Témata prací (Výběr práce)Témata prací (Výběr práce)(verze: 368)
Detail práce
   Přihlásit přes CAS
Vliv cílené nutriční intervence na pooperační výsledky u pacientů po střevních resekcích
Název práce v češtině: Vliv cílené nutriční intervence na pooperační výsledky u pacientů po střevních resekcích
Název v anglickém jazyce: Influence of targeted nutritional intervention on postoperative results in patients after intestinal resections
Klíčová slova: idiopatické střevní záněty, kolorektální karcinom, chirurgický pacient, malnutrice, ERAS
Klíčová slova anglicky: Inflammatory Bowel Disease, colorectal cancer, surgical patient, malnutrition, ERAS
Akademický rok vypsání: 2019/2020
Typ práce: diplomová práce
Jazyk práce: čeština
Ústav: III. interní klinika – klinika endokrinologie a metabolismu 1. LF UK a VFN (11-00530)
Vedoucí / školitel: MUDr. Zuzana Šerclová
Řešitel: skrytý - zadáno vedoucím/školitelem
Datum přihlášení: 10.10.2019
Datum zadání: 10.10.2019
Datum a čas obhajoby: 19.06.2020 00:00
Datum odevzdání elektronické podoby:30.04.2020
Datum proběhlé obhajoby: 19.06.2020
Předmět: Obhajoba diplomové práce (B02793)
Oponenti: MUDr. Eva Meisnerová
 
 
 
Seznam odborné literatury
ARTOM, M., W. CZUBER - DOCHAN, J. STURT, T. MURRELLS a C. NORTON. The contribution of clinical and psychosocial factors to fatigue in 182 patients with inflammatory bowel disease: a cross-sectional study. Alimentary Pharmacology [online]. 2017, 45(3), 403-416 [cit. 2019-11-27]. DOI: 10.1111/apt.13870. ISSN 02692813.
BAGER, P.,C. VESTERGAARD, T. JUUL a JF DAHLERUP. Population-based normative data for the inflammatory bowel disease fatigue scale - IBD-F. Scandinavian Journal Of Gastroenterology [online]. 2018, 53(10)
BARBER, Grant E., Steven HENDLER, Philip OKAFOR, David LIMSUI a Berkeley N. LIMKETKAI. Rising Incidence of Intestinal Infections in Inflammatory Bowel Disease: A Nationwide Analysis. INFLAMMATORY BOWEL DISEASES [online]. 2018, 24(8), 1849-1856 [cit. 2020-02-24]. DOI: 10.1093/ibd/izy086. ISSN 10780998.
BEMELMAN, Willem a., Janindra WARUSAVITARNE, Gianluca m. SAMPIETRO, et al. ECCO-ESCP Consensus on Surgery for Crohn's Disease. Journal of Crohn's [online]. 2018, 12(1), 1-16 [cit. 2019-11-24]. DOI: 10.1093/ecco-jcc/jjx061. ISSN 18739946.
BRINDLE, M., G. NELSON a O. LJUNGQVIST. Recommendations from the ERAS® Society for standards for the development of enhanced recovery after surgery guidelines. BJS Open [online]. 2020, 4(1), 157-163 [cit. 2020-03-22]. DOI: 10.1002/bjs5.50238. ISSN 24749842.
BÜCHLER, Tomáš a Ondřej FIALA. Kolorektální karcinom. BÜCHLER, Tomáš. Speciální onkologie. Praha 4: Maxdorf, 2017, s. 47-52. ISBN 978-80-7345-539-2.
CEDERHOLM T, BARRAZONI R, AUSTIN P et al.: ESPEN guidelineson definitions andterminology of cliical nutrition. Clin Nutr 2017; 36: 49 – 64
DINDO D, N. DERMATINES, CLAVIEN P. A. Classification of surgical complications: a new proposal with evaluation in a cohort of 6336patients and results of a survey. Ann Surg 2004, 240, 205 – 13.
DUJSÍKOVÁ, H. (2019). Farmakoterapie idiopatických střevních zánětů. Interní Med.,21(1),28-31. [cit. 2020-02-16]. Dostupné z:https://www.internimedicina.cz/artkey/int-201901-0006_farmakoterapie_idiopatickych_strevnich_zanetu.php
DUŠEK, Ladislav, Ondřej MÁJEK, et al. Časové trendy v objemu a zastoupení různých typů hospitalizací pacientů s IBD. Gastroenterologie a hepatololgie [online]. 2020, 2020, 2020(74 (1), 68 - 75 [cit. 2020-04-01]. DOI: 10.14735/amgh202068. ISSN 1804-803X. Dostupné z: http://www.csgh.info/cs/clanek/dil-vii-casove-trendy-v-objemu-a-zastoupeni-ruznych-typu-hospitalizaci-pacientu-s-ibd-11108
FACIT.org: Questionnaires [online]. USA, ©2020 [cit. 2020-03-22]. Dostupné z: https://www.facit.org/FACITOrg/Questionnaires
FERKO, Alexander. Chirurgie v kostce. 2., doplněné a přepracované vydání. Praha: Grada Publishing, 2015. ISBN 978-80-247-1005-1.
FOUSKOVÁ, Diana. Nutriční stav pacientů s kolorektálním karcinomem před diagnózou a během terapie. [Nutritional status of patients with colorectal cancer before the diagnosis and during the therapy]. Praha, 2017. 81 s., 2 příl. Diplomová práce (Mgr.). Univerzita Karlova, 1. lékařská fakulta, Ústav radiační onkologie 1.LF UK, Nemocnice Na Bulovce. Vedoucí práce MUDr. Hana Turková, Ph.D.
GHONEIMA, Ahmed s., Karen FLASHMAN, Victoria DAWE, Eleanor BALDWIN a Valerio CELENTANO. High risk of septic complications following surgery for Crohn's disease in patients with preoperative anaemia, hypoalbuminemia and high CRP. International Journal of Colorectal Disease: Clinical and MolecularGastroenterology and Surgery [online]. 2019, 34(12), 2185-2188 [cit. 2019-12-02]. DOI: 10.1007/s00384-019-03427-7. ISSN 01791958.
GU, Philip a Linda A. FEAGINS, Dining With Inflammatory Bowel Disease: A Review of the Literature on Diet in the Pathogenesis and Management of IBD, Inflammatory Bowel Diseases, Volume 26, Issue 2, February 2020, Pages 181–191, https://doi-org.ezproxy.is.cuni.cz/10.1093/ibd/izz268.
GUSTAFSSON, U. O., M. J. SCOTT, M. HUBNER, et al. Guidelines for Perioperative Care in Elective Colorectal Surgery: Enhanced Recovery After Surgery (ERAS®) Society Recommendations. World Journal Of Surgery [online]. 2019, 43(3), 659-695 [cit. 2020-03-17]. DOI: 10.1007/s00268-018-4844-y. ISSN 14322323.
HONZÁK, Radkin. Ať žijou mikrouti. Praha : Nakladatelství Zeď, s. r. o., [2018]. 245 stran : ilustrace ; 21 cm. ISBN: 978-80-907309-2-2.
Hospital in North Texas, Methodist Health Systém: EnhancedRecovery After Surgery (ERAS) [online]. ©2017 [cit.2020-03-21]. Dostupné z:
https://www.methodisthealthsystem.org/documents/eras/MHS85665_ERAS_Booklet_R1.6).pdf.

HRBKOVÁ, Danuše a Milana ŠACHLOVÁ. Co potřebujete vědět o výživě po operacích střev. MOÚ [online]. Oddělení léčebné výživy FN Brno, 2005, [cit. 2020-03-11]. Dostupné z:https://www.mou.cz/vyziva/t2542.
HSIEH, Meng-shu, Wen-hung HSU, Jiunn-wei WANG, et al. Nutritional and dietary strategy in the clinical care of inflammatory bowel disease. Journal of the Formosan Medical Association [online]. 2019 [cit. 2020-03-14]. DOI: 10.1016/j.jfma.2019.09.005. ISSN 09296646.
JANÁČKOVÁ, Laura. Psychické prožívání pacientů s ISZ a možnosti psychoterapie. ZBOŘIL, Vladimír. Idiopatické střevní záněty. Praha 4: Mladá fronta, 2018, 510 - 515. ISBN 978-80-204-4720-3.
KOHOUT, Pavel. Dietní opatření u pacientů s idiopatickými střeními záněty [on-line prezentace]. 2018 [cit. 2020-02-16]. Dostupné z:
https://www.nemocnice-horovice.cz/data/moxie/PPT/Dietni_opatreni_u_IBD_nemocnych.pdf

KOHOUT, Pavel a Jiří VEJMELKA. Nutriční terapie. ZBOŘIL, Vladimír. Idiopatické střevní záněty. Praha 4: Mladá fronta, 2018, 445 - 458. ISBN 978-80-204-4720-3.
KOHOUT, Pavel. Výživa u pacientů s idiopatickými střevními záněty. In: Zdravotnictví a medicína [online]. Praha: Mladá fronta, 2011, [cit. 2020-03-14]. Dostupné z:https://zdravi.euro.cz/clanek/postgradualni-medicina/vyziva-u-pacientu-s-idiopatickymi-strevnimi-zanety-457915
KOLÁŘOVÁ, Zdenka. Trendem je zahájit biologickou léčbu co nejdříve. Medicina po Promoci [online]. 2019, 20(1), 85-87 [cit. 2020-03-22]. ISSN 12129445.
KOMÁREK, Viktor. Medikamentózní léčba IBD. PRACOVNÍ SKUPINA PRO IDIOPATICKÉ STŘEVNÍ ZÁNĚTY. Všechno, co jste chtěli vědět o idiopatických střevních zánětech,ale báli jste se zeptat. 2. Praha: Medica Healthworld, 2016, 18 - 25. ISBN 978-80-905120-5-4.
LUKÁŠ, K., J. HOCH, et al. Nemoci střev. Praha: Grada Publishing, 2018. ISBN 978-80-271-0353-9.
MA C., H. TSAI, W. SU, L. SUN, Y. SHIH a J. WANG. Combination of arginine, glutamine, and omega-3 fatty acid supplements for perioperative enteral nutrition in surgical patients with gastric adenocarcinoma or gastrointestinal stromal tumor (GIST): A prospective, randomized, double-blind study. Journal Of Postgraduate Medicine [online]. 2018, 64(3), 155-163 [cit. 2019-11-24]. DOI: 10.4103/jpgm.JPGM_693_17. ISSN 09722823.
Malnutrition Advisory Group (MAG). MAG—guidelines for Detection and Management of Malnutrition. British Association for Parenteral and Enteral Nutrition, 2000, Redditch, UK
MASNER, Ondřej. Psychosomatika a IBD. PRACOVNÍ SKUPINA PRO IDIOPATICKÉ STŘEVNÍ ZÁNĚTY. Všechno, co jste chtěli vědět o idiopatických střevních zánětech,ale báli jste se zeptat. 2. Praha: Medica Healthworld, 2016, 62 - 69. ISBN 978-80-905120-5-4.
Methodist HEALTH SYSTÉM: EnhancedRecovery After Surgery (ERAS)Guides [online]. ©2020 [cit.2020-03-21]. Dostupné z: https:/www.methodisthealthsystem.org/patients-visitors/enhanced-recovery-after-surgery-guides/
NORTON, C., W. CZUBER 10 DOCHAN, P. BASSETT, et al. Assessing fatigue in inflammatory bowel disease: comparison of three fatigue scales. Alimentary Pharmacology [online]. 2015, 42(2), 203-211 [cit. 2019-11-27]. DOI: 10.1111/apt.13255. ISSN 02692813.
PRAŽANOVÁ, Ivana. Sledování příjmu a výdeje energie během redukčních pobytů. [Monitoring of energy intake and expenditure during reducing stays]. Praha, 2017. 59 stran. Diplomová práce (Mgr.). Univerzita Karlova, 1. lékařská fakulta, III. interní klinika 1. LF UK a VFN v Praze. Vedoucí práce MUDr. Martin Matoulek, Ph.D.
RUBEŠOVÁ, Irena a Miroslav ZVOLSKÝ. Klasifikace hospitalizačních procedur: praktická ukázka. In: DRG restart [online]. Praha: Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR, 2018, 1. 3. 2017 [cit. 2020-04-02]. Dostupné z: https://www.uzis.cz/system/files/2017-03-01-seminar-CCHS-06-dr-Rubesova.pdf
SANDRUCCI, Sergio, Geerard BEETS, Marco BRAGA, Kees DEJONG a Nicolas DEMARTINES. Perioperative nutrition and enhanced recovery after surgery in gastrointestinal cancer patients. A position paper by the ESSO task force in collaboration with the ERAS society (ERAS coalition). European Journal of Surgical Oncology [online]. 2018, 44(4), 509-514 [cit. 2019-12-02]. DOI: 10.1016/j.ejso.2017.12.010. ISSN 07487983.
SATINSKÝ, I., E. HAVEL, K. BEZDĚK, et al. Klinická výživa v chirurgii - doporučení ESPEN (European Society for Parenteral and Enteral Nutrition) s konsenzuálním hlasováním pracovní skupiny SKVIMP (Společnost klinické výživy a intenzivní metabolické péče). Anaesthesiology [online]. 2019, 30(2), 104-110 [cit. 2019-12-08]. ISSN 12142158.
SVAČINA, Štěpán, Dana MÜLLEROVÁ a Alena BRETŠNAJDROVÁ. Dietologie pro lékaře, farmaceuty, zdravotní sestry a nutriční terapeuty. 2., upr. vyd. Praha: Triton, 2013. Lékařské repetitorium. ISBN 978-80-7387-699-9.
SVOBODA, Tomáš. Co by měl praktický lékař vědět o nejčastějších karcinomech: Management diagnostiky a léčby kolorektálního karcinomu. Medicina po Promoci [online]. 2019, 20(2), 116-123 [cit. 2020-02-23]. ISSN 12129445.
SZITÁNYI, Peter a Pavel TĚŠÍNSKÝ, et al. Současné trendy v klinické výživě a intenzivní metabolické péči. Ruská 85, Praha 10: Institut postgraduálního vzdělávání ve zdravotnictví, 2013. ISBN 978-80-87023-22-8.
ŠERCLOVÁ, Z., O.RYSKA, M. BORTLÍK et al. Doporučené postupy chirurgické léčby pacientů s nespecifickými střevními záněty: 1. část: předoperační příprava. Gastroent Hepatol. 2015, 12-24. DOI: 10.14735/amgh201512.
ŠERCLOVÁ, Z., O.RYSKA, M. BORTLÍK, et al. Doporučené postupy chirurgické léčby pacientů s nespecifickými střevními záněty: 2. část: Crohnova nemoc. Gastroent Hepatol. 2015, 69 (3), 223 -238. DOI: 10.14735/amgh2015223.
ŠERCLOVÁ, Z., O.RYSKA, M. BORTLÍK et al. Doporučené postupy chirurgické léčby pacientů s nespecifickými střevními záněty: 3. část: Ulcerózní kolitida, indikace k operaci. Gastroent Hepatol. 2016, 70 (3), 252 -261. DOI: 10.14735/amgh2015252.
ŠKROVINA, M., M. STRAKA, E. HOLÁŠKOVÁ, et al. Colon cancer - evaluation of complications and risks of planned resections. Rozhledy v chirurgii: měsíčník Československé chirurgické společnosti [online]. 2014, 93(6), 311 - 316 [cit. 2020-02-23]. ISSN 00359351.
TANITA Monitoring Your Health: Návod k obsluze a reklamační řád. Česká Lípa: vitalshop, 2011.
TEPLÁ, Michaela. Využití maximální síly stisku ruky v klinické praxi. Brno, 2016. Diplomová práce. Masarykova univerzita. Vedoucí práce Doc. MUDr. Miroslav Tomíška, CSc.
TOMŠÍ, Adéla. The importance of physiotherapy for patients after surgery for colon cancer. Prague: Charles University, 2nd Faculty of Medicine, Department of Rehabilitation and Sports Medicine, 2018. 85 s., přílohy. Supervisor of the bachelor’s theses Mgr. Gabriela Zadražilová.
ULRYCH, J. a Z. KRŠKA. [Idiopathic inflammatory bowel disease - advancements in surgical treatment]. Rozhledy V Chirurgii: Mesicnik Ceskoslovenske Chirurgicke Spolecnosti [online]. 2012, 91(10), 539-44 [cit. 2020-02-29]. ISSN 00359351.
WIERDSMA, Nicolette, Hinke KRUIZENGA a Rebecca STRATTON. Dietetic Pocket Guide: Adults. Amsterdam: VU University Press, 2017. ISBN 9789086597543.
WILLEM A, Bemelman, Warusavitarne JANINDRA, Sampietro GIANLUCA M, et al. ECCO-ESCP Consensus on Surgery for Crohn’s Disease. Journal of Crohnʼs and Colitis [online]. 2018, 12(1), 1-2 [cit. 2019-12-02]. DOI: 10.1093/ecco-jcc/jjx061. ISSN 18739946.
ZBOŘIL, Vladimír et al.. Idiopatické střevní záněty. 143 00 Praha 4: Mladá fronta, 2018. ISBN 978-80-204-4720-3.
Předběžná náplň práce
Tato diplomová práce je zaměřena na pacienty, kteří plánovaně podstupují chirurgický výkon - střevní resekci. U chirurgického pacienta je častým a významným negativním faktorem malnutrice, která má vliv na pooperační morbiditu i letalitu. Pro prevenci a léčbu malnutrice má správná nutriční péče nezastupitelnou roli. Právě nutričními elementy jsou součástí perioperační péče moderního konceptu ERAS, který vede ke snížení frekvence pooperačních komplikací a zkrácení délky hospitalizace. Koncept klade důraz na časnou pohybovou rehabilitaci a zkrácení doby lačnění kolem operace, čímž dochází k významnému šetření tělesného proteinu.
Teoretická část popisuje jednotlivá onemocnění, která vedou k chirurgické léčbě, zvláštní pozornost je věnována idiopatickým střevním zánětům a kolorektálnímu karcinomu. Součástí jsou také aktuální doporučení odborných společností.
Primární cílem praktické části je porovnat dvě skupiny pacientů, kteří podstoupili střevní resekci. Zjistit, zda má cílená nutriční intervence (před, během a po operaci) vliv na pooperační rekonvalescenci, frekvenci komplikací a na celkovou délku hospitalizace. Cílem bylo také zlepšení kvality jídel nemocničního stravování – zvýšit atraktivitu podávaných pokrmů (vzhledově i obsahem kvalitních živin).
Celkem bylo pozorována 64 pacientů z IBD a koloproktologické ambulance nemocnice Hořovice. Tito pacienti byli náhodně rozděleni do dvou skupin. Skupině č. 1 byla poskytnuta nutriční intervence před operací a v den propuštění. Intervence spočívala v osobní edukaci o správných zásadách stravování a pohybové aktivitě. Během hospitalizace byli pacienti z intervenční skupiny pravidelně navštěvováni nutriční terapeutem a strava individuálně upravována dle aktuálních preferencí. Pacienti ze skupiny č. 2 byli předoperačně vedení pouze chirurgem indikujícím resekci a pooperačně dostávali standardní dietu dle ordinace lékaře. Obě dvě skupiny se řídili doporučením ERAS.
Studie byla proveden formou dotazníkového šetření. Součástí dotazníků jsou antropometrické, laboratorní hodnoty, funkční (hand grip) a únavový test (Facit – F). Pacienti byli sledováni ve třech časových intervalech: čtyři týdny před operací, v den nástupu na operaci a v den propuštění. V den dimise bylo navíc ohodnoceno nemocniční stravování a zaznamenána Clavien - Dindo klasifikace pooperačních komplikací.
V obou skupinách došlo před operací u 53 % nemocných ke zvýšení tělesné hmotnosti. Ve skupině č. 1 byl však vyšší podíl nárůstu svalové hmoty oproti tukové tkáni. Též síla stisku ruky, hladina albuminu a transferinu v době od první intervence do operace vzrostla více u skupiny č. 1.
Medián délky hospitalizace byl v obou skupinách 7 dní. Průměrná délka hospitalizace byla o 0,7 dne delší ve skupině intervenční. Průměrnou délku ovlivnily jednotlivé delší hospitalizace v malé skupině. Nicméně ve skupině č. 1 byl vstupně vyšší výskyt rizika malnutrice a markerů malnutrice, byla tedy rizikovější pro komplikované hojení.
Dle Clavien-Dindo klasifikace komplikací se celkem zhojilo 62 % nemocných v intervenční skupině a 75 % nemocných ve skupině bez intervence. Výskyt závažné komplikace však byl o 50 % nižší ve skupině intervenční. Právě závažné komplikace ovlivňují celkovou rekonvalescenci a jejich snížení je významné. Lze tedy říci, že nutriční intervence měla pozitivní vliv.
Během hospitalizace byl častější úbytek na hmotnosti u intervenční skupiny. Předpoklad nižšího váhového úbytku u intervenční skupiny se tedy nepotvrdil. Při dimisi došlo u většiny pacientů ke snížení laboratorních hodnot plazmatických bílkovin bez rozdílu zařazení do skupiny. Potvrdil se vzájemný vztah mezi hodnotami plazmatických bílkovin a hodnotami CRP. Transferin odpovídal aktuálnímu stavu výživy lépe než ostatní sledované markery. Nejméně vypovídající hodnotu vykazoval obvod nedominantní paže - hodnota se během období téměř nezměnila.
Pacienti z intervenční skupiny lépe ohodnotili nemocniční stravování. Celkově však byla převaha pacientů s kladným ohodnocením stravy. Z výsledků hodnocení nejméně/ nejvíce oblíbených pokrmů nelze vyvodit jednotné závěry.
Velký vliv na pooperační výsledky má bezpochyby moderní přístup ERAS, kterým se nemocnice Hořovice řídí. Všichni pacienti začali krátce po operaci s rehabilitací, většina pacientů neměla během hospitalizace pocity na zvracení ani nezvracela.
Předběžná náplň práce v anglickém jazyce
This diploma thesis is focused on patients who are undergoing surgery - intestinal resection. In a surgical patient, malnutrition is a frequent and significant negative factor that affects postoperative morbidity and lethality. Proper nutritional care has an irreplaceable role in the prevention and treatment of malnutrition. Nutritional elements are part of the perioperative care of the modern ERAS concept, which leads to reduction in the frequency of postoperative complications and a shortening of the hospitalization duration. The concept emphasizes early physical rehabilitation and shortening of the fasting period around the time of the operation, which leads to a significant saving of body protein.
The theoretical part describes particular diseases that lead to surgical treatment. Special attention is paid to idiopathic intestinal inflammations and colorectal cancer. It also includes current recommendations of professional companies.
The primary objective of the practical part is to compare two groups of patients who underwent intestinal resection. To find out whether targeted nutritional intervention (before, during and after surgery) has an impact on postoperative convalescence, the frequency of complications and the overall length of hospitalization. The aim was also to improve the quality of hospital meals - to increase the attractiveness of served meals (in terms of appearance and content of quality nutrients).
A total of 64 patients from IBD and the Proctological Outpatient in Hořovice Hospital were observed. These patients were randomly divided into two groups. Group 1 received nutritional intervention before surgery and on release day. The intervention consisted of personal education on the appropriate principles of eating and physical activity. During hospitalization, patients from the intervention group were regularly visited by a nutritional therapist and the diet was individually adjusted according to current preferences. Patients from group number 2 were guided preoperatively only by a surgeon indicating resection and received a standard diet postoperatively according to the doctor's prescription. Both groups followed the ERAS recommendation.
The research was carried out in the form of a questionnaire survey. The questionnaires include anthropometric, laboratory values, functional (hand grip) and fatigue test (Facit - F). Patients were followed at three time periods: four weeks prior to surgery, the day of onset of surgery, and the day of discharge. In addition, hospital meals were evaluated on the day of discharge and the Clavien - Dindo classification of postoperative complications was recorded.
In both groups, 53 % of patients gained weight before surgery. However, in group number 1 there was a higher share of the increase in muscle mass compared to adipose tissue. Also, the strength of the handgrip, the level of albumin and transferin in the period from the first intervention into the operation increased more in group number 1.
The median length of hospital stay was 7 days in both groups. The average length of hospitalization was 0.7 days longer in the intervention group. The average length was influenced by individual longer hospitalizations in a small group. However, in group number 1, the incidence of malnutrition and malnutrition markers was initially higher, so it was more risky for complicated healing.
According to the Clavien-Dindo classification of complications, a total of 62 % of patients in the intervention group and 75 % of patients in the non-intervention group healed. However, the incidence of serious complications was 50 % lower in the intervention group. It is the serious complications that affect the overall convalescence and their reduction is significant. I can be said that nutritional intervention had a positive effect.
Weight loss was more common in the intervention group during hospitalization. The assumption of a lower weight loss for the intervention group was therefore not confirmed. With dimisation, most patients had a decrease in laboratory plasma protein levels, regardless of grouping. The correlation between plasma protein values and CRP values was confirmed. Transferrin corresponded better to the current nutritional status than the other markers monitored. The circumference of the non-dominant arm showed the least telling value - the value hardly changed during the period.
Patients from the intervention group rated hospital meals more positively. There was a predominance of patients who rated the diet positively. Uniform conclusions cannot be drawn from the evaluation of the least / most popular dishes.
The modern ERAS approach followed by the Hořovice hospital undoubtedly influences the postoperative results. All patients started rehabilitation shortly after surgery, most patients did not feel sick or vomited during hospitalization.
 
Univerzita Karlova | Informační systém UK