Témata prací (Výběr práce)Témata prací (Výběr práce)(verze: 368)
Detail práce
   Přihlásit přes CAS
Využití suplementů ve sportovní výživě u vybrané skupiny vysokoškolských studentů
Název práce v češtině: Využití suplementů ve sportovní výživě u vybrané skupiny vysokoškolských studentů
Název v anglickém jazyce: Use of Food Supplements in Sportsman's Diet by a Selected Group of University Students
Klíčová slova: výživové suplenmenty, sportovní výživa, pohyb
Klíčová slova anglicky: food supplements, movement, sportsman´s diet
Akademický rok vypsání: 2010/2011
Typ práce: bakalářská práce
Jazyk práce: čeština
Ústav: Katedra pedagogiky (41-KPG)
Vedoucí / školitel: PaedDr. Eva Marádová, CSc.
Řešitel: skrytý - zadáno vedoucím/školitelem
Datum přihlášení: 20.12.2010
Datum zadání: 18.06.2014
Datum a čas obhajoby: 08.09.2014 10:00
Místo konání obhajoby: M. Rettigové 4, Praha 1, R217, 217, 2. patro, vlevo, zadní trakt (dříve R207)
Datum odevzdání elektronické podoby:19.06.2014
Datum proběhlé obhajoby: 08.09.2014
Předmět: Obhajoba bakalářské práce (OSZD004)
Oponenti: PhDr. Miroslava Kovaříková, Ph.D.
 
 
 
Zásady pro vypracování
1. Výživa v souvislosti se sportovní aktivitou
2. Fitness centra, programy, nabídka služeb
3. Vlastní výzkumné šetření (využívání suplementů jako součást sportovní výživy)
4. Shrnutí, závěry, doporučení
Seznam odborné literatury
MAUGHAN, J.R. Výživa ve sportu. Praha : Galén, 2006. ISBN 80-726-318-4.
KLEINER, S. Fitness výživa – Power Eating program. Praha : Grada, 2010. ISBN 978-80-247-3253-4.
CLARK, N. Sportovní výživa. Praha : Grada, 2009. ISBN 978-80-247-27-1.
EMBLETON, P. , THORNE, G. Suplementy ve výživě. Pardubice : Svět kulturistiky, 1998. ISBN 80-902589-7-2.
FOŘT, P. Výživa nejen pro kulturisty. Praha : Svět kulturistiky, 1996. ISBN 80-86462-19-6.
Předběžná náplň práce
Bakalářská práce pojednává o obecných pravidlech sportovní výživy a možnostech využití výživových doplňků za účelem udržení zdraví či dosažení lepších sportovních výkonů. Teoretická část práce informuje o vhodném rozložení makrolátek a mikrolátek ve stravě, správném pitném režimu a uvádí základní chyby ve stravování. Zároveň obsahuje obecné doporučení, jak se stravovat před, během i po výkonu. Dále představuje základní výživové doplňky, jejich rozdělení a popisuje nejdůležitější zástupce s jejich účinky na lidské tělo. Praktická část práce se zaměřuje na průzkum zdravého životního stylu u vysokoškolských studentů v Praze, jehož cílem je zjistit, jak se zajímají o svou stravu, zda-li se věnují pravidelnému pohybu a jestli užívají k běžné stravě výživové doplňky. Za tímto účelem bylo provedeno dotazníkové šetření, jehož výsledky jsou diskutovány v závěru práce. Z výsledných dat vyplývá, že zájem studentů o zdravou výživu je značný, nicméně informovanost o výživových doplňcích je průměrná.
Předběžná náplň práce v anglickém jazyce
The bachelor’s study deals with general rules for the sportsman’s diet and the use of food supplements for the purpose of improving man’s health or increasing sport performance.Theoretical part of the study provides information about appropriate composition of macro- and micro- substances in the food, proper drinking regime and presents basic mistakes that people usually do in eating. Further, the study includes general recommendation on how to correctly eat before, during and after the sport performance. Last but not least, the study introduces basic food supplements, their classification and describes the most important agents and their impacts on the human body. Practical part of the study is focused on a research of the health lifestyle of the Prague’s university students, whose aim is to find out how they are interested in healthy food, whether they perform sports regularly and whether they use food supplements. For this purpose, a questionnaire’s survey was performed, whose results are discussed in the conclusive part of the study. Based on the answers obtained, it can be concluded that the students’ interest about healthy food is signifiant, nevertheless their awareness about food supplements is average.
 
Univerzita Karlova | Informační systém UK