Témata prací (Výběr práce)Témata prací (Výběr práce)(verze: 368)
Detail práce
   Přihlásit přes CAS
Srovnání dostupnosti a finanční náročnosti běžné stravy s bezlepkovou dietou
Název práce v češtině: Srovnání dostupnosti a finanční náročnosti běžné stravy s bezlepkovou dietou
Název v anglickém jazyce: Comparison of the options and financial demands of a regular diet with gluten-free diet
Klíčová slova: Celiakie, bezlepková dieta, lepek, dostupnost potravin, bezlepkové potraviny, dostupnost bezlepkových potravin, bezlepkové pokrmy
Klíčová slova anglicky: Celiac disease, gluten-free diet, gluten, products availability, gluten-free products, availability of gluten-free products, gluten-free meals
Akademický rok vypsání: 2019/2020
Typ práce: diplomová práce
Jazyk práce: čeština
Ústav: III. interní klinika – klinika endokrinologie a metabolismu 1. LF UK a VFN (11-00530)
Vedoucí / školitel: PhDr. Tamara Starnovská
Řešitel: skrytý - zadáno vedoucím/školitelem
Datum přihlášení: 31.10.2019
Datum zadání: 31.10.2019
Datum a čas obhajoby: 14.01.2021 00:00
Datum odevzdání elektronické podoby:15.11.2020
Datum proběhlé obhajoby: 14.01.2021
Předmět: Obhajoba diplomové práce (B02793)
Oponenti: Mgr. Marcela Floriánková
 
 
 
Seznam odborné literatury
FRIČ, Přemysl, et al., 2013. Choroby způsobené lepkem. Vnitřní lékařství [online]. 2013,59(5), s. 376-382. [cit. 2019-11-01]. ISSN 0042773X. Dostupné z:https://www.prolekare.cz/casopisy/vnitrnilekarstvi/2013-5/choroby-zpusobene-lepkem-40640
FRÜHAUF, Pavel, 2013. Kojenecká výživa a prevence celiakie. Pediatrie pro praxi. 14(5), 334. Dostupné také z:https://www.pediatriepropraxi.cz/pdfs/ped/2013/05/18.pdf
KASPER, Heinrich. Výživa v medicíně a dietetika. Praha: Grada, 2015. ISBN 978-80-247-4533-6.
KOHOUT, Pavel a Tamara, STARNOVSKÁ, 2006. Nákladnost dietního stravování oproti stravování běžnému: Závěrečná zpráva řešení projektu výzkumu. In: Docplayer.cz [online]. Praha [cit. 2019-11-3]. Dostupné z:http://docplayer.cz/2772006-Nakladnost-dietniho-stravovani-oproti-stravovani-beznemu.html
LATTA, Jiří a Jana POVOVÁ, 2016. Celiakie ve stáří - diagnostika, komorbidity, léčba. Interní medicína pro praxi. 18(1), 33-34.
SVAČINA, Štěpán et al. 2010. Poruchy metabolismu a výživy. Praha: Galén. ISBN 978-80-7262-676-2.
Předběžná náplň práce
Konzumací lepku dochází u pacientů s celiakií k zánětlivým reakcím tenkého střeva, které mohou mít závažné následky. Lepek je bílkovina obsažená v pšenici, žitě, ječmeni a ovsu, pro své vlastnosti má důležitou roli v přípravě pokrmů. Pekárenské výrobky a další potraviny bez lepku jsou vyráběné z jiných druhů obilnin, mají odlišný technologický postup, vyžadují oddělené prostory a mají mnohem menší cílovou skupinu zákazníků, což může zvyšovat jejich cenu. Osoby držící bezlepkovou dietu musí být velmi obezřetní při konzumaci jídel připravených v restauracích a jídelnách, jelikož i malé množství lepku může mít negativní vliv na jejich zdraví. Zdravotní pojišťovny v ČR přispívají na BLP dietu různými částkami a většinou pouze dětem. Cílem práce je srovnání dostupnosti a finanční náročnosti běžné stravy s bezlepkovou dietou.
Předběžná náplň práce v anglickém jazyce
In the Czech Republic, 50 000 people are diagnosed with Celiac disease and the only known treatment for it is a gluten-free diet. For such patients, gluten consumption can provoke inflammation of a small bowel that can result in heavy consequences. Gluten is a protein contained in wheat, rye, barley, and oats and plays an important role in food production, because of its properties. Bakery and other gluten-free products are produced from other types of cereals. They also require a special technological process, separate spaces, and have a much smaller target group of consumers, which can increase their price at the end. People following a gluten-free diet have to be very careful while eating in restaurants and canteens because even a small amount of gluten can harm their health. Health insurance companies in the Czech Republic contribute various amounts to the GFD, however, mostly only for children. The aim of the work is to compare the possibilities and financial demands of a regular diet with a gluten-free diet.
 
Univerzita Karlova | Informační systém UK