![]() | Ve čtvrtek dne 4. září 2025 v době od 20:00 do 22:00 dojde k odstávce webového prostředí a databáze systému WhoIs. Odstávka systému WhoIs se dotkne též systému IS Studium, zejména nebude možné odevzdávání závěrečných prací. Zápisy do předmětů by neměly být jakkoliv ovlivněny. Omlouváme se za komplikace a děkujeme všem, kterých se odstávka jakkoliv dotkne, za pochopení. |
Stanovení mravenčanů ve vybraných nápojích metodou iontové chromatografie
Název práce v češtině: | Stanovení mravenčanů ve vybraných nápojích metodou iontové chromatografie |
---|---|
Název v anglickém jazyce: | Determination of formate in selected beverages by the ion chromatography method |
Klíčová slova: | iontová chromatografie, destiláty, mravenčany, acetáty, optimalizace, identifikace, mez detekce, mez stanovitelnosti |
Klíčová slova anglicky: | ion chromatography, distillates, formate, acetate, optimization, identification, limit of detection, limin of quantification |
Akademický rok vypsání: | 2023/2024 |
Typ práce: | bakalářská práce |
Jazyk práce: | čeština |
Ústav: | Katedra analytické chemie (31-230) |
Vedoucí / školitel: | RNDr. Jana Sobotníková, Ph.D. |
Řešitel: | skrytý![]() |
Datum přihlášení: | 27.10.2023 |
Datum zadání: | 08.11.2023 |
Datum potvrzení stud. oddělením: | 16.01.2024 |
Datum odevzdání elektronické podoby: | 21.08.2024 |
Datum proběhlé obhajoby: | 05.09.2024 |
Oponenti: | prof. RNDr. Pavel Coufal, Ph.D. |
Předběžná náplň práce |
Náplní bakalářské práce bude stanovení mravenčanů ve vybraných nápojích. Pro stanovení mravenčanů bude použita metoda iontové chromatografie v kombinaci s vodivostní detekcí po předchozí chemické supresi. V bakalářské práci budou optimalizovány experimentální podmínky, konkrétně složení mobilní fáze a teplota kolony, a bude sledován jejich vliv na chromatografické chování mravenčanů a ostatních aniontů přítomných ve vzorku. Po optimalizaci separačních podmínek bude provedena kvantifikace mravenčanů ve vzorcích nápojů. |