Témata prací (Výběr práce)Témata prací (Výběr práce)(verze: 368)
Detail práce
   Přihlásit přes CAS
O syre z Mokrej, trochu inak
Název práce v češtině: O syre z Mokrej, trochu inak
Název v anglickém jazyce: About the Cheese from Mokrá in Other Perspective
Klíčová slova: syr, aktér, ANT, pôsobnosť, ekonomika syra, legitimita, krajina, terroir, praktické porozumenie, experimentálna etnografia
Klíčová slova anglicky: cheese, actor, ANT, agency, economy of cheese, legitimacy, taskscapes, terroir, practical understanding, experimental ethnography
Akademický rok vypsání: 2011/2012
Typ práce: diplomová práce
Jazyk práce: čeština
Ústav: Program Antropologická studia (24-KOA)
Vedoucí / školitel: Mgr. et Mgr. Karolína Pauknerová, Ph.D.
Řešitel: skrytý - zadáno a potvrzeno stud. odd.
Datum přihlášení: 04.07.2011
Datum zadání: 04.07.2011
Datum potvrzení stud. oddělením: 04.07.2011
Datum odevzdání elektronické podoby:03.01.2014
Datum proběhlé obhajoby: 14.02.2014
Předmět: Obhajoba diplomové práce (YM4A1004)
Oponenti: PhDr. Jiří Tošner
 
 
 
Předběžná náplň práce
Témou predkladanej diplomovej práce je proces výroby domáceho syra v severoslovenskej obci Novoť. Práca ponúka analytickú, sociálno-antropologickú deskripciu tohto procesu v jeho súčasnom socio-ekonomickom kontexte. Samotnému napísaniu práce predchádzal etnografický výskum v teréne. Keďže je výroba syra závislá na využívaní prírodných zdrojov v okolitej krajine obyvateľov, práca sa pýta aj na základný vzťah človeka a prírody. Výskumnú vzorku tvorili zväčša ženy, z toho dôvodu sa kladie dôraz aj na rodový aspekt produkcie syra. Práca sa opiera o výskumnú stratégiu Bruna Latoura Actors-Network Theory a výrobu domáceho syra vykresľuje celostne.
 
Univerzita Karlova | Informační systém UK