Možnosti přípravy lidských glykoproteinů v semenech luštěnin
Název práce v češtině: | Možnosti přípravy lidských glykoproteinů v semenech luštěnin |
---|---|
Název v anglickém jazyce: | Possibilities of synthesis of human glycoproteins in legumes seeds |
Klíčová slova: | transientní exprese; Glycine max; biologie semene; Agrobacterium tumefaciens; gen uidA |
Klíčová slova anglicky: | transient expression; Glycine max; seed biology; Agrobacterium tumefaciens; uidA gen |
Akademický rok vypsání: | 2015/2016 |
Typ práce: | bakalářská práce |
Jazyk práce: | čeština |
Ústav: | Katedra biochemie (31-250) |
Vedoucí / školitel: | prof. RNDr. Helena Ryšlavá, CSc. |
Řešitel: | skrytý - zadáno vedoucím/školitelem |
Datum přihlášení: | 29.10.2015 |
Datum zadání: | 13.01.2016 |
Datum odevzdání elektronické podoby: | 13.08.2017 |
Datum proběhlé obhajoby: | 05.09.2017 |
Oponenti: | RNDr. Ondřej Vaněk, Ph.D. |
Konzultanti: | Mgr. Tomáš Moravec, Ph.D. |
Předběžná náplň práce |
Jedna z hlavních posttranslačních modifikací proteinů v eukaryotech je N-glykosylace. Správná glykosylace je často rozhodující pro více funkcí glykoproteinů a v případě terapeutických proteinů také pro jejich terapeutickou aktivitu. Nicméně je v současné době prakticky nemožné získat proteiny s jednotlivými glykoformami ze savčích buněčných linií. Několikrát bylo prokázáno, že rostliny produkující glykoproteiny pozoruhodně vykazují do značné míry homogenní glykosylační profil s jedním dominantním N-glykanovým druhem. Rostliny jsou také vhodným modelovým organismem pro inženýrství glykoproteinů a mohou být účinně modifikovány k produkci komplexních savčích glykoproteinů, vykazující vysoký stupeň tolerance na změny v glykosylační cestě. Semena luštěnin jsou obzvláštně vhodná pro tento účel díky vysokému obsahu proteinů. (Práce se bude zabývat zejména testováním transientní exprese genových konstruktů přímo v dozrávajících semenech sóji). |
Předběžná náplň práce v anglickém jazyce |
One of the major posttranslational protein modifications in eukaryotes is N-glycosylation. Proper glycosylation is often critical for multiple features of the glycoprotein and in case of therapeutic proteins also for their therapeutic activity. However is currently virtually impossible to obtain proteins with single glycoforms from mammalian cell lines. Remarkably it has been shown multiple times that the plant produced glycoproteins exhibit a largely homogeneous glycosylation profile with a single dominant N-glycan species. Plants are also very flexible model for glycoengineering and can be efficiently modified to produce complex mammalian glycoproteins, showing high degree of tolerance towards changes in the glycosylation pathway. Seed of legumious crops is especially suitable for this purpose due to its high protein content. |