Stanovení těkavých a netěkavých produktů dusitanu v uzeninách
Název práce v češtině: | Stanovení těkavých a netěkavých produktů dusitanu v uzeninách |
---|---|
Název v anglickém jazyce: | Determination of volatile and non-volatile nitrite products in sausages |
Klíčová slova: | plynová chromatografie, dusitany, uzenářské výrobky, validace analytické metody |
Klíčová slova anglicky: | gas chromatography, nitrites, sausage products, validation of analytical method |
Akademický rok vypsání: | 2021/2022 |
Typ práce: | diplomová práce |
Jazyk práce: | čeština |
Ústav: | Katedra analytické chemie (31-230) |
Vedoucí / školitel: | RNDr. Jana Sobotníková, Ph.D. |
Řešitel: | skrytý - zadáno a potvrzeno stud. odd. |
Datum přihlášení: | 14.10.2021 |
Datum zadání: | 14.10.2021 |
Datum potvrzení stud. oddělením: | 14.10.2021 |
Datum odevzdání elektronické podoby: | 03.05.2023 |
Datum proběhlé obhajoby: | 29.05.2023 |
Oponenti: | doc. RNDr. Dr. Radomír Čabala |
Konzultanti: | RNDr. Jana Olšovská, Ph.D. |
RNDr. Tomáš Vrzal, Ph.D. | |
Zásady pro vypracování |
MC230C16 Praktikum ze separačních metod, MC230P83 Hmotnostní detekce v separačních metodách nebo MC230P29 Analytická hmotnostní spektrometrie |
Předběžná náplň práce |
Při výrobě sladu (https://kvasnyprumysl.cz/artkey/kpr-201601-0001_N-nitrosaminy_v_21_stoleti.php) nebo při konzervaci uzenin pomocí dusitanů mohou vznikat tzv. nitrosaminy. U některých zástupců těchto látek, jako např u N-nitrosodimethylaminu (NDMA), byly popsány karcinogenní účinky. Poslední studie prokázaly, že při zmíněných pochodech nevznikají jenom nitrosaminy, ale i další skupiny látek (C-nitroso, nitro- a kyano- sloučeniny), o jejichž toxicitě neexistují žádné informace. Aby bylo možné tyto látky podrobněji studovat, je zapotřebí vyvinout spolehlivou analytickou metodu stanovení produktů dusitanu v uzenářských výrobcích, což je cílem této diplomové práce. Náplní práce bude: 1. Ověřit stávající metodu stanovení těkavých produktů dusitanu v uzenářských výrobcích a zvalidovat ji. 2. Vyvinout metodu stanovení netěkavých produktů dusitanu v uzenářských výrobcích. 3. Aplikovat metody na reálné vzorky |
Předběžná náplň práce v anglickém jazyce |
During the production of malt (https://kvasnyprumysl.cz/artkey/kpr-201601-0001_N-nitrosaminy_v_21_stoleti.php) or during the preservation of sausages using nitrites, so-called nitrosoamines can be formed. Carcinogenic effects have been reported for some of these agents, such as N-nitrosodimethylamine (NDMA). Recent studies have shown that these processes produce not only nitrosoamines but also other groups of substances (C-nitroso, nitro and cyano compounds) for which there is no information on toxicity. In order to study these substances in more detail, it is necessary to develop a reliable analytical method for the determination of nitrite products in sausage products, which is the aim of this thesis. The scope of work will be: 1. Verify and validate the existing method for the determination of volatile nitrite products in sausage products. 2. Develop a method for the determination of non-volatile nitrite products in sausage products. 3. Apply methods to real samples |