NutriCheQ: screeningový nástroj pro nedostatky ve výživě batolat
Název práce v češtině: | NutriCheQ: screeningový nástroj pro nedostatky ve výživě batolat |
---|---|
Název v anglickém jazyce: | NutriCheQ: A screening tool for toddlers nutrition deficiencies |
Klíčová slova: | výživa, batole, NutriCHEQ |
Klíčová slova anglicky: | nutrition, toddler, NutriCHEQ |
Akademický rok vypsání: | 2022/2023 |
Typ práce: | bakalářská práce |
Jazyk práce: | čeština |
Ústav: | III. interní klinika – klinika endokrinologie a metabolismu 1. LF UK a VFN (11-00530) |
Vedoucí / školitel: | MUDr. Lucie Gonsorčíková, Ph.D. |
Řešitel: | skrytý![]() |
Datum přihlášení: | 27.09.2023 |
Datum zadání: | 27.09.2023 |
Datum a čas obhajoby: | 10.06.2024 08:00 |
Datum odevzdání elektronické podoby: | 30.04.2024 |
Datum proběhlé obhajoby: | 10.06.2024 |
Předmět: | Obhajoba bakalářské práce (B02367) |
Oponenti: | Mgr. Marcela Floriánková |
Seznam odborné literatury |
AGOSTI, Massimo; TANDOI, Francesco; MORLACCHI, Laura a BOSSI, Angela. Nutritional and metabolic programming during the first thousand days of life. Online. La Pediatria medica e chirurgica. 2017, roč. 39, č. 2. ISSN 0391-5387. ARISAKA, Osamu; ICHIKAWA, Go; KOYAMA, Satomi a SAIRENCHI, Toshimi. Childhood obesity: rapid weight gain in early childhood and subsequent cardiometabolic risk. Online. Clinical Pediatric Endocrinology. 2020, roč. 29, č. 4, s. 135-142. ISSN 0918-5739. AVILA, Walesca M; PORDEUS, Isabela A; PAIVA, Saul M a MARTINS, Carolina C. Breast and Bottle Feeding as Risk Factors for Dental Caries: A Systematic Review and Meta-Analysis. Online. PloS one. 2015, roč. 10, č. 11, s. e0142922-e0142922. ISSN 1932-6203. BAILEY, Regan L.; WEST, Keith P. a BLACK, Robert E. The Epidemiology of Global Micronutrient Deficiencies. Online. Annals of nutrition and metabolism. 2015, roč. 66, č. 2, s. 22-33. ISBN 9783318054439. ISSN 0250-6807. BARKER, D J. The fetal and infant origins of adult disease. Online. BMJ. 1990, roč. 301, č. 6761, s. 1111-1111. ISSN 0959-8138. BARKER, D J P. Developmental origins of adult health and disease. Online. Journal of epidemiology and community health (1979). 2004, roč. 58, č. 2, s. 114-115. ISSN 0143-005X. BELL, L. K; GOLLEY, R. K; DANIELS, L a MAGAREY, A. M. Dietary patterns of Australian children aged 14 and 24 months, and associations with socio-demographic factors and adiposity. Online. European journal of clinical nutrition. 2013, roč. 67, č. 6, s. 638-645. ISSN 0954-3007. BĚLOHLÁVKOVÁ, Simona, BRONSKÝ, Jiří, BURIANOVÁ, Iva et al. Doporučení Pracovní skupiny dětské gastroenterologie a výživy ČPS pro výživu kojenců a batolat. Praha: Česká lékařská společnost J.E. Purkyně, 2014. Česko-slovenská pediatrie. BERNI CANANI, Roberto a TETENS, Inge. Scientific Opinion on nutrient requirements and dietary intakes of infants and young children in the European Union. Online. EFSA journal. 2013, roč. 11, č. 10. ISSN 1831-4732. BLÁHOVÁ, Květa; FENCL, Filip a LEBL, Jan. Pediatrická propedeutika. Třetí, přepracované a rozšířené vydání. Praha: Galén, 2019. ISBN 978-80-7492-442-2. BOŽENSKÝ, Jan, ed. Výživa dětí v praxi: od početí k dospělosti. Olomouc: Solen, Medical education, 2019. Meduca. ISBN 978-80-7471-284-5. CALCATERRA, Valeria; MANNARINO, Savina; GARELLA, Vittoria et al. Cardiovascular Risk in Pediatrics: A Dynamic Process during the First 1000 Days of Life. Online. Pediatric reports. 2023, roč. 15, č. 4, s. 636-659. ISSN 2036-7503. COOKE, Lucy; HIGGINS, Claire a MCCRANN, Úna. Managing common feeding difficulties in toddlers and pre-school children. Paediatrics and Child Health, 2017, 27.8: 366-370. ISSN 1751-7222. CUSICK, Sarah E. a GEORGIEFF, Michael K. The Role of Nutrition in Brain Development: The Golden Opportunity of the “First 1000 Days.” Online. The Journal of pediatrics. 2016, roč. 175, s. 16-21. ISSN 0022-3476. ČESKO. Vyhláška č. 70/2012 Sb. ze dne 29. února 2012 o preventivních prohlídkách. In: Sbírka zákonů České republiky. 2012, částka 27, s. 842-847. ISSN 1211-1244. DOMELLÖF, Magnus; BRAEGGER, Christian; CAMPOY, Cristina et al. Iron Requirements of Infants and Toddlers. Online. Journal of pediatric gastroenterology and nutrition. 2014, roč. 58, č. 1, s. 119-129. ISSN 0277-2116. EUROPEAN FOOD SAFETY AUTHORITY (EFSA). Dietary Reference Values for nutrients Summary report. Online. EFSA supporting publications. 2017, roč. 14, č. 12. ISSN 2397-8325. FIDLER MIS, Nataša; BRAEGGER, Christian; BRONSKY, Jiri et al. Sugar in Infants, Children and Adolescents: A Position Paper of the European Society for Paediatric Gastroenterology, Hepatology and Nutrition Committee on Nutrition. Online. Journal of pediatric gastroenterology and nutrition. 2017, roč. 65, č. 6, s. 681-696. ISSN 0277-2116. FRAŇKOVÁ, Slávka; PAŘÍZKOVÁ, Jana a MALICHOVÁ, Eva. Jídlo v životě dítěte a adolescenta: teorie, výzkum, praxe. V Praze: Univerzita Karlova, 2013. ISBN 978-80-246-2247-7. FRÜHAUF, Pavel. Nemléčná výživa kojenců a batolat (příkrmy). Pediatrie pro praxi. 2006, 7(5), 271-274. ISSN 1213-0494. HILBIG, Annett; DROSSARD, Claudia; KERSTING, Mathilde a ALEXY, Ute. Nutrient Adequacy and Associated Factors in a Nationwide Sample of German Toddlers. Online. Journal of pediatric gastroenterology and nutrition. 2015, roč. 61, č. 1, s. 130-137. ISSN 0277-2116. Jak používat NutriCHEQ. Průvodce vyhodnocením a doporučené postupy. Praha: Nadační fond 1000 dní do života, 2015. Dostupné z:https://drive.google.com/file/d/1O9ng0R-hLaOtak7vjtZ__zq6DbMCmQbh/view. Jak stravovat moje batole. Praha: Nadační fond 1000 dní do života, 2015. Dostupné z:https://www.1000dni.cz/nutricheq/. KIEFTE-DE JONG, Jessica C.; DE VRIES, Jeanne H.; BLEEKER et al. Socio-demographic and lifestyle determinants of ‘Western-like’ and ‘Health conscious’ dietary patterns in toddlers. Online. British journal of nutrition. 2013, roč. 109, č. 1, s. 137-147. ISSN 0007-1145. KOLETZKO, Berthold; GODFREY, K.M.; POSTON, Lucilla et al. Nutrition During Pregnancy, Lactation and Early Childhood and its Implications for Maternal and Long-Term Child Health: The Early Nutrition Project Recommendations. Online. Annals of nutrition and metabolism. 2019, roč. 74, č. 2, s. 93-106. ISSN 0250-6807. KREBS, Nancy F. Food Choices to Meet Nutritional Needs of Breast-fed Infants and Toddlers on Mixed Diets. Online. The Journal of nutrition. 2007, roč. 137, č. 2, s. 511-517. ISSN 0022-3166. KUDLOVÁ, Eva. Nutriční příjem dětí ve věku 9-24 měsíců ve srovnání s doporučenými dávkami. Časopis lékařů českých. 2004, 143(6), 389-394. ISSN 0008-7335. KUDLOVÁ, Eva a MYDLILOVÁ, Anna. Výživové poradenství u dětí do dvou let. Praha: Grada, 2005. ISBN 80-247-1039-0. KUDLOVA, E a RAMES, J. Food consumption and feeding patterns of Czech infants and toddlers living in Prague. Online. European journal of clinical nutrition. 2007, roč. 61, č. 2, s. 239-247. ISSN 0954-3007. KUDLOVÁ, Eva a SCHNEIDROVÁ, Dagmar. Dietary patterns and their changes in early childhood. Online. Central European journal of public health. 2012, roč. 20, č. 2, s. 126-134. ISSN 1210-7778. KUDLOVÁ, Eva; TLÁSKAL, Petr; BOŽENSKÝ, Jan et al. Stravitelné sacharidy ve stravě kojenců a batolat. Online. Výživa a potraviny. 2016, roč. 71, č.5, s. 114-1116. ISSN 1211-846x. KYTNAROVÁ, Jitka, ALDHOON HAINEROVÁ, Irena a ZAMRAZILOVÁ, Hana. Obezita v dětském věku. Praha: Institut postgraduálního vzdělávání ve zdravotnictví, 2013. ISBN 978-80-87023-17-4. LEBL, Jan; AL TAJI, Eva; KOLOUŠKOVÁ, Stanislava et al. Dětská endokrinologie a diabetologie. Praha: Galén, 2016. ISBN 978-80-7492-271-8. MASZTALERZ-KOZUBEK, Daria; ZIELINSKA, Monika A.; RUST, Petra et al. The Use of Added Salt and Sugar in the Diet of Polish and Austrian Toddlers. Associated Factors and Dietary Patterns, Feeding and Maternal Practices. Online. International journal of environmental research and public health. 2020, roč. 17, č. 14, s. 5025. ISSN 1660-4601. NEVORAL, Jiří. Výživa v dětském věku. Jinočany: H & H, 2003. ISBN 80-86022-93-5. NEVORAL, Jiří. Praktická pediatrická gastroenterologie, hepatologie a výživa. Praha: Mladá fronta, 2013. ISBN 978-80-204-2863-9. NutriCHEQ. Hodnocení stravování batolat. Praha: Nadační fond 1000 dní do života, 2015. Dostupné z:https://www.1000dni.cz/wp-content/uploads/2015/09/NutriCheQ_dotaznik1.pdf. OKUBO, Hitomi; MIYAKE, Yoshihiro; SASAKI, Satoshi et al. Dietary patterns in infancy and their associations with maternal socio-economic and lifestyle factors among 758 Japanese mother-child pairs: the Osaka Maternal and Child Health Study. Online. Maternal and child nutrition. 2014, roč. 10, č. 2, s. 213-225. ISSN 1740-8695. ospld.webflow.io: NutriCHEQ [online]. Praha: OSPDL ČLS JEP, 2015. Dostupné z:https://ospdl.webflow.io/dokument-nutricheq. PROCHÁZKOVÁ, Dagmar; KAPOUNOVÁ, Zlata et al. Výživa dětí. MedMuni, 2021. ISBN 978-80-210-9846-6. Referenční hodnoty pro příjem živin. V ČR 2. vyd. Praha: Společnost pro výživu, 2019. ISBN 978-80-906659-3-4. RICE, Niamh; GIBBONS, Helena; MCNULTY, Breige A. et al. Development and validation testing of a short nutrition questionnaire to identify dietary risk factors in preschoolers aged 12-36 months. Online. Food & nutrition research. 2015, roč. 59, č. 1, s. 27912-27912. ISSN 1654-6628. RILEY, Lyrad K; RUPERT, Jedda a BOUCHER, Olivia. Nutrition in Toddlers. Online. American family physician. 2018, roč. 98, č. 4, s. 227-233. ISSN 0002-838X. SMITH, Jessica D; ZHU, Yong; VANAGE, Vipra et al. Association between Ready-to-Eat Cereal Consumption and Nutrient Intake, Nutritional Adequacy, and Diet Quality among Infants, Toddlers, and Children in the National Health and Nutrition Examination Survey 2015-2016. Online. Nutrients. 2019, roč. 11, č. 9, s. 1989. ISSN 2072-6643. STAMENKOVIC, Zeljka; DJIKANOVIC, Bosiljka; LAASER, Ulrich a BJEGOVIC-MIKANOVIC, Vesna. The role of mother’s education in the nutritional status of children in Serbia. Online. Public health nutrition. 2016, roč. 19, č. 15, s. 2734-2742. ISSN 1368-9800. SVĚTNIČKA, Martin; SELINGER, Eliška; GOJDA, Jan a EL-LABADIDI, Eva. Rostlinná strava: od batolecího věku po dospívání. Pediatr. Praxi. 2020; roč. 21, č.4, s. 264-269. ISSN1213-0494. SZITÁNYI, Natália, Bohuslav PROCHÁZKA, Alena HANZLOVÁ, et al. NutriCHEQ nástroj pro diagnostiku a řešení nedostatků ve výživě batolat. Vox pediatriae. 2016, 16(1), 16. ISSN 1213-2241. ŠEBKOVÁ, Alena a ZÍMA, Zdeněk. Praktické dětské lékařství. Praha: Grada Publishing, 2020. ISBN 978-80-271-1200-5. TLÁSKAL, P., KUDLOVÁ, E., SZITÁNYI, N. et al. Výsledky multicentrické observační studie, 2013–2014: Nutriční návyky a stav výživy dětí časného věku v České republice. 2014a. [online] Praha: Nutricia a.s. 2015. Dostupné z:https://www.1000dni.cz/wp-content/uploads/2014/07/Prvn%C3%AD-v%C3%BDsledky-studie-Nutri%C4%8Dn%C3%AD-n%C3%A1vyky-a-stav-v%C3%BD%C5%BEivy-d%C4%9Bt%C3%AD-%C4%8Dasn%C3%A9ho-v%C4%9Bku-v-%C4%8CR.pdf. TLÁSKAL, P., KUDLOVÁ, E., SZITÁNYI, N. et al. Výsledky multicentrické observační studie, 2013–2014: Nutriční návyky a stav výživy dětí časného věku v České republice. Kojení, příkrmy a nejčastější potraviny. 2014b. [online] Praha: Nutricia a.s. 2015. Dostupné z:https://www.1000dni.cz/wp-content/uploads/2014/07/Prvn%C3%AD-v%C3%BDsledky-studie-Kojen%C3%AD-p%C5%99%C3%ADkrm-a-nej%C4%8Dast%C4%9Bj%C5%A1%C3%AD-potraviny.pdf. VAN DEN HOOVEN, E. H.; HEPPE, D. H. M.; KIEFTE-DE JONG, J. C. et al. Infant dietary patterns and bone mass in childhood: the Generation R Study. Online. Osteoporosis international. 2015, roč. 26, č. 5, s. 1595-1604. ISSN 0937-941X. WILLIAMS, Keith E.; SEIVERLING, Laura J. a ČÍŽEK, Vítězslav. Děti vybíravé v jídle: základní postupy pro rodiče dětí nejen s PAS. Praha: Pasparta, 2021. ISBN 978-80-88290-94-0. 1000dni.cz: NutriCHEQ [online]. Praha: Iniciativa 1000 dní, 2015. Dostupné z:https://www.1000dni.cz/nutricheq/. |
Předběžná náplň práce |
Batolecí věk je z mnoha důvodů jedním z klíčových období ve vztahu k výživě. Z řad odborníků jsou to praktičtí dětští lékaři, kdo má nejlepší možnost ovlivnit kvalitu stravování u dětí v tomto věku. Je ovšem otázkou, jestli se tématu batolecí výživy během pravidelných prohlídek dostatečně věnují. Ve své praxi mohou využít program NutriCHEQ, který komplexně řeší otázku stravování v batolecím věku. Jeho součástí je dotazník NutriCHEQ, který byl vyvinut pro screening nedostatků ve výživě batolat, a také sada brožur, jež pomáhají rodičům tyto nedostatky řešit. Teoretická část bakalářské práce se zabývá výživou batolat z různých úhlů pohledu. Vedle nutričních potřeb a aktuálních výživových doporučení řeší rovněž nejčastější nedostatky v batolecí výživě a faktory, které kvalitu výživy u batolat ovlivňují. Předkládá též závěry předchozích studií, jež se zabývaly úrovní výživy batolat v českém prostředí. Závěr teoretické části je věnován programu NutriCHEQ, zejména způsobu hodnocení stejnojmenného dotazníku. Cílem praktické části je pomocí dotazníku NutriCHEQ zjistit kvalitu výživy a stravovacích návyků českých batolat a posoudit vztah takto získaných výživových údajů s vybranými parametry týkajícími se dítěte a jeho rodiny. Dalším cílem je porovnat úroveň výživového poradenství pro kojence a pro batolata v ordinacích praktických dětských lékařů. Plánovaným výstupem práce je na základě zjištěných skutečností navrhnout náplň edukace o výživě batolat, kterou by měli provádět praktičtí dětští lékaři během preventivních prohlídek. |
Předběžná náplň práce v anglickém jazyce |
For many reasons, toddlerhood is one of the key periods in relation to nutrition. Among the experts, general pediatricians have the best opportunity to influence the quality of nutrition in children of this age. It is, however, a question whether the topic of toddler nutrition is sufficiently addressed during regular check-ups. In their practice, pediatricians can use the NutriCHEQ program, which comprehensively solves the issue of nutrition in toddlerhood. It includes the NutriCHEQ questionnaire, which was developed to screen for nutritional deficiencies in toddlers, as well as a set of brochures for parents that offer solution to the revealed problems. The theoretical part of the bachelor thesis deals with the nutrition of toddlers from various points of view. In addition to nutritional needs and current nutritional recommendations, it also addresses the most common deficiencies in toddler nutrition and factors that affect the quality of nutrition of toddlers. It also presents the conclusions of previous studies that dealt with the level of nutrition of toddlers in the Czech environment. Final chapter of the theoretical part is devoted to the NutriCHEQ program, in particular to the evaluation of the NutriCHEQ questionnaire. The aim of the practical part is to use the NutriCHEQ questionnaire to determine the quality of nutrition and eating habits of Czech toddlers and to assess the relationship of the obtained nutritional data with selected parameters related to the child and his family. Another goal is to compare the quality of nutrition counseling for infants and for toddlers in general pediatricians' offices. The planned output of the work is, based on the facts found, to propose the content of education about toddler nutrition, which should be carried out by practicing pediatricians during preventive check-ups. |