Témata prací (Výběr práce)Témata prací (Výběr práce)(verze: 368)
Detail práce
   Přihlásit přes CAS
Optimalizace elektroforetického stanovení proteinogenních aminokyselin
Název práce v češtině: Optimalizace elektroforetického stanovení proteinogenních aminokyselin
Název v anglickém jazyce: Optimization of electrophoretic determination of proteinogenic amino acids
Klíčová slova: aminokyseliny, kapilární elektroforéza
Klíčová slova anglicky: amino acids, capillary electrophoresis
Akademický rok vypsání: 2016/2017
Typ práce: bakalářská práce
Jazyk práce: čeština
Ústav: Katedra analytické chemie (31-230)
Vedoucí / školitel: doc. RNDr. Tomáš Křížek, Ph.D.
Řešitel: skrytý - zadáno vedoucím/školitelem
Datum přihlášení: 07.11.2016
Datum zadání: 07.11.2016
Datum odevzdání elektronické podoby:19.05.2017
Datum proběhlé obhajoby: 09.06.2017
Oponenti: RNDr. Martina Riesová, Ph.D.
 
 
 
Předběžná náplň práce
Kapilární elektroforéza je jednou z metod, které umožňují účinnou separaci a stanovení všech dvaceti proteinogenních aminokyselin. V literatuře se objevuje metoda, která používá jako základní elektrolyt octovou kyselinu s přídavkem hydroxyethylcelulózy. V koncentraci použité octové kyseliny se však jednotlivé publikace rozcházejí. Prvním cílem práce bude tedy prostudovat vliv koncentrace kyseliny na separaci aminokyselin a, například porovnáním kyseliny od různých dodavatelů, zkoumat příčiny nejednotnosti v odborné literatuře. V druhé části práce bude věnována pozornost vývoji a optimalizaci online techniky pro prekoncentraci aminokyselin z rostlinných extraktů pro zvýšení citlivosti jejich stanovení.
Předběžná náplň práce v anglickém jazyce
Capillary electrophoresis is one of the techniques that enable efficient separation and determination of all twenty proteinogenic amino acids. In literature, a method using acetic acid with addition of hydroxyethylcellulose as background electrolyte can be found. Individual publications, however, differ in concentration of the acetic acid used. The first goal of this work is to study the influence of acetic acid concentration on separation of amino acids and, for example by comparison of acids from different suppliers, investigate the causes of these differences in literature. In the second part, the attention will be focused on development and optimization of an online technique for preconcentration of amino acids from plant extracts in order to increase sensitivity of their determination.
 
Univerzita Karlova | Informační systém UK