Témata prací (Výběr práce)Témata prací (Výběr práce)(verze: 368)
Detail práce
   Přihlásit přes CAS
Posouzení výživového stavu v komplexní diagnostice a managementu geriatrické křehkosti
Název práce v češtině: Posouzení výživového stavu v komplexní diagnostice a managementu geriatrické křehkosti
Název v anglickém jazyce: The assessment of nutritional status in the comprehensive diagnosis and management of geriatric frailty
Klíčová slova: geriatrická křehkost, podvýživa, geriatrický pacient, soběstačnost
Klíčová slova anglicky: geriatric frailty, malnutrition, geriatric patient, self-sufficiency
Akademický rok vypsání: 2016/2017
Typ práce: diplomová práce
Jazyk práce: čeština
Ústav: III. interní klinika – klinika endokrinologie a metabolismu 1. LF UK a VFN (11-00530)
Vedoucí / školitel: prof. MUDr. Eva Topinková, CSc.
Řešitel: skrytý - zadáno a potvrzeno stud. odd.
Datum přihlášení: 17.10.2016
Datum zadání: 17.10.2016
Datum potvrzení stud. oddělením: 17.10.2016
Datum a čas obhajoby: 15.06.2017 00:00
Datum odevzdání elektronické podoby:11.04.2017
Datum proběhlé obhajoby: 15.06.2017
Předmět: Obhajoba diplomové práce (B02793)
Oponenti: MUDr. Eva Meisnerová
 
 
 
Seznam odborné literatury
Seznam použité literatury:
Ahmed, N., Mandel, R., & Fain, M. J. (2007). Frailty: An emerging Geriatric syndrome. American Journal of Medicine, 120(9), 748-753. doi:10.1016/j.amjmed.2006.10.018

Artaza-Artabe, I., Sáez-López, P., Sánchez-Hernández, N., Fernández-Gutierrez, N., & Malafarina, V. (2016). The relationship between nutrition and frailty: Effects of protein intake, nutritional supplementation, vitamin D and exercise on muscle metabolism in the elderly. A systematic review. Maturitas, 93, 89-99.

Banh, L. (2006). Serum proteins as markers of nutrition: what are we treating? Practical Gastroenterology, 30(10), 46.

Baumgartner, R. N., Koehler, K. M., Gallagher, D., Romero, L., Heymsfield, S. B., Ross, R. R., . . . Lindeman, R. D. (1998). Epidemiology of sarcopenia among the elderly in New Mexico. American Journal of Epidemiology, 147(8), 755-763.

Beelen, J., De Roos, N. M., & De Groot, L. (2016). Protein enrichment of familiar foods as an innovative strategy to increase protein intake in institutionalized elderly. The journal of nutrition, health & aging, 1-7.

Berková, M. (2013). "Krátká baterie pro testování fyzické zdatnosti seniorů" - pilotní studie a validizace testu u starších osob v České republice. In E. Topinková (Ed.), (Vol. 59, pp. 256-263). Praha: Vnitřní lékařství.

Bischoff-Ferrari, H. A., Dawson-Hughes, B., Staehelin, H. B., Orav, J. E., Stuck, A. E., Theiler, R., . . . Henschkowski, J. (2009). Fall prevention with supplemental and active forms of vitamin D: a meta-analysis of randomised controlled trials. Bmj, 339, b3692. doi:10.1136/bmj.b3692

Chen, L. K., Hwang, A., Liu, L., Lee, W., & Peng, L. (2016). Frailty is a geriatric syndrome characterized by multiple impairments: a comprehensive approach is needed. Journal of frailty and aging, 5(4), 208-213.

Chen, X. J., Mao, G. X., & Leng, S. X. (2014). Frailty syndrome: an overview. Clinical Interventions in Aging, 9, 433-441. doi:10.2147/cia.s45300

Chernoff, R. (2013). Geriatric nutrition: Jones & Bartlett publishers.

Chou, C. H., Hwang, C. L., & Wu, Y. T. (2012). Effect of Exercise on Physical Function, Daily Living Activities, and Quality of Life in the Frail Older Adults: A Meta-Analysis. Archives of Physical Medicine and Rehabilitation, 93(2), 237-244. doi:10.1016/j.apmr.2011.08.042

Clegg, A., Young, J., Iliffe, S., Rikkert, M. O., & Rockwood, K. (2013). Frailty in elderly people. Lancet, 381(9868), 752-762. doi:10.1016/s0140-6736(12)62167-9

Collard, R. M., Boter, H., Schoevers, R. A., & Voshaar, R. C. O. (2012). Prevalence of Frailty in Community-Dwelling Older Persons: A Systematic Review. Journal of the American Geriatrics Society, 60(8), 1487-1492. doi:10.1111/j.1532-5415.2012.04054.x

Crogan, N. L., & Pasvogel, A. (2003). The influence of protein-calorie malnutrition on quality of life in nursing homes. J Gerontol A Biol Sci Med Sci, 58(2), 159-164.
Cruz-Jentoft, A. J., Baeyens, J. P., Bauer, J. M., Boirie, Y., Cederholm, T., Landi, F., . . . Zamboni, M. (2010). Sarcopenia: European consensus on definition and diagnosis. Age and Ageing, 39(4), 412-423. doi:10.1093/ageing/afq034

Deutz, N. E., Bauer, J. M., Barazzoni, R., Biolo, G., Boirie, Y., Bosy-Westphal, A., . . . Calder, P. C. (2014). Protein intake and exercise for optimal muscle function with aging: recommendations from the ESPEN Expert Group. Clin Nutr, 33(6), 929-936. doi:10.1016/j.clnu.2014.04.007

Elia, M. (2003). The'MUST'report. Nutritional screening for adults: a multidisciplinary responsibility. Development and use of the'Malnutrition Universal Screening Tool'(MUST) for adults: British Association for Parenteral and Enteral Nutrition (BAPEN).

Ellis, A. C., Alvarez, J. A., Gower, B. A., & Hunter, G. R. (2014). Cardiorespiratory fitness in older adult women: relationships with serum 25-hydroxyvitamin D. Endocrine, 47(3), 839-844. doi:10.1007/s12020-014-0210-5

Ellis, G., Whitehead, M. A., Robinson, D., O'Neill, D., & Langhorne, P. (2011). Comprehensive geriatric assessment for older adults admitted to hospital: meta-analysis of randomised controlled trials. British Medical Journal, 343, 10. doi:10.1136/bmj.d6553

Fielding, R. A., Vellas, B., Evans, W. J., Bhasin, S., Morley, J. E., Newman, A. B., . . . Zamboni, M. (2011). Sarcopenia: An Undiagnosed Condition in Older Adults. Current Consensus Definition: Prevalence, Etiology, and Consequences. International Working Group on Sarcopenia. Journal of the American Medical Directors Association, 12(4), 249-256. doi:10.1016/j.jamda.2011.01.003

Folstein, M. F., Folstein, S. E., & McHugh, P. R. (1975). “Mini-mental state”: a practical method for grading the cognitive state of patients for the clinician. Journal of psychiatric research, 12(3), 189-198.

Fried, L. P., Tangen, C. M., Walston, J., Newman, A. B., Hirsch, C., Gottdiener, J., . . . Cardiovascular Hlth Study, C. (2001). Frailty in older adults: Evidence for a phenotype. Journals of Gerontology Series a-Biological Sciences and Medical Sciences, 56(3), M146-M156.

Fukagawa, N. K. (2013). Protein and amino acid supplementation in older humans. Amino Acids, 44(6), 1493-1509. doi:10.1007/s00726-013-1480-6

Gale, C. R., Cooper, C., & Sayer, A. A. (2015). Prevalence of frailty and disability: findings from the English Longitudinal Study of Ageing. Age and Ageing, 44(1), 162-165. doi:10.1093/ageing/afu148
Guigoz, Y. (2006). The Mini Nutritional Assessment (MNA (R)) review of the literature - What does it tell us? Journal of Nutrition Health & Aging, 10(6), 466-485.

Guigoz, Y., Vellas, B., & Garry, P. J. (1996). Assessing the nutritional status of the elderly: The Mini Nutritional Assessment as part of the geriatric evaluation. Nutrition reviews, 54(1), S59-S65.

Guralnik, J. M., Simonsick, E. M., Ferrucci, L., Glynn, R. J., Berkman, L. F., Blazer, D. G., . . . Wallace, R. B. (1994). A short physical performance battery assessing lower-extremity function - association with self-reported disability and prediction of mortality and nursing-home admission. Journals of Gerontology, 49(2), M85-M94.

Hiesmayr, M., Schindler, K., Pernicka, E., Schuh, C., Schoeniger-Hekele, A., Bauer, P., . . . Ljungqvist, O. (2009). Decreased food intake is a risk factor for mortality in hospitalised patients: the NutritionDay survey 2006. Clin Nutr, 28(5), 484-491. doi:10.1016/j.clnu.2009.05.013

Holmerová, I., Jurášková, B., & Zikmundová, K. (2003). Vybrané kapitoly z gerontologie: Česká alzheimerovská společnost.

Houston, D. K., Nicklas, B. J., Ding, J., Harris, T. B., Tylavsky, F. A., Newman, A. B., . . . Kritchevsky, S. B. (2008). Dietary protein intake is associated with lean mass change in older, community-dwelling adults: the Health, Aging, and Body Composition (Health ABC) Study. Am J Clin Nutr, 87(1), 150-155.

Hubbard, R. E., O'Mahony, M. S., Savva, G. M., Calver, B. L., & Woodhouse, K. W. (2009). Inflammation and frailty measures in older people. Journal of Cellular and Molecular Medicine, 13(9B), 3103-3109. doi:10.1111/j.1582-4934.2009.00733.x

Iannuzzi-Sucich, M., Prestwood, K. M., & Kenny, A. M. (2002). Prevalence of sarcopenia and predictors of skeletal muscle mass in healthy, older men and women. Journals of Gerontology Series a-Biological Sciences and Medical Sciences, 57(12), M772-M777.

Ioannidis, G., Kennedy, C. C., Papaioannou, A., Dykeman, J., & Dudziak, S. (2012). Association between vitamin d(3) supplementation and serum 25-hydroxyvitamin d levels in older individuals residing in long-term care in ontario, canada. Journal of the American Geriatrics Society, 60(5), 985-987. doi:10.1111/j.1532-5415.2012.03914.x

Janssen, I., Heymsfield, S. B., Wang, Z., & Ross, R. (2014). Skeletal muscle mass and distribution in 468 men and women aged 18-88 yr. (vol 89, pg 81, 2000). Journal of Applied Physiology, 116(10), 1342-1342. doi:10.1152/japplphysiol.zdg-1052-corr.2014

Jurášková, B., Hrnčiariková, D., Holmerová, I., & Kalvach, Z. (2007). Poruchy výživy ve stáří. Medicína pro praxi, 4(11), 443-446.
Kalvach, Z. (2004). Geriatrie a gerontologie: Grada.
Kalvach, Z., & Holmerová, I. (2008). „Geriatrická křehkost–významný klinický fenomén.“. Medicína pro praxi, 5(2), 66-69.

Kalvach, Z., Zadák, Z., Jirák, R., Zavázalová, H., & Holmerová, I. (2008). Geriatrické syndromy a geriatrický pacient: Grada Publishing as.

Katsanos, C. S., Kobayashi, H., Sheffield-Moore, M., Aarsland, A., & Wolfe, R. R. (2006). A high proportion of leucine is required for optimal stimulation of the rate of muscle protein synthesis by essential amino acids in the elderly. American Journal of Physiology-Endocrinology and Metabolism, 291(2), E381-E387. doi:10.1152/ajpendo.00488.2005

Kelaiditi, E., Cesari, M., Canevelli, M., Van Kan, G. A., Ousset, P. J., Gillette-Guyonnet, S., . . . Vellas, B. (2013). Cognitive frailty: Rational and definition from an (IANA/IAGG) International Consensus Group. Journal of Nutrition Health & Aging, 17(9), 726-734. doi:10.1007/s12603-013-0367-2

Kondrup, J., Johansen, N., Plum, L. M., Bak, L., Larsen, I. H., Martinsen, A., . . . Lauesen, N. (2002). Incidence of nutritional risk and causes of inadequate nutritional care in hospitals. Clinical Nutrition, 21(6), 461-468.

Kortebein, P., Ferrando, A., Lombeida, J., Wolfe, R., & Evans, W. J. (2007). Effect of 10 days of bed rest on skeletal muscle in healthy older adults. Jama-Journal of the American Medical Association, 297(16), 1772-1774. doi:10.1001/jama.297.16.1772-b

Kunesová, M. (2006). Životní styl a obezita–longitudinální epidemiologická studie prevalence obezity v ČR. Česká lékařská společnost ČSL JEP, Česká obezitologická společnost.

Kyle, U. G., Genton, L., & Pichard, C. (2005). Hospital length of stay and nutritional status. Current Opinion in Clinical Nutrition & Metabolic Care, 8(4), 397-402.

Lauque, S., Arnaud-Battandier, F., Gillette, S., Plaze, J. M., Andrieu, S., Cantet, C., & Vellas, B. (2004). Improvement of weight and fat-free mass with oral nutritional supplementation in patients with Alzheimer's disease at risk of malnutrition: A prospective randomized study. Journal of the American Geriatrics Society, 52(10), 1702-1707. doi:10.1111/j.1532-5415.2004.52464.x

Mahoney, F. I., & Barthel, D. W. (1965). FUNCTIONAL EVALUATION: THE BARTHEL INDEX. Md State Med J, 14, 61-65.

Morley, J. E., Vellas, B., van Kan, G. A., Anker, S. D., Bauer, J. M., Bernabei, R., . . . Walston, J. (2013). Frailty Consensus: A Call to Action. Journal of the American Medical Directors Association, 14(6), 392-397. doi:10.1016/j.jamda.2013.03.022

Nissen, S., Sharp, R., Ray, M., Rathmacher, J. A., Rice, D., Fuller, J. C., . . . Abumrad, N. (1996). Effect of leucine metabolite beta-hydroxy-beta-methylbutyrate on muscle metabolism during resistance-exercise training. Journal of Applied Physiology, 81(5), 2095-2104.
Paddon-Jones, D. (2009). Report of the 110th Abbott Nutrition Research Conference: Selected Summaries.

Paddon-Jones, D., & Rasmussen, B. B. (2009). Dietary protein recommendations and the prevention of sarcopenia. Current Opinion in Clinical Nutrition and Metabolic Care, 12(1), 86-90. doi:10.1097/MCO.0b013e32831cef8b

Paddon-Jones, D., Sheffield-Moore, M., Urban, R. J., Sanford, A. P., Aarsland, A., Wolfe, R. R., & Ferrando, A. A. (2004). Essential amino acid and carbohydrate supplementation ameliorates muscle protein loss in humans during 28 days bedrest. Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, 89(9), 4351-4358. doi:10.1210/jc.2003-032159

Paddon-Jones, D., Short, K. R., Campbell, W. W., Volpi, E., & Wolfe, R. R. (2008). Role of dietary protein in the sarcopenia of aging. Am J Clin Nutr, 87(5), 1562s-1566s.

Peterson, M. D., Rhea, M. R., Sen, A., & Gordon, P. M. (2010). Resistance exercise for muscular strength in older adults: A meta-analysis. Ageing Research Reviews, 9(3), 226-237. doi:10.1016/j.arr.2010.03.004

Rockwood, K., & Mitnitski, A. (2007). Frailty in relation to the accumulation of deficits. Journals of Gerontology Series a-Biological Sciences and Medical Sciences, 62(7), 722-727.

Rockwood, K., Song, X. W., MacKnight, C., Bergman, H., Hogan, D. B., McDowell, I., & Mitnitski, A. (2005). A global clinical measure of fitness and frailty in elderly people. Canadian Medical Association Journal, 173(5), 489-495. doi:10.1503/cmaj.050051

Rolland, Y., Czerwinski, S., van Kan, G. A., Morley, J. E., Cesari, M., Onder, G., . . . Vellas, B. (2008). Sarcopenia: Its assessment, etiology, pathogenesis, consequences and future perspectives. Journal of Nutrition Health & Aging, 12(7), 433-450. doi:10.1007/bf02982704

Rosenberg, I. H. (1997). Sarcopenia: Origins and clinical relevance. Journal of Nutrition, 127, S990-S991.

Roubenoff, R., Parise, H., Payette, H. A., Abad, L. W., D'Agostino, R., Jacques, P. F., . . . Harris, T. B. (2003). Cytokines, insulin-like growth factor 1, sarcopenia, and mortality in very old community-dwelling men and women: The Framingham Heart Study. American Journal of Medicine, 115(6), 429-435. doi:10.1016/s0002-9343(03)00478-9

Rubenstein, L. Z., Harker, J. O., Salvà, A., Guigoz, Y., & Vellas, B. (2001). Screening for undernutrition in geriatric practice developing the short-form mini-nutritional assessment (MNA-SF). The Journals of Gerontology Series A: Biological Sciences and Medical Sciences, 56(6), M366-M372.

Santos-Eggimann, B., Cuenoud, P., Spagnoli, J., & Junod, J. (2009). Prevalence of Frailty in Middle-Aged and Older Community-Dwelling Europeans Living in 10 Countries. Journals of Gerontology Series a-Biological Sciences and Medical Sciences, 64(6), 675-681. doi:10.1093/gerona/glp012

Sheppard, V. B., Faul, L. A., Luta, G., Clapp, J. D., Yung, R. L., Wang, J. H. Y., . . . Mandelblatt, J. S. (2014). Frailty and Adherence to Adjuvant Hormonal Therapy in Older Women With Breast Cancer: CALGB Protocol 369901. Journal of Clinical Oncology, 32(22), 2318-U2198. doi:10.1200/jco.2013.51.7367

Slee, A., Birch, D., & Stokoe, D. (2015). A comparison of the malnutrition screening tools, MUST, MNA and bioelectrical impedance assessment in frail older hospital patients. Clinical Nutrition, 34(2), 296-301. doi:10.1016/j.clnu.2014.04.013
Sobotka, L. (2011). Basics in clinical nutrition. 723.

Solerte, S. B., Gazzaruso, C., Bonacasa, R., Rondanelli, M., Zamboni, M., Basso, C., . . . Fioravanti, M. (2008). Nutritional supplements with oral amino acid mixtures increases whole-body lean mass and insulin sensitivity in elderly subjects with sarcopenia. American Journal of Cardiology, 101(11A), 69E-77E. doi:10.1016/j.amjcard.2008.03.004

Srinivas-Shankar, U., Roberts, S. A., Connolly, M. J., Connell, M., Adams, J. E., Oldham, J. A., & Wu, F. C. W. (2010). Effects of Testosterone on Muscle Strength, Physical Function, Body Composition, and Quality of Life in Intermediate-Frail and Frail Elderly Men: A Randomized, Double-Blind, Placebo-Controlled Study. Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, 95(2), 639-650. doi:10.1210/jc.2009-1251

Stenholm, S., Harris, T. B., Rantanen, T., Visser, M., Kritchevsky, S. B., & Ferrucci, L. (2008). Sarcopenic obesity: definition, cause and consequences. Current Opinion in Clinical Nutrition and Metabolic Care, 11(6), 693-700. doi:10.1097/MCO.0b013e328312c37d

Svačina, Š. (2010). Poruchy metabolismu a výživy: Galén.

Thomas, D. R. (2007). Loss of skeletal muscle mass in aging: Examining the relationship of starvation, sarcopenia and cachexia. Clinical Nutrition, 26(4), 389-399. doi:10.1016/j.clnu.2007.03.008

Topinková, E. (2003). Využití standardizovaných škál pro hodnocení stavu výživy u starších nemocných. In (Vol. 1). Praha: Česká geriatrická revue.

Topinková, E. (2005). Geriatrie pro praxi. Praha: Galen.

Topinková, E. (2013). "Krátká baterie pro testování fyzické zdatnosti seniorů" a její využití pro diagnózu geriatrické křehkosti v klinické praxi. In M. Berková (Ed.), (Vol. 2, pp. 43-49). Praha: Geriatrie a Gerontologie.

van Kan, G. A., Rolland, Y., Andrieu, S., Bauer, J., Beauchet, O., Bonnefoy, M., . . . Vellas, B. (2009). Gait speed at usual pace as a predictor of adverse outcomes in community-dwelling older people an international academy on nutrition and aging (iana) task force. Journal of Nutrition Health & Aging, 13(10), 881-889.

Villareal, D. T., Chode, S., Parimi, N., Sinacore, D. R., Hilton, T., Armamento-Villareal, R., . . . Shah, K. (2011). Weight Loss, Exercise, or Both and Physical Function in Obese Older Adults. New England Journal of Medicine, 364(13), 1218-1229.

Volkert, D., Berner, Y. N., Berry, E., Cederholm, T., Coti Bertrand, P., Milne, A., . . . Lochs, H. (2006). ESPEN Guidelines on Enteral Nutrition: Geriatrics. Clin Nutr, 25(2), 330-360. doi:10.1016/j.clnu.2006.01.012

Vukovich, M. D., Stubbs, N. B., & Bohlken, R. M. (2001). Body composition in 70-year-old adults responds to dietary beta-hydroxy-beta-methylbutyrate similarly to that of young adults. Journal of Nutrition, 131(7), 2049-2052.

Vávra, A. (2005). Hodnocení pracovního potenciálu jedince pro účely zaměstnanosti. Praha: Výzkumný ústav práce a sociálních věcí.

Walrand, S., Short, K. R., Bigelow, M. L., Sweatt, A. J., Hutson, S. M., & Nair, K. S. (2008). Functional impact of high protein intake on healthy elderly people. American Journal of Physiology-Endocrinology and Metabolism, 295(4), E921-E928. doi:10.1152/ajpendo.90536.2008

Weber, P., Ambrošová, P., Weberová, D., & Bielaková, K. (2011). Geriatrické syndromy a syndrom frailty–zlatý grál geriatrické medicíny.

WHO. (2007). Protein and amino acid requirements in human nutrition: report of a joint FAO/WHO/UNU expert consultation. In Protein and amino acid requirements in human nutrition: report of a joint FAO/WHO/UNU expert consultation.

Zadák, Z. (2008). Výživa v intenzivní péči-2., rozšířené a aktualizované vydání: Grada Publishing as.

Zamboni, M., Mazzali, G., Zoico, E., Harris, T. B., Meigs, J. B., Di Francesco, V., . . . Bosello, O. (2005). Health consequences of obesity in the elderly: a review of four unresolved questions. International Journal of Obesity, 29(9), 1011-1029. doi:10.1038/sj.ijo.0803005

Štyglerová, T. (2014). Stárnutí se nevyhneme. In Š. M. Němečková Michaela (Ed.). Praha, Česká republika: Český statistický úřad.

Štěpán, S. (2008). Klinická dietologie: Grada Publishing as.
Štěpánková, H., Höschl, C., & Vidovicová, L. (2015). Gerontologie: Současné otázky z pohledu biomedicíny a společenských věd: Charles University in Prague, Karolinum Press.
Předběžná náplň práce
Abstrakt
Cíle práce:Cílem této neintervenční observační studie bylo zjistit prevalenci křehkosti v souboru 200 geriatrických pacientů a její korelaci a závislost ve vztahu k nutričnímu stavu. Též zhodnotit vzájemné korelace mezi jednotlivými položkami testových baterií MNA – SF a SPPB a určit, zda má hmotnostní úbytek vztah ke zhoršeným výsledkům v hodnocení geriatrické křehkosti. Dále zhodnotit, zda kognitivní funkce ovlivňují nutriční stav a zároveň zda nutriční stav ovlivňuje soběstačnost probandů zkoumaného souboru.
Metody: Jako data k této diplomové práci byly využity výsledky standardně vy-užívaných testů v rámci komplexního geriatrického hodnocení (Comprehensive Geriatric, Assessment, CGA) Geriatrické kliniky VFN a 1. LF UK, které zahrnují posouzení soběstačnosti (ADL) a fyzické zdatnosti (SPPB), poznávacích a kognitivních funkcí (MMSE) a posouzení stavu výživy (MNA – SF). U pacientů byla též zjišťována tělesná hmotnost, výška a BMI.
Výsledky: Do studie bylo zařazeno celkem 200 pacientů, z nichž 46 (23 %) bylo mužů a 154 žen (77 %). Geriatrická křehkost byla diagnostikována u 59,5 % pacientů, 29,5 % pacientů bylo klasifikováno jako „pre-frailty“ (v riziku rozvoje křehkosti) a 19 % mělo dobrou fyzickou zdatnost. Podvyživených pacientů v tomto souboru bylo 15,5 %, v riziku podvýživy 37,5 % a v dobrém nutričním stavu 47 %. Statisticky významná závislost mezi nutričním stavem a geriatrickou křehkostí byla prokázána – χ2 = 30,337, p = 0,000 (< 0,050). Závislost mez váhovým úbytkem a výsledky v testové baterii SPPB prokázaná nebyla – χ2 = 8,012, p = 0,237, ani závislost nutričního stavu a kognitivních funkcí - χ2 = 12,982, p = 0,112. Statisticky významná závislost byla prokázána mezi poruchami soběstačnosti a výživovým stavem – χ2 = 79,233, p = 0,000 (< 0,050).
Závěr: Vzhledem k vysoké prevalenci podvýživy u pacientů ohrožených geriatrickou křehkostí či již křehkých, není pochyb, že malnutrice je významným indikátorem geriatrické křehkosti. Nutriční podpora založená na vyváženém příjmu energie, dostatku kvalitních bílkovin, minerálních látek, vitaminů (především vitamin D) a pravidelná fyzická aktivita jsou základními kameny multidisciplinární léčby, která je v geriatrii nezbytná.
Předběžná náplň práce v anglickém jazyce
Abstract
Objectives: The aim of this non-interventional observational study was to determine the prevalence of frailty in a cohort of 200 elderly patients and its correlation and dependence in relation to nutritional status and to evaluate the correlation of the items in the MNA - SF and SPPB test batteries and determine whether the weight loss is related to poor results in the evaluation of geriatric frailty, and to evaluate whether cognitive function affects nutritional status and if nutritional status in such circumstances affects subjects’ self-sufficiency.
Methods:Data was sourced from the results of standardized tests in Comprehensive Geriatric, Assessment, CGA at the 1. LF UK Geriatric Clinic, which include the assessment of selfsufficiency (ADL) and condition (SPPB), cognitive functions (MMSE) and the assessment of nutritional status (MNA - SF). Patients were also measured for bodyweight, height and BMI.
Results:The study included a total of 200 patients, of whom 46 (23%) were men and 154 women (77%). Geriatric frailty was diagnosed in 59.5% of patients, with 21.5% of patients being classified as "pre-frailty" and 19 % of good physical condition. In this group 15.5% of patients were malnourished, 37.5% were at risk of malnutrition and 47 % were in a good nutritional condition. A statistically significant relationship between nutritional status and geriatric fragility was demonstrated between self-sufficiency and nutritional status - χ2 = 79.233, p = 0.000 (< 0,05).
Conclusion: Considering the high prevalence of malnutrition in geriatric patients at risk of frailty or already frail, there is no doubt that malnutrition is an important indicator and initiator of geriatric frailty. Nutritional support based on a balanced energy intake, plenty of quality protein, minerals, vitamins (especially vitamin D) and regular physical activity are the cornerstones of the multidisciplinary treatment necessary in geriatrics.
 
Univerzita Karlova | Informační systém UK