Témata prací (Výběr práce)Témata prací (Výběr práce)(verze: 390)
Detail práce
   Přihlásit přes CAS
Stravování a výživa vojáků AČR
Název práce v češtině: Stravování a výživa vojáků AČR
Název v anglickém jazyce: Diet and Nutrition of Soldiers in the Czech Armed Forces
Klíčová slova: Armáda České republiky, bojové dávky potravin, vojenské stravování, balené potravinové dávky
Klíčová slova anglicky: Army od the Czech Republic, combat food ration, military catering, packaged food ration
Akademický rok vypsání: 2024/2025
Typ práce: bakalářská práce
Jazyk práce: čeština
Ústav: III. interní klinika – klinika endokrinologie a metabolismu 1. LF UK a VFN (11-00530)
Vedoucí / školitel: PhDr. Tamara Starnovská
Řešitel: skrytý - zadáno vedoucím/školitelem
Datum přihlášení: 14.10.2024
Datum zadání: 14.10.2024
Datum a čas obhajoby: 18.06.2025 08:00
Datum odevzdání elektronické podoby:28.04.2025
Datum proběhlé obhajoby: 18.06.2025
Předmět: Obhajoba bakalářské práce (B02367)
Oponenti: doc. MUDr. Vladimír Pavlík, Ph.D.
 
 
 
Předběžná náplň práce

Cílem bakalářské práce bylo zhodnotit kvalitu a dostatečnost stravy poskytované Armádou České republiky a provést nutriční analýzu bojové potravinové dávky individuální. Studie se zaměřila na dva respondenty, profesionálního vojáka a vojáka v základní přípravě. Příjem energie a živin byl hodnocen ze sedmidenních jídelních záznamů, analýza byla provedena v programu Nutriservis, energetický výdej stanoven pomocí chytrých nositelných zařízení. Výsledky ukazují, že armádní strava obecně splňuje základní požadavky, avšak existují oblasti vhodné k dalšímu zlepšení.

Předběžná náplň práce v anglickém jazyce
The aim of the bachelor study was to evaluate the quality and sufficiency of the diet provided by the Army of the Czech Republic and to perform a nutritional analysis of individual combat rations. The study focused on two respondents, a professional soldier and a soldier in basic training. Energy and nutrient intake was assessed from seven days of meal records, analysis was performed in Nutriservis software, and energy expenditure was determined using smart wearable devices. Results indicate that the Army diet generally meets basic requirements, but there are areas for improvement.
 
Univerzita Karlova | Informační systém UK