Vliv mykorhizy na fyziologické a výnosové vlastnosti a příjem živin u rajčete a póru
Název práce v češtině: | Vliv mykorhizy na fyziologické a výnosové vlastnosti a příjem živin u rajčete a póru |
---|---|
Název v anglickém jazyce: | The effect of mycorrhiza on physiological and yield properties and nutrient uptake of tomato and leek plants |
Akademický rok vypsání: | 2008/2009 |
Typ práce: | bakalářská práce |
Jazyk práce: | čeština |
Ústav: | Katedra experimentální biologie rostlin (31-130) |
Vedoucí / školitel: | prof. RNDr. Jana Albrechtová, Ph.D. |
Řešitel: | skrytý![]() |
Datum přihlášení: | 30.11.2008 |
Datum zadání: | 08.04.2009 |
Datum odevzdání elektronické podoby: | 03.06.2009 |
Datum proběhlé obhajoby: | 03.06.2009 |
Oponenti: | Mgr. et Mgr. Jana Rydlová |
Konzultanti: | prof. doc. RNDr. Miroslav Vosátka, CSc. |
Zásady pro vypracování |
Bakalářská práce má shrnout dosavadní znalosti o vlivu mykorhizy na druhy zeleniny pěstované v temperátních oblastech na úrovni fyziologických a výnosových odezev.
Nabízíme: Aktuální ekologické téma Spolupráci v řešitelském kolektivu Přátelskou atmosféru a dobré prostředí Možnost pokračovat na tématu v diplomové práci Očekáváme: Tvůrčí zájem o řešené téma Solidní znalost anglického jazyka pro studium odborného textu Schopnost samostatné a precizní práce |
Seznam odborné literatury |
Bude dodána školitelem. |
Předběžná náplň práce |
Trvale udržitelná produkční schemata v zahradnictví a zemědělství zahrnující inokulaci s prospěšnými mykorhizními houbami nabývají významu pro zlepšování potravinářské kvality pěstovaných druhů zeleniny. Obecně, mikrobiální inokulace včetně mykorhizních patří k novým biotechnologiím, které přinášejí ekologizaci zemědělské a zahradnické výroby, protože umožňují snížit spotřebu průmyslových hnojiv. Mykorhiza, vzájemně prospěšná symbióza mezi kořeny rostlin a houbami se v přírodě vyskytuje přirozeně u více než 85% rostlinných druhů. Nejčastějším druhem mykorhizy je právě mykorhiza arbuskulární, a odhaduje se, že tento typ mykorrhizy vytváří až 80 % všech rostlinných druhů. Většina plodin pěstovaných komerčně v zemědělství a zahradnictví je arbuskulárně mykorhizní, pokud mykorhizu mají.
V práci bude pojednán vliv mykorhizy na fyziologické a výnosové vlastnosti rajčete a póru. Dále se práce zaměří na příjem N a P u mykorhizních rostlin. |
Předběžná náplň práce v anglickém jazyce |
The review will be focused on up-to-date knowledge on the effects of mycorrhiza on selected vegetable species: tomato and leek in temperate regions on the levels of physiological and yield response. Further work will deal with uptake of N and P by mycorrhzial plants. |