Vliv umělých sladidel na metabolické parametry pacientů s diabetem 2. typu
Název práce v češtině: | Vliv umělých sladidel na metabolické parametry pacientů s diabetem 2. typu |
---|---|
Název v anglickém jazyce: | The effect of artificial sweeteners on the metabolic parameters in type 2 diabetes patients |
Klíčová slova: | diabetes mellitus 2. typu, DM2, umělá sladidla, střevní mikrobiom, antidiabetika |
Klíčová slova anglicky: | type 2 diabetes mellitus, T2DM, artificial sweeteners, gut microbiome, antidiabetic drugs |
Akademický rok vypsání: | 2022/2023 |
Typ práce: | bakalářská práce |
Jazyk práce: | čeština |
Ústav: | III. interní klinika – klinika endokrinologie a metabolismu 1. LF UK a VFN (11-00530) |
Vedoucí / školitel: | MUDr. Jan Škrha, Ph.D. |
Řešitel: | skrytý![]() |
Datum přihlášení: | 27.09.2023 |
Datum zadání: | 27.09.2023 |
Datum a čas obhajoby: | 04.06.2024 08:00 |
Datum odevzdání elektronické podoby: | 28.04.2024 |
Datum proběhlé obhajoby: | 04.06.2024 |
Předmět: | Obhajoba bakalářské práce (B02367) |
Oponenti: | MUDr. Jan Krátký, Ph.D. |
Seznam odborné literatury |
Acesulfam K strukturní vzorec [online] [vid. 2024-04-08]. Dostupné z: https://cs.wikipedia.org/wiki/Acesulfam_draseln%C3%BD ADAK, Atanu a Mojibur R. KHAN, 2019. An insight into gut microbiota and its functionalities [online]. 15. únor 2019. B.m.: Birkhauser Verlag AG. [vid. 2024-01-06]. ISSN 14209071. Dostupné z: doi:10.1007/s00018-018-2943-4 ADEVA-ANDANY, María M., Noemi PÉREZ-FELPETE, Carlos FERNÁNDEZ-FERNÁNDEZ, Cristóbal DONAPETRY-GARCÍA a Cristina PAZOS-GARCÍA, 2016. Liver glucose metabolism in humans [online]. 1. prosinec 2016. B.m.: Portland Press Ltd. [vid. 2024-02-02]. ISSN 15734935. Dostupné z: doi:10.1042/BSR20160385 ALDEEB, Omar A.A., Hoda MAHGOUB a Nagwa H. FODA, 2013. Sucralose. In: Profiles of Drug Substances, Excipients and Related Methodology [online]. B.m.: Academic Press Inc., s. 423–462. [vid. 2024-03-23]. ISSN 18715125. Dostupné z: doi:10.1016/B978-0-12-407691-4.00010-1 Aspartam strukturní vzorec [online] [vid. 2024-04-08]. Dostupné z: https://cs.wikipedia.org/wiki/Aspartam BASSON, Abigail Raffner, Alexander RODRIGUEZ-PALACIOS a Fabio COMINELLI, 2021. Artificial Sweeteners: History and New Concepts on Inflammation [online]. 24. září 2021. B.m.: Frontiers Media S.A. [vid. 2024-01-13]. ISSN 2296861X. Dostupné z: doi:10.3389/fnut.2021.746247 BERANKOVA1, Značení výrobků vhodných pro diabetiky [online] [vid. 2024-04-08]. Dostupné z: https://bezpecnostpotravin.cz/znaceni-vyrobku-vhodnych-pro-diabetiky/ BROWN, Rebecca J., Mary Ann DE BANATE a Kristina I. ROTHER, 2010. Artificial sweeteners: A systematic review of metabolic effects in youth [online]. srpen 2010. [vid. 2024-03-25]. ISSN 17477166. Dostupné z: doi:10.3109/17477160903497027 CAROCHO, Márcio, Patricia MORALES a Isabel C.F.R. FERREIRA, 2017. Sweeteners as food additives in the XXI century: A review of what is known, and what is to come [online]. 1. září 2017. B.m.: Elsevier Ltd. [vid. 2024-01-23]. ISSN 18736351. Dostupné z: doi:10.1016/j.fct.2017.06.046 Cyklamát strukturní vzorec [online] [vid. 2024-04-08]. Dostupné z: https://cs.wikipedia.org/wiki/Cyklam%C3%A1t ČESKÁ LÉKAŘSKÁ SPOLEČNOST JANA EVANGELISTY PURKYNĚ, 2024. Diabetické potraviny [online] [vid. 2024-04-08]. Dostupné z: https://www.nzip.cz/clanek/503-diabeticke-potraviny ČEŠKA, Richard, ŠTULC, Tomáš; TESAŘ, Vladimír a LUKÁŠ, Milan (ed.). Interna. 3., aktualizované vydání. V Praze: Stanislav Juhaňák - Triton, 2020. ISBN 978-80-7553-782-9. DEBRAS, Charlotte, Melanie DESCHASAUX-TANGUY, Eloi CHAZELAS, Laury SELLEM, Nathalie DRUESNE-PECOLLO, Younes ESSEDDIK, Fabien Szabo DE EDELENYI, Cedric AGAËSSE, Alexandre DE SA, Rebecca LUTCHIA, Chantal JULIA, Emmanuelle KESSE-GUYOT, Benjamin ALLES, Pilar GALAN, Serge HERCBERG, Inge HUYBRECHTS, Emmanuel COSSON, Sopio TATULASHVILI, Bernard SROUR a Mathilde TOUVIER, 2023. Artificial Sweeteners and Risk of Type 2 Diabetes in the Prospective NutriNet-Sante Cohort. Diabetes Care [online].46(9), 1681–1690. [vid. 2024-03-12]. ISSN 19355548. Dostupné z: doi:10.2337/dc23-0206 DOSTÁLOVÁ, Jana a KADLEC, Pavel. Potravinářské zbožíznalství: technologie potravin. Monografie (Key Publishing). Ostrava: Key Publishing, 2014. ISBN 978-80-7418-208-2. D-Sorbitol chemical structure [online] [vid. 2024-04-08]. Dostupné z: https://cs.m.wikipedia.org/wiki/Soubor:D-sorbitol.svg E420 – Sorbitol [online]. [vid. 2024-04-08]. Dostupné z: https://www.ferpotravina.cz/seznam-ecek/E420 E950 – Acesulfam K [online] [vid. 2024-03-12]. Dostupné z: https://www.ferpotravina.cz/seznam-ecek/E950 E952 – Cyklamáty [online] [vid. 2024-03-12]. Dostupné z: https://www.ferpotravina.cz/seznam-ecek/E952 E955 – Sukralosa [online] [vid. 2024-04-08]. Dostupné z: https://www.ferpotravina.cz/seznam-ecek/E955 E960 – Steviol-glykosidy [online] [vid. 2024-03-12]. Dostupné z: https://www.ferpotravina.cz/seznam-ecek/E960 E961 – Neotam [online] [vid. 2024-03-12]. Dostupné z: https://www.ferpotravina.cz/seznam-ecek/E961 Erythritol strukturní vzorec [online] [vid. 2024-04-08]. Dostupné z: https://cs.wikipedia.org/wiki/Erythritol FOUROVÁ, Karolína. Nejez blbě: jediná kniha o jídle, kterou potřebujete. Esence. Praha: Euromedia Group, 2020. ISBN 978-80-242-7157-6. FRIEDECKÝ, Bedřich, Josef KRATOCHVÍLA, Drahomíra SPRINGER, Martin PRÁZNÝ a Tomáš ZIMA OBSAH, 2015. Diabetes mellitus - laboratorní diagnostika a sledování stavu pacientů. Dostupné z: https://www.cskb.cz/res/file/doporuceni/DM/DM_dop_201601.pdf GALICIA-GARCIA, Unai, Asier BENITO-VICENTE, Shifa JEBARI, Asier LARREA-SEBAL, Haziq SIDDIQI, Kepa B. URIBE, Helena OSTOLAZA a César MARTÍN, 2020. Pathophysiology of type 2 diabetes mellitus [online]. 1. září 2020. B.m.: MDPI AG. [vid. 2024-01-17]. ISSN 14220067. Dostupné z: doi:10.3390/ijms21176275 HARRIS, Emily, 2023. Medical News in Brief. JAMA [online].330(7), 585. [vid. 2024-01-23]. ISSN 15383598. Dostupné z: doi:10.1001/jama.2023.13131 HEUBERGER, Roschelle A, PhD, RDN, 2023. Overview of non-nutritive sweeteners [online]. [vid. 2023-11-12]. Dostupné z: www.uptodate.com HLAVATÁ, Karolína, PhDr., Ph.D., 2018. Fruktóza a její vliv na zdraví. Je opravdu zákeřná? [online] [vid. 2024-04-08]. Dostupné z: https://www.vimcojim.cz/magazin/clanky/o-zdravi/Fruktoza-a-jeji-vliv-na-zdravi.-Je-opravdu-zakerna__s10012x10811.html CHAN, Catherine B., Zohre HASHEMI a Fatheema B. SUBHAN, 2017. The impact of low and no-caloric sweeteners on glucose absorption, incretin secretion, and glucose tolerance [online]. 2017. B.m.: Canadian Science Publishing. [vid. 2024-02-20]. ISSN 17155320. Dostupné z: doi:10.1139/apnm-2016-0705 CHI, Liang, Xiaoming BIAN, Bei GAO, Pengcheng TU, Yunjia LAI, Hongyu RU a Kun LU, 2018. Effects of the artificial sweetener neotame on the gut microbiome and fecal metabolites in mice. Molecules [online].23(2). [vid. 2024-02-15]. ISSN 14203049. Dostupné z: doi:10.3390/molecules23020367 CHRPOVÁ, Diana. S výživou zdravě po celý rok. Zdraví & životní styl. Praha: Grada, 2010. ISBN 978-80-247-2512-3. IIZUKA, Katsumi. Is the Use of Artificial Sweeteners Beneficial for Patients with Diabetes Mellitus? The Advantages and Disadvantages of Artificial Sweeteners. Online. Nutrients. 2022, roč. 14, č. 21. [vid. 2023-12-03]. ISSN 2072-6643. Dostupné z: https://doi.org/10.3390/nu14214446. Isomalt strukturní vzorec [online] [vid. 2024-04-08]. Dostupné z: https://cs.wikipedia.org/wiki/Isomalt JO, Jun Hyeon, Sunjoo KIM, Tae Won JEON, Tae Cheon JEONG a Sangkyu LEE, 2017. Investigation of the regulatory effects of saccharin on cytochrome P450s in male ICR mice. Toxicological Research [online].33(1), 25–30. [vid. 2024-02-09]. ISSN 22342753. Dostupné z: doi:10.5487/TR.2017.33.1.025 KAREN, Igor a SVAČINA, Štěpán. Diabetes mellitus: doporučené diagnostické a terapeutické postupy pro všeobecné praktické lékaře 2020. Druhé, aktualizované vydání. Doporučené postupy pro praktické lékaře. Praha: Centrum doporučených postupů pro praktické lékaře, Společnost všeobecného lékařství, 2020. ISBN 978-80-88280-16-3. KLESCHT, Vladimír; HRNČIŘÍKOVÁ, Iva a MANDELOVÁ, Lucie. Éčka v potravinách. Zdraví pro každého (Computer Press). Brno: Computer Press, 2006. ISBN 80-251-1292-6. Lactitol chemical structure [online] [vid. 2024m-04-08]. Dostupné z: https://en.m.wikipedia.org/wiki/File:Lactitol.png LUMB, Alistair, 2014. Diabetes and exercise. Clinical Medicine.14(6), 673–679. [vid. 2024-03-12]. MA, Leilei, Li ZHANG, Jing LI, Xiaotian ZHANG, Yiran XIE, Xiaochen LI, Bo YANG a Hongtao YANG, 2023. The potential mechanism of gut microbiota-microbial metabolites-mitochondrial axis in progression of diabetic kidney disease [online]. 1. prosinec 2023. B.m.: BioMed Central Ltd. [vid. 2024-01-05]. ISSN 15283658. Dostupné z: doi:10.1186/s10020-023-00745-z MAGNUSON, Bernadene A., Michael C. CARAKOSTAS, Nadia H. MOORE, Sylvia P. POULOS a Andrew G. RENWICK, 2016. Biological fate of low-calorie sweeteners. Nutrition Reviews [online].74(11), 670–689. [vid. 2024-01-08]. ISSN 17534887. Dostupné z: doi:10.1093/nutrit/nuw032 MALLIKARJUN, Sreekanth a Rebecca Mc Neill SIEBURTH, 2015. Aspartame and Risk of Cancer: A Meta-analytic Review [online]. 4. květen 2015. B.m.: Bellwether Publishing, Ltd. [vid. 2024-02-25]. ISSN 21544700. Dostupné z: doi:10.1080/19338244.2013.828674 Maltitol chemical structure [online] [vid. 2024-04-08]. Dostupné z: https://en.wikipedia.org/wiki/Maltitol Mannitol chemical structure [online] [vid. 2024-04-08]. Dostupné z: https://en.wikipedia.org/wiki/Mannitol MATOUŠ, Libor, Bc. Umělá sladidla v potravinách. Brno, 2014. Diplomová práce. Masarykova Univerzita, Fakulta pedagogická, Katedra fyziky, chemie a odborného vzdělávání. Vedoucí práce Ing. Jan Děcký MSOMI, Nontokozo Z., Ochuko L. ERUKAINURE a Md Shahidul ISLAM, 2021. Suitability of sugar alcohols as antidiabetic supplements: A review. Journal of Food and Drug Analysis [online].29(1), 1–14. [vid. 2024-02-08]. ISSN 10219498. Dostupné z: doi:10.38212/2224-6614.3107 Neotame chemical structure [online] [vid. 2024-04-08]. Dostupné z: https://en.wikipedia.org/wiki/Neotame Orální glukózový toleranční test [online] [vid. 2024-04-08]. Dostupné z: https://www.wikiskripta.eu/w/Or%C3%A1ln%C3%AD_gluk%C3%B3zov%C3%BD_toleran%C4%8Dn%C3%AD_test PAVANELLO, Sofia, Angelo MORETTO, Carlo LA VECCHIA a Gianfranco ALICANDRO, 2023. Non-sugar sweeteners and cancer: Toxicological and epidemiological evidence [online]. 1. březen 2023. B.m.: Academic Press Inc. [vid. 2024-03-03]. ISSN 10960295. Dostupné z: doi:10.1016/j.yrtph.2023.105369 Polyalkoholy [online] [vid. 2024-03-12]. Dostupné z: https://bezpecnostpotravin.cz/termin/polyalkoholy/ ROGERS, Peter J. a Katherine M. APPLETON, 2021. The effects of low-calorie sweeteners on energy intake and body weight: a systematic review and meta-analyses of sustained intervention studies [online]. 1. březen 2021. B.m.: Springer Nature. [vid. 2024-02-23]. ISSN 14765497. Dostupné z: doi:10.1038/s41366-020-00704-2 Sacharin strukturní vzorec [online] [vid. 2024-04-08]. Dostupné z: https://cs.wikipedia.org/wiki/Sacharin SARDARODIYAN, Maryam a Vahid HAKIMZADEH, 2016. Artificial sweeteners [online]. [vid. 2024-03-10]. Dostupné z: https://www.researchgate.net/publication/303574292 SHANKAR, Padmini, Suman AHUJA a Krishnan SRIRAM, 2013. Non-nutritive sweeteners: Review and update [online]. listopad 2013. [vid. 2024-02-20]. ISSN 08999007. Dostupné z: doi:10.1016/j.nut.2013.03.024 SHARMA, Arun; AMARNATH, S; THULASIMANI, M a RAMASWAMY, S. Artificial sweeteners as a sugar substitute: Are they really safe? Online. Indian Journal of Pharmacology. 2016, roč. 48, č. 3. [vid. 2024-03-12]. ISSN 0253-7613. Dostupné z:https://doi.org/10.4103/0253-7613.182888. SLAVÍKOVÁ, Bohdana. Mýty a fakta o sladidlech. Brno, 2019. Bakalářská práce. Masarykova univerzita, Pedagogická fakulta, Katedra fyziky, chemie a odborného vzdělávání. Vedoucí bakalářské práce Mgr. Jiří Šibor, Ph.D. Sorbitol [online] [vid. 2024-04-08]. Dostupné z: https://pubchem.ncbi.nlm.nih.gov/compound/Sorbitol SPENCER, Marisa, Amit GUPTA, Lauren VAN DAM, Carol SHANNON, Stacy MENEES a William D. CHEY, 2016. Artificial sweeteners: A systematic review and primer for gastroenterologists [online]. 1. duben 2016. B.m.: Journal of Neurogastroenterology and Motility. [vid. 2024-03-12]. ISSN 20930887. Dostupné z: doi:10.5056/jnm15206 SPOLEČNOST PRO LÉČBU ZÁVISLOSTI NA TABÁKU VE SPOLUPRÁCI S ČESKOU DIABETOLOGICKOU SPOLEČNOSTÍ, Diabetes mellitus (cukrovka) a kouření [online]. [vid. 2024-03-13]. Dostupné z: file:///C:/Users/Kate%C5%99ina%20Petr%C5%AF/Downloads/Letak_DM_a_koureni.pdf Steviol glycoside chemical structure [online] [vid. 2024-04-08]. Dostupné z: https://en.wikipedia.org/wiki/Steviol_glycoside STRUNECKÁ, Anna a PATOČKA, Jiří. Doba jedová. Praha: Triton, 2012. ISBN 978-80-7387-469-8. SUCHARDA, Petr a ZLATOHLÁVEK, Lukáš. Základy klinické medicíny. Praha: Univerzita Karlova v Praze, nakladatelství Karolinum, 2015. ISBN 978-80-246-3091-5. Sukralóza strukturní vzorec [online] [vid. 2024-04-08]. Dostupné z: https://sk.wikipedia.org/wiki/Sukral%C3%B3za ŠIDLOVÁ, Pavlína, Uplatnění umělých sladidel ve výrobě potravin rostlinného původu. Brno, 2016. Bakalářská práce. Mendelova univerzita, Agronomická fakulta, Ústav technologie potravin. Vedoucí práce prof. Dr. Ing. Luděk Hřivna VOKURKA, Martin. Patofyziologie pro nelékařské směry. 5. vydání. Praha: Univerzita Karlova, nakladatelství Karolinum, 2023. ISBN 9788024655352. WILK, Klara, Wiktoria KORYTEK, Marta PELCZYŃSKA, Małgorzata MOSZAK a Paweł BOGDAŃSKI, 2022. The Effect of Artificial Sweeteners Use on Sweet Taste Perception and Weight Loss Efficacy: A Review [online]. 1. březen 2022. B.m.: MDPI. [vid. 2023-12-06]. ISSN 20726643. Dostupné z: doi:10.3390/nu14061261 WU, Wenbiao, 2015. Leaf sweeteners : resources, processing and health effects. ISBN 9781634630726. Xylitol chemical structure [online] [vid. 2024-04-08]. Dostupné z: https://en.m.wikipedia.org/wiki/File:Xylitol-2D-structure.svg YAN, Shoumeng, Feifei YAN, Liping LIU, Bo LI, Shuxiang LIU a Weiwei CUI, 2022. Can Artificial Sweeteners Increase the Risk of Cancer Incidence and Mortality: Evidence from Prospective Studies. Nutrients [online].14(18). [vid. 2024-02-12]. ISSN 20726643. Dostupné z: doi:10.3390/nu14183742 ZAFAR, Tabassum, 2017. Aspartame: Effects and Awareness. MOJ Toxicology [online].3(2). [vid. 2024-01-13]. Dostupné z: doi:10.15406/mojt.2017.03.00046 ZLATOHLÁVEK, Lukáš. Interna pro bakalářské a magisterské obory. Medicus. Praha: Current Media, 2017. ISBN 978-80-88129-23-3. ŽUFFOVÁ, Frederika. Náhradní sladidla. Hradec Králové, 2018. Diplomová práce. Univerzita Karlova, Fakulta farmaceutická, Katedra biofyziky a fyzikální chemie. Vedoucí práce Ing. Martin Drastík, Ph.D. ŽVÁTOROVÁ, Kristýna, Bc. Umělá sladidla v potravinách. Brno, 2016. Diplomová práce. Masarykova univerzita, Fakulta pedagogická, Katedra fyziky, chemie a odborného vzdělávání. Vedoucí diplomové práce Mgr. Petr Ptáček, Ph.D. |
Předběžná náplň práce |
Vliv umělých sladidel na zdraví je v dnešní době velice častým tématem různých diskusí. Stejným tématem se zabývá i tato bakalářská práce. Konkrétně se věnuje vlivu umělých sladidel na metabolické parametry pacientů s diabetem 2. typu (DM2). Cílem této práce je objasnit, zda konzumace umělých sladidel ovlivňuje metabolické parametry pacientů s DM2. Dalším cílem je zhodnotit, jaké mají pacienti s DM2 povědomí o umělých sladidlech a v jakém množství tato sladidla konzumují. Do výzkumu bylo zahrnuto 30 pacientů s DM2 docházejících do diabetologické ambulance III. interní kliniky a 20 subjektů v kontrolní skupině. Obě skupiny vyplňovaly dotazník s 16 otázkami. Laboratorní metabolické parametry byly získány pouze u skupiny pacientů s DM2, a následně vyhodnoceny ve vztahu k výsledkům dotazníkového šetření. Statisticky významná souvislost byla nalezena pouze u vyšší hodnoty LDL cholesterolu u pacientů zkoumajících etikety potravin, a dále horší kompenzace diabetu u těch, kteří konzumují diabetické výrobky. Mezi celkovým příjmem umělých sladidel, hlavním předmětem zkoumání, a hodnotami vybraných metabolických parametrů nebyla prokázána souvislost. V porovnání s kontrolní skupinou se pacienti s DM2 více zajímají o složení potravin a rozlišují v nich cukr a umělá sladidla, zároveň také umělá sladidla konzumují ve větším množství. DM2 je natolik komplexní onemocnění, že k prokázání kauzálního vlivu umělých sladidel na metabolické parametry by pravděpodobně bylo zapotřebí mnohem rozsáhlejší a dlouhodobé intervenční studie. |
Předběžná náplň práce v anglickém jazyce |
The impact of artificial sweeteners on health is a very common topic of discussions nowadays. This thesis focuses on the effect of artificial sweeteners on metabolic parameters of patients with type 2 diabetes mellitus (T2DM). The aim of this study is to clarify whether the consumption of artificial sweeteners affects metabolic parameters in T2DM patients. Another aim is to evaluate the awareness of T2DM patients about artificial sweeteners and the mean consumption of artificial sweeteners. Thirty patients with T2DM attending the diabetes outpatient clinic of the 3rd Department of Internal Medicine and 20 subjects in the control group were included in the study. Both groups completed a 16-question questionnaire. Laboratory metabolic parameters were obtained only in the patients group, and then evaluated in relation to the results of the questionnaire survey. A statistically significant association was found only for higher LDL cholesterol levels in patients examining food labels, and poorer diabetes control in those consuming diabetic products. No association was found between total intake of artificial sweeteners, the main object of the observation, and the values of selected metabolic parameters. Compared to the control group, T2DM patients are more interested in the composition of foods and distinguish between sugar and artificial sweeteners, and they also consume artificial sweeteners in larger quantities. T2DM is such a complex disease that a much larger, long-term intervention study would probably be needed to demonstrate a causal effect of artificial sweeteners on metabolic parameters. |