Témata prací (Výběr práce)Témata prací (Výběr práce)(verze: 368)
Detail práce
   Přihlásit přes CAS
Výživa klientů fitness center se zaměřením na příjem bílkovin a hořčíku
Název práce v češtině: Výživa klientů fitness center se zaměřením na příjem bílkovin a hořčíku
Název v anglickém jazyce: Fitness center clients nutrition focused on protein and magnesium intake
Klíčová slova: bílkoviny, hořčík, výživa ve fitness, sportovci
Klíčová slova anglicky: proteins, magnesium, nutrition in fitness, athletes
Akademický rok vypsání: 2019/2020
Typ práce: diplomová práce
Jazyk práce: čeština
Ústav: III. interní klinika – klinika endokrinologie a metabolismu 1. LF UK a VFN (11-00530)
Vedoucí / školitel: doc. MUDr. Zdeněk Vilikus, CSc.
Řešitel: skrytý - zadáno vedoucím/školitelem
Datum přihlášení: 21.10.2019
Datum zadání: 21.10.2019
Datum a čas obhajoby: 22.06.2021 08:00
Datum odevzdání elektronické podoby:30.04.2021
Datum proběhlé obhajoby: 22.06.2021
Předmět: Obhajoba diplomové práce (B02793)
Oponenti: MUDr. Radka Petráková Doležalová, Ph.D.
 
 
 
Seznam odborné literatury
ANTONIO, Jose, Anya ELLERBROEK, Cassandra EVANS a Tobin SILVER. High protein consumption in trained women: bad to the bone? Journal of the International Society of Sports Nutrition [online]. 2018, 15(1), 1-5 [cit. 2020-03-11]. DOI: 10.1186/s12970-018-0210-6. ISSN 15502783.
ANTONIO, Jose. High-protein diets in trained individuals. Research in Sports Medicine [online]. 2019, 27(2), 195-203 [cit. 2020-03-11]. DOI: 10.1080/15438627.2018.1523167. ISSN 15438627.
BOJCHESKA, Marina, Hinor KICA, Oliver BOJCHESKI, Helidon KICA a Atli KOLECI. The intake of magnesium as a prevention of the clinical conditions of magnesium deficiency (fatigue; weakness and exhaustion). Sport [online]. 2019, 6(11-12), 63-66 [cit. 2021-04-21]. ISSN 18579310
CRUZAT, V., R. CURI a P. NEWSHOLME. Glutamine: Metabolism and Immune Function, Supplementation and Clinical Translation. Nutrients [online]. 2018, 10(11) [cit. 2020-02-24]. DOI: 10.3390/nu10111564. ISSN 20726643.
FEDEWA, Michael V., SPENCER Steven O., WILLIAMS Tyler D., BECKER Zachery E. a Collin A. FUQUA. Effect of branched-Chain Amino Acid Supplementation on Muscle Soreness following Exercise: A Meta-Analysis. International Journal for Vitamin and Nutrition Research [online]. 2019,89(5-6), 348-356 [cit. 2020-03-04]. DOI: 10.1024/0300-9831/a000543. ISSN 0300-9831. Dostupné z:https://econtent.hogrefe.com/doi/10.1024/0300-9831/a000543
FIGALOVÁ, Sandra. Výživa klientů fitness center se zaměřením na příjem bílkovin a kalcia. Praha, 2018. 107 s., diplomová práce. Univerzita Karlova v Praze, 1. lékařská fakulta, 3. interní klinika VFN.
GEE, Thomas I., Thomas J. WOOLRICH a Mark F. SMITH. Effectiveness of Whey Protein Hydrolysate and Milk-Based Formulated Drinks on Recovery of Strength and Power Following Acute Resistance Exercise. Journal of Human Kinetics [online]. 2019, 68(1), 193-202 [cit. 2020-03-17]. ISSN 16405544.
GORISSEN, Stefan H.M. a Stuart M. PHILLIPS. Branched-Chain Amino Acids (Leucine, Isoleucine, and Valine) and Skeletal Muscle. Nutrition and Skeletal Muscle, Academic Press. 2019, 283-298. ISBN 9780128104224. Dostupné z: https://doi.org/10.1016/B978-0-12-810422-4.00016-6.
GORON, Arthur a Christophe MIONARD. Amino acids and sport: a true love story? Springer [online]. 2018, 50, 969-980 [cit. 2020-02-24]. Dostupné z:https://doi.org/10.1007/s00726-018-2591-x
GRAY, Justin. Practical Applications in Sports Nutrition. New Orleans, LA: White Press Academics, 2018. ISBN 9781684697120.
HORMOZNEJAD, Razie, Ahmad ZARE JAVID a Anahita MANSOORI. Effect of BCAA supplementation on central fatigue, energy metabolism substrate and muscle damage to the exercise: a systematic review with meta-analysis. Sport Sciences for Health: Founded by the Faculty of Exercise Science – University of Milan, official journal of the Italian Society of Exercise and Sport Sciences [online]. 2019, 15(2), 265-279 [cit. 2020-02-28]. DOI: 10.1007/s11332-019-00542-4. ISSN 18247490.
HUECKER, Martin, Menaka SARAV, Michelle PEARLMAN a Janese LASTER. Protein Supplementation in Sport: Source, Timing, and Intended Benefits. Current Nutrition Reports [online]. 2019, 8(4), 382-396 [cit. 2020-03-12]. DOI: 10.1007/s13668-019-00293-1. ISSN 21613311.
JÄGER, Ralf, Martin PURPURA a Jose ANTONIO. International Society of Sports Nutrition Position Stand: protein and exercise. Journal of the International Society of Sports Nutrition [online]. 2017, 14(1), 1-25 [cit. 2020-03-10]. DOI: 10.1186/s12970-017-0177-8. ISSN 15502783.
KARLUND, Anna, Carlos GOMEZ-GALLEGO, Anu M. TURPEINEN, Outi-maaria PALO-OJA, Hani EL-NEZAMI a Marjukka KOLEHMAINEN. Protein Supplements and Their Relation with Nutrition, Microbiota Composition and Health: Is More Protein Always Better for Sportspeople? NUTRIENTS [online]. 2019, 11(4) [cit. 2020-03-16]. DOI: 10.3390/nu11040829. ISSN 20726643.
KASS, Lindsy S. a Filipe POEIRA. The effect of acute vs chronic magnesium supplementation on exercise and recovery on resistance exercise, blood pressure and total peripheral resistance on normotensive adults. Journal of the International Society of Sports Nutrition [online]. 2015, 12(1) [cit. 2020-03-24]. DOI: 10.1186/s12970-015-0081-z. ISSN 15502783.
KERSICK, C.M. el at. International society od sports nutrition position stand: nutrient timing. Journal of the International Society of Sports Nutrition [online]. 2017,14(1), 1-21 [cit. 2020-02-11]. DOI: 10.1186/s12970-017-0189-4. ISSN 15502783. Dostupné z:https://jissn.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12970-017-0189-4#citeas
KLEIN, Ondřej. 4 ověřené základní suplementy, které mají skutečně smyl. Hořčík. In: Aktin.cz [online]. 7.10.2019 [cit. 2020-03-25]. Dostupné z:https://aktin.cz/4-overene-zakladni-suplementy-ktere-maji-skutecne-smysl
KONOPKA, Peter. Sportovní výživa. České Budějovice: Kopp, 2004. Průvodce sportem. ISBN 80-7232-228-1.
KRČOVÁ, Daniela. Výživa v silových sportech se zaměřením na příjem bílkovin. Praha, 2019. 133 s., diplomová práce. Univerzita Karlova v Praze, 1. lékařská fakulta, 3. interní klinika VFN.
KUMSTÁT, Michal. Aktuální doporučení ve sportovní výživě: příjem sacharidů před, při a po výkonu. Medicina sportiva Bohemica et Slovaca. 2012, 21(1), 27-28. ISSN 1210-5481.
KUMSTÁT, Michal. Co je nového ve světě sportovní výživy. Studia sportiva. 2016, 10(2), 67-75. DOI: 10.5817/StS2016-2-7. ISSN 1802-7679.
KUMSTÁT, Michal. Sportovní výživa jako vědecká disciplína. Brno: Masarykova univerzita, 2018. ISBN 978-80-210-9162-7. Dostupné z:https://munispace.muni.cz/library/catalog/view/1150/3328/849-1/1#preview
KYSEL, Pavel, Zdeněk VILIKUS a Klára DAĎOVÁ. Nízkosacharidové režimy a jejich vliv na sportovní výkon a tělesné složení. DIAGNOSTIKA A PORADENSTVÍ v pomáhajících profesích. 2019,3(1), 5-17. ISSN 2570-7612.
LONGLAND, T. M., S. Y. OIKAWA, C. J. MITCHELL, M. C. DEVRIES a S. M. PHILLIPS. Higher compared with lower dietary protein during an energy deficit combined with intense exercise promotes greater lean mass gain and fat mass loss: a randomized trial. The American Journal Of Clinical Nutrition [online]. 2016, 103(3), 738-46 [cit. 2020-03-11]. DOI: 10.3945/ajcn.115.119339. ISSN 19383207.
MACH, Ivan. Sportovní výživa do kapsy: nejen pro fitness a kulturistiku. Druhé vydání. Praha: Grada Publishing, 2017. ISBN 978-80-271-0511-3.
MOSCATELLI, Fiorenzo et al. Ketogenic Diet and Sport Performance. Sport Mont. 2020,18(1), 91-94. DOI 10.26773/smj.200216.
NOVÁK, František. Význam esenciálních aminokyselin v metabolických procesech organismu [online]. Společnost pro výživu: Tematická konference 2018 – Bílkoviny. 25.4.2018. Dostupné z:https://slideslive.com/38907497/vyznam-esencialnich-aminokyselin-v-metabolickych-procesech-organismu
PAJIČ, Vladimír, 2020. Interview s osobním trenérem, výživovým poradcem a bývalým trenérem reprezentace svazu kulturistiky a fitness České republiky, o proteinových suplementech. Praha 16.3.
PETRÁKOVÁ, Jana a Jana STÁVKOVÁ. Balené přírodní minerální vody (přehledová práce). Výživa a potraviny. 2015,70(5), 123-125. ISSN 1211-846X.
PHK Marketing. Aminokyseliny. In: Aminokyselina.cz [online]. Praha, ©2020 [cit. 2020-03-09]. Dostupné z:https://www.aminokyselina.cz/aminokyseliny
PŘISPĚVATELÉ WIKISKRIPT. Aminokyseliny [online], ©2019. Datum poslední revize 3. 01. 2019, 18:01 UTC, [cit. 2020-02-19]. Dostupné z:https://www.wikiskripta.eu/w/Aminokyseliny
RICHTER, Michal a Michal KUMSTÁT. Příjem bílkovin po odporovém tréninku a svalová hypertrofie (přehledová práce). Studia sportiva. 2015, 9(2), 100-106. DOI: 10.5817/StS2015-2-10. ISSN 1802-7679. Dostupné také z: https://journals.muni.cz/studiasportiva/
ROUBÍK, Lukáš. Moderní výživa ve fitness a silových sportech. Praha: Erasport, 2018. ISBN 978-80-905685-5-6.
SAHARAN, Raveena, Renuka PATHAK a Madhvi AWASTHI. Effect of leucine supplementation in muscle growth in gym goers. International Journal of Physiology, Nutrition and Physical Education [online]. 2019,4(1), 1603-1606 [cit. 2020-03-04]. ISSN: 2456-0057. Dostupné z:http://www.journalofsports.com/pdf/2019/vol4issue1/PartAI/4-1-393-608.pdf
SAUNDERS, Bryan, Mariana FRANCHI, Luana Farias DE OLIVEIRA et al. 24-Weeks
β-alanine ingestion does not effect muscle taurine or clinical blood parameters in healthy males. European Journal of Nutrition [online]. 2020,59(1), 57-65 [cit. 2020-03-03]. DOI: 10.1007/s00394-018-1881-0. ISSN 14366207.
SKOLNIK, Heidi a Andrea CHERNUS. Výživa pro maximální sportovní výkon: správně načasovaný jídelníček. Praha: Grada, 2011. ISBN 978-80-247-3847-5.
Společnost pro výživu. Tuky (lipidy) [online]. 3.4.2015 [cit. 2020-02-12]. Dostupné z:http://www.vyzivaspol.cz/tuky-lipidy/
STRÁNSKÝ, Miroslav a Lydie RYŠAVÁ. Fyziologie a patofyziologie výživy. 2. doplněné vydání. České Budějovice: Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Zdravotně sociální fakulta, 2014. ISBN 978-80-7394-478-0.
SVAČINA, Štěpán, Dana MÜLLEROVÁ a Alena BRETŠNAJDROVÁ. Dietologie pro lékaře, farmaceuty, zdravotní sestry a nutriční terapeuty. 2., upr. vyd. Praha: Triton, 2013. Lékařské repetitorium. ISBN 978-80-7387-699-9.
SVRČINOVÁ, Pavla. Nové doporučené výživové dávky EFSA: Minerální látky. Hořčík [online]. Potraviny Info, 17.4.2018 [cit. 2020-03-19]. Dostupné z:https://www.potravinyinfo.cz/33/nove-doporucene-vyzivove-davky-efsa-mineralni-latky-uniqueidmRRWSbk196FNf8-jVUh4EtI668NLi3Lv2T80474rHMTVRYFLS2WAvA/?query=v%FD%BEivov%E1%20doporu%E8en%ED&serp=1
VALENZUELA, Pedro L., Javier S. MORALES, Enzo EMANUELE, Helios PAREJA-GALEANO a Alejandro LUCIA. Supplements with purported effects on muscle mass and strength. European Journal of Nutrition [online]. 2019, 58(8), 2983-3008 [cit. 2020-02-26]. DOI: 10.1007/s00394-018-1882-z. ISSN 14366207.
VELÍŠEK, Jan a Jana HAJŠLOVÁ. Chemie potravin 1. Rozšířené a přepracované 3. vyd. Tábor: OSSIS, 2009. ISBN 978-80-86659-17-6.
VILIKUS, Zdeněk. Výživa sportovců a sportovní výkon. 2. vydání. Praha: Univerzita Karlova v Praze, nakladatelství Karolinum, 2015. ISBN 978-80-246-3152-3.
VÍTEK, Libor. Bílkoviny ve sportovní výživě [online]. Sportival Pro, 10.02.2015 [cit. 2020-03-10]. Dostupné z: https://www.sportvitalpro.cz/sport/bilkoviny-a-aminokyseliny-ve-sportovni-vyzive
VÍTEK, Libor. Přeceňovaný význam bílkovin ve sportovní výživě [online]. Sportival Pro, 07.07.2018 [cit. 2020-03-10]. Dostupné z:https://www.sportvitalpro.cz/sport/precenovany-vyznam-bilkovin-ve-sportovni-vyzive+
WANG, Ru, Cheng CHEN, Wei LIU, Tang ZHOU, Pengcheng XUN, Ka HE a Peijie CHEN. The effect of magnesium supplementation on muscle fitness: a meta-analysis and systematic review. MAGNESIUM RESEARCH [online]. 2017, 30(4), 120-132 [cit. 2020-03-20]. DOI: 10.1684/mrh.2018.0430. ISSN 09531424.
WARE, Megan. Why do we need magnesium? [online]. Medical News Today, 6.1.2020 [cit. 2020-03-19]. Dostupné z: https://www.medicalnewstoday.com/articles/286839
WEN, C., F. LI, L. ZHANG, et al. Taurine is Involved in Energy Metabolism in Muscles, Adipose Tissue, and the Liver. Molecular Nutrition [online]. 2019, 63(2), e1800536 [cit. 2020-03-03]. DOI: 10.1002/mnfr.201800536. ISSN 16134133.
WIERDSMA, Nicolette, Hinke KRUIZENGA a Rebecca STRATTON. Dietetic Pocket Guide Adults. 288 str. Amsterdam: VU University Press, 2017. ISBN 978-90-8659-754-3.
ZADÁK, Zdeněk, Alena TICHÁ a Radomír HYŠPLER. Suplementace hořčíkem – farmakologické mechanismy, metody podání a pasti. Klinická farmakologie a farmacie. 2017,31(3), 16-18. ISSN 1212-7973.
ZHANG, Yijia, Pengcheng XUN, Ru WANG, Lijuan MAO a Ka HE. Can Magnesium Enhance Exercise Performance? NUTRIENTS [online]. 2017, 9(9) [cit. 2020-03-19]. DOI: 10.3390/nu9090946. ISSN 20726643.
ZLATOHLÁVEK, Lukáš. Klinická dietologie a výživa. Druhé rozšířené vydání. Praha: Current media, 2019. Medicus. ISBN 978-80-88129-44-8.
Předběžná náplň práce
Diplomová práce se zabývá důležitostí bílkovin a hořčíku ve stravě rekreačních návštěvníků fitness center. Velmi častým jevem je v sektoru fitness nadměrný příjem bílkovin na úkor ostatních makronutrientů. Hořčík je důležitým prvkem pro regeneraci svalů a jeho deficit může mít negativní vliv na redukci hmotnosti a nabírání svalové hmoty, vede k únavě a křečím, se kterými se setkává nejeden sportovec. Jelikož se návštěva fitness centra stává v dnešní době čím dál víc populární, je důležité, aby sportovci nepodléhali klamavým a matoucím informacím z internetu a hledali ověřené zdroje.
Cílem diplomové práce bylo porovnat stravovací zvyklosti, zejména příjem bílkovin a hořčíku, u dvou skupin osob rozdělených dle četnosti tréninků ve fitness centru. Práce je rozdělena na část teoretickou a praktickou.
Teoretická část se zabývá výživou ve fitness odvětví obecně, více pozornosti je ale zaměřeno na bílkoviny a hořčík. Pro praktickou část práce byl zvolen kvantitativní výzkum pomocí dotazníkového šetření. Výzkumu se účastnilo celkem 30 respondentů rozdělených na dvě skupiny – sportovce a nesportovce. Za nesportovce byli považováni ti, kteří mají dva a méně tréninků týdně, sportovci trénují třikrát týdně a častěji. Hlavní část dotazníku představoval arch pro záznam čtyřdenní stravy a pitného režimu. Získaná data byla zpracována do grafické podoby v programu MS Excel.
Podle výsledků výzkumu nevyšel mezi skupinou sportovců a nesportovců u příjmu bílkovin a hořčíku statisticky významný rozdíl. Ze získaných dat vyplývá, že pouze 20 % respondentů v průměru konzumuje nadbytek bílkovin, tedy více jak 2,0 g/kg/den. Naopak u 27 % respondentů byl shledán nedostatečný příjem bílkovin, pod hranicí 1,4 g/kg/den, což je spodní doporučená dávka pro silové sportovce dle Mezinárodní společnosti pro výživu. Současně bylo zjištěno, že 90 % účastníků výzkumu naplňuje denní doporučenou dávku hořčíku, dva respondenti dokonce díky doplňkům stravy přijali více jak dvojnásobek adekvátní denní dávky. V jídelníčcích daného výzkumného souboru převažovali živočišné zdroje bílkovin, avšak největší podíl na celkovém přijmu hořčíku měly produkty rostlinného původu.
Předběžná náplň práce v anglickém jazyce
The diploma thesis deals with the importance of protein and magnesium in the diet of recreational visitors to fitness centers. Excessive protein intake at the expense of other macronutrients is a very common phenomenon in the fitness sector. Magnesium is an important element for muscle regeneration and its deficiency can have a negative effect on weight reduction and muscle gain, leading to fatigue and cramps, which many athletes encounter. As visits to the fitness center become more and more popular nowadays, it is important that athletes are not subject to misleading and confusing information from the internet and look for proven sources.
The aim of the diploma thesis was to compare eating habits, especially protein and magnesium intake, in two groups of people divided according to the frequency of training in the fitness center. This work is divided into theoretical and practical part.
The theoretical part deals with nutrition in the fitness industry in general, but more attention is focused on proteins and magnesium. Quantitative research using a questionnaire survey was chosen for the practical part of the work. A total of 30 respondents participated in the research, divided into two groups – athletes and non-athletes. Non-athletes were considered to be those who have two or fewer workouts per week, athletes who were train three times per week and more often. The main part of the questionnaire was a sheet for recording a four-day diet and drinking regime. The obtained data were processed into
a graphical form in MS Excel.
According to the results of the research, there was no statistically significant difference between athletes and non-athletes in protein and magnesium intake. The obtained data show that only 20 % of respondents consume an average of excess protein, ie more than 2.0 g/kg/day. On the contrary, 27 % of respondents found insufficient protein intake, below 1.4 g/kg/day, that is the lower recommended dose for strength athletes according by the International Society of Sports Nutrition. At the same time, it was found that 90 % of research participants full the recommended daily dose of magnesium, two of respondents even used more than twice the adequate daily dose, thanks to dietary supplements. Animal diets predominated in the diets of the research group, but products of plant origin had the largest share in the total magnesium intake.
 
Univerzita Karlova | Informační systém UK