Témata prací (Výběr práce)Témata prací (Výběr práce)(verze: 368)
Detail práce
   Přihlásit přes CAS
Behaviorální a psychologické projevy asociované s konzumací jednoduchých cukrů ve vztahu k závislostnímu chování
Název práce v češtině: Behaviorální a psychologické projevy asociované s konzumací jednoduchých cukrů ve vztahu k závislostnímu chování
Název v anglickém jazyce: Behavioral and psychological symptoms associated with the consumption of simple sugars in relation to addictive behavior
Klíčová slova: sugar, addiction, behavior, psychological symptoms
Klíčová slova anglicky: cukr, závislost, chování, psychologické projevy
Akademický rok vypsání: 2015/2016
Typ práce: diplomová práce
Jazyk práce: čeština
Ústav: Klinika adiktologie 1. LF UK a VFN (11-00611)
Vedoucí / školitel: PhDr. Lenka Čablová
Řešitel: skrytý - zadáno vedoucím/školitelem
Datum přihlášení: 27.10.2015
Datum zadání: 27.10.2015
Datum a čas obhajoby: 08.09.2016 00:00
Datum odevzdání elektronické podoby:18.07.2016
Datum proběhlé obhajoby: 08.09.2016
Předmět: Obhajoba diplomové práce (B02236)
Oponenti: Mgr. et Mgr. Amalie Lososová, Ph.D.
 
 
 
Předběžná náplň práce
Abstrakt
Diplomová práce se zaměřuje na problematiku konzumace jednoduchých cukrů a její psychologické a behaviorální aspekty ve vztahu k závislostnímu chování. Cílem práce bylo zmapovat a popsat zda a jak jsou vybrané behaviorální a psychologické symptomy ovlivněny změnou v konzumaci jednoduchých cukrů.
Data byla získána technikou vedení polostrukturovaného rozhovoru a administrací dotazníků. Použité byly dva dotazníky SCL-90 a Frekvenční potravinový dotazník. Výzkumný vzorek byl rozdělen na dvě skupiny. První - kontrolní skupina jsou jedinci, kteří běžně konzumují stravu, ve které se nachází jednoduché cukry. Druhou - kvaziexperimentální skupinou jsou jedinci, kteří se minimálně 2 roky dobrovolně stravují bez příjmu jednoduchých cukrů. Vzhledem ke specifičnosti tohoto výběrového kritéria a s ohledem na validitu výsledků byla kvaziexperimentální skupina vybrána mezi jedinci konzumující makrobiotickou stravu. Respondenti absolvovali rozhovor i vyplnění dotazníků v rámci jednoho setkání.
Na základě analýzy dat bylo zjištěno, že jedinci, kteří nekonzumují jednoduchý cukr, vykazují méně psychopatologických symptomů dle SCL-90, po vyloučení cukru zároveň splňovali více charakteristik závislostního chování ve vztahu k jednoduchému cukru než kontrolní skupina. Změny po vyloučení jednoduchých cukrů byly nejčastěji spojeny se změnou chutí a se zlepšením fyzického i psychického zdraví. Porovnání obou skupin ukázalo v zásadě podobné vnímání problematiky konzumace jednoduchých cukrů.
Předběžná náplň práce v anglickém jazyce
Abstract
The thesis focuses on the issue of consumption of simple sugar and the psychological and behavioral aspects related to addictive behavior. The aim of the study was to explore and describe whether and how selected behavioral and psychological symptoms are affected by change in the consumption of simple sugar.
Data were obtained by semistructured interview and administration of questionnaires. Two questionnaires SCL-90 and the Food frequency questionnaire were used. The research sample was divided into two groups. First - control group are individuals who routinely consume food in which is usually simple sugar. Second - quasiexperimental group are individuals who have at least two years without simple sugar intake. Because of specificity of the selection criteria and in regard to validity of the quasiexperimental group were selected among individuals consuming a macrobiotic diet. Respondents completed an interview and filled out questionnaires within one meeting.
Based on data analysis, it was found that individuals who consume sugar showed less psychopathological symptoms according SCL-90, after elimination of sugar also showed more characteristics of addictive behavior in relation to a simple sugar than the control group. Changes after the elimination of simple sugar were most commonly associated with alterations in taste and improved physical and mental health. Comparison of the two groups showed essentially similar perceptions of simple sugar intake.
 
Univerzita Karlova | Informační systém UK