Témata prací (Výběr práce)Témata prací (Výběr práce)(verze: 368)
Detail práce
   Přihlásit přes CAS
Děti s potravinovou alergií ve vybrané MŠ
Název práce v češtině: Děti s potravinovou alergií ve vybrané MŠ
Název v anglickém jazyce: Children with food allergies at preschool
Klíčová slova: Výchova ke zdraví, zdraví, zdravý životní styl, potravinová alergie, dítě předškolního věku.
Klíčová slova anglicky: Beeing healthy education. Health, Beeing healthy and keep healthy, food allergies, Preschool child.
Akademický rok vypsání: 2012/2013
Typ práce: bakalářská práce
Jazyk práce: čeština
Ústav: Katedra pedagogiky (41-KPG)
Vedoucí / školitel: PhDr. Jaroslava Hanušová, Ph.D.
Řešitel: skrytý - zadáno vedoucím/školitelem
Datum přihlášení: 15.01.2013
Datum zadání: 25.07.2013
Datum a čas obhajoby: 13.01.2015 08:30
Místo konání obhajoby: M. Rettigové 4, Praha 1, R128, 128, divadlo, 1. patro, vlevo, zadní trakt
Datum odevzdání elektronické podoby:28.11.2014
Datum proběhlé obhajoby: 13.01.2015
Oponenti: Ing. Bc. Alena Váchová, Ph.D.
 
 
 
Zásady pro vypracování
TEORETICKÁ ČÁST
Zdraví
Podpora zdraví a prevence zdravého životního stylu
Výchova ke zdraví
Zdravý životní styl
Charakteristika předškolního věku

PRAKTICKÁ ČÁST
Cíl práce
Strukturovaný rozhovor
Charakteristika místa šetření
Popis cílové skupiny
Výsledky rozhovorů
Komparace dat a diskuze
ZÁVĚR
Seznam odborné literatury
GREGORA, Martin. 2004. Výživa malých dětí: výchova ke správné výživě, skladba dětské výživy, obezita v dětském věku a jak jí předcházet, alergie a funkční potraviny. Vyd. 1. Praha: Grada. Pro rodiče. ISBN 80-247-9022 -x

HAVLÍNOVÁ, Miluše. 2000. Kurikulum podpory zdraví v mateřské škole: rozšířený a aktualizovaný modelový program (dokument a metodika). Vyd. 1. Praha: Portál. ISBN 8071783838.

KOHOUT, Pavel a Jaroslava PAVLÍČKOVÁ. 2006. Celiakie: dieta bezlepková. Čestlice: P. Momčilová. Dieta. ISBN 80-901137-6-1.

KUDLOVÁ, Eva a Anna MYDLILOVÁ. 2005. Výživové poradenství u dětí do dvou let. Vyd. 1. Praha: Grada. ISBN 8024710390.

MACHOVÁ, Jitka a Dagmar KUBÁTOVÁ. 2009. Výchova ke zdraví. Vyd. 1. Praha: Grada. Pedagogika (Grada). ISBN 978-80-247-2715-8.

MATĚJČEK, Zdeněk. 2005. Prvních 6 let ve vývoji a výchově dítěte: normy vývoje a vývojové milníky z pohledu psychologa: základní duševní potřeby dítěte: dítě a lidský svět. Vyd. 1. Praha: Grada. ISBN 9788024708706.

MINDELI, E. 1998. Potraviny- Zázračné léky 2. Votobia, Praha, ISBN 80-7198- 309-8

ORLOVÁ, K. 2002. Alergie. Vyd.1. Havlíčkův Brod: Fragment, 240 s. ISBN 807200610.

PORADCE ŘEDITELKY MATEŘSKÉ ŠKOLY. 2014 .PRAHA: FORUM, ROČNÍK III, č. 8. ISSN, duben 2014.

RUJNER, Jolanta a Barbara A CICHAŃSKA. 2006. Bezlepková a bezmléčná dieta. Vyd. 1. Brno: Computer Press. Zdraví pro každého (Computer Press). ISBN 80-251-0775-2.

ŠIMÍČKOVÁ-ČÍŽKOVÁ, Jitka. 2008. Přehled vývojové psychologie. 2. vyd. Olomouc: Unverzita Palackého v Olomouci. ISBN 9788024421414.

VÁGNEROVÁ, M. 2012. Vývojová psychologie: dětství a dospívání. Vyd. 2., dopl. a přeprac. Praha: Karolinum, 531 s. ISBN 978-802-4621-531.
Předběžná náplň práce
Tato bakalářská práce se zaměřuje na bližší seznámení se se současným pojetím výchovy ke zdraví dítěte předškolního věku v mateřské škole. V teoretické části se autorka zabývá některými pojmy, které souvisí s problematikou podpory zdraví u dětí této věkové skupiny. Více se bude věnovat oblasti zdravé výživy a dětem s potravinovou alergií v MŠ. V praktické části zjišťuje, jak funguje vzájemná spolupráce ve vybrané mateřské školce mezi rodičem dítěte s potravinovou alergií, třídní učitelkou a pracovníky školní jídelny a jak je tato mateřská školka připravena na přítomnost dětí s potravinou alergií v oblasti stravování.
Předběžná náplň práce v anglickém jazyce
This bachelor's work focuses its attention on detailed explanation of contemporary conceptoin of beeing healthy education of preschool child at a preschool. In the theoretical part of my work, I solve some problems that have something to do with the support of health by preprimary children. I´m going to attend healthy nourishment and children with food allergies at preschool too. In practical part of this work, there is found out how to work reciprocal co-operation among the parents og the child with food alergies, class teacher and workers in a school canteen. It is also found out how is prepared the choosen kinderkarten for the beeing a child with food allergies in its eating support.
 
Univerzita Karlova | Informační systém UK