Stravování žáků prvního stupně ve školách
Název práce v češtině: | Stravování žáků prvního stupně ve školách |
---|---|
Název v anglickém jazyce: | Nutrition for children provided by primary schools |
Klíčová slova: | výživa dětí, školní jídelna, spotřební koš, stravování, nutriční doporučení |
Klíčová slova anglicky: | child nutrition, school canteen, consumer basket, diet, nutritional recommendations |
Akademický rok vypsání: | 2019/2020 |
Typ práce: | bakalářská práce |
Jazyk práce: | čeština |
Ústav: | III. interní klinika – klinika endokrinologie a metabolismu 1. LF UK a VFN (11-00530) |
Vedoucí / školitel: | PhDr. Tamara Starnovská |
Řešitel: | skrytý![]() |
Datum přihlášení: | 20.09.2020 |
Datum zadání: | 20.09.2020 |
Datum a čas obhajoby: | 09.09.2021 08:00 |
Datum odevzdání elektronické podoby: | 30.06.2021 |
Datum proběhlé obhajoby: | 09.09.2021 |
Předmět: | Obhajoba bakalářské práce (B02367) |
Oponenti: | Ing. Hana Pejšová, Ph.D. |
Předběžná náplň práce |
Bakalářská práce je zaměřená na kvalitu stravy dětí v mladším školním věku ve školních jídelnách. Cílem je demonstrovat rozdíly v kvalitě jídelníčku v závislosti na typu školy. Práce je rozdělena do dvou hlavních částí, teoretické a praktické. V úvodu se práce věnuje obecným zásadám výživy dětí v mladším školním věku a vývoji školního stravování v České republice. Dále popisuje skladbu stravy dětí a její hlavní součásti. Zmíněna je i legislativa týkající se stravování ve školách, nakonec je představen projekt Zdravá školní jídelna. Praktická část je zaměřená na hodnocení jednotlivých jídelen dle pestrosti používaných surovin, kvality jídelních lístků a plnění spotřebního koše. Podklady k výzkumu byly získány od celkem čtyř školních jídelen. Výsledky jsou zpracovány v diskusi a závěru práce. Z výzkumu vyplývá, že největším rozdílem ovlivňujícím kvalitu složení jídel mezi školami je účast v programu Zdravá školní jídelna a též způsob financování školy. Dále zkoumání ukázalo značné odchylky od spotřebního koše stanoveného vyhláškou č. 107/2005 Sb. |
Předběžná náplň práce v anglickém jazyce |
The Bachelor's thesis is focused on the quality of food served in schools for children between the age of 6-11. The aim is to demonstrate differences in the quality of menus depending on the type of school. The thesis is devided into two parts, theoretical and practical. In the introduction, the thesis deals with the general principles of nutrition of children at a young school age and the development of school canteens in the Czech Republic. The theoretical part also outlines the composition of diet and the main elements in it. Legislation concerning diet in schools is also mentioned, and at the end the Healthy School Canteen project is presented. The practical part is focused on the evaluation of individual canteens according to the variety of food used, the quality of menus and the extent to which the consumer basket is followed. Research materials were obtained from a total of four school canteens. The results are presented in the discussion and the conclusion of the work. The research shows that the biggest difference influencing the quality of food composition between schools is participation in the Healthy School Canteen program and also the way the school is financed. Furthermore, the investigation showed significant deviations from the consumer basket set by Decree No. 107/2005 Coll. |