Témata prací (Výběr práce)Témata prací (Výběr práce)(verze: 390)
Detail práce
   Přihlásit přes CAS
Vliv konzumace minerálních vod na kardiovaskularní systém a sportovní výkon
Název práce v češtině: Vliv konzumace minerálních vod na kardiovaskularní systém a sportovní výkon
Název v anglickém jazyce: The effect of mineral water consumption on the cardiovascular system and sports performance
Klíčová slova: přírodní minerální voda, léčivá minerální voda, ionty, pitný režim, ztráty tekutin potem
Klíčová slova anglicky: natural mineral water, healing mineral water, ions, drinking regime, fluid loss through sweat
Akademický rok vypsání: 2022/2023
Typ práce: bakalářská práce
Jazyk práce: čeština
Ústav: III. interní klinika – klinika endokrinologie a metabolismu 1. LF UK a VFN (11-00530)
Vedoucí / školitel: MUDr. Alena Slámová, Ph.D.
Řešitel: skrytý - zadáno vedoucím/školitelem
Datum přihlášení: 27.09.2023
Datum zadání: 27.09.2023
Datum a čas obhajoby: 10.06.2024 08:00
Datum odevzdání elektronické podoby:24.04.2024
Datum proběhlé obhajoby: 10.06.2024
Předmět: Obhajoba bakalářské práce (B02367)
Oponenti: MUDr. Eva Kudlová, CSc.
 
 
 
Seznam odborné literatury
ACSM. 2007.Exercise and Fluid Replacement - American College of Sports Medicine. Medicine & Science in Sports & Exercise. 2007, 2, stránky 377-390. ISSN: 0195-9131. Dostupné z:https://doi.org/10.1249/mss.0b013e31802ca597.
ALLEYNE, Michael a HORNE, McDonald K. a MILLER, Jeffery L. 2008.Individualized Treatment for Iron-deficiency Anemia in Adults. The American Journal of Medicine. 2008, 11, stránky 943-948. ISSN: 0002-9343. Dostupné z:https://doi.org/10.1016/j.amjmed.2008.07.012.
ALLSOPP, A. J., SUTHERLAND, R. a WOOD, P. a WOOTTON, S. A. 1998.The effect of sodium balance on sweat sodium secretion and plasma aldosterone concentration. European Journal of Applied Physiology. 1. 10 1998, 6, stránky 516-521. ISSN: 1439-6319. Dostupné zhttps://doi.org/10.1007/s004210050454.
ANTONIAZZI, Luiza, a další. 2023.Ultra-processed food consumption deteriorates the profile of micronutrients consumed by Portuguese adults and elderly: the UPPER project. European Journal of Nutrition. 2023, 3, stránky 1131-1141. ISSN: 1436-6207. Dostupné z:https://doi.org/10.1007/s00394-022-03057-w.
BAKER, Lindsay B. 2019.Physiology of sweat gland function: The roles of sweating and sweat composition in human health. Temperature. 17. 7 2019, 3, stránky 211-259. ISSN: 2332-8940. Dostupné zhttps://doi.org/10.1080/23328940.2019.1632145.
—. 2017.Sweating Rate and Sweat Sodium Concentration in Athletes: A Review of Methodology and Intra/Interindividual Variability. Sports Medicine. 2017, 1, stránky 111-128. ISSN: 0112-1642. Dostupné zhttps://doi.org/10.1007/s40279-017-0691-5.
BAKER, Lindsay B., a další. 2019.Exercise intensity effects on total sweat electrolyte losses and regional vs. whole-body sweat [Na+], [Cl−], and [K+]. European Journal of Applied Physiology. 2019, 2, stránky 361-375. ISSN: 1439-6319. Dostupné zhttps://doi.org/10.1007/s00421-018-4048-z.
BHMW. 2023.bhmw.cz/en. © Bohemia Healing Marienbad Waters. [Online] 2023. [Citace: 30. 10 2023.] Dostupné zhttps://www.bhmw.cz/en/o-nas/.
BIÖRCK, Gunnar a BOSTRÖM, Harry a WIDSTRÖM, Anders. 1965.On the Relationship Between Water Hardness and Death Rate in Cardiovascular Diseases 1. Acta Medica Scandinavica. 12. 1 1965, 2, stránky 239-252. ISSN: 0001-6101. Dostupné z:https://doi.org/10.1111/j.0954-6820.1965.tb04267.x.
BUONO, Michael J., a další. 2018.Heat acclimation causes a linear decrease in sweat sodium ion concentration. Journal of Thermal Biology. 1. 1 2018, 71, stránky 237-240. ISSN: 0306-4565. Dostupné zhttps://doi.org/10.1016/j.jtherbio.2017.12.001.
BYKOWSKA-DERDA, A., a další. 2023.The Relationship between Mortality from Cardiovascular Diseases and Total Drinking Water Hardness: Systematic Review with Meta-Analysis. Foods. 2023, 17. článek číslo 3255. ISSN: 2304-8158. Dostupné zhttps://doi.org/10.3390/foods12173255.
CINAR, V., a další. 2008.The effect of magnesium supplementation on glucose and insulin levels of tae-kwan-do sportsmen and sedentary subjects. Pakistan Journal of Pharmaceutical Sciences. 7 2008, 3, stránky 237-240. ISSN: 1011-601X. Dostupné zhttps://www.researchgate.net/profile/Rasim-Mogulkoc/publication/5237145_The_effect_of_magnesium_supplementation_on_glucose_and_insulin_levels_of_Tae-kwan-do_sportsmen_and_sedentary_subjects/links/09e4150e53bd6e9c3a000000/The-ef.
ČSÚ. 2022.Český statistický úřad. © Czech Statistical Office. [Online] 2022. [Citace: 12. 11 2023.] Dostupné zhttps://www.czso.cz/csu/czso/spotreba-potravin-2022.
DANCINGEROVÁ, Hana. 2011.Fluor nejen pro zuby dobrý. repozitář Masarykovy univerzity. [Online] 2011. [Citace: 18. 2 2024.] Bakalářská práce. Masarykova univerzita, Lékařská fakulta. Vedoucí práce Halina MATĚJOVÁ. Dostupné z.https://is.muni.cz/th/quqkp/.
Dobrá Voda. 2023.Dobrá Voda.cz. © Dobrá Voda. [Online] 2023. [Citace: 29. 10 2023.] Dostupné zhttps://www.dobra-voda.cz/o-nas.
EISENBERG, Mark J. 1992.Magnesium deficiency and sudden death. American Heart Journal. 1992, 2, stránky 544-549. ISSN: 0002-8703. Dostupné z:https://doi.org/10.1016/0002-8703(92)90633-7.
ELY, Matthew R., a další. 2013.The Effect of Heat Acclimation on Sweat Microminerals: Artifact of Surface Contamination. International Journal of Sport Nutrition and Exercise Metabolism. 2013, 5, stránky 470-479. ISSN:1526-484X. Dostupné zhttps://doi.org/10.1123/ijsnem.23.5.470.
EMERY, Carolyn A. a PASANEN, Kati. 2019.Current trends in sport injury prevention. Best Practice & Research Clinical Rheumatology. 2019, 1, stránky 3-15. ISSN: 1521-6942. Dostupné zhttps://doi.org/10.1016/j.berh.2019.02.009.
Eurostat. 2016.eurostat.eu/Eurostat regional yearbook 2016. © Statistický úřad Evropské unie. [Online] 2016. [Citace: 29. 10 2023.] Dostupné zhttps://ec.europa.eu/eurostat/en/web/products-flagship-publications/-/ks-ha-16-001.
GFŘ. 2024.Informace GFŘ ke změnám sazeb DPH od 1. 1. 2024. ©Generální finanční ředitelství. [Online] 1. 1 2024. [Citace: 2. 1 2024.] Dostupné zhttps://www.financnisprava.cz/assets/cs/prilohy/d-seznam-dani/Informace_GFR_ke_zmenam_sazeb_DPH_od_1_1_2024.pdf.
GONZÁLEZ‐ALONSO, José a CALBET, José A. L. a NIELSEN, Bodil. 1998.Muscle blood flow is reduced with dehydration during prolonged exercise in humans. The Journal of Physiology. 1998, 3, stránky 895-905. ISSN: 0022-3751. Dostupné zhttps://doi.org/10.1111/j.1469-7793.1998.895ba.x.
GOOGLE. 2023.Google maps. map data©2023. [Online] 2023. [Citace: 9. 12 2023.] Dostupné zhttps://www.google.com/maps/place/Gr%C3%BCnsk%C3%A1+kyselka/@50.0667118,12.7866426,17.91z/data=!4m6!3m5!1s0x47a0843ac8c06b4b:0xf070b342eb230b3d!8m2!3d50.0666349!4d12.7881996!16s%2Fg%2F11h6t_p6f7?entry=ttu.
—. 2023.Google maps. map data©2023. [Online] 2023. [Citace: 9. 12 2023.] Dostupné zhttps://www.google.com/maps/place/Korunn%C3%AD+kyselka/@50.3412246,13.0570819,15z/data=!3m1!4b1!4m6!3m5!1s0x47a0a0a10f47ebc3:0x895ee7840d3aec63!8m2!3d50.3412119!4d13.0674031!16s%2Fg%2F11cmf1x5ft?entry=ttu.
—. 2023.Google maps. map data©2023. [Online] 2023. [Citace: 9. 12 2023.] Dostupné zhttps://www.google.com/maps/place/%C4%8Cubrina/@49.4207022,17.4564489,17z/data=!3m1!4b1!4m6!3m5!1s0x4713a93a5f4ecd0d:0xc66d88b67c87c94d!8m2!3d49.4206987!4d17.4590292!16s%2Fg%2F1yg58ht1m?entry=ttu.
—. 2023.Google maps. map data©2023. [Online] 2023. [Citace: 9. 12 2023.] Dostupné zhttps://www.google.com/maps/place/By%C5%88ov+117,+374+01+Nov%C3%A9+Hrady-Trhov%C3%A9+Sviny,+%C4%8Cesko/@48.83027,14.789708,13z/data=!4m6!3m5!1s0x47733b70f6aedba9:0x78f42ddcac11e42f!8m2!3d48.8302703!4d14.7897084!16s%2Fg%2F11c0zlsxcz?hl=cs-CZ&ent.
—. 2023.Google maps. map data©2023. [Online] 2023. [Citace: 9. 12 2023.] Dostupné zhttps://www.google.com/maps/place/Mattoniho+vodop%C3%A1d/@50.2586936,12.9970429,17z/data=!3m1!4b1!4m6!3m5!1s0x47a09fbeed17dab3:0xea45e15de163aa3a!8m2!3d50.2586902!4d12.9996232!16s%2Fg%2F11dxph9c88?entry=ttu.
—. 2023.Google maps. map data©2023. [Online] 2023. [Citace: 9. 12 2023.] Dostupné zhttps://www.google.com/maps/place/Kofola+a.s.+-+Ondr%C3%A1%C5%A1ovka/@49.7885172,17.4253524,17z/data=!4m6!3m5!1s0x471233eed4f62093:0xe81894c43ade6abf!8m2!3d49.7885138!4d17.4279327!16s%2Fg%2F11dykxqfz?entry=ttu.
—. 2023.Google maps. map data©2023. [Online] 2023. [Citace: 9. 12 2023.] Dostupné zhttps://www.google.com/maps/place/Pod%C4%9Bbrady,+290+01+Pod%C4%9Bbrady+1/@50.1433796,15.082459,13z/data=!3m1!4b1!4m6!3m5!1s0x470c11b214ec5d2d:0x400af0f6615a860!8m2!3d50.1424249!4d15.1188883!16zL20vMDg3Y3Fq?entry=ttu.
—. 2023.Google maps. map data©2023. [Online] 2023. [Citace: 9. 12 2023.] Dostupné zhttps://www.google.com/maps/place/683+52+%C5%A0aratice-K%C5%99enovice+u+Slavkova/@49.1107348,16.7958595,14z/data=!3m1!4b1!4m6!3m5!1s0x4712c282e008da07:0x400af0f6615d130!8m2!3d49.1174635!4d16.8035127!16s%2Fm%2F07kc_lx?entry=ttu.
—. 2023.Google maps. map data©2023. [Online] 2023. [Citace: 9. 12 2023.] Dostupné zhttps://www.google.com/maps/place/Pramen+Vincentka/@49.1074247,17.7580785,17z/data=!3m1!4b1!4m6!3m5!1s0x47136f2308685cf1:0x20f53fe60c1c9c0e!8m2!3d49.1074213!4d17.762944!16s%2Fg%2F120x5d5t?entry=ttu.
—. 2023.Google maps. map data©2023. [Online] 2023. [Citace: 9. 12 2023.] Dostupné zhttps://www.google.com/maps/place/Rudolf%C5%AFv+pramen/@49.9754228,12.7043215,17z/data=!3m1!4b1!4m6!3m5!1s0x47a07d66b7089ad7:0xc6d2b3019b492b0d!8m2!3d49.9754194!4d12.7069018!16s%2Fg%2F11c703smvj?entry=ttu.
GREW, Nehemiah. 1697.The University of Michigan Library. A treatise of the nature and use of the bitter purging salt contain'd in Epsom and such other waters by Nehemiah Grew. [Online] 1697. [Citace: 29. 12 2023.] Dostupné zhttp://quod.lib.umich.edu/e/eebo/A42118.0001.001.
GRILLO, a další. 2019.Sodium Intake and Hypertension. Nutrients. 2019, 9. článek číslo: 1970. ISSN: 2072-6643. Dostupné zhttps://doi.org/10.3390/nu11091970.
GUMASHTA, J. 2012.Hard water and heart: the story revisited. IOSR Journal of Pharmacy and Biological Sciences. 2012, 1, stránky 7-20. ISSN: 2319-7676. Dostupné zhttps://doi.org/10.9790/3008-0110720.
Hanácká kyselka. 2023.Hanácká kyselka.cz. © Hanácká kyselka. [Online] 2023. [Citace: 29. 10 2023.] Dostupné zhttps://www.hanackakyselka.cz/vse-o-hanacke/.
HARRIS, Preston R., a další. 2019.Fluid type influences acute hydration and muscle performance recovery in human subjects. Journal of the International Society of Sports Nutrition. 15. 1 2019, 1. článek číslo: 15. ISSN:1550-2783. Dostupné zhttps://doi.org/10.1186/s12970-019-0282-y.
HIGGINS, Matthew F. a RUDKIN, Benjamin a KUO, Chia-Hua. 2019.Oral Ingestion of Deep Ocean Minerals Increases High-Intensity Intermittent Running Capacity in Soccer Players after Short-Term Post-Exercise Recovery: A Double-Blind, Placebo-Controlled Crossover Trial. Marine Drugs. 2019, 5. článek číslo: 309. ISSN: 1660-3397. Dostupné zhttps://doi.org/10.3390/md17050309.
CHEN, I.J. a Cheng, S.M. 2010.Effects of Magnesium Sulfate on Dynamic Changes in Blood Glucose Levels and Glucose Transporter-3 Expression in the Striatum during Short-term Forced Swimming in Gerbils. International Journal of Sport and Exercise Science. 28. 2 2010, 1, stránky 19-26. ISSN: 2581-4923. Dostupné zhttps://core.ac.uk/download/pdf/41690249.pdf.
CHEN, Ying-Ju, a další. 2009.Effects of magnesium on exercise performance and plasma glucose and lactate concentrations in rats using a novel blood-sampling technique. Applied Physiology, Nutrition, and Metabolism. 2009, 6, stránky 1040-1047. ISSN: 1715-5312. Dostupné z:https://doi.org/10.1139/H09-105.
CHOI, Dong-Hoon, KITCHEN, Grant B. a STEWART, Kerry J. a SEARSON, Peter C. 2020.The Dynamic Response of Sweat Chloride to Changes in Exercise Load Measured by a Wearable Sweat Sensor. Scientific Reports. 7. 5 2020, 1. článek číslo 7669. ISSN: 2045-2322. Dostupné zhttps://doi.org/10.1038/s41598-020-64406-5.
CHOI, Joo Young, a další. 2001.Aberrant CFTR-dependent HCO-3 transport in mutations associated with cystic fibrosis. Nature. 2001, 6824, stránky 94-97. ISSN: 0028-0836. Dostupné zhttps://doi.org/10.1038/35065099.
KELLMANN, Michael. 2010.Preventing overtraining in athletes in high‐intensity sports and stress/recovery monitoring. Scandinavian Journal of Medicine & Science in Sports. 2010, 2, stránky 95-102. ISSN: 0905-7188. Dostupné zhttps://doi.org/10.1111/j.1600-0838.2010.01192.x.
KHEIFETS, LM., a další. 1994.Treatment of iron-deficiency anemias and latent iron deficiency with mineral water of the sanatorium "Martsialnye vody". Klinická Medicina (Moskva). 1994, stránky 3-31. PMID: 7990373.
KLADENSKÝ, Jiří a KLADENSKÁ, Eva. 2021.České minerální vody a léčivé prameny z pohledu prevence a léčby nemocí močových cest. Urologie pro praxi. 2021, 22, stránky 27-32. ISSN: 1803-5299. Dostupné zhttps://www.solen.cz/pdfs/uro/2021/01/06.pdf.
KLEINER, SUSAN M. 1999.Water. Journal of the American Dietetic Association. 1999, 2, stránky 200-206. ISSN: 0002-8223. Dostupné z:https://doi.org/10.1016/S0002-8223(99)00048-6.
KOBAYASHI, Jun. 1957.On geographical relationship between the chemical nature of river water and death rate apoplexy. Okayama University Scientific Achievement Repository. [Online] 1957. [Citace: 25. 11 2023.] Dostupné zhttps://ousar.lib.okayama-u.ac.jp/49903.
Kofola. 2023.Kofola. © kofola.cz. [Online] 2023. [Citace: 30. 10 2023.] Dostupné zhttps://www.kofola.cz/pribeh-kofoly.
Korunní. 2023.Korunní.cz. © Korunní. [Online] 2023. [Citace: 29. 10 2023.] Dostupné zhttps://www.korunni.cz/.
KOZAKAI, Takaharu, UOZUMI, Norio a KATOH, Kazuo a OBARA, Yoshiaki. 2002.Dietary magnesium increases calcium absorption of ovine small intestine in vivo and in vitro. Reproduction Nutrition Development. 2002, 1, stránky 25-33. ISSN: 0926-5287. Dostupné zhttps://doi.org/10.1051/rnd:2002003.
KUNSTEL, Katherine. 2005.Calcium Requirements for the Athlete. Current Sports Medicine Reports. 2005, 4, stránky 203-206. ISSN: 1537-890X. Dostupné zhttps://doi.org/10.1097/01.CSMR.0000306208.56939.01.
LAU, Wing Yin a KATO, Haruyasu a NOSAKA, Kazunori. 2021.Effect of oral rehydration solution versus spring water intake during exercise in the heat on muscle cramp susceptibility of young men. Journal of the International Society of Sports Nutrition. 2. 1 2021, 1. článek číslo 22. ISSN: 1550-2783. Dostupné zhttps://doi.org/10.1186/s12970-021-00414-8.
LEWIS, Nathan A., a další. 2018.Alterations in Redox Homeostasis During Recovery From Unexplained Underperformance Syndrome in an Elite International Rower. International Journal of Sports Physiology and Performance. 1. 1 2018, 1, stránky 107-111. ISSN: 1555-0265. Dostupné zhttps://doi.org/10.1123/ijspp.2016-0777.
LI, Xin, a další. 2013.Effects of a Multivitamin/multimineral Supplement on Young Males with Physical Overtraining. Biomedical and Environmental Sciences. 7 2013, 7, stránky 599-604. ISSN: 0895-3988. DOI: 10.3967/0895-3988.2013.07.012.
LINDINGER, Michael I. a SJØGAARD, Gisela. 1991.Potassium Regulation during Exercise and Recovery. Sports Medicine. 1991, 6, stránky 382-401. ISSN: 0112-1642. Dostupné zhttps://doi.org/10.2165/00007256-199111060-00004.
Magnesia. 2023.Magnesia.cz. © Magnesia. [Online] 2023. [Citace: 29. 10 2023.] Dostupné zhttps://www.magnesia.cz/pramen-magnesie.
MALMIR, Hanieh a LARIJANI, Bagher a ESMAILLZADEH, Ahmad. 2020.Consumption of milk and dairy products and risk of osteoporosis and hip fracture. Critical Reviews in Food Science and Nutrition. 30. 5 2020, 10, stránky 1772-1737. ISSN: 1040-8398. Dostupné zhttps://doi.org/10.1080/10408398.2019.1590800.
MARIANSKE LAZNE. 2020.Marianské lázně procedury. © marianske-lazne.info. [Online] 2020. [Citace: 10. 11 2023.] Dostupné zhttps://marianske-lazne.info/cz/lazenske-procedury/mineralni-voda#h_76833041881533714987637.
MARKS, Andrew R. 2003.Calcium and the heart: a question of life and death. Journal of Clinical Investigation. 1. 3 2003, 5, stránky 597-600. ISSN: 0021-9738. Dostupné zhttps://doi.org/10.1172/JCI18067.
MARTIN, R J. 2004.Central pontine and extrapontine myelinolysis: the osmotic demyelination syndromes. Journal of Neurology, Neurosurgery & Psychiatry. 1. 9 2004, 3, stránky 22-28. ISSN: 0022-3050. Dostupné zhttps://doi.org/10.1136/jnnp.2004.045906.
Mattoni. 2023.Mattoni.cz. © Mattoni. [Online] 2023. [Citace: 29. 10 2023.] Dostupné zhttps://www.mattoni.cz/pitny-rezim/proc-mattoni.
Mattoni1873. 2023.mattoni1873.cz. © Mattoni 1873 Sources and Tastes of Europe. [Online] 2023. [Citace: 29. 10 2023.] Dostupné zhttps://www.mattoni1873.cz/o-nas/.
MAUGHAN, R. J. a GRIFFIN, J. 2003.Caffeine ingestion and fluid balance: a review. Journal of Human Nutrition and Dietetics. 18. 11 2003, 6, stránky 411-420. ISSN: 0952-3871. Dostupné z:https://doi.org/10.1046/j.1365-277X.2003.00477.x.
MAZUR, Andrzej, a další. 2007.Magnesium and the inflammatory response: Potential physiopathological implications. Archives of Biochemistry and Biophysics. 2007, 1, stránky 48-56. ISSN: 0003-9861. Dostupné zhttps://doi.org/10.1016/j.abb.2006.03.031.
MCCUBBIN, Alan J. a COSTA, Ricardo JS. 2018.The impact of dietary sodium intake on sweat sodium concentration in response to endurance exercise: a systematic review. International Journal of Sports Science. 2018, 1, stránky 25-37. ISSN: 2169-8791. DOI:10.5923/j.sports.20180801.05.
MCKENNA, M. J., HARMER, A. R. a al., FRASER et. 1996.Effects of training on potassium, calcium and hydrogen ion regulation in skeletal muscle and blood during exercise. Acta Physiologica Scandinavica. 1996, 3, stránky 335-346. ISSN: 0001-6772. Dostupné zhttps://doi.org/10.1046/j.1365-201X.1996.199000.x.
MCQUILLIAM, Stephen J., CLARK, David R. a ERSKINE, Robert M. a BROWNLEE, Thomas E. 2020.Free-Weight Resistance Training in Youth Athletes: A Narrative Review. British Journal of Sports Medicine. 2020, 9, stránky 1567-1580. ISSN: 0112-1642. Dostupné zhttps://doi.org/10.1007/s40279-020-01307-7.
MONARCA, Silvano, a další. 2016.Review of epidemiological studies on drinking water hardness and cardiovascular diseases. European journal of cardiovascular prevention and rehabilitation. 28. 8 2016, 4, stránky 495–506. ISSN: 1741-8267. Dostupné zhttps://doi.org/10.1097/01.hjr.0000214608.99113.5c.
MZ ČR. 2020.Ministerstvo zdravotnictví.cz. ©Ministerstvo zdravotnictví. [Online] 29. 12 2020. [Citace: 1. 11 2023.] Dostupné z https://www.mzcr.cz/seznam-lazenskych-mist-v-cr/.
—. 2021.Ministerstvo zdravotnictví.cz. ©Ministerstvo zdravotnictví. [Online] 30. 6 2021. [Citace: 11. 10 2023.] Dostupné zhttps://www.mzcr.cz/prirodni-lecive-zdroje-mineralnich-vod-a-zdroje-prirodnich-mineralnich-vod/.
NERBRAND, Christina, a další. 2003.The influence of calcium and magnesium in drinking water and diet on cardiovascular risk factors in individuals living in hard and soft water areas with differences in cardiovascular mortality. Public Health Journal. 2003, 1. článek čislo 21. ISSN: 1471-2458. Dostupné zhttps://doi.org/10.1186/1471-2458-3-21.
Nielsen Admosphere. 2019.Nielsen Admosphere : Médiář minerální vody 2019. © Nielsen Admosphere. [Online] 2019. [Citace: 5. 11 2023.] Dostupné zhttps://www.mediar.cz/wp-content/uploads/2020/02/2019_12_Mediar_Mineralni_vody.pdf.
NMS. 2024.Zpráva o alkoholu v České republice 2023. Národní monitorovací středisko pro drogy a závislosti. [Online] 29. 2 2024. [Citace: 30. 3 2024.] Dostupné zhttps://www.drogy-info.cz/data/obj_files/33916/1253/Zpr%C3%A1va%20o%20alkoholu%20v%20%C4%8CR%202023_fin1.pdf. ISBN: 978-80-7440-334-7.
Ondrášovka. 2023.Ondrášovka.cz. © Ondrášovka. [Online] 2023. [Citace: 29. 10 2023.] Dostupné zhttps://www.ondrasovka.cz/#ondrasovka-prirodni-vody.
PETROVÁ, Jana a STÁVKOVÁ, Jana. 2015.Balené přírodní mineralní vody. Výživa a potraviny. 30. 10 2015, 5, stránky 123-125. ISSN: 1211-846X. Dostupné zhttps://www.vyzivaspol.cz/balene-prirodni-mineralni-vody/.
PLATIKANOV, Stefan, a další. 2013.Influence of minerals on the taste of bottled and tap water: a chemometric approach. Water research. 2013, 2, stránky 693–704. ISSN: 0043-1354. Dostupné zhttps://doi.org/10.1016/j.watres.2012.10.040.
Poděbradka. 2023.Poděbradka.cz. © Poděbradka. [Online] 2023. [Citace: 29. 10 2023.] Dostupné zhttps://www.podebradka.cz/.
POPKIN, Barry M a D'ANCI, Kristen E a ROSENBERG, Irwin H. 2010.Water, hydration, and health. Nutrition Reviews. 2010, 8, stránky 439-458. ISSN: 0029-6643. Dostupné z:https://doi.org/10.1111/j.1753-4887.2010.00304.x.
PUNSAR, S. a KARVONEN, M.J. 1979.rinking water quality and sudden death: observations from West and East Finland. Cardiology. 1979, 1, stránky 24-34. ISSN: 1421-9751. Dostupné zhttps://doi.org/10.1159/000170575.
PVK. 2017.Pražské vodovody a kanalizace / vše o vodě. © 2024 PVK. [Online] 27. 3 2017. [Citace: 7. 1 2024.] Dostupné zhttps://www.pvk.cz/vse-o-vode/pitna-voda/.
RAYSSIGUIER, Y, a další. 1993.Dietary Magnesium Affects Susceptibility of Lipoproteins and Tissues to Peroxidation in Rats. Journal of the American College of Nutrition. 1993, 12, stránky 133-137. ISSN: 0731-5724. Dostupné zhttps://doi.org/10.1080/07315724.1993.10718293.
RAZZAQUE, Mohammed S. 2018.Magnesium: Are We Consuming Enough? Nutrients. 2018, 12. článek číslo 1863. ISSN: 2072-6643. Dostupné zhttps://doi.org/10.3390/nu10121863.
Rudolfův Pramen. 2023.Rudolfův Pramen.cz. © Rudolfův Pramen. [Online] 2023. [Citace: 30. 10 2023.] Dostupné zhttps://rudolfuvpramen.cz/.
SATO, K. a LEIDAL, R. a SATO, F. 1987.Morphology and development of an apoeccrine sweat gland in human axillae. American Journal of Physiology-Regulatory, Integrative and Comparative Physiology. 1. 1 1987, 1, stránky 166-180. ISSN: 0363-6119. Dostupné z:https://doi.org/10.1152/ajpregu.1987.252.1.R166.
SATO, K. a SATO, F. 1987.Sweat secretion by human axillary apoeccrine sweat gland in vitro. American Journal of Physiology-Regulatory, Integrative and Comparative Physiology. 1. 1 1987, 1, stránky 181-187. ISSN: 0363-6119. Dostupné z:https://doi.org/10.1152/ajpregu.1987.252.1.R181.
SEZNAM.CZ. 2023.Mapy.cz. Mapy©2023. [Online] 2023. [Citace: 9. 12 2023.] Dostupné zhttps://mapy.cz/turisticka?source=base&id=1832151&x=13.7054650&y=50.4738985&z=17.
SHIRREFFS, S.M. 2009.Hydration in sport and exercise: water, sports drinks and other drinks. Nutrition Bulletin. 2009, 4, stránky 374-379. ISSN: 1471-9827. Dostupné zhttps://doi.org/10.1111/j.1467-3010.2009.01790.x.
SHRIMANKER, Isha a Bhattarai, Sandeep. 2023.Electrolytes. © National Library of Medicine. [Online] StatPearls Publishing, 24. 7 2023. [Citace: 7. 11 2023.] PMID: 31082167. Dostupné zhttps://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK541123/.
SCHUCHARDT, Jan Philipp a HAHN, Andreas. 2017.Intestinal Absorption and Factors Influencing Bioavailability of Magnesium- An Update. Current Nutrition & Food Science. 22. 9 2017, 4, stránky 260-278. ISSN: 1573-4013. Dostupné zhttps://doi.org/10.2174/1573401313666170427162740.
SICA, Domenic A., a další. 2002.Importance of potassium in cardiovascular disease. The Journal of Clinical Hypertension. 2002, 3, stránky 198-206. ISSN: 1524-6175. Dostupné zhttps://doi.org/10.1111/j.1524-6175.2002.01728.x.
SONG, Guohua, a další. 2013.Hydrogen-rich water decreases serum LDL-cholesterol levels and improves HDL function in patients with potential metabolic syndrome. Journal of Lipid Research. 2013, 7, stránky 1884-1893. ISSN: 0022-2275. Dostupné zhttps://doi.org/10.1194/jlr.M036640.
SZCZEPAŃSKA, B., Malczewska-Lenczowska, J. a Wajszczyk, B. 2016.Evaluation of dietary intake of vitamins and minerals in 13-15-years-old boys from a sport school in Warsaw. Annales of National Institute of Hygiene Poland. 2016, 1, stránky 59-68. ISSN: 0035-7715. Dostupné zhttps://search.ebscohost.com/login.aspx?direct=true&db=mdc&AN=26953583&lang=cs&site=ehost-live.
SZU. 2020.Státní zdravotní ústav, Rady spotřebitelům balených vod. © Státní zdravotní ústav. [Online] 16. 9 2020. [Citace: 11. 10 2023.] Dostupné zhttps://szu.cz/temata-zdravi-a-bezpecnosti/zivotni-prostredi/kvalita-vody/balena-voda/rady-spotrebitelum-balenych-vod/.
Šaratice. 2023.Šaratice.cz. © Šaratice. [Online] 2023. [Citace: 29. 10 2023.] Dostupné zhttps://www.saratica.cz/#saratica.
TERBLANCHE, Sonja, a další. 1992.Failure of Magnesium Supplementation to Influence Marathon Running Performance or Recovery in Magnesium-Replete Subjects. International Journal of Sport Nutrition. 1992, 2, stránky 154-164. ISSN: 1050-1606. Dostupné z:https://doi.org/10.1123/ijsn.2.2.154.
VAN HOOVELS, Kevin, a další. 2021.Can Wearable Sweat Lactate Sensors Contribute to Sports Physiology? American Chemical Society Publications. 22. 10 2021, 10, stránky 3496-3508. ISSN: 2379-3694. Dostupné zhttps://doi.org/10.1021/acssensors.1c01403.
VENIAMAKIS, Eleftherios, KAPLANIS, Georgios a VOULGARIS, Panagiotis a NIKOLAIDIS, Pantelis T. 2022.Effects of Sodium Intake on Health and Performance in Endurance and Ultra-Endurance Sports. International Journal of Environmental Research and Public Health. 2022, 6. článek číslo 3651. ISSN: 1660-4601. Dostupné zhttps://doi.org/10.3390/ijerph19063651.
Vincentka. 2023.Vincentka.cz. © Vincentka. [Online] 2023. [Citace: 30. 10 2023.] Dostupné zhttps://www.vincentka.cz/produkty/vincentka-07l/.
VOJÁČEK, Jan a KETTNER, Jiří. 2022.Klinická kardiologie. 5. Praha : Maxdorf, 2022. stránky 21-32. ISBN: 978-80-7345-744-0.
VROOMEN-DURNING, Marijke. 2023.The Science of Hydration. The Physiologist Magazine. 7 2023, 64, stránky 24-30. ISSN: 0031-9376. Dostupné zhttps://www.physiology.org/publications/news/the-physiologist-magazine/2021/july-2021?SSO=Y.
Vyhláška č. 13/2024 Sb. v aktuálním znění z 21.2.2024.Vyhláška o požadavcích na jakost balených vod a o způsobu jejich úpravy. Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky. [Online] [Citace: 23. 3 2024.] Dostupné zhttps://www.psp.cz/sqw/sbirka.sqw?cz=13&r=2024.
WARD, Lorna A, a další. 2009.Health beliefs about bottled water: a qualitative study. BMC public health. 2009, 1. článek číslo 196. ISSN: 1471-2458. Dostupné zhttps://doi.org/10.1186/1471-2458-9-196.
WHF. 2023.Deaths from cardiovascular disease surged 60% globally over the last 30 years: report. ©World Heart Federation. [Online] 20. 5 2023. [Citace: 23. 3 2024.] Dostupné zhttps://world-heart-federation.org/news/deaths-from-cardiovascular-disease-surged-60-globally-over-the-last-30-years-report/.
WHO. 2005.Hardness in Drinking-water. © World Health Organization 2003. [Online] 2005. [Citace: 7. 1 2024.] Dostupné zhttps://cdn.who.int/media/docs/default-source/wash-documents/wash-chemicals/hardness2003.pdf?sfvrsn=64c0da98_3.
—. 2023.Sodium reduction. ©who.int. [Online] 14. 8 2023. [Citace: 23. 3 2024.] Dostupné zhttps://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/salt-reduction.
YANG, a další. 1996.Relationship between water hardness and coronary mortality in Taiwan. Journal of Toxicology and Environmental Health. 1. 9 1996, 1, stránky 1-10. ISSN: 1528-7394. Dostupné zhttps://doi.org/10.1080/009841096160952.
YOUNES, Maged, a další. 2019.Re‐evaluation of sulphuric acid and its sodium, potassium, calcium and ammonium salts (E 513, 514 (i), 514 (ii), 515 (i), 515 (ii), 516 and 517) as food additive. EFSA Journal. 30. 10 2019, 10. článek číslo e05868. ISSN: 1831-4732. Dostupné zhttps://doi.org/10.2903/j.efsa.2019.5868.
Zaječická hořká. 2023.Zaječická hořká.cz. © Zaječická hořká. [Online] 2023. [Citace: 30. 10 2023.] Dostupné zhttps://zajecicka.cz/.
Zákon č. 164/2001 Sb. v aktuálním znění z 1.1.2024.Lázeňský zákon; Zákon o přírodních léčivých zdrojích, zdrojích přírodních minerálních vod, přírodních léčebných lázních a o lázeňských místecho změně některých souvisejících zákonů. Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky. [Online] [Citace: 23. 3 2024.] Dostupné zhttps://www.psp.cz/sqw/sbirka.sqw?r=2001&cz=164.
ZHANG, Yijia, a další. 2017.Can Magnesium Enhance Exercise Performance? Nutrients. 2017, 9. článek číslo 946. ISSN: 2072-6643. Dostupné zhttps://doi.org/10.3390/nu9090946.
Předběžná náplň práce
Bakalářská práce pojednává o minerálních vodách z přírodního či léčivého zdroje. V první části se zabývá důležitostí tekutin pro lidský organismu s důrazem na význam pro sportovce. Věnuje se podstatným aspektům nejenom z hlediska kvantity ale především kvality přijímaných tekutin. Je zde zmíněna legislativa týkající se balených vod i léčivých minerálních vod. Následuje seznam přírodních minerálních vod a léčivých minerálních vod, které jsou na trhu v České republice. Práce pokračuje informacemi o spotřebitelském chování, součástí je i kapitola o možných benefitech pro pravidelného konzumenta v rámci zdraví. Podstatnou součástí práce je i zhodnocení významu jednotlivých minerálních látek, obsažených v těchto vodách (sodík, draslík, hořčík, vápník, chlor a fluor) a jejich působením v lidském těle, karenčními stavy u těchto iontů a obsahem těchto iontů v konkrétních minerálních vodách. Podrobněji se věnuje i významu mineralizace přijímané vody pro sportovce.
Praktická část práce se formou krátkého dotazníku pokusila zjistit, jaké jsou znalosti sportovců o vlivu pitného režimu a kvalitě přijímaných nápojů na jejich zdraví a sportovní výkon. Cílem dotazníku bylo zmapovat preference ve volbě nápojů a důvod těchto preferencí. Výsledky ukázaly, že sportovci nejčastěji konzumovanou tekutinou byla voda kohoutková. Následovaly kofeinové nápoje včetně kávy, iontové nápoje a teprve na čtvrtém místě byla minerální voda.
Předběžná náplň práce v anglickém jazyce
The bachelor's thesis discusses mineral waters from a natural or healing mineral source. The first part of the work deals with the importance of fluids for the human organism with an emphasis on the importance for athletes. It deals with essential aspects not only in terms of quantity but above all the quality of the fluids we drink. Legislation regarding bottled waters and healing mineral waters is mentioned here. The following part of the work is a list of natural mineral waters and healing mineral waters that are on the market in the Czech Republic. The work continues with information on consumer behavior, including a chapter on possible health benefits for regular consumers. An important part of the work is also the evaluation of the significance of the individual minerals contained in these waters (sodium, potassium, magnesium, calcium, chlorine and fluorine) and their effects in the human body, deficiency conditions for these ions and the content of these ions in specific mineral waters. The importance of mineralization of water intake for athletes is also discussed there with more details.
The practical part of the work, is in the form of a short questionnaire. The practical part tried to find out what the athletes' knowledge is about the influence of the drinking regime and the quality of the drinks they consume on their health and sports performance. The purpose of the questionnaire was to look into preferences in the choice of drinks and the reason for these preferences. The results showed that the most frequently consumed drink by athletes is tap water. Tap water in the results was followed by caffeinated drinks (including coffee), then ionic drinks, and in fourth place ended mineral waters.
 
Univerzita Karlova | Informační systém UK