Témata prací (Výběr práce)Témata prací (Výběr práce)(verze: 368)
Detail práce
   Přihlásit přes CAS
Analýza původu u názvů tradičních produktů francouzských regionů
Název práce v češtině: Analýza původu u názvů tradičních produktů francouzských regionů
Název v anglickém jazyce: Analysis of the Origin of Names of Traditional Products in French Regions
Klíčová slova: Gastronomie, Francie, Provence, Bretaň, Normandie, etymologie, pokrm, produkt
Klíčová slova anglicky: Gastronomy, France, Provence, Brittany, etymology, food, product
Akademický rok vypsání: 2015/2016
Typ práce: bakalářská práce
Jazyk práce: čeština
Ústav: Katedra francouzského jazyka a literatury (41-KFJL)
Vedoucí / školitel: PhDr. Eva Müllerová, CSc.
Řešitel: skrytý - zadáno vedoucím/školitelem
Datum přihlášení: 09.02.2016
Datum zadání: 09.02.2016
Datum a čas obhajoby: 12.09.2017 10:00
Datum odevzdání elektronické podoby:13.07.2017
Datum proběhlé obhajoby: 12.09.2017
Předmět: Obhajoba bakalářské práce (OSZD004)
Oponenti: PhDr. Eva Kalfiřtová
 
 
 
Zásady pro vypracování
Excerpce názvů jídel a jejich původu podle jednotlivých regionů. Výběr regionů pro vlastní zpracování práce, srovnání na základě etymologie u jednotlivých výrazů. Zhodnocení výsledků excerpce a analýzy - na základě etymologie
Seznam odborné literatury
Dictionnaire étymologique du francais - Larousse
Culinaria Francie - Kulinární průvodce, 2012, André Dominé
Předběžná náplň práce
Práce podává ucelený přehled o gastronomii a tradičních produktech a pokrmech v regionech Provence, Bretani a Normandii. Práce se zaměřuje rovněž na souvislost mezi geografickou polohou, úrodností půdy, podnebím a pěstovanými surovinami a tradičními pokrmy. Hlavním úkolem práce je určit etymologii názvů tradičních regionálních produktů a pokrmů a shrnout způsob, podle kterého se pojmenovávají tradiční pokrmy. Na regionální pokrmy a produkty práce nenahlíží pouze z hlediska lingvistického, ale i historického.
Předběžná náplň práce v anglickém jazyce
The aim of the thesis is to give a comprehensive overview of gastronomy, traditional products and dishes in the regions of Provence, Brittany and Normandy. It also focuses on context between geographical location, soil fertility, climate, raw grown materials and traditional dishes. The main objective of this work is to determine the etymological origin of traditional regional products and dishes and to summarize the way according to which these traditional dishes and products are given their name. This thesis analyzes these products and dishes from a linguistic and historical aspect.
 
Univerzita Karlova | Informační systém UK