Témata prací (Výběr práce)Témata prací (Výběr práce)(verze: 368)
Detail práce
   Přihlásit přes CAS
Kombinácia sensometrických a optometrických skúšok a analýz
Název práce v jazyce práce (slovenština): Kombinácia sensometrických a optometrických skúšok a analýz
Název práce v češtině: Kombinace sensometrických a optometrických zkoušek a analýz
Název v anglickém jazyce: Combining sensometric and optometric tests and analyses
Klíčová slova: Sensometrická analýza|optometrická analýza|trojuholníková skúška|COLORTURB|testy rozdielu a podobnosti|Thurstonov model
Klíčová slova anglicky: Sensometric analysis|optometric analysis|triangle test|tests for difference and similarity|COLORTURB|Thurstonian model
Akademický rok vypsání: 2022/2023
Typ práce: bakalářská práce
Jazyk práce: slovenština
Ústav: Katedra pravděpodobnosti a matematické statistiky (32-KPMS)
Vedoucí / školitel: prof. RNDr. Jaromír Antoch, CSc.
Řešitel: skrytý - zadáno a potvrzeno stud. odd.
Datum přihlášení: 03.11.2022
Datum zadání: 03.11.2022
Datum potvrzení stud. oddělením: 29.11.2022
Datum a čas obhajoby: 26.06.2023 09:00
Datum odevzdání elektronické podoby:11.05.2023
Datum odevzdání tištěné podoby:15.05.2023
Datum proběhlé obhajoby: 26.06.2023
Oponenti: doc. RNDr. Michal Pešta, Ph.D.
 
 
 
Konzultanti: RNDr. Petr Gabriel, Ph.D.
Zásady pro vypracování
Při hodnocení sensometrických charakteristik potravin se běžně používají tak zvané sensometrické zkoušky. Jejich praktická realizace je ve většině případů poměrně náročná a především finančně a časově nákladná. Při hodnocení nápojů se přitom ukazuje, že tyto testy by mohly být podstatně zefektivněny, pokud by se stávající postupy doplnily výsledky paralelně prováděných optometrických měření. Jedná se například o situace, kdy je hlavním cílem odhalit nedovolené ředění, kontaminaci náhražkou nebo světelné a tepelné poškození potraviny způsobené nevhodným uskladněním. Na tyto problémy se soustředí i tato práce.

Cílem této práce je:
• Seznámit se stávajícími postupy.
• Ze stávajících sensometrických analýz vybrat ty, jež je možné kombinovat s měřeními získanými optometricky.
• Navrhnout experiment umožňující stanovení úrovně degradace potraviny, například piva (ředění vodou či jinou tekutinou, optické nebo tepelné zestárnutí).
• Navrhnout způsob kombinace výsledků sensometrických testů s optometrickými měřeními.
Seznam odborné literatury
1. Jian Bi (2015) Sensory Discrimination Tests and Measurements: Sensometrics in Sensory Evaluation. J. Wiley, Chichester.
2. H. Heymann, S.E. Ebeler (2016) Sensory and Instrumental Evaluation of Alcoholic Beverages. Academic Press, San Diego.
3. Brockhoff B. Sensometrics for food quality control. In: Scandinavian Workshop on Imaging Food Quality 2011: Ystad, May 27, 2011,7-16.
4. Pokorný J. Metody senzorické analýzy potravin a stanovení senzorické jakosti. Ústav zemědělských a potravinářských informací, Praha
1997. ISBN: 80 – 85120 – 60 – 7.
5. Normy pro hodnocení výsledků sensometrických testů.
Předběžná náplň práce
Cílem práce je navrhnout experiment umožňující stanovit způsob umožňující kombinovat výsledky klasických senzorických analýz s výsledky optometrický měření těch samých vzorků. Příkladem může být například stanovení úrovně ředění piva vodou.
Předběžná náplň práce v anglickém jazyce
Main goal is to describe how to combine classical sensometric discriminant tests with the results of the optometric measurements of the same samples. An example may be determination of the level of dilution of the beer by water.
 
Univerzita Karlova | Informační systém UK