Témata prací (Výběr práce)Témata prací (Výběr práce)(verze: 391)
Detail práce
   Přihlásit přes CAS
Vliv mykorhizy na fyziologické a výnosové vlastnosti a příjem živin u rajčete a póru
Název práce v češtině: Vliv mykorhizy na fyziologické a výnosové vlastnosti a příjem živin u rajčete a póru
Název v anglickém jazyce: The effect of mycorrhiza on physiological and yield properties and nutrient uptake of tomato and leek plants
Akademický rok vypsání: 2008/2009
Typ práce: bakalářská práce
Jazyk práce: čeština
Ústav: Katedra experimentální biologie rostlin (31-130)
Vedoucí / školitel: prof. RNDr. Jana Albrechtová, Ph.D.
Řešitel: skrytý - zadáno a potvrzeno stud. odd.
Datum přihlášení: 30.11.2008
Datum zadání: 08.04.2009
Datum odevzdání elektronické podoby:03.06.2009
Datum proběhlé obhajoby: 03.06.2009
Oponenti: Mgr. et Mgr. Jana Rydlová
 
 
 
Konzultanti: prof. doc. RNDr. Miroslav Vosátka, CSc.
Zásady pro vypracování
Bakalářská práce má shrnout dosavadní znalosti o vlivu mykorhizy na druhy zeleniny pěstované v temperátních oblastech na úrovni fyziologických a výnosových odezev.

Nabízíme:
Aktuální ekologické téma
Spolupráci v řešitelském kolektivu
Přátelskou atmosféru a dobré prostředí
Možnost pokračovat na tématu v diplomové práci

Očekáváme:
Tvůrčí zájem o řešené téma
Solidní znalost anglického jazyka pro studium odborného textu
Schopnost samostatné a precizní práce
Seznam odborné literatury
Bude dodána školitelem.
Předběžná náplň práce
Trvale udržitelná produkční schemata v zahradnictví a zemědělství zahrnující inokulaci s prospěšnými mykorhizními houbami nabývají významu pro zlepšování potravinářské kvality pěstovaných druhů zeleniny. Obecně, mikrobiální inokulace včetně mykorhizních patří k novým biotechnologiím, které přinášejí ekologizaci zemědělské a zahradnické výroby, protože umožňují snížit spotřebu průmyslových hnojiv. Mykorhiza, vzájemně prospěšná symbióza mezi kořeny rostlin a houbami se v přírodě vyskytuje přirozeně u více než 85% rostlinných druhů. Nejčastějším druhem mykorhizy je právě mykorhiza arbuskulární, a odhaduje se, že tento typ mykorrhizy vytváří až 80 % všech rostlinných druhů. Většina plodin pěstovaných komerčně v zemědělství a zahradnictví je arbuskulárně mykorhizní, pokud mykorhizu mají.

V práci bude pojednán vliv mykorhizy na fyziologické a výnosové vlastnosti rajčete a póru. Dále se práce zaměří na příjem N a P u mykorhizních rostlin.
Předběžná náplň práce v anglickém jazyce
The review will be focused on up-to-date knowledge on the effects of mycorrhiza on selected vegetable species: tomato and leek in temperate regions on the levels of physiological and yield response. Further work will deal with uptake of N and P by mycorrhzial plants.
 
Univerzita Karlova | Informační systém UK