Kombinácia sensometrických a optometrických skúšok a analýz
Název práce v jazyce práce (slovenština): | Kombinácia sensometrických a optometrických skúšok a analýz |
---|---|
Název práce v češtině: | Kombinace sensometrických a optometrických zkoušek a analýz |
Název v anglickém jazyce: | Combining sensometric and optometric tests and analyses |
Klíčová slova: | Sensometrická analýza|optometrická analýza|trojuholníková skúška|COLORTURB|testy rozdielu a podobnosti|Thurstonov model |
Klíčová slova anglicky: | Sensometric analysis|optometric analysis|triangle test|tests for difference and similarity|COLORTURB|Thurstonian model |
Akademický rok vypsání: | 2022/2023 |
Typ práce: | bakalářská práce |
Jazyk práce: | slovenština |
Ústav: | Katedra pravděpodobnosti a matematické statistiky (32-KPMS) |
Vedoucí / školitel: | prof. RNDr. Jaromír Antoch, CSc. |
Řešitel: | skrytý - zadáno a potvrzeno stud. odd. |
Datum přihlášení: | 03.11.2022 |
Datum zadání: | 03.11.2022 |
Datum potvrzení stud. oddělením: | 29.11.2022 |
Datum a čas obhajoby: | 26.06.2023 09:00 |
Datum odevzdání elektronické podoby: | 11.05.2023 |
Datum odevzdání tištěné podoby: | 15.05.2023 |
Datum proběhlé obhajoby: | 26.06.2023 |
Oponenti: | doc. RNDr. Michal Pešta, Ph.D. |
Konzultanti: | RNDr. Petr Gabriel, Ph.D. |
Zásady pro vypracování |
Při hodnocení sensometrických charakteristik potravin se běžně používají tak zvané sensometrické zkoušky. Jejich praktická realizace je ve většině případů poměrně náročná a především finančně a časově nákladná. Při hodnocení nápojů se přitom ukazuje, že tyto testy by mohly být podstatně zefektivněny, pokud by se stávající postupy doplnily výsledky paralelně prováděných optometrických měření. Jedná se například o situace, kdy je hlavním cílem odhalit nedovolené ředění, kontaminaci náhražkou nebo světelné a tepelné poškození potraviny způsobené nevhodným uskladněním. Na tyto problémy se soustředí i tato práce.
Cílem této práce je: • Seznámit se stávajícími postupy. • Ze stávajících sensometrických analýz vybrat ty, jež je možné kombinovat s měřeními získanými optometricky. • Navrhnout experiment umožňující stanovení úrovně degradace potraviny, například piva (ředění vodou či jinou tekutinou, optické nebo tepelné zestárnutí). • Navrhnout způsob kombinace výsledků sensometrických testů s optometrickými měřeními. |
Seznam odborné literatury |
1. Jian Bi (2015) Sensory Discrimination Tests and Measurements: Sensometrics in Sensory Evaluation. J. Wiley, Chichester.
2. H. Heymann, S.E. Ebeler (2016) Sensory and Instrumental Evaluation of Alcoholic Beverages. Academic Press, San Diego. 3. Brockhoff B. Sensometrics for food quality control. In: Scandinavian Workshop on Imaging Food Quality 2011: Ystad, May 27, 2011,7-16. 4. Pokorný J. Metody senzorické analýzy potravin a stanovení senzorické jakosti. Ústav zemědělských a potravinářských informací, Praha 1997. ISBN: 80 – 85120 – 60 – 7. 5. Normy pro hodnocení výsledků sensometrických testů. |
Předběžná náplň práce |
Cílem práce je navrhnout experiment umožňující stanovit způsob umožňující kombinovat výsledky klasických senzorických analýz s výsledky optometrický měření těch samých vzorků. Příkladem může být například stanovení úrovně ředění piva vodou. |
Předběžná náplň práce v anglickém jazyce |
Main goal is to describe how to combine classical sensometric discriminant tests with the results of the optometric measurements of the same samples. An example may be determination of the level of dilution of the beer by water. |