Témata prací (Výběr práce)Témata prací (Výběr práce)(verze: 368)
Detail práce
   Přihlásit přes CAS
Nutriční význam, kvalita a účinné doporučené dávky doplňků stravy EPA/DHA
Název práce v češtině: Nutriční význam, kvalita a účinné doporučené dávky doplňků stravy EPA/DHA
Název v anglickém jazyce: The Importance of Nutrition, The Quality and Effective Doses of Food Suplements EPA/DHA
Klíčová slova: tuky, mastné kyseliny, omega-3 MK, doplňky stravy
Klíčová slova anglicky: polyunsaturated fatty acids, food supplements with omega-3 fatty acids and their selection, quality, recommended doses, nutritional importance of fats
Akademický rok vypsání: 2019/2020
Typ práce: bakalářská práce
Jazyk práce: čeština
Ústav: III. interní klinika – klinika endokrinologie a metabolismu 1. LF UK a VFN (11-00530)
Vedoucí / školitel: Ing. Hana Pejšová, Ph.D.
Řešitel: skrytý - zadáno a potvrzeno stud. odd.
Datum přihlášení: 14.10.2019
Datum zadání: 14.10.2019
Datum a čas obhajoby: 27.08.2020 00:00
Místo konání obhajoby: Praha
Datum odevzdání elektronické podoby:09.08.2020
Datum proběhlé obhajoby: 27.08.2020
Předmět: Obhajoba bakalářské práce (B02367)
Oponenti: Mgr. Ing. Diana Chrpová, Ph.D.
 
 
 
Seznam odborné literatury
Agentura EMA potvrzuje neúčinnost léčivých přípravků obsahujících omega-3 mastné kyseliny v prevenci dalších srdečních potíží po infarktu myokardu [online]. Amsterdam: EMA/328211/2019, [cit. 2019-06-06]. Dostupné z: https://www.ema.europa.eu/en/documents/referral/omega-3-acid-ethyl-esters-ema-confirms-omega-3-fatty-acid-medicines-are-not-effective-preventing_cs.pdf. BRÁT J., DOSTÁLOVÁ J., HERBER O. Tuky – metaanalýzy, nové doporučené dávky, novinky v legislativě 2009/2010. Praktický lékař. Praha: ČLS J.E.Purkyně, 2011, 91 (2), 91-95. ISSN 0032-6739. BRÁT, Jiří, DOLEŽAL, Marek, DOSTÁLOVÁ, Jana. Mastné kyseliny, tuky a jejich dostupnost na trhu v České republice. Praha: Medical Tribune, 2014. BRÁT, Jiří. Tučná fakta o tucích. 1. vydání. Praha: Potravinářská komora České republiky, 2017. ISBN 978-80-88019-30-5. BRÁT, Jiří. Vývoj výživových doporučení pro tuky. Výživa a potraviny. Praha: Výživa servis, 2015, 25 (6), 146-149. ISSN 1211-846X. DLOUHÝ, Pavel, ANDĚL, Michal. Jak se mění pohled na tuky ve výživě. Interní medicína pro praxi [online]. Olomouc: Solen, 2009, 11 (12), 549-551. Dostupné z: https://www.solen.cz/artkey/int-200912-0005_Jak_se_meni_pohled_na_tuky_ve_vyzive.php. EFSA posuzoval bezpečnost omega 3 mastných kyselin s dlouhým řetězcem. Informační centrum bezpečnosti potravin, [online]. [cit. 2019-11-16]. Dostupné z: https://www.bezpecnostpotravin.cz/efsa-posuzoval-bezpecnost-omega-3-mastnych-kyselin-s-dlouhym-retezcem.aspx. ELMADF I. Požadavky na kvalitu tuků z preventivně lékařského hlediska. Předneseno na symposiu Společnosti pro výživu ,, Prevence výživou v Praze dne 1.12.1995. Výživa a potraviny. Praha: Společnost pro výživu, 1996, 51 (5), 153-154. ISSN: 1211-846X. FDA approves EPANOVA for the treatment of adults with severe hypertriglyceridemia. Dostupné z: https://www.astrazeneca-us.com/media/press-releases/2014/epanova-press-release-20140506.html#! GROFOVÁ, Zuzana. Mastné kyseliny. Medicína pro praxi [online]. Olomouc: Solen, 2010, 7 (10), 388-390, [cit. 2019-12-12]. ISSN 1803-5310. Dostupné z: https://www.medicinapropraxi.cz/pdfs/med/2010/08/10.pdf. HOLMANNOVÁ, Drahomíra, KOLÁČKOVÁ, Martina, KREJSEK, Jan. Resolviny, maresiny a 14, 21-dihydroxyDHA-lipidové mediátory s protizánětovými a reparačními účinky vzniklé přeměnou ω-3 nenasycených mastných kyselin. Alergie [online]. Praha: Tigis, 2012, 14 (4), 262-265. ISSN 1212-687X. Dostupné z: https://www.medvik.cz/bmc/link.do?id=bmc13005319. HOLMANNOVÁ, Drahomíra, Martina KOLÁČKOVÁ a Jan KREJSEK. Resolviny, maresiny a 14, 21-dihydroxyDHA – lipidové mediátory s protizánětovými a reparačními účinky vzniklé přeměnou ω-3 nenasycených mastných kyselin. Alergie. Praha: Tigis, 2012, 14 (4), 262-265. ISSN 1212-3536. http://www.EMA.europa.eu/EN/documents/referral/omega-3-acid-ethylesters-annes-ii-cs. JENSEN, C. L., LAPILLONNE, A., Docosahexaenoic acid and lactation. Prostaglandins, Leukotrienes and Essential Fatty Acids [online]. August-September 2009, 81 (2-3), 175-178 [cit. 2019-09-06]. Dostupné z: https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0952327809000970. JIRÁK, R., ZEMAN, M. Vliv omega-3 a omega-6 nenasycených mastných kyselin na psychické poruchy. Česká a slovenská psychiatrie. Praha: Galén, 2007, 103 (8), 420-426. ISSN 1212-0383. Jsou omega-3 kyseliny zbytečné v prevenci srdečních chorob? Medical Tribune CZ, [online]. [cit. 2019-10-29]. Dostupné z: https://www.tribune.cz/clanek/43085-jsou-omega-kyseliny-zbytecne-v-prevenci-srdecnich-chorob. KASPER, Heinrich. Výživa v medicíně a dietetika. 11. vydání. Praha: Grada Publishing, 2015. ISBN 978-80-247-4533-6. KOPECKÝ, Jan. Na obhajobu omega-3 mastných kyselin. Medical Tribune CZ [online], 2011, 7 (4), [cit. 2019-10-03]. ISSN 1214-8911. Dostupné z: https://www.tribune.cz/clanek/21632-na-obhajobu-omega-mastnych-kyselin. KOPECKÝ, Jan, PELIKÁNOVÁ, Terezie. Účinky omega 3 polynenasycených mastných kyselin u diabetiků 2. typu - nové mechanizmy pro cílenou terapii. Praha: Fyziologický ústav (Akademie věd ČR), 2016. KOTOLOVÁ, Hana, HAMMER, Tomáš. Zánět jako součást patofyziologie deprese a možnosti jeho ovlivnění polynenasycenými mastnými kyselinami. Praktické lékárenství. Olomouc: Solen, 2019, 15 (3), 140-143. ISSN 1801-2434. LANGMAIEROVÁ, Kateřina, VACHOVÁ, Marta. Vitamin D a roztroušená skleróza. Klinická farmakologie a farmacie [online]. Olomouc: Solen, 2016, 30 (2), 29-31. Dostupné z: https://www.klinickafarmakologie.cz/pdfs/far/2016/02/06.pdf. LI, X., BI, X., WANG, S., ZHANG, Z., LI, F., ZHAO, A.Z., Therapeutic Potential of ω-3 Polyunsaturated Fatty Acids in Human Autoimmune Diseases. Frontiers in Immunology [online]. 2019, vol. 10 [cit. 2019-09-27]. DOI:10.3389/fimmu.2019.02241. Dostupné z: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/31611873. MATOUŠ, Bohuslav et al. Základy lékařské chemie a biochemie. 1. vydání. Praha: Galén, 2010. ISBN 978-80-7262-702-8. NEUWIRTHOVÁ J., GÁL B., SMILEK P., URBÁNKOVÁ P., KOSTŘICA, R. Protinádorový efekt rybího oleje – mýtus, nebo realita? Klinická onkologie. Onkol. Brno: Ambit Media, 2016, 29 (2), 100-106. ISSN 1802-5307. NEVRLÁ, Martina, MATĚJOVÁ, Halina. Význam polynenasycených mastných kyselin během těhotenství a při kojení, jejich zdroje a přívod. Výživa a potraviny. Praha: Společnost pro výživu, 2015, 70 (4), 99-103. ISSN 1211-846X. NOVÁK, František. Vliv různého složení mastných kyselin v domácí parenterální výživě na metabolismus tuků a ukazatele zánětu. Praha: Všeobecná fakultní nemocnice, 2016. Omega 3 mastné kyseliny. Informační centrum bezpečnosti potravin. Dostupné z: https://www.bezpecnostpotravin.cz/az/termin/92481.aspx. POMPÉIA, C., LOPES, L. R., MIYASAKA, C. K., PROCÓPIO, J., SANNOMIYA, P., CURI, R. Effect of fatty acids on leukocyte function. Brazilian Journal of Medical and Biological Research [online]. November 2000, 33 (11), 1255-1268. ISSN 1414-431X. Dostupné z: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11050654. RICHTER, Richard. Doporučení pro lékárenskou praxi. Rybí olej (omega-3 polynenasycené mastné kyseliny), 2016. Dostupné z: https://lekarnici.cz/getattchment/VZdelavani/Doporucene-postupy/Doporuceni-pro-lekarniky. RUPRICH, J. et al. Polovina maminek má v mateřském mléce málo kyseliny dokosahexaenové (DHA) pro správný vývoj dětí! [online]. Centrum zdraví, výživy a potravin Brno, Státní zdravotní ústav Praha, [cit. 2019-11-27]. Dostupné z: http://www.szu.cz/tema/bezpecnost-potravin/polovina-maminek-ma-v-materskem-mlece-malo-kyseliny. SLÍVA, Jiří. Současné možnosti preventivního ovlivnění poklesu kognitivních funkcí. FarmiNews. Praha: Edukafarm, 2010, 7 (1), 36-37. ISSN 1214-5017. SVAČINA, Štěpán et al. Klinická dietologie. 1. vydání. Praha: Grada Publishing, 2008. ŠTRAMOVÁ X., HAMPL R., ŠTĚPÁN J., KANĎÁR R. Úloha mastných kyselin v membráně spermií. Česká gynekologie [online]. Praha: ČLS JEP, 2014, 79 (2), 103-106, [cit. 2019-10-08]. ISSN 1805-4455. Dostupné z: https://www.prolekare.cz/casopisy/ceska-gynekologie/2014-2-11/uloha-mastnych-kyselin-v-membrane-spermii-48691. TREBATICKÁ, Jana, ĎURAČKOVÁ, Zdenka. Môžu omega-3 mastné kyseliny ovplyvnit duševné zdravie? Česká a slovenská psychiatrie. Praha: Galén, 2015, 111 (5), 215-221. ISSN 1212-0383. TVRZICKÁ, E., STAŇKOVÁ, B., VECKA, M., ŽÁK, A. Mastné kyseliny 1. Výskyt a biologický význam. Časopis lékařů českých. Praha: Nakladatelské a tiskové oddělení ČLS JEP, 2009a, 148 (1), 16-24. ISSN 1803-6597. TVRZICKÁ, Eva, STAŇKOVÁ, B., VECKA, M., ŽÁK, A. Mastné kyseliny 2 Fyziologický a klinický význam. Časopis lékařů českých. Praha: Nakladatelské a tiskové oddělení ČLS JEP, 2009b, 148 (3), 116-123. ISSN 1803-6597. VACHOVÁ, Marta, DUŠÁNKOVÁ, Jana, ZÁMEČNÍK, Libor. Symptomatická léčba roztroušené sklerózy. Neurologie pro praxi [online]. Olomouc: Solen, 2008, 9 (4), 226-231. Dostupné z: http://www.neurologiepropraxi.xz/pdfs/neu/2008/04/07.pdf. VELÍŠEK, Jan, HAJŠLOVÁ, Jana. Chemie potravin. 3. vydání. Tábor: OSSIS, 2009. ISBN 978-80-86659-15-2. VRABLÍK, Michal. Omega-3 mastné kyseliny a kardiovaskulární onemocnění. Interní medicína pro praxi [online]. Olomouc: Solen, 2007, 9 (6), 262-264. ISSN 1803-5256. Dostupné z: https://www.medicinapropraxi.cz/artkey/med-200712-0002_Omega-3_mastne_kyseliny_a_kardiovaskularni_onemocneni.php. VRABLÍK, Michal. Omega-3 mastné kyseliny a kardiovaskulární onemocnění: máme měnit názor? Kapitoly z kardiologie pro praktické lékaře [online]. Praha: Medical Tribune CZ, 2019, 11 (1), 27, [cit. 2019-10-03]. ISSN 1803-7542. Dostupné z: https://www.tribune.cz/clanek/44548-omega-mastne-kyseliny-a-kardiovaskularni-onemocneni-mame-menit-nazor. VYHNÁNKOVÁ, Ludmila. Omega-3 a rybí tuk v nové, příjemné formě. Vox pediatriae. Praha: Sdružení praktických lékařů pro děti a dorost ČR, 2006, 6 (9), 38-39. ISSN: 1213-2241. VYHNÁNKOVÁ, Ludmila. PUFA omega-3 a jejich působení. Pediatrie pro praxi. Olomouc: Solen, 2007, 7 (3), 140-142. ISSN 1213-0494. ZOUHAR, Petr. Vyvolávání a potlačování zánětu – role mastných kyselin. Vesmír [online]. Praha: Vesmír, 2012, 91 (12), 695-697. ISSN: 1214-4029.
Předběžná náplň práce
Cílem bakalářské práce je poskytnout souhrn dostupných informací o významu a kvalitě doplňků stravy obsahující omega-3 mastné kyseliny/EPA, DHA/ a jejich účinné doporučené dávky. Teoretická část práce seznamuje s významem a funkcí omega-3 i omega-6 MK, využitím omega-3 MK v podpůrné terapii vybraných onemocnění, zabývá se jejich obsahem v doplňcích stravy dostupných na českém trhu, porovná účinnost a kvalitu vybraných preparátů. Upozorní na pozitivní, ale i nežádoucí účinky těchto preparátů na lidský organismus a jeho zdraví. V praktické části bude provedeno dotazníkové šetření klientů /pacientů/ lékárny, kteří užívají doplňky stravy s obsahem omega-3 MK /EPA, DHA/. Vyhodnocení a diskuse k zjištěným výsledkům se zaměří na druhy užívaných preparátů, jejich doporučené dávky a posouzení účinku pravidelného užívání na zdraví oslovených klientů lékárny.
Předběžná náplň práce v anglickém jazyce
The goal of this bachelor thesis is to sum up the importance and quality of food supplemens with omega-3 fatty acids/EPA, DHA/ and their effective recommended doses. In the theoretical part of this work, there are information about the importance and function of omega-3 and omega-6 fatty acids, usage of omega-3 fatty acids in supporting therapy in selected diseases, pursues their content in food supplementals available on Czech market, compares efficacy and quality of selected preparation. It notices about positive and even undersireable effects of these preparations on human health. In the practial part of the work there will be a survey performed on pharmacy clients (patients), who take food supplements with omega-3 fatty acids /EPA, DHA/ content. The results evaluation and discussion will focus on the kinds of used preparations, their recommended doses and evaluation of regular taking efficacy on the health of addressed pharmacy clients.
 
Univerzita Karlova | Informační systém UK