osobnostními rysy a BMI a také souvislost mezi jídelními zvyklostmi a osobnostními rysy. Ženy dosahovaly vyššího skóre jídelního aspektu desinhibice a také hodnocení u osobnostních aspektů z domény desinhibice (depresivita, impulzivita). Ženy měly také vyšší skóre v Beckových škálách. Hodnoty všech aspektů jídelního chování byly vyšší než v běžné populaci. BMI mělo signifikantní negativní korelaci s negativní afektivitou, hostilitou, rigidním perfekcionismem a nejistotou z odloučení. Pozitivní korelaci mělo s nezodpovědností. Dále se pomocí korelací také ukázala závislost mezi jídelními zvyklostmi a osobnostními rysy. Přestože má tato práce různé limitující faktory, může posloužit jako pilotní studie pro další výzkum v této oblasti.
Předběžná náplň práce v anglickém jazyce
This thesis analyses relationships and interdependencies between eating behaviour, personality traits, and BMI in obese patients. In 2019, the prevalence of obesity was alarming in the Czech Republic, 77 % of working men and 56 % of working women were overweight or obese. The basis of successful treatment is to know patients very well, their history, individual habits and characteristics that led to the development of obesity. Eating behaviour and personality traits are important parts of this knowledge. They can help us to understand the mechanisms of obesity's development and thus also contribute to effective and individually adjusted treatment. We study eating behaviour by the Three-Factor Eating Questionnaire and personality traits by the Personality Inventory for DSM-5 and Beck's Depression and Anxiety Inventory in 598 obese patients (average BMI 44 kg/m2). We split the sample into multiple groups according to the values of BMI to test the differences between these groups with various methods. Together with correlation coefficients and a linear regression model, we evaluate eating behaviour and personality traits' influence on BMI. The most important findings are significant differences between women and men, various correlations of BMI to some personality traits and interdependency between eating behaviour and personality traits. Women have higher scores in eating disinhibition and in facets of personality trait domain disinhibtion (depressivity and impulsivity). They have higher scores in anxiousness and depressivity and, accordingly, higher scores in Becks' Inventories. Regarding the values of BMI, we find that all the eating behaviour constructs have higher scores than in the general population. The BMI has a significant negative correlation with the domain of negative affect and the facets of hostility, rigid perfectionism, and separation insecurity. It has a positive correlation with irresponsibility. We also show the dependency of eating behaviour on personality traits. Although the analysis has many limitations, it can serve as a pilot study for further research.
 
Univerzita Karlova | Informační systém UK