Témata prací (Výběr práce)Témata prací (Výběr práce)(verze: 368)
Detail práce
   Přihlásit přes CAS
Využití chemiluminiscence pro sledování průběhu chemických procesů v průběhu stárnutí piva
Název práce v češtině: Využití chemiluminiscence pro sledování průběhu chemických procesů v průběhu stárnutí piva
Název v anglickém jazyce: Application of chemiluminescence for the monitoring of chemical processes during beer stalling
Klíčová slova: chemiluminiscence|luminol|pivo
Klíčová slova anglicky: chemiluminescence|luminol|beer
Akademický rok vypsání: 2024/2025
Typ práce: diplomová práce
Jazyk práce:
Ústav: Katedra chemické fyziky a optiky (32-KCHFO)
Vedoucí / školitel: doc. RNDr. Juraj Dian, CSc.
Řešitel:
Zásady pro vypracování
1. Seznámení se se základními poznatky o chemiluminiscenci
2. Rešerše současných poznatků o chemiluminiscenci přírodních látek obsažených v pivu a dalších nápojích.
3. Změření časového vývoje chemiluminiscence modelových směsí s luminolem a bez luminolu pomocí upravené luminiscenční aparatury na MFF UK
4. Úprava připojení měřící cely pro měření chemiluminiscence k varnému kotli experimentálního minipivovaru na VÚPS
5. Vyhodnocení experimentálních dat a určení stupně oxidace vybraných výchozích látek, posouzení způsobu určení stupně stárnutí nápojů.
Seznam odborné literatury
1. A.N. Garcia-Campana, W.R.G. Bayens, Chemiluminescence in Analytical Chemistry, Marcel Dekker 2001.
2. Články v odborných časopisech.
Předběžná náplň práce
Chemiluminiscence je uvolňování energie ve formě světla při chemických reakcích. Dochází k ní při tvorbě produktů v excitovaných stavech, kdy je přebytečná energie transformována na světlo během zářivé deexcitace. Chemiluminiscence je tak charakteristickou sondou celé řady chemických přeměn. V případě přírodních látek obsažených v různých nápojích souvisí chemiluminiscence se stupněm oxidace charakteristických látek a umožňuje tak stanovení kvality příslušných nápojů. Bakalářská práce bude probíhat jednak na luminiscenční aparatuře na Katedře chemické fyziky a optiky MFF UK, jednak na aparatuře experimentálního výzkumného minipivovaru Výzkumného ústavu pivovarského a sladařského.
Cílem diplomové práce je příprava modelových směsí obsahujících přírodní látky a změření časového průběhu chemiluminiscence modelových směsí a srovnání s výsledky změřenými na vzorcích piva v různém stupni stárnutí.
 
Univerzita Karlova | Informační systém UK