Úroveň znalostí žáků 1. stupně vybrané ZŠ o zdravém způsobu stravování
Název práce v češtině: | Úroveň znalostí žáků 1. stupně vybrané ZŠ o zdravém způsobu stravování |
---|---|
Název v anglickém jazyce: | Level of knowledge of first grade pupils in selected elementary schools about healthy eating habits |
Klíčová slova: | mladší školní věk, nezdravá strava, obezita, osvěta, školní jídelna, zdravá strava |
Klíčová slova anglicky: | younger school age, unhealthy food, obesity, education, school cafeteria, healthy food |
Akademický rok vypsání: | 2018/2019 |
Typ práce: | diplomová práce |
Jazyk práce: | čeština |
Ústav: | Katedra pedagogiky (41-KPG) |
Vedoucí / školitel: | Ing. Bc. Alena Váchová, Ph.D. |
Řešitel: | skrytý - zadáno vedoucím/školitelem |
Datum přihlášení: | 14.02.2019 |
Datum zadání: | 23.04.2019 |
Datum a čas obhajoby: | 14.01.2021 10:20 |
Místo konání obhajoby: | M. Rettigové 4, Praha 1, R217, 217, 2. patro, vlevo, zadní trakt |
Datum odevzdání elektronické podoby: | 01.12.2020 |
Datum proběhlé obhajoby: | 14.01.2021 |
Předmět: | Obhajoba diplomové práce (OSZD005) |
Oponenti: | PhDr. Jaroslava Hanušová, Ph.D. |
Zásady pro vypracování |
1. Zdůvodnění výběru tématu
Rodiče žáků se snaží dlouhodobě změnit nabídku pokrmů, ve které jednoznačně převládají jídla zdravé stravy. Při sledování chování dětí v jídelně jsou jimi jednoznačně upřednostňována jídla klasické české kuchyně. 2. Formulace problému, který bude v práci řešen: Zjištění informovanosti o jídlech splňující podmínky zdravé stravy u žáků 1. stupně ZŠ. 3. Cíl práce: Zjistit, na jaké úrovni jsou znalosti 1. stupně ZŠ o zdravém způsobu stravování. 4. Charakteristika metod: Dotazníkové šetření 5. Struktura práce: Teoretická část – specifikace problému Praktická část – dotazníkové šetření zaměřené na preference jídel, pozorování skutečného chování vzorku žáků a porovnání s dotazníkem, pedagogický výstup. |
Seznam odborné literatury |
MARINOV, Zlatko a Dalibor PASTUCHA. Praktická dětská obezitologie. Praha: Grada, 2012. Edice celoživotního vzdělávání ČLK. ISBN 978-80-247-4210-6.
ČESKO. Vyhláška č. 160/2018 Sb.,vyhláška, kterou se mění vyhláška č. 282/2016 Sb., o požadavcích na potraviny, pro které je přípustná reklama a které lze nabízet k prodeji a prodávat ve školách a školských zařízeních.Praha: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy a Ministerstvo zdravotnictví. 2018. SLIMÁKOVÁ, Margit. Velmi osobní kniha o zdraví. Brno: BizBooks, 2018. ISBN 978-80-265-0753-6. VÁGNEROVÁ, Marie. Vývojová psychologie: dětství a dospívání. Vyd. 2., dopl. a přeprac. Praha: Karolinum, 2012. ISBN 978-80-246-2153-1. |
Předběžná náplň práce |
V mé práci se budu věnovat úrovni znalostí dětí, navštěvujících první stupeň pražské základní školy, v oblasti zdravého stravování a přístupu k němu. Chci zmapovat úroveň znalostí, které děti mají možnost v tomto období získat ve své rodině a během školní docházky. Jedná se o průzkum jejich teoretických znalostí a schopnosti praktického využití těchto znalostí. Tyto znalosti jsou důležitým podkladem k zodpovědnému přístupu ke svému stravovacímu stylu v období, kdy se stravovací návyky utvářejí. |
Předběžná náplň práce v anglickém jazyce |
In my work I will focus on the level of knowledge of children attending the first stage of Prague primary school, in the field of healthy eating and access to it. I want to map the level of knowledge that children have the opportunity to acquire in their family and during school. It is a survey of their theoretical knowledge and ability to put this knowledge into practice. This knowledge is an important basis for a responsible approach to your eating style in the period when eating habits are being formed. |