Témata prací (Výběr práce)Témata prací (Výběr práce)(verze: 368)
Detail práce
   Přihlásit přes CAS
"Výživa sportovců v porovnání s osobami se sedavým způsobem života."
Název práce v češtině: "Výživa sportovců v porovnání s osobami se sedavým způsobem života."
Název v anglickém jazyce: "Nutrition of athletes compared to people with a sedentary way of life."
Klíčová slova: fitness výživa, výživa, osoby se sedavým způsobem života, příjem bílkovin, příjem tuků, příjem sacharidů, minerály, vitaminy, low fat, low carb
Klíčová slova anglicky: sport nutrition, nutrition, sedentary people, protein intake, carbs intake, fats intake, minerals, vitamins, low fat, low carb
Akademický rok vypsání: 2020/2021
Typ práce: diplomová práce
Jazyk práce: čeština
Ústav: Ústav tělovýchovného lékařství 1. LF UK a VFN (11-00380)
Vedoucí / školitel: doc. MUDr. Zdeněk Vilikus, CSc.
Řešitel: skrytý - zadáno vedoucím/školitelem
Datum přihlášení: 06.10.2020
Datum zadání: 06.10.2020
Datum a čas obhajoby: 09.09.2021 08:00
Datum odevzdání elektronické podoby:28.06.2021
Datum proběhlé obhajoby: 09.09.2021
Předmět: Obhajoba diplomové práce (B02793)
Oponenti: PhDr. Mgr. Renata Větrovská, Ph.D.
 
 
 
Seznam odborné literatury
1. Alaunyte, I., Stojceska, V., & Plunkett, A. (2015 October). Iron and the female athlete: a review of dietary treatment methods for improving iron status and exercise performance. [online] Journal of the International Society of Sports Nutrition, 12 (38), [cit. 2021-04-06] .https://doi.org/10.1186/s12970-015-0099-2
2. Bernaciková, M., Cacek, J., & Dovrtělová, L. (2017). Regenerace a výživa ve sportu. Brno: Masarykova univerzita.
3. Braun, B., & Newmann A., (2019 September). Accounting for the Nutritional Context to Correctly Interpret Results from Studies of Exercise and Sedentary Behavior. [online] Nutrients, 11 (9), 2230 [cit. 2021-11-20]. Dostupné z: doi:10.3390/nu11092230
4. Cammarata, Christopher R., (2016). Dietary intakes of strength athletes. Buffalo New York city: Faculty of D’Youville College. Dr. Charlotte Baumgart.
5. Clegg, M. E., (2010). Medium-chain triglycerides are advantageous in promoting weight loss although not beneficial to exercise performance. [online] International journal of food sciences and nutrition, 61(7), 653–679 [cit. 2021-02-03].https://doi.org/10.3109/09637481003702114
6. Cuberek, R., (2019). Výzkum orientovaný na pohybovou aktivitu: metodologické ukotvení. Olomouc: Univerzita Palackého v Olomouci.
7. Da Boit, M., Hunter, A. M., & Gray, S. R. (2017 January). Fit with good fat? The role of n-3 polyunsaturated fatty acids on exercise performance. [online] Metabolism: clinical and experimental, 66, 45–54 [cit. 2021-03-04].https://doi.org/10.1016/j.metabol.2016.10.007
8. Damjanovic, M., & Barton, M. (2008 February). Fat intake and cardiovascular response. [online] Current hypertension reports, 10(1), 25–31 [cit. 2021-12-21]https://doi.org/10.1007/s11906-008-0007-0
9. El Khoury, G., Zouhal, H., Cabagno, G., El Khoury, C., Rizkallah, M., Maalouf, G., & El Hage, R. (2017 April-June). Bone Variables in Active Overweight/Obese Men and Sedentary Overweight/Obese Men. [online] Journal of clinical densitometry : the official journal of the International Society for Clinical Densitometry, 20(2), 239–246 [cit. 2021-04-06].https://doi.org/10.1016/j.jocd.2016.10.009
10. Hendl, J., Přehled statistických metod analýza a metaanalýza dat (2015). Portál.
11. Hernández-Camacho, J. D., Vicente-García, C., Parsons, D. S., & Navas-Enamorado, I. (2020 August). Zinc at the crossroads of exercise and proteostasis. [online] Redox biology, 35 (101529) [cit. 2021-04-07].https://doi.org/10.1016/j.redox.2020.101529


12. Hoogenboom, B. J., Morris, J., Morris, C., & Schaefer, K. (2009 August). Nutritional knowledge and eating behaviors of female, collegiate swimmers. [online] North American journal of sports physical therapy : NAJSPT, 4(3), 139–148 [cit. 2021-04-07] Dostupné z: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21509109/
13. Hlavatá, K., Není omega 3 jako omega 6. Jaká je správná rovnováha zdravých tuků? Vím, co jím. [webpage] Dostupné z: https://www.vimcojim.cz/magazin/clanky/o-vyzive/Neni-omega-3-jako-omega-6.-Jaka-je-spravna-rovnovaha-zdravych-tuku__s10010x10914.html
14. Holeček, M., (2006). Regulace metabolismu cukrů, tuků, bílkovin a aminokyselin. Praha: Grada.
15. Gifari, N., et al., (2020). Relationship between nutrition knowledge and aerobic fitness in young gymnasts. [online] Science of Gymnastics Journal, 12 (2), 195-224 [cit. 2021-11-21]. Dostupné z: https://www.stk-sport.co.uk/images/sports-science-research-citations-2020-gifari.pdf
16. Jäger R., Kerksick C.M., Campbell B.I., Cribb P.J., Wells S.D., … Antonio J., (2017 January). [online] International Society of Sports Nutrition Position Stand: protein and exercise. Journal of the International Society of Sports Nutrition. 20 (14) [cit. 2021-11-21] doi: 10.1186/s12970-017-0177-8.
17. Kerksick C. M., Arent S., Schoenfeld B. J., Stout J. R., Campbell B., … Antonio J., (2017 August). International society of sports nutrition position stand: nutrient timing. [online] Journal of the International Society of Sports Nutrition, 14 (33) [cit. 2021-11-21].https://doi.org/10.1186/s12970-017-0189-4
18. Konopka, P., (2004). Sportovní výživa. České Budějovice: Kopp.
19. Kotseva, K., Wood, D., De Bacquer, D., De Backer, G., Rydén, … Goudevenos, J., (2016 August). EUROASPIRE IV: A European Society of Cardiology survey on the lifestyle, risk factor and therapeutic management of coronary patients from 24 European countries. [online] European journal of preventive cardiology, 23(6), 636–648 [cit. 2021-04-06].https://doi.org/10.1177/2047487315569401
20. Kudlová, E., Hygiena výživy a nutriční epidemiologie (2009). Praha: Karolinum.
21. Lukaski H. C., (2004). Vitamin and mineral status: effects on physical performance. [online] Nutrition (Burbank, Los Angeles County, Calif.), 20(7-8), 632–644 [cit. 2021-03-05].https://doi.org/10.1016/j.nut.2004.04.001
22. Martínez-de-Quel, Ó., Suárez-Iglesias, D., López-Flores, M., & Pérez, C. A. (2021 March). Physical activity, dietary habits and sleep quality before and during COVID-19 lockdown: A longitudinal study. [online] Appetite, 158 (105019) [cit. 2021-03-05].https://doi.org/10.1016/j.appet.2020.105019
23. McNab B. K., (2019, August). What determines the basal rate of metabolism? [online] The Journal of experimental biology, 222 (15) [cit. 2021-11-12].https://doi.org/10.1242/jeb.205591
24. Ormsbee, M. J., Bach, C. W., & Baur, D. A. (2014, April). Pre-exercise nutrition: the role of macronutrients, modified starches and supplements on metabolism and endurance performance. [online] Nutrients, 6(5), 1782–1808 [cit. 2021-05-05].https://doi.org/10.3390/nu6051782
25. Reiterová, E., Statistické metody v psychologickém výzkumu (2007). Olomouc: Univerzita Palackého v Olomouci.
26. Roubík, L., (2018). Moderní výživa ve fitness a silových sportech. Praha: Erasport.
27. Ruprich, J., Dofková, M., Řehůřková, I., Slaměníková, E., Resová, D. Individuální spotřeba potravin – národní studie SISP04 [online]. Praha: CHPŘ SZÚ, 2006 [cit. 20.12.2013]. Dostupné z:http://czvp.szu.cz/spotrebapotravin.htm.
28. Sankararaman, S., & Sferra, T. J. (2018 July). Are We Going Nuts on Coconut Oil? [online] Current nutrition reports, 7(3), 107–115 [cit. 2021-03-02].https://doi.org/10.1007/s13668-018-0230-5
29. Shook, R. P., Hand, G. A., Drenowatz, C., Hebert, J. R., Paluch, A. E., … Blair, S. N. (2015 November). Low levels of physical activity are associated with dysregulation of energy intake and fat mass gain over 1 year. [online] The American journal of clinical nutrition, 102(6), 1332–1338 [cit. 2021-05-03]. https://doi.org/10.3945/ajcn.115.115360Začátek formuláře
30. Steffl, M., Kinkorova, M., Kokstejn, J., & Petr, M., (2019). Macronutrient Intake in Soccer Players-A Meta-Analysis. [online] Nutrients, 11(6) [cit. 2021-02-18]. Dostupné z: doi:10.3390/nu11061305
31. Tansey, E. A., & Johnson, C. D. (2015 September). Recent advances in thermoregulation. [online] Advances in physiology education, 39(3), 139–148 [cit. 2021-11-14]. https://doi.org/10.1152/advan.00126.2014
32. Vilikus, Z., (2020). Výživa sportovců a sportovní výkon. Praha: Karolinum, 2020
Předběžná náplň práce
Úvod: Tématem této diplomové práce byla výživa sportovců v porovnání s osobami se sedavým způsobem života.Cíl: Hlavním cílem diplomové práce bylo porovnání výživy fitness sportovců s osobami se sedavým způsobem života pomocí rozboru jídelníčku.Materiál a metoda: Hodnotili jsme jídelníčky 40 žen ve věku 20-30 let, které byly rozděleny na skupinu nesportovců („sedentary people“) a žen cvičících ve fitness („fitness people“). Jejich průměrný věk byl v rozmezí 25,3-26 let. Respondentky si zaznamenávaly stravu pomocí třídenního 24 hod. recall do připravených formulářů. Záznamy byly následně vyhodnoceny pomocí rozsáhlé databáze potravin vytvořené na Ústavu tělovýchovného lékařství 1. LF UK. Pro porovnání skupin byl použit Studentův dvouvýběrový nepárový t-test na střední hodnotu. Před t-testem byl každý parametr podroben analýze na tzv. rovnost rozptylu, k čemuž byl použit F-test.Výsledky: Skupina fitness sportovkyň přijímala v průměru o 335 kcal méně celkové energie (p = 0,008), o 15,17 g více rostlinných bílkovin (p = 0,031), o 15,24 g méně tuků (p = 0,025), z toho o 13,23 g méně živočišných tuků (p = 0,044). Výsledky u ostatních nutrientů nebyly z pohledu statistiky významné, ale z pohledu výživy přinesly zajímavý přehled stravovacích zvyklostí mezi porovnávanými skupinami.Závěr: Fitness sportovkyně se stravovaly v některých aspektech zdravěji. Při celkově nižším energetickém příjmu konzumovaly více rostlinných bílkovin a méně tuků, zejména živočišných.
Předběžná náplň práce v anglickém jazyce
Introduction:The main topic of this diploma thesis was the nutrition of athletes compared to people with a sedentary lifestyle.Aim:The main goal of the thesis was the nutrition of athletes compared to people with a sedentary lifestyle using analyzing dietary regimen.Material and methods:We evaluated the dietary regimen of 40 women at the age of 20-30 years old. Women were divided into the groups of non-athletes („sedentary people“) and women who exercise fitness sports („fitness people“). Their average age was in the range of 25,3-26 years. Respondents filled out the form with their dietary regimen for three days using a 24-hod recall. Records where evaluated with using an extensive food database which was created at the Institute of Physical Education, First of Medicine, Charles University. Student's two-tailed unpaired mean t-test was used to compare the groups. We used the F-test to analysing a equation scattering before using t-test.Results:Group of fitness athletes consumed average 335 kcal less total energy (p = 0.008), 15.17 g more plant-based proteins (p = 0.031), 15.24 g less fats (p = 0.025) and 13.23 g less animal fat (p = 0.044). The results for other nutrients weren‘t statistically significant, but from a nutritional point of view they provided an interesting overview of eating regimen among the compared groups.Conclusion: Group of fitness people in some aspects ate healthier. They ate more plant-based proteins and less total fats, especially animal fats with an overall lower energy intake.
 
Univerzita Karlova | Informační systém UK