Témata prací (Výběr práce)Témata prací (Výběr práce)(verze: 368)
Detail práce
   Přihlásit přes CAS
Nové diety pro pacienty na dialýze
Název práce v češtině: Nové diety pro pacienty na dialýze
Název v anglickém jazyce: New diets for patients on dialysis
Klíčová slova: dialýza, dieta, hemodialýza, ledviny, nefrologie, peritoneální dialýza, renální insuficience, výživa
Klíčová slova anglicky: dialysis, diet, hemodialysis, kidneys, nephrology, peritoneal dialysis, renal insufficiency, nutrion
Akademický rok vypsání: 2017/2018
Typ práce: bakalářská práce
Jazyk práce: čeština
Ústav: III. interní klinika – klinika endokrinologie a metabolismu 1. LF UK a VFN (11-00530)
Vedoucí / školitel: Mgr. Miroslava Karbanová, DiS.
Řešitel: skrytý - zadáno vedoucím/školitelem
Datum přihlášení: 03.08.2018
Datum zadání: 03.08.2018
Datum a čas obhajoby: 10.06.2019 00:00
Datum odevzdání elektronické podoby:22.04.2019
Datum proběhlé obhajoby: 10.06.2019
Předmět: Obhajoba bakalářské práce (B02367)
Oponenti: PhDr. MUDr. Oskar Zakiyanov, Ph.D.
 
 
 
Seznam odborné literatury
1. Bednářová, V., Dusilová Sulková S. & kol. (2007). Peritoneální dialýza. Praha: Maxdorf. Jessenius
2. Cano, N., Fiaccadori E., Tesinsky P., Togio G., Druml W., … Hörl H. W., (2006 Januray). ESPEN Guideliness on Enteral Nutrition: Adult Renal Failure. [online] ESPEN Guidelines & Consensus Papers, 25(1) [cit. 2019-03-02]. doi: 10.1016/j.clnu.2006.01.023
3. Cashion, A. K., Sanchez, Z. V., Cowan, P. A., Hathaway, D. K., Lo Costello, A. & Gaber, A. O. (2007). Changes in weight during the first year after kidney transplantation. Progress in Transplantation, 17(1), 40–47.
4. Centrum pro databázi složení potravin. (2016). Databáze složení potravin ČR. [webpage]. Dostupné z:http://www.nutridatabaze.cz/
5. Čihák, R. (2013). Anatomie 2. Praha: Grada Publishing, a.s.
6. Dinsa, H., Nedi, T., & Berha AB. (2017, December). Concordance between modification of diet in renal disease, chronic kidney disease epidemiology collaboration and Cockcroft-Gault equations in patients with chronic kidney disease at St. Paul's hospital millennium medical college, Addis Ababa, Ethiopia. [online] BMC Nephrology, 18(1), 368 [cit. 2018-11-02]. doi: 10.1186/s12882-017-0783-3
7. Dukkipati, R., Noori N., Feroze U., Koople D. J., (2010 July-August). Dietary Protein Intake in Patients with Advanced Chronic Kidney Disease and on Dialysis. [online] Seminars in Dialysis, 23(4), 365-372 [cit. 2018-12-05]. doi: 10.1111/j.1525-139X.2010.00753.x
8. Drbohlav, J. & Vodičková, M. (2001) Tabulky látkového složení mléka a mléčných výrobků. Praha: Ústav zemědělských a potravinářských informací.
9. Hrubý, M., (2016). Fanconiho syndrom. Bulletin Sdružení praktických lékařů, 26(4), 15-25.
10. Jezior, D., Krajewska, M., Madziarska, K., Kurc-Darak, B., Janczak, D., Patrzalek, D. & Klinger, M. (2007). Posttransplant overweight and obesity: Myth or reality? [online] Transplantation Proceedings, 39(9), 2772–2775 [cit. 2019-03-04]. doi:10.1016/j.transproceed.2007.09.001
11. Kittnar, O., & kol. (2011). Lékařská fyziologie. Praha: Grada Publishing, a.s.
12. Naňka, O., & Elišková, M. (2015). Přehled anatomie. Praha: Galén
13. Národní registr dialyzovaných pacientů. (2017). Data z jednotlivých dialyzačních středisek. [webpage]. Dostupné z:http://www.nefro.cz/o-rdp/rrt-data-v-%C4%8Dr/data-z-jednotliv%C3%BDch-st%C5%99edisek/grafy/
14. NephroCare. (2013). Hodnoty fosforu ve vybraných potravinách (ve 100 g). Péče pro mne: časopis pro pacienty. 7(1), 45-46.
15. NephroCare. (2016/2017). Obsah draslíku v potravinách. Péče pro mne: časopis pro pacienty. 15(1), 10-11.
16. Novák, F., & kol. (2018). Myslete na své ledviny. Průvodce výživou při chronickém onemocnění ledvin. Praha: Fresenius Kabi s.r.o.
17. Sasáková, D., & Matějková, M. (2017). Výživový průvodce pro dialyzované pacienty. Praha: Mladá fronta a.s.
18. Sedláček, P., & Pertlová, A. (2017). Nízkobakteriální strava – pokyny pro rodiče a pacienty. Praha: Donor, z.s.
19. Singer, P., Blaser R. A., Berger M. M., Alhazzani W., Calder C. P., … Bischoff S. C. (2018 August). ESPEN Guidelines on clinical nutrition in the intensive care unit. [online] ESPEN Guidelines & Consensus Papers, 38 (1), 1-32 [cit. 2019-03-28]. doi:10.1016/j.clnu.2018.08.037
20. Sluková, M. (2016). Výroba potravin a nutriční hodnota. Praha: Vysoká škola chemickotechnologická.
21. Sulková, S., & kol. (2000). Hemodialýza. Praha: Maxdorf.
22. Svačina, Š., & kol. (2008). Klinická dietologie. Praha: Grada
23. Teplan, V., & Mengerová, O. (2010). Dieta a nutriční opatření u chorob ledvin a močových cest. Praha: Mladá fronta a.s.
24. Tesař, V. (2006). Epidemiologie a klasifikace onemocnění ledvin. Solen, 8(1), 42-43.
25. Tesař, V., & Viklický, O. (2015). Klinická nefrologie. Praha: Grada Publishing, a.s.
26. Vokurka, M., & kol. (2014). Patofyziologie pro nelékařské směry. Praha: Karolinum
Předběžná náplň práce
Hlavní problematikou této bakalářské práce je výživa pacientů na dialýze s chronickým selháváním ledvin. Teoretická část se zabývá anatomií a fyziologií ledvin, popisem renální insuficience a mimo jiné i rozdíly ve výživě při hemodialýze a peritoneální dialýze. Praktická část popisuje nově vytvořenou dietu pro dialyzované pacienty. Především se snaží přiblížit hlavní cíle pro sestavení nové diety, dále objasňuje metodiku a v neposlední řadě výsledky a porovnání s běžným dietním systémem.
Předběžná náplň práce v anglickém jazyce
The main issue of the bachelor thesis is nutrion for dialysis patients with chronical renal insufficiency. The theoretical part of the bachelor thesis is focused on anatomy and physiology of kidneys and describes renal insufficiency. This part includes a description of differences between nutrition in hemodialysis and peritoneal dialysis. The practical part of the bachelor thesis is focused on new diet for dialysis patients. The privotal point of this chapter is description of the main aims and methodology of creating new dietary regime. Finally, compares the improvement in nutritional values with the orginial diet and also looks at the results of creating new dietary regime.
 
Univerzita Karlova | Informační systém UK