Ekologická stopa představuje jednu z významných koncepcí pro stanovení míry, v jaké lidé (jednotlivec, obec, stát nebo planeta) odčerpávají produkty a služby přírody. Je to velmi názorný postup, jehož výsledek ve formě počtu hektarů nezbytných pro zajištění daného nebo předpokládaného způsobu života je obecně srozumitelný a náležitě výmluvný. Hodnocení ekologické stopy je stále více rozšířeno ve vědeckých publikacích i při hodnocení konkrétních poměrů daných lokalit. Stále se také rozvíjejí metody hodnocení. Práce probere 7 kategorií pro výpočet globální ekologické stopy. Výsledná hodnota ekologické stopy vyjádřená v tzv. globálních hektarech je založena na stanovení produktivity 6 hlavních složek: plodiny, traviny, lesy, vodstva, zastavěné plochy a plochy lesů nezbytné pro pohlcování emitovaného CO2. Je evidentní, že použité hodnoty produkce rostlin v jednotlivých oblastech významně mohou modifikovat konečnou hodnotu ekologické stopy. Předmětem bakalářské práce je přehled literatury zahrnující stručnou historii koncepce ekologické stopy a literární přehled principů i dosavadních aplikací.