Fenomén kávy v Brazílii a jeho odraz v jazyce
Název práce v češtině: | Fenomén kávy v Brazílii a jeho odraz v jazyce |
---|---|
Název v anglickém jazyce: | The phenomenon of coffee in Brazil and its reflection in language |
Klíčová slova: | Brazilská káva|výběrová káva|žargon|lexikum|portugalština |
Klíčová slova anglicky: | Brazilian coffee|specialty coffee|jargon|lexicon|portuguese |
Akademický rok vypsání: | 2023/2024 |
Typ práce: | bakalářská práce |
Jazyk práce: | čeština |
Ústav: | Ústav románských studií (21-URS) |
Vedoucí / školitel: | Mgr. Petra Svobodová, Ph.D. |
Řešitel: | skrytý![]() |
Datum přihlášení: | 07.03.2024 |
Datum zadání: | 07.03.2024 |
Schválení administrátorem: | bylo schváleno |
Datum potvrzení stud. oddělením: | 08.03.2024 |
Datum a čas obhajoby: | 03.09.2024 09:00 |
Datum odevzdání elektronické podoby: | 23.07.2024 |
Datum proběhlé obhajoby: | 03.09.2024 |
Odevzdaná/finalizovaná: | odevzdaná studentem a finalizovaná |
Oponenti: | Mgr. Karolina Válová, Ph.D. |
Zásady pro vypracování |
Bakalářská práce se zabývá fenoménem kávy v Brazílii a jeho odrazem v jazyce. V teoretické části práce dojde ke zmapování čtyř distinktivních období od počátku pěstování prvních kávovníků v koloniální Brazílii po současnost. Klíčovou částí práce je srovnání brazilského lexika spojeného s produkcí, prodejem a konzumací kávy. Cílem práce je komparace a posouzeni dynamičnosti vývoje jazyka užívaného ve spojitosti s tradiční, komoditní kávou v kontrastu s kávou výběrovou, konzumovanou v takzvaných kavárnách třetí vlny. |
Seznam odborné literatury |
TAUNAY, Afonso de Escragnolle. Pequena história do café no Brasil. Rio de Janeiro: Fundação Darcy Ribeiro, 2013. ISBN 9788563574534.
MAGALHÃES, Basílio de. O Café na história, no folclore e nas belas-artes. Segunda edição. São Paulo: Companhia Editora Nacional, 1939. MORREIRA, Antonio Carlos. História do café no Brasil. São Paulo: Magma Editora Cultural, 2008. ISBN 9788598230153. GOMES, Danilo. Antigos Cafés do Rio de Janeiro. Livraria Kosmos Editora, 1989. ISBN 8570960050. JAMES, Hoffmann. The World Atlas of Coffee. 2nd edition. London: Octopus Publishing Group, 2018. ISBN 9781784724290. ČERMÁK, František, BLATNÁ, Renáta. Manuál lexikografie. Jinočany : H&H, 1995. ISBN 80-85787-23-7. |