Témata prací (Výběr práce)Témata prací (Výběr práce)(verze: 368)
Detail práce
   Přihlásit přes CAS
Úroveň znalostí žáků 1. stupně vybrané ZŠ o zdravém způsobu stravování
Název práce v češtině: Úroveň znalostí žáků 1. stupně vybrané ZŠ o zdravém způsobu stravování
Název v anglickém jazyce: Level of knowledge of first grade pupils in selected elementary schools about healthy eating habits
Klíčová slova: mladší školní věk, nezdravá strava, obezita, osvěta, školní jídelna, zdravá strava
Klíčová slova anglicky: younger school age, unhealthy food, obesity, education, school cafeteria, healthy food
Akademický rok vypsání: 2018/2019
Typ práce: diplomová práce
Jazyk práce: čeština
Ústav: Katedra pedagogiky (41-KPG)
Vedoucí / školitel: Ing. Bc. Alena Váchová, Ph.D.
Řešitel: skrytý - zadáno vedoucím/školitelem
Datum přihlášení: 14.02.2019
Datum zadání: 23.04.2019
Datum a čas obhajoby: 14.01.2021 10:20
Místo konání obhajoby: M. Rettigové 4, Praha 1, R217, 217, 2. patro, vlevo, zadní trakt
Datum odevzdání elektronické podoby:01.12.2020
Datum proběhlé obhajoby: 14.01.2021
Předmět: Obhajoba diplomové práce (OSZD005)
Oponenti: PhDr. Jaroslava Hanušová, Ph.D.
 
 
 
Zásady pro vypracování
1. Zdůvodnění výběru tématu
Rodiče žáků se snaží dlouhodobě změnit nabídku pokrmů, ve které jednoznačně převládají jídla zdravé stravy. Při sledování chování dětí v jídelně jsou jimi jednoznačně upřednostňována jídla klasické české kuchyně.

2. Formulace problému, který bude v práci řešen:
Zjištění informovanosti o jídlech splňující podmínky zdravé stravy u žáků 1. stupně ZŠ.

3. Cíl práce:
Zjistit, na jaké úrovni jsou znalosti 1. stupně ZŠ o zdravém způsobu stravování.

4. Charakteristika metod:
Dotazníkové šetření

5. Struktura práce:
Teoretická část – specifikace problému
Praktická část – dotazníkové šetření zaměřené na preference jídel, pozorování skutečného chování vzorku žáků a porovnání s dotazníkem, pedagogický výstup.
Seznam odborné literatury
MARINOV, Zlatko a Dalibor PASTUCHA. Praktická dětská obezitologie. Praha: Grada, 2012. Edice celoživotního vzdělávání ČLK. ISBN 978-80-247-4210-6.
ČESKO. Vyhláška č. 160/2018 Sb.,vyhláška, kterou se mění vyhláška č. 282/2016 Sb., o požadavcích na potraviny, pro které je přípustná reklama a které lze nabízet k prodeji a prodávat ve školách a školských zařízeních.Praha: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy a Ministerstvo zdravotnictví. 2018.
SLIMÁKOVÁ, Margit. Velmi osobní kniha o zdraví. Brno: BizBooks, 2018. ISBN 978-80-265-0753-6.
VÁGNEROVÁ, Marie. Vývojová psychologie: dětství a dospívání. Vyd. 2., dopl. a přeprac. Praha: Karolinum, 2012. ISBN 978-80-246-2153-1.

Předběžná náplň práce
V mé práci se budu věnovat úrovni znalostí dětí, navštěvujících první stupeň pražské základní školy, v oblasti zdravého stravování a přístupu k němu. Chci zmapovat úroveň znalostí, které děti mají možnost v tomto období získat ve své rodině a během školní docházky. Jedná se o průzkum jejich teoretických znalostí a schopnosti praktického využití těchto znalostí. Tyto znalosti jsou důležitým podkladem k zodpovědnému přístupu ke svému stravovacímu stylu v období, kdy se stravovací návyky utvářejí.
Předběžná náplň práce v anglickém jazyce
In my work I will focus on the level of knowledge of children attending the first stage of Prague primary school, in the field of healthy eating and access to it. I want to map the level of knowledge that children have the opportunity to acquire in their family and during school. It is a survey of their theoretical knowledge and ability to put this knowledge into practice. This knowledge is an important basis for a responsible approach to your eating style in the period when eating habits are being formed.
 
Univerzita Karlova | Informační systém UK