Srovnání sedimentačních vlastností vybraných kvasničných suspenzí praktického významu metodou zobrazovací fotometrie
Název práce v češtině: | Srovnání sedimentačních vlastností vybraných kvasničných suspenzí praktického významu metodou zobrazovací fotometrie |
---|---|
Název v anglickém jazyce: | Comparison of sedimentation properties of selected yeast suspensions of practical importance using the method of imaging photometry ((c) Sladky, P., 2005) |
Akademický rok vypsání: | 2005/2006 |
Typ práce: | bakalářská práce |
Jazyk práce: | čeština |
Ústav: | Katedra chemické fyziky a optiky (32-KCHFO) |
Vedoucí / školitel: | doc. Ing. Petr Sladký, CSc. |
Řešitel: | skrytý - zadáno a potvrzeno stud. odd. |
Datum přihlášení: | 17.10.2005 |
Datum zadání: | 17.10.2005 |
Datum a čas obhajoby: | 26.06.2007 00:00 |
Datum odevzdání elektronické podoby: | 26.06.2007 |
Datum proběhlé obhajoby: | 26.06.2007 |
Oponenti: | RNDr. Petr Gabriel, Ph.D. |
Zásady pro vypracování |
Vypracovat přehled: a) metod měření sedimentace kvasinek v kapalných suspenzích, b) teoretických modelů metod měření sedimentace kvasinek a krvinek, c) zobrazovacích fotometrických metod měření fázových rozhraní. Navrhnout a ověřit pomocí modelové suspenze jednoduchou aparaturu na měření fázových rozhraní zobrazovací fotometrickou metodou. Porovnat sedimentačních vlastností vybraných kvasničných suspenzí praktického významu metodou zobrazovací fotometrie pomocí vyvinuté aparatury. |
Seznam odborné literatury |
Box, W., Goodger, A., and Quain, D. (2003): A real time flocculation test for direct analysis of yeast ex brewery . Proceedings of European Brewery Convention Congress,Dublin.
Cahill, G., Walsh, P. K., and Donnelly, D. (1999): Improved Control of Brewery Yeast Pitching Using Image Analysis. Journal of the American Society of Brewing Chemists 57, 72-78. Calleja, G. B. and Johnson, B. F. (1977): A comparison of quantitative methods for measuring yeast flocculation. Canadian Journal of Microbiology 23, 68-74. D´Hautcourt, O. and Smart, K. A. (1999): Measurement of Brewing Yeast Flocculation. Journal of the American Society of Brewing Chemists 57, 123-128. Jin, Y.-L. and Speers, R. A. (2000): Effect of Environmental Conditions on the Flocculation of Saccharomyces cerevisiae. Journal of the American Society of Brewing Chemists 58, 108-116. Kempers, J., van der Aar, P. C., and Krotjé, J. (1991): Flocculation of brewers‘ yeast during fermentation. Proceedings of European Brewery Convention Congress, Lisboa 1991, 249-256. Latimer, P. (1979): Light scattering vs. microscopy for measuring average cell size and shape. Biophsical Journal 27, 117-126 Powell, C. D., Quain, D. E., and Smart, K. A. (2004): The Impact of Sedimentation on Cone Yeast Heterogeneity. Journal of the American Society of Brewing Chemist 62, 8-17 Speers, R. A. and Ritcey, L. L. (1995): Towards an Ideal Flocculation Assay. Journal of the American Society of Brewing Chemists 53, 174-177 Stratford, M. and Keenan, M. H. J. (1987): Yeast Flocculation: Kinetics and Collision Theory. Yeast 3, 201-206. Stratford, M. and Keenan, M. H. J. (1988): Yeast Flocculation: Quantification. Yeast 4, 107-115. Strauss, C. J., Kock, J. L. F., Viljoen, B. C., Botes, P. J., Hulse, G., and Lodolo, E. (2004):Lipid Turnover During Inverse Flocculation in Saccharomyces Cerevisiae UOFS Y-2330. The Journal of the Institute of Brewing 110, 207-212. van der Aar, P. C. (1996): Consequences of Yeast Population Dynamics with Regard to Flocculence. Ferment 9, 39-42. van der Aar, P. C., Straver, M. H., and Teunissen, A. W. R. H. (1993): Flocculation of Brewer’s Lager Yeast. Proceedings of the European Brewing Convention Congress, Oslo 1993, 259-266. |
Předběžná náplň práce |
Práce se týká experimentálního studia sedimentačních vlastností kvasničných suspenzí metodou zobrazovací fotometrie.
Cílem práce je porovnat sedimentační charakterisitky vybraných kvasničných suspenzí praktického významu mezi sebou a zvolenou modelovou suspenzí definovaných sedimentačních vlastností. |