Výživa v prevenci civilizačních onemocnění
Název práce v češtině: | Výživa v prevenci civilizačních onemocnění |
---|---|
Název v anglickém jazyce: | Nutrition in diseases of civilization prevention |
Klíčová slova: | civilizační onemocnění, prevence, výživa, životní styl, nutriční doporučení |
Klíčová slova anglicky: | diseases of civilization, prevention, nutrition, lifestyle, nutritional recommendations |
Akademický rok vypsání: | 2020/2021 |
Typ práce: | bakalářská práce |
Jazyk práce: | čeština |
Ústav: | III. interní klinika – klinika endokrinologie a metabolismu 1. LF UK a VFN (11-00530) |
Vedoucí / školitel: | PhDr. Tamara Starnovská |
Řešitel: | skrytý - zadáno vedoucím/školitelem |
Datum přihlášení: | 21.09.2021 |
Datum zadání: | 21.09.2021 |
Datum a čas obhajoby: | 10.06.2022 08:00 |
Datum odevzdání elektronické podoby: | 29.04.2022 |
Datum proběhlé obhajoby: | 10.06.2022 |
Předmět: | Obhajoba bakalářské práce (B02367) |
Oponenti: | Mgr. Ing. Tereza Vágnerová, Ph.D. |
Seznam odborné literatury |
BARAZZONI, R., DEUTZ, N. E. P., BIOLO, G., et al. Carbohydrates and insulin resistance in clinical nutrition: Recommendations from the ESPEN expert group. In: Clinical Nutrition [online]. 2016, 36(2), 355–363 [cit. 2022-03-28]. DOI: 10.1016/j.clnu.2016.09.010. ISSN 0261-5614. Dostupné z:https://www-sciencedirect-com.ezproxy.is.cuni.cz/science/article/pii/S0261561416312481 BERGER, S., RAMAN, G., VISHWANATHAN, R., JACQUES, P. F., JOHNSON, E. J. Dietary cholesterol and cardiovascular disease: a systematic review and meta-analysis. In: The American journal of clinical nutrition [online]. 2015, 102(2), 276–294 [cit. 2022-04-19]. DOI: 10.3945/ajcn.114.100305. ISSN 0002-9165. Dostupné z:https://web.s.ebscohost.com/ehost/pdfviewer/pdfviewer?vid=0&sid=e9a7033e-2912-451a-8769-05c596522624%40redis Cardiovascular diseases (CVDs). In: World Health Organization [online]. 2021, June [cit. 2021-11-28]. Dostupné z:https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/cardiovascular-diseases-(cvds) ČEŠKA, R., HERBER, O., VRABLÍK, M. a J. BRÁT. Dyslipidémie. Doporučené diagnostické a terapeutické postupy pro všeobecné praktické lékaře 2017. In: Společnost všeobecného lékařství – Centrum doporučených postupů pro praktické lékaře [online]. 2017 [cit. 2022-01-02]. Dostupné z:https://www.svl.cz/files/files/Doporucene-postupy/2017/DP-Dyslipidemie.pdf Diagnosis and Classification of Diabetes Mellitus. American Diabetes Association. In: Diabetes care [online]. 2012, 35,1(1), 64–71 [cit. 2021-12-15]. DOI: 10.2337/dc12-s064. ISSN 0149-5992. Dostupné z:https://care.diabetesjournals.org/content/35/Supplement_1/S64 FAIT, T., VRABLÍK, M., ČEŠKA, R. a kol. Preventivní medicína. 2. rozšířené vydání. Praha: Maxdorf, 2011. ISBN 978-80-7345-237-7. Food energy – methods of analysis and conversion factors. In: Food and Agriculture Organization of the United Nations [online]. 2003 [cit. 2022-02-10]. ISBN 92-5-105014-7. Dostupné z:https://www.fao.org/3/Y5022E/y5022e02.htm#bm2 Guideline: sugars intake for adults and children. In: World Health Organization [online]. 2015, March [cit. 2022-03-18]. ISBN 9789241549028. Dostupné z:https://www.who.int/publications/i/item/9789241549028 JASTREBOFF, A. M, KOTZ, C. M., KAHAN, S., KELLY, A. S., HEYMSFIELD, S. B. Obesity as a Disease: The Obesity Society 2018 Position Statement. In: Obesity (Silver Spring, Md.) [online]. 2019, 27(1), 7–9 [cit. 2021-12-08]. DOI: 10.1002/oby.22378. ISSN 1930-7381. Dostupné z: https://onlinelibrary-wiley-com.ezproxy.is.cuni.cz/doi/10.1002/oby.22378 KASPER, H., BURGHARDT, W. Výživa v medicíně a dietetika. 11. vydání. Praha: Grada Publishing, a.s., 2015. ISBN 978-80-247-4533-6. Metodické doporučení pro zajištění stravy a nutriční péče. In: Ministerstvo zdravotnictví České republiky [online]. 2020 [cit. 2022-04-02]. Dostupné z:https://www.mzcr.cz/wp-content/uploads/2021/06/Metodick%C3%A9-doporu%C4%8Den%C3%AD-pro-zaji%C5%A1t%C4%9Bn%C3%AD-stravy-a-nutri%C4%8Dn%C3%AD-p%C3%A9%C4%8De.pdf Noncommunicable diseases. In: World Health Organization [online]. 2021, June [cit. 2021-11-27]. Dostupné z:https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/noncommunicable-diseases Obesity and overweight. In: World Health Organization [online]. 2021, June [cit. 2021-11-29]. Dostupné z:https://www.who.int/en/news-room/fact-sheets/detail/obesity-and-overweight Pyramida FZV. Fórum zdravé výživy [online]. 2013 [cit. 2022-03-10]. Dostupné z:https://www.fzv.cz/pyramida-fzv/ SOBOTKA, L. et al. Basics in clinical nutrition. 5. vydání. Praha: Galén, 2019. ISBN 978-80-7492-427-9. STEINBERG, D., BENNETT G. G., SVETKEY, L. The DASH Diet, 20 Years Later. In: JAMA: the journal of the American Medical Association [online]. 2017, 317(15), 1529–1530 [cit. 2022-01-28]. DOI: 10.1001/jama.2017.1628. ISSN 0098-7484. Dostupné z:https://web.p.ebscohost.com/ehost/pdfviewer/pdfviewer?vid=0&sid=bebcb791-a25a-4d1a-8d1f-40e91b5e2917%40redis Sugar: the facts. In: National Health Service [online]. 2020, July [cit. 2022-03-19]. Dostupné z:https://www.nhs.uk/live-well/eat-well/food-types/how-does-sugar-in-our-diet-affect-our-health/ SVAČINA, Š. a kol. Klinická dietologie. Praha: Grada Publishing, a.s., 2008. ISBN 978-80-247-2256-6. SVAČINA, Š. et al. Poruchy metabolismu a výživy. Praha: Galén, 2010. ISBN 978-80-7262-676-2. SVAČINA, Š. Současné pohledy na metabolický syndrom. In: Vnitřní lékařství, 2018,64(12), 1156–1159 [online]. 2018 [cit. 2021-12-28]. DOI: 10.36290/vnl.2018.166. Dostupné z:https://casopisvnitrnilekarstvi.cz/pdfs/vnl/2018/12/08.pdf ŠKRHA, J., et al. Diabetologie. Praha: Galén, 2009. ISBN 978-80-7262-607-6. ŠOLTÉS, L. Civilization diseases and their relations with nutrition and the lifestyle. In: Physiological Research [online]. 2009,58(1), i-ii [cit. 2022-04-01]. ISSN 0862-8408. Dostupné z:https://web.p.ebscohost.com/ehost/pdfviewer/pdfviewer?vid=0&sid=d53947ae-fb68-4d65-8692-273deac5a992%40redis TŮMOVÁ, E., VRABLÍK, M. Stratifikace kardiovaskulárního rizika a nové cílové hodnoty sérových lipidů. In: Kardiologická revue – Interní medicína [online]. 2017 [cit. 2021-12-15]. Dostupné z: https://www.kardiologickarevue.cz/casopisy/kardiologicka-revue/2017-3/stratifikace-kardiovaskularniho-rizika-a-nove-cilove-hodnoty-serovych-lipidu-61751/download?hl=cs Vláknina. In: Národní zdravotnický informační portál [online]. 2022 [cit. 2022-03-28]. Dostupné z:https://www.nzip.cz/rejstrikovy-pojem/1002 VOKURKA, M. a kol. Patofyziologie pro nelékařské směry. 4. upravené vydání. Praha: Karolinum, 2019. ISBN 978-80-246-3563-7. Výsledky Národního výzkumu užívání tabáku a alkoholu v České republice 2020 (NAUTA). In: Státní zdravotní ústav [online]. 2021 [cit. 2022-04-20]. Dostupné z:http://www.szu.cz/uploads/documents/czzp/aktuality/2021/Tiskova_zprava_NAUTA_2020.pdf WILCZEK, M. M., OLSZEWSKI, R., KRUPIENICZ, A. Trans-Fatty Acids and Cardiovascular Disease: Urgent Need for Legislation. In: Cardiology [online]. 2017, 138(4), 254–258 [cit. 2022-04-15]. DOI: 10.1159/000479956. ISSN 0008-6312. Dostupné z:https://web.p.ebscohost.com/ehost/pdfviewer/pdfviewer?vid=0&sid=be02e9d9-81f1-41b6-aae0-703546509ef5%40redis Zdraví 2030: Strategický rámec rozvoje péče o zdraví v České republice do roku 2030. Ministerstvo zdravotnictví České republiky [online]. 2020 [cit. 2022-03-10]. Dostupné z:https://zdravi2030.mzcr.cz/zdravi-2030-strategicky-ramec.pdf Zdravotní rizika spojená s vysokým krevním tlakem. In: Česká společnost pro hypertenzi [online]. 2022 [cit. 2022-01-03]. Dostupné z:http://www.hypertension.cz/pro-pacienty-1404042140.html Zemřelí podle seznamu příčin smrti, pohlaví a věku v ČR, krajích a okresech – 2011-2020. In: Český statistický úřad [online]. 2021 [cit. 2022-04-20]. Dostupné z:https://www.czso.cz/csu/czso/kraje-podle-pohlavi-a-veku-za-rok-2019-c40wwwp2pa ZLATOHLÁVEK, L., a kol. Interna pro bakalářské a magisterské obory. Praha: Current Media, 2017. ISBN 978-80-88129-23-3. ZLATOHLÁVEK, L., a kol. Klinická dietologie a výživa. 2. rozšířené vydání. Praha: Current Media, 2019. ISBN 978-80-88129-44-8. |
Předběžná náplň práce |
Bakalářská práce se zabývá vznikem a výskytem civilizačních onemocnění a možností jejich prevence z pohledu výživy. Zaměřuje se na konzumaci makronutrientů a mikronutrientů v potravinách s ohledem na možná rizika výskytu těchto chorob, a stejně tak jejich protektivní účinek. Teoretická část se stručně věnuje vybraným onemocněním a rizikovým faktorům podílejícím se na jejich vzniku, dále prevenci a podpoře zdraví, a zároveň se soustředí na výživu jako jeden z předních determinantů zdraví. Praktická část se zaměřuje na cíle a s nimi spojené hypotézy, na jejichž základě bylo provedeno dotazníkové šetření týkající se zájmu o složení potravin, vlivu výživy na výskyt civilizačních onemocnění a znalost nutričních doporučení. Shrnuje také charakteristiku vzorku respondentů a jejich aktuální životní styl pro porovnání s teoretickým povědomím o důležitosti výživy. |
Předběžná náplň práce v anglickém jazyce |
The bachelor’s thesis deals with the origin and occurrence of diseases of civilization and the possibilities of their prevention from the nutrition point of view. It focuses on the consumption of macronutrients and micronutrients in food with regard to the possible risk of these diseases as well as their protective effect. The theoretical part briefly deals with selected diseases and risk factors involved in their emergence, prevention and health promotion, and lastly focuses on nutrition as one of the leading determinants of health. The practical part focuses on the goals and related hypotheses, on the basis of which a questionnaire survey was conducted related to the interest in the composition of food, the impact of nutrition on the incidence of diseases of civilization and knowledge of nutritional recommendations. It also summarizes the characteristics of the sample of respondents and their current lifestyle for comparison with the theoretical awareness of the importance of nutrition. |