Témata prací (Výběr práce)Témata prací (Výběr práce)(verze: 368)
Detail práce
   Přihlásit přes CAS
Informovanost těhotných žen o vhodné stravě během gravidity a kojení
Název práce v češtině: Informovanost těhotných žen o vhodné stravě během gravidity a kojení
Název v anglickém jazyce: Awareness of pregnant women about appropriate diet during pregnancy and lactation
Klíčová slova: výživa, těhotenství, kojení, vitaminy
Klíčová slova anglicky: nutrition, pregnancy, breastfeeding, vitamins
Akademický rok vypsání: 2016/2017
Typ práce: diplomová práce
Jazyk práce: čeština
Ústav: III. interní klinika – klinika endokrinologie a metabolismu 1. LF UK a VFN (11-00530)
Vedoucí / školitel: prof. MUDr. Štěpán Svačina, MBA, DrSc.
Řešitel: skrytý - zadáno vedoucím/školitelem
Datum přihlášení: 18.09.2017
Datum zadání: 18.09.2017
Datum a čas obhajoby: 14.06.2018 00:00
Datum odevzdání elektronické podoby:24.04.2018
Datum proběhlé obhajoby: 14.06.2018
Předmět: Obhajoba diplomové práce (B02793)
Oponenti: MUDr. Hana Krejčí, Ph.D.
 
 
 
Seznam odborné literatury
Anderlová, K., Krejčí, H. & Haluzík, M. (2014). Co obnáší přijetí nových mezinárodních doporučení pro screening a diagnózu gestačního diabetes mellitus?. Forum diabetologicum, 3(4), 67-73. Retrieved from http://www.prolekare.cz/forum-diabetologicum-clanek/co-obnasi-prijeti-novych-mezinarodnich-doporuceni-pro-screening-a-diagnozu-gestacniho-diabetes-mellitus-49076
Bebová, M. (2017). Strava před plánovaným početím a v těhotenství. Jóga Dnes, 09, 82-83.
Breymann, C. (2015). Iron DeficiencyAnemia in Pregnancy. Seminars in hematology, 52(4), 339-347. doi: 10.1053/j.seminhematol.2015.07.003. Epub 2015 Jul 10
Čepová, J., Pechová, M., Klapková, E., Dunovská, K. & Průša, R. (2016). (Ne)jen vitamin D v graviditě. Acta medicinae, 5(4), 59-61.
Černá M, & Kollárová, J. (2015). Laktační minimum pro pediatry. Praha: Institut postgraduálního vzdělávání ve zdravotnictví.
Doležálková, E & Unzeitig, V. (2014). Kyselina listová a prevence rozštěpových vad centrálního nervového systému. Česká gynekologie, 79(2), 134-139. Retrieved fromhttp://kramerius.medvik.cz/search/pdf/web/viewer.html?pid=uuid:8d0f2a5e-0611-11e5-b183-d485646517a0
Durlach, J. (2004). New data on the importance of gestational Mg deficiency. Journal of the American College of Nutrition, 23(6), 694-700. Retrieved from https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15637217
Dvořáková, J., Kripnerová, M., Čedíková, M., Babuška, V., Kudla, V., Pešta, M. … Müllerová, D. (2015). Vliv perzistentních organických polutantů na mitochondriální funkce a vznik metabolického syndromu. Chemické listy, 109, 418-423. Retrieved from http://www.chemicke-listy.cz/docs/full/2015_06_418-423.pdf
Fait, T. (2016). Význam kyseliny listové a jejích metabolitů v lidské reprodukci. Gynekologie a porodnictví, 1 (1), 57-60.
Fajmonová, S. (2014). Výživa těhotných – doporučení a realita (Bachelor thesis, Jihočeská Univerzita, České Budějovice, Czech Republic). Retrieved from https://theses.cz/id/tvfxsf/Bakalsk_prce_Simona_Fajmonov.pdf
Goetz, P. (n. d.). Vrozené vady: Na alkohol velký pozor. Retrieved December 10, 2017 from http://www.vrozene-vady.cz/primarni-prevence/pdf/Na_alkohol_velky_pozor.pdf
Hájek, Z. et al. (2004). Rizikové a patologické těhotenství. Praha: Grada.
Hájek, Z., Čech, E., Maršál, K. et al. (2014). Porodnictví. Praha: Grada.
Hánělová, I. (2016). Znalosti těhotných žen v oblasti výživy (Bachelor thesis, Chares University, Prague, Czech Republic). Retrieved from https://theses.cz/id/mwim0h/00173948-654721573.pdf
Hendrychová, T & Malý, J. (2013). Specifika potřeby vitaminů u zdravých těhotných a kojících žen, dětí a seniorů. Praktické lékárenství, 9(4-5), 196-200. Retrieved from https://www.praktickelekarenstvi.cz/pdfs/lek/2013/04/10.pdf
Hlúbik, P & Střítecká, H. (2004). Vitaminy v graviditě – přínos a rizika. Interní medicína pro praxi, 7, 352-356. Retrieved from https://www.internimedicina.cz/pdfs/int/2004/07/04.pdf
Hronek, M. (2004). Výživa ženy v obdobích těhotenství a kojení. Praha: Maxdorf.
Hronek, M. (2006). Význam vitaminů a jejich použití v době gravidity a laktace. Praktické lékárenství, 2, 102-106. Retrieved from https://www.praktickelekarenstvi.cz/pdfs/lek/2006/02/13.pdf
Hronek, M. & Barešová, H. (2012). Strava těhotných a kojících. Praha: Forsapi.
Chiu, H. F., Chen, C. C., Tsai, S. S., Wu, T. N. & Yang, C. Y. (2005). Relationship between magnesium levels in drinking water and sudden infant death syndrome. Magnesium Research, 18(1), 12-18. Retrieved from https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15945612
Kobilková, J. (2005). Základy gynekologie a porodnictví. Praha: Galén.
Kožíšek, F. (2005). Státní zdravotní ústav: Pitný režim. Retrieved November 17, 2017 from http://www.szu.cz/tema/zivotni-prostredi/pitny-rezim
Králíková, E. (n. d.). Vrozené vady: Každá cigareta poškozuje. Retrieved December 10, 2017 fromhttp://www.vrozene-vady.cz/primarni-prevence/pdf/Kazda_cigareta_poskozuje.pdf
Krejčí, H. (2016). Gestační diabetes mellitus. Vnitřní lékařství, 62(4), 52-61. Retrieved fromhttp://www.prolekare.cz/vnitrni-lekarstvi-clanek/gestacni-diabetes-mellitus-59829
Kudlová, E. et al. (2009). Hygiena výživy a nutriční epidemiologie. Praha: Karolinum.
Luoto, R., Laitinen, K., Nermes, M. & Isolauri, E. (2010). Impact of maternal probiotic-supplemented dietary counselling on pregnancy outcome and prenatal and postnatal growth: a double-blind, placebo-controlled study, British Journal of Nutrition, 103, 1792-1799. doi: 10.1017/S0007114509993898
Maňáková, E. (n. d.). Vrozené vady: Léky v těhotenství. Retrieved December 29, 2017 from http://www.vrozene-vady.cz/primarni-prevence/pdf/Leky_v_tehotenstvi.pdf
Mysli na mne včas: Kyselina listová v prevenci vrozených vývojových vad. (n. d.). Retrieved November 3, 2017 from http://apps.szu.cz/czzp/vvv/index.php
Müllerová, D. (2004). Výživa těhotných a kojících žen. Praha: Mladá fronta.
Nevrlá, M. & Matějová, H. (2015). Význam polynenasycených mastných kyselin během těhotenství a při kojení, jejich zdroje a přívod. Výživa a potraviny, 4, 99-103. Retrieved fromhttp://www.vyzivaspol.cz/wp-content/uploads/2015/09/001231.pdf
Novotná, M. & Calda, P. (2016). Železo v těhotenství. Aktuální gynekologie a porodnictví, 8, 48-53. Retrieved fromhttp://kramerius.medvik.cz/search/pdf/web/viewer.html?pid=uuid:66c544ff-e207-472c-b032-0a40a8d402a6
Nožinová, E. (2010). Česká lékárnická společnost: Léky v těhotenství. Retrieved December 29, 2017 from https://www.lekarnici.cz/getattachment/Pro-verejnost/PORADENSTVI---KONZULTACE/PORADENSTVI---KONZULTACE/Doporuceny-postup---Leky-v-tehotenstvi-a-pri-kojen/DP_tehotenstvi_V1-1.pdf.aspx
Oliveira, L. G., Capp, S. M., You, W. B., Riffenburgh, R. H. & Carstairs, S. D. (2014). Ondansetron Compared With Doxylamine and Pyridoxine for Treatment of Nausea in Pregnancy: A Randomized Controlled Trial. Obstetrics&Gynecology, 124(4), 735-742. doi: 10.1097/AOG.0000000000000479
Panczak, A. et al. (2013). Lékařská biologie a genetika (III. díl). Praha: Karolinum.
Papoušková, L. (2013). Informovanost mladých žen a dívek o důležitosti správné výživy v období těhotenství a kojení (Master's thesis, Univerzita Palackého, Olomouc, Czech republic). Retrieved from https://theses.cz/id/mwim0h/00173948-654721573.pdf
Seemanová, E. (2013). Fetální alkoholový syndrom. Revue České lékařské akademie, 9, 23-24. Retrieved from http://www.medical-academy.cz/cla/revue_9_2013.pdf
Slámová, A. (2011). Výživa matek v těhotenství: Potřeby, informovanost a možnost ovlivnění (Bachelor thesis, Charles University, Prague, Czech Republic). Retrieved from https://theses.cz/id/mwim0h/00173948-654721573.pdf
Suchánek, P. (2014). Tuky z mořských ryb a jejich význam od těhotenství až do konce kojení. Česká gynekologie, 79(2), 163-167. Retrieved from http://kramerius.medvik.cz/search/pdf/web/viewer.html?pid=uuid:8d0f2a5e-0611-11e5-b183-d485646517a0
Svačina, Š. et al. (2008). Klinická dietologie. Praha: Grada.
Svačina, Š., Müllerová, D. & Bretšnajdrová, A. (2013). Dietologie pro lékaře, farmaceuty, zdravotní sestry a nutriční terapeuty. (2th ed.). Praha: Triton.
Tláskal, P. (2013). Význam vitaminu D v pediatrické praxi. Pediatrie pro praxi 14(2), 94-98. Retrieved fromhttps://www.pediatriepropraxi.cz/pdfs/ped/2013/02/06.pdf
Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR: Zpráva o rodičce 2012. (2013). Retrieved March 17, 2018 from http://www.uzis.cz/rychle-informace/zprava-rodicce-2012
Wilson, R. L., Leemaqz, S. Y., Goh, Z., McAninch, D., Jankovic-Karasoulos, T., Leghi, G. E… Roberts, C. T. (2017). Zincis a critical regulator of placental morphogenesis and maternal hemodynamics during pregnancy in mice. Scientific reports, 7(1). doi: 10.1038/s41598-017-15085-2
Zamrazil, V. & Čeřovská, J. (2014). Jod a štítná žláza: Optimální přívod jodu a poruchy z jeho nedostatku. Praha: Mladá fronta.
Zlatohlávek, L. et al. (2016). Klinická dietologie a výživa. Praha: Current Media.
Zwinger, A. et al. (2004). Porodnictví. Praha: Galén.
Předběžná náplň práce
Tato diplomová práce se zabývá informovaností těhotných žen o vhodné stravě během gravidity a kojení. Práce je rozčleněna na část teoretickou a praktickou. Teoretická část shrnuje poznatky o prekoncepční výživě, důležitých živinách v těhotenství, nebezpečných látkách pro vyvíjející se plod, gestačním diabetu mellitu a zahrnuje také obecná doporučení pro těhotné a kojící ženy. Hlavním cílem praktické části bylo ověřit znalosti respondentek o vhodné stravě během těhotenství a kojení. Dále potvrdit či vyvrátit hypotézu č. 1, zda jsou vícerodičky informovanější o vhodné stravě více než prvorodičky a hypotézu č. 2, kolik žen užívalo prekoncepčně kyselinu listovou.
Pro sběr dat byl vytvořen elektronický dotazník, který byl šířen pomocí sociálních sítí ve skupinách zaměřených na těhotenství. Dotazník tedy mohla vyplnit každá těhotná žena v České republice kdykoliv dle svých časových možností. Celkem bylo zpracováváno 491 dotazníků. Výsledky byly zaneseny do tabulky v programu Microsoft Excel a následně shrnuty a vyhodnoceny ve formě grafů a tabulek.
Z výsledků vyplývá, že rozdíly ve znalostech prvorodiček a vícerodiček o vhodné stravě během gravidity a kojení jsou zcela minimální. I když více jak polovina žen plánující těhotenství užívala prekoncepčně doplněk stravy s kyselinou listovou, v celkovém počtu respondentek, včetně neplánovaně těhotných žen, je více těch, které kyselinu listovou před početím neužívaly. Z dotazníkového šetření je zřejmé, že gravidní ženy mají ve znalostech o vhodné stravě v těhotenství a kojení rezervy a bylo by vhodné, aby se samy aktivně o danou problematiku více zajímaly a také jim bylo podáváno více relevantních informací ze strany zdravotnického zařízení, například formou edukačního
Předběžná náplň práce v anglickém jazyce
This diploma thesis deals with the general knowledge of pregnant women about appropriate diet during pregnancy and breastfeeding. The thesis is divided into the theoretical and practical part. The theoretical part summarizes the knowledge of preconception nutrition, important nutrients during pregnancy, dangerous substances for the developing fetus, gestational diabetes mellitus and also includes general recommendations for pregnant and nursing women. The main objective of the practical part was to verify the respondents' knowledge of appropriate diet during pregnancy and lactation. Next, confirm or refute hypothesis number 1, whether multiparae are more informed about a diet more than the primiparae and hypothesis number 2, how many women were using preconceptual folic acid.
An electronic questionnaire was developed to collect data and was distributed through social networks in pregnancy-oriented groups. So the questionnaire could be filled by every pregnant woman in the Czech Republic at any time according to her time.
In total 491 questionnaires were processed. The results were entered into a table in Microsoft Excel and then summarized and evaluated in the form of graphs and tables.
The results show that the difference in knowledge of primiparae and multiparae of appropriate diet during pregnancy and lactation is quite minimal. Although more than half of women planning a pregnancy used a dietary folic acid supplement as a preconception, the majority of respondents, including unplanned pregnant women, are more those who did not take folic acid prior to conception. The questionnaire survey shows that pregnant women have knowledge of appropriate diet during pregnancy and breastfeeding of the reserve, and it would be appropriate for them to be more interested in the issue themselves and also to receive more relevant information from the healthcare facility, for example in the form of educational material.
 
Univerzita Karlova | Informační systém UK