Témata prací (Výběr práce)Témata prací (Výběr práce)(verze: 390)
Detail práce
   Přihlásit přes CAS
Informovanost veřejnosti o doplňcích stravy, vitamínech a vybraných mikronutrientech
Název práce v češtině: Informovanost veřejnosti o doplňcích stravy, vitamínech a vybraných mikronutrientech
Název v anglickém jazyce: Public awareness of dietary supplements, vitamins and selected micronutrients
Klíčová slova: informovanost, veřejnost, doplňky stravy, vitamíny, mikronutrienty
Klíčová slova anglicky: awareness, public, food supplements, vitamins, micronutrients
Akademický rok vypsání: 2022/2023
Typ práce: diplomová práce
Jazyk práce: čeština
Ústav: III. interní klinika – klinika endokrinologie a metabolismu 1. LF UK a VFN (11-00530)
Vedoucí / školitel: Mgr. Simona Šimková
Řešitel: skrytý - zadáno vedoucím/školitelem
Datum přihlášení: 26.09.2023
Datum zadání: 26.09.2023
Datum a čas obhajoby: 18.06.2024 08:00
Datum odevzdání elektronické podoby:29.04.2024
Datum proběhlé obhajoby: 18.06.2024
Předmět: Obhajoba diplomové práce (B02793)
Oponenti: Mgr. Ivona Havlová
 
 
 
Seznam odborné literatury
AINA, BolajokoA a OJEDOKUN, OluwayemisiA, 2014. Knowledge and use of dietary supplements by students of College of Medicine, University of Lagos, Idi-Araba, Lagos, Nigeria. Online. Journal of Basic and Clinical Pharmacy. Roč. 5, č. 2. ISSN 0976-0105. Dostupné z: https://doi.org/10.4103/0976-0105.134952. [cit. 2024-04-28].
ALPHA-TOCOPHEROL, BETA CAROTENE CANCER PREVENTION STUDY GROUP, 1994. The Effect of Vitamin E and Beta Carotene on the Incidence of Lung Cancer and Other Cancers in Male Smokers. Online. New England Journal of Medicine. 1994-04-14, roč. 330, č. 15, s. 1029-1035. ISSN 0028-4793. Dostupné z: https://doi.org/10.1056/NEJM199404143301501. [cit. 2024-02-04].
ALTAMIMI, Jozaa Z., 2019. Awareness of the Consumption of Dietary Supplements among Students in a University in Saudi Arabia. Online. Journal of Nutrition and Metabolism. 2019-05-02, roč. 2019, s. 1-10. ISSN 2090-0724. Dostupné z: https://doi.org/10.1155/2019/4641768. [cit. 2024-04-28].
ÁLVAREZ MEDINA, Javier; MANONELLES MARQUETA, Pedro; GRAO-CRUCES, Alberto; OLIETE BLANCO, Enrique; MURILLO LORENTE, Víctor et al., 2019. Effectiveness of a school-based doping prevention programme in Spanish adolescents. Online. Journal of Human Sport and Exercise. Roč. 14, č. 4. ISSN 1988-5202. Dostupné z: https://doi.org/10.14198/jhse.2019.144.10. [cit. 2024-04-28].
AYERS, Susan a DE VISSER, Richard, 2015. Psychologie v medicíně. Přeložil Helena HARTLOVÁ. Psyché (Grada). Praha: Grada Publishing. ISBN 978-80-247-5230-3.
BÁRTLOVÁ, Sylva, 2018. Zdravotní gramotnost u vybraných skupin obyvatelstva Jihočeského kraje. Praha: Grada. ISBN 978-80-271-2201-1.
BERNÁŠKOVÁ, Klára a ROKYTA, Richard, 2016. Fyziologie výživy, vitaminů a minerálů. In: ROKYTA, Richard et al.Fyziologie. Třetí, přepracované vydání. Praha: Galén, s. 169-181. ISBN 978-80-7492-238-1.
ČESKÁ PRŮMYSLOVÁ ZDRAVOTNÍ POJIŠŤOVNA. Vitamin C potřebujeme nejen při nachlazení. Online. Česká průmyslová zdravotní pojišťovna. Dostupné z: https://www.cpzp.cz/clanek/4095-0-Vitamin-C-potrebujeme-nejen-pri-nachlazeni.html. [cit. 2024-03-16].
ČESKO, 1997. Zákon č. 110/1997 Sb.: Zákon o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů. In: Sbírka zákonů.
ČESKO, 2004. Vyhláška 450/2004 Sb.: o označování výživové hodnoty potravin. In: Sbírka zákonů. Částka 150, s. 8903-8905.
ČESKO, 2009. Vyhláška 330/2009 Sb.: vyhláška, kterou se mění vyhláška č. 450/2004 Sb., o označování výživové hodnoty potravin. In: Sbírka zákonů. Částka 102, s. 4678-4680. ISSN 1211-1244.
ČESKO, 2014. Zdraví 2020: národní strategie ochrany a podpory zdraví a prevence nemocí. Praha: Ministerstvo zdravotnictví České republiky ve spolupráci se Státním zdravotním ústavem. ISBN 978-80-85047-47-9.
ČESKO, 2016. Vyhláška č. 417/2016 Sb.: Vyhláška o některých způsobech označování potravin. In: Sbírka zákonů.
ČESKO, 2018. Vyhláška č. 58/2018 Sb.: Vyhláška o doplňcích stravy a složení potravin. In: Sbírka zákonů č. 58 / 2018. Částka 29, s. 738-744.
ČESKO, 2020. Strategický rámec rozvoje péče o zdraví v České republice do roku 2030. In: Usnesení vlády České republiky ze dne 13. července 2020 č. 743.
DACH, 2019. Referenční hodnoty pro příjem živin. Online. 2. vydání. Praha: Společnost pro výživu. ISBN 978-80-906659-3-4. [cit. 2024-04-25].
DEL BALZO, Valeria; VITIELLO, Valeria; GERMANI, Alessia; DONINI, Lorenzo M.; POGGIOGALLE, Eleonora et al., 2014. A Cross-Sectional Survey on Dietary Supplements Consumption among Italian Teen-Agers. Online. PLoS ONE. 2014-7-2, roč. 9, č. 7. ISSN 1932-6203. Dostupné z: https://doi.org/10.1371/journal.pone.0100508. [cit. 2024-04-28].
DICKINSON, Annette; MACKAY, Douglas a WONG, Andrea, 2015. Consumer attitudes about the role of multivitamins and other dietary supplements: report of a survey. Online. Nutrition Journal. Roč. 14, č. 1. ISSN 1475-2891. Dostupné z: https://doi.org/10.1186/s12937-015-0053-9. [cit. 2024-04-23].
DOBROVOLNÝ, Lukáš, 2019. Dávkování vitamínu C. Online. Dr. Max. Dostupné z: https://www.drmax.cz/zeptejte-se-lekarnika/davkovani-vitaminu-c. [cit. 2024-03-16].
DOSKOČIL, Ondřej a ŠIMEK, Jiří, 2023. Zdravotní gramotnost a autonomie pacienta. Praktický lékař. Roč. 103, č. 1, s. 15-20. ISSN 0032-6739. Dostupné také z: https://www.prolekare.cz/casopisy/prakticky-lekar/2023-1-24/zdravotni-gramotnost-a-autonomie-pacienta-134146.


EFSA NDA PANEL, (EFSA Panel on Nutrition, Novel Foods and Food Allergens); TURCK, Dominique; DE CASTENMILLER, Jacqueline; DE HENAUW, Stefaan; HIRSH-ERNST, Karen-Ildico et al., 2019. Dietary reference values for sodium. Online. EFSA Journal. Roč. 17, č. 9. ISSN 18314732. Dostupné z: https://doi.org/10.2903/j.efsa.2019.5778. [cit. 2024-04-20].
EVROPSKÝ PARLAMENT A RADA EVROPSKÉ UNIE, 2002. Směrnice Evropského parlamentu a Rady Evropské unie: o sbližování právních předpisů členských států týkajících se doplňků stravy. In: Úřední věstník Evropské unie.
FOŘT, Petr, 2011. Zdraví a potravní doplňky: souhrnný přehled potravních doplňků pro racionální výživu a péči o zdraví: při jakých potížích je užívat, hodnocení jejich účinnosti, doporučené denní dávky: vitaminy, minerální látky, beta-glukany, aminokyseliny, mozkové nutrienty, byliny, řasy, chrupavky, propolis, ovosan a další. Vyd. 2. Praha: Euromedia Group. ISBN 978-80-86938-96-7.
GESUNDHEIT.GV.AT. Sodík a chlor. Online. Národní zdravotnický informační portál - Ministerstvo zdravotnictví ČR a Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR. ISSN 2695-0340. Dostupné z: https://www.nzip.cz/clanek/1144-sodik-a-chlorid. [cit. 2024-03-23].
GESUNDHEIT.GV.AT. Vitaminy – pokrytí denní potřeby. Online. Národní zdravotnický informační portál - Ministerstvo zdravotnictví ČR a Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR. ISSN 2695-0340. Dostupné z: https://www.nzip.cz/clanek/1129-vitaminy-pokryti-denni-potreby. [cit. 2024-03-02].
GESUNDHEIT.GV.AT. Minerální látky – pokrytí denní potřeby. Online. Národní zdravotnický informační portál - Ministerstvo zdravotnictví ČR a Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR. ISSN 2695-0340. Dostupné z: https://www.nzip.cz/clanek/1143-mineralni-latky-pokryti-denni-potreby. [cit. 2024-03-02].
GOOGLE, 2014. Google Forms. Online. Dostupné z: https://docs.google.com/forms. [cit. 2024-04-02].
HENNEKENS, Charles H.; BURING, Julie E.; MANSON, JoAnn E.; STAMPFER, Meir; ROSNER, Bernard et al., 1996. Lack of Effect of Long-Term Supplementation with Beta Carotene on the Incidence of Malignant Neoplasms and Cardiovascular Disease. Online. New England Journal of Medicine. 1996-05-02, roč. 334, č. 18, s. 1145-1149. ISSN 0028-4793. Dostupné z: https://doi.org/10.1056/NEJM199605023341801. [cit. 2024-02-04].


HLÚBIK, Pavel, 2001. VITAMINY - důležitý faktor ovlivňující zdraví: 2. část - metabolizmus hydrosolubilních vitaminů. Online. Interní medicína pro praxi. Č. 11, article 06, s. 564-567. Dostupné z: https://www.internimedicina.cz/pdfs/int/2001/12/06.pdf. [cit. 2024-03-24].
HLÚBIK, Pavel, 2001. VITAMINY - důležitý faktor ovlivňující zdraví: 1. část - metabolizmus liposolubilních vitaminů. Online. Interní medicína pro praxi. Č. 11, article 03, s. 503-505. Dostupné z: https://www.internimedicina.cz/pdfs/int/2001/11/03.pdf. [cit. 2024-03-24].
CHIBA, Tsuyoshi; KOBAYASHI, Etsuko; OKURA, Takashi; SEKIMOTO, Masashi; MIZUNO, Hideya et al., 2020. An educational intervention improved knowledge of dietary supplements in college students. Online. BMC Public Health. Roč. 20, č. 1. ISSN 1471-2458. Dostupné z: https://doi.org/10.1186/s12889-020-08786-3. [cit. 2024-04-28].
CHRÁSKA, Miroslav, 2016. Metody pedagogického výzkumu: základy kvantitativního výzkumu. 2., aktualizované vydání. Pedagogika (Grada). Praha: Grada. ISBN 978-80-247-5326-3.
CHUDOBOVÁ, Hana, 2022. Vitamín C - nejčastější otázky a odpovědi. Online. Vitalpoint. Dostupné z: https://vitalpoint.cz/blog/clanek/vitamin-c-otazky-a-odpovedi.html. [cit. 2024-03-16].
JANČEKOVÁ, Kamila; KROBOT, Martin; KAPOUNOVÁ, Zlata; SPÁČILOVÁ, Veronika; SELINGER, Eliška et al., 2022. Nutrition and food literacy assessment. Online. Hygiena. 2022-9-15, roč. 67, č. 3, s. 107-113. ISSN 18026281. Dostupné z: https://doi.org/10.21101/hygiena.a1817. [cit. 2024-04-23].
JANDOVÁ, Kateřina; RILJAK, Vladimír a POKORNÝ, Jaroslav, 2020. Fyziologie trávení a vstřebávání. In: KITTNAR, Ottomar. Lékařská fyziologie. 2., přepracované a doplněné vydání. Praha: Grada Publishing, s. 287-346. ISBN 978-80-247-1963-4.
KAPPELER, Dominik; HEIMBECK, Irene; HERPICH, Christiane; NAUE, Natalie; HÖFLER, Josef et al., 2017. Higher bioavailability of magnesium citrate as compared to magnesium oxide shown by evaluation of urinary excretion and serum levels after single-dose administration in a randomized cross-over study. Online. BMC Nutrition. Roč. 3, č. 1. ISSN 2055-0928. Dostupné z: https://doi.org/10.1186/s40795-016-0121-3. [cit. 2024-04-21].
KHAMPANG, Roongnapa; KLOYIAM, Saichon a BUTCHON, Rukmanee, 2022. Relationship between socioeconomic, demographic, health and social characteristics and ability to access reliable information on herbal and food supplements: analysis of Thai Health Literacy Survey 2019. Online. BMC Public Health. Roč. 22, č. 1. ISSN 1471-2458. Dostupné z: https://doi.org/10.1186/s12889-022-13454-9. [cit. 2024-04-23].
KHODAVIRDIPOUR, Amir; HADDADI, Fatemeh a KESHAVARZI, Shiva, 2020. Chromium Supplementation; Negotiation with Diabetes Mellitus, Hyperlipidemia and Depression. Online. Journal of Diabetes & Metabolic Disorders. Roč. 19, č. 1, s. 585-595. ISSN 2251-6581. Dostupné z: https://doi.org/10.1007/s40200-020-00501-8. [cit. 2024-02-17].
KICKBUSCH, Ilona; PELIKAN, Jürgen M.; APFEL, Franklin a TSOUROS, Agis D. (ed.), 2020. Zdravotní gramotnost: solidní fakta. Přeložil Zdeněk KUČERA. Praha: Ministerstvo zdravotnictví ČR ve spolupráci s Ústavem pro zdravotní gramotnost, z.ú. a Státním zdravotním ústavem. ISBN 978-80-85047-63-9.
KLADIVO, Petr, 2013. Základy statistiky. Olomouc: Univerzita Palackého v Olomouci. ISBN 978-80-244-3841-2.
KOŁODZIEJ, Gabriela; CYRAN-GRZEBYK, Barbara; MAJEWSKA, Joanna a KOŁODZIEJ, Krzysztof, 2019. Knowledge Concerning Dietary Supplements among General Public. Online. BioMed Research International. 2019-06-24, roč. 2019, s. 1-12. ISSN 2314-6133. Dostupné z: https://doi.org/10.1155/2019/9629531. [cit. 2024-04-23].
KOO, Megan a WHITING, Susan, 2013. Development of a Resource: To Help Consumers Select Nutrition Supplements. Online. Canadian Journal of Dietetic Practice and Research. Roč. 74, č. 1, s. e304-e310. ISSN 1486-3847. Dostupné z: https://doi.org/10.3148/74.1.2013.e304. [cit. 2024-04-23].
KUČERA, Zdeněk; PELIKAN, Jurgen a ŠTEFLOVÁ, Alena, 2016. Zdravotní gramotnost obyvatel ČR − výsledky komparativního reprezentativního šetření. Časopis lékařů českých. Roč. 5, č. 155, s. 233-241.
KUČERA, Zdeněk; SVAČINA, Štěpán a ŠTEFLOVÁ, Alena, 2023. Proměny úrovně zdravotní gramotnosti v Česku mezi lety 2015 a 2020. Časopis lékařů českých. Roč. 162, č. 2-3, s. 84-92. ISSN 0008-7335. Dostupné také z: https://www.prolekare.cz/casopisy/casopis-lekaru-ceskych/2023-2-3-1/promeny-urovne-zdravotni-gramotnosti-v-cesku-mezi-lety-2015-a-2020-134867.
LINHART, Jiří, 2017. Veřejnost. Online. NEŠPOR, Zdeněk R. SOCIOLOGICKÝ ÚSTAV AV ČR, V.V.J. Sociologická encyklopedie. Dostupné z: https://encyklopedie.soc.cas.cz/w/Veřejnost. [cit. 2024-04-02].
MACH, Ivan, 2017. Sportovní výživa do kapsy: nejen pro fitness a kulturistiku. Druhé vydání. Praha: Grada Publishing. ISBN 978-80-271-0511-3.
MACH, Ivan, 2012. Doplňky stravy: jaké si vybrat při sportu i v každodenním životě. Fitness, síla, kondice. Praha: Grada. ISBN 978-80-247-4353-0.
MAUGHAN, Ronald J.; BURKE, Louise M.; DVORAK, Jiri; LARSON-MEYER, D. Enette; PEELING, Peter et al., 2018. IOC Consensus Statement: Dietary Supplements and the High-Performance Athlete. Online. International Journal of Sport Nutrition and Exercise Metabolism. Roč. 28, č. 2, s. 104-125. ISSN 1526-484X. Dostupné z: https://doi.org/10.1123/ijsnem.2018-0020. [cit. 2024-02-18].
MINISTERSTVO ZDRAVOTNICTVÍ, 2024. Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR. Online. Dostupné z: https://www.uzis.cz. [cit. 2024-03-30].
MITIC, Wayne a ROOTMAN, Irving (ed.), 2012. An Inter‐sectoral Approach for Improving HEALTH LITERACY for Canadians; a discussion paper. Vancouver: Public Health Association of British Columbia.
MOUREK, Jindřich; VELEMÍNSKÝ, Miloš; ZEMAN, Marek; ŠIMKOVÁ, Simona a KOHOUT, Pavel, 2022.Fyziologie, biochemie a metabolismus pro nutriční terapeuty. Druhé, aktualizované vydání. České Budějovice: Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Zdravotně sociální fakulta. ISBN 978-80-7394-950-1.
MÜLLEROVÁ, Dana, 2021. Mikronutrienty. In: KOHOUT, Pavel, PAVEL, Eduard; MATĚJOVIČ, Martin a ŠENKYŘÍK, Michal (ed.). Klinická výživa. Praha: Galén, s. 99-109. ISBN 978-80-7492555-9.
NÁRODNÍ LÉKAŘSKÁ KNIHOVNA, 2017. MedLike – Spolehlivé informace o zdraví a nemocech. Online. Dostupné z: https://www.medvik.cz/medlike/. [cit. 2024-04-21].
Nařízení Evropského parlamentu a Rady Evropské unie: o přidávání vitaminů a minerálních látek a některých dalších látek do potravin, 2006. In: Úřední věstník Evropské unie.
Nařízení Evropského parlamentu a Rady Evropské unie: o poskytování informací o potravinách spotřebitelům, o změně nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1924/2006 a (ES) č. 1925/2006 a o zrušení směrnice Komise 87/250/EHS, směrnice Rady 90/496/EHS, směrnice Komise 1999/10/ES, směrnice Evropského parlamentu a Rady 2000/13/ES, směrnic Komise 2002/67/ES a 2008/5/ES a nařízení Komise (ES) č. 608/2004, 2011. In: Úřední věstník Evropské unie. 304/18-304/63.
NOVOTNÝ, Tomáš, 2021. Populární mega-dávky vitaminu C: mají své opodstatnění a chrání před nemocemi? Online. Aktin. Dostupné z: https://aktin.cz/popularni-mega-davky-vitaminu-c-maji-sve-opodstatneni-a-chrani-pred-nemocemi. [cit. 2024-03-16].
NUTBEAM, D., 1998. Health Promotion Glossary. Online. Health Promotion International. 1998-01-01, roč. 13, č. 4, s. 349-364. ISSN 0957-4824. Dostupné z: https://doi.org/10.1093/heapro/13.4.349. [cit. 2024-04-21].
PÁNEK, Jan a CHRPOVÁ, Diana, 2021. Živiny a jejich dietární zdroje. In: KOHOUT, Pavel, PAVEL, Eduard; MATĚJOVIČ, Martin a ŠENKYŘÍK, Michal (ed.). Klinická výživa. Praha: Galén, s. 225-294. ISBN 978-80-7492555-9.
PEELING, Peter; CASTELL, Linda M.; DERAVE, Wim; DE HON, Olivier a BURKE, Louise M., 2019. Sports Foods and Dietary Supplements for Optimal Function and Performance Enhancement in Track-and-Field Athletes. Online.International Journal of Sport Nutrition and Exercise Metabolism. 2019-03-1, roč. 29, č. 2, s. 198-209. ISSN 1526-484X. Dostupné z: https://doi.org/10.1123/ijsnem.2018-0271. [cit. 2024-02-18].
PETRA, Rezková, 2021. Doporučená denní dávka vitamínu C. Online. BENU. Dostupné z: https://www.benu.cz/detail-dotazu/ddd-vitaminu-c-m7zgn. [cit. 2024-03-16].
PETROVÁ, Jana a STÁVKOVÁ, Jana, 2015. Balené přírodní minerální vody. Online. Výživa a potraviny. Č. 5, article 10, s. 123-125. Dostupné z: https://www.vyzivaspol.cz/wp-content/uploads/2015/10/Balene_vody.pdf. [cit. 2024-03-24].
PLESKOT, Ondřej a RUSOVÁ, Jitka, 2018. Internet - The threat or hope of Czech health literacy? Online. Kontakt. 2018-11-30, roč. 20, č. 4, s. e424-e431. ISSN 12124117. Dostupné z: https://doi.org/10.1016/j.kontakt.2018.10.001. [cit. 2024-04-23].
PROCHÁZKA, Ivan, 2023. Jaký je význam vitamínu C pro naše zdraví? Online. EUC Lékárna. Dostupné z: https://www.euclekarna.cz/blog/jaky-je-vyznam-vitaminu-c-pro-nase-zdravi#Nadpis5. [cit. 2024-03-16].
PRŮCHA, Jan, 2014. Andragogický výzkum. Pedagogika (Grada). Praha: Grada. ISBN 978-80-247-5232-7.
PŘISPĚVATELÉ WIKIPEDIE, 2024. Vitamín C. Online. Wikipedie: Otevřená encyklopedie. Dostupné z: https://cs.wikipedia.org/w/index.php?title=Vitam%C3%ADn_C&oldid=23656744. [cit. 2024-03-16].
ROUBÍK, Lukáš, 2018. Moderní výživa ve fitness a silových sportech. Praha: Erasport. ISBN 978-80-905685-5-6.
Statistics Kingdom, 2017. Online. Melbourne, Australia. Dostupné z: http://www.statskingdom.com. [cit. 2024-04-15].
STRÁNSKÝ, Miroslav; PECHAN, Lydie a RADOMSKÁ, Věra, 2019. Výživa a dietetika v praxi: (fyziologie a epidemiologie výživy, dietetika). České Budějovice: Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Zdravotně sociální fakulta. ISBN 978-80-7394-766-8.
SVAČINA, Štěpán, 2019. Vitamíny. In: ZLATOHLÁVEK, Lukáš a KOLEKTIV. Klinická dietologie a výživa. Druhé rozšířené. Praha: Current Media, s. 44-48. ISBN 978-80-88129-44-8.
THE HLS19 CONSORTIUM OF THE WHO ACTION NETWORK M-POHL, 2021. International Report on the Methodology, Results, and Recommendations of the European Health Literacy Population Survey 2019-2021 (HLS19) of M-POHL. Vídeň: Austrian National Public Health Institute.
TOMEK, Ivan, 2017. Informovanost. Online. NEŠPOR, Zdeněk R. SOCIOLOGICKÝ ÚSTAV AV ČR, V.V.J. Sociologická encyklopedie. Dostupné z: https://encyklopedie.soc.cas.cz/w/Informovanost. [cit. 2024-04-02].
ÚSTAV ZDRAVOTNÍ GRAMOTNOSTI. Zdravotní gramotnost. Online. Národní zdravotnický informační portál - Ministerstvo zdravotnictví ČR a Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR. ISSN 2695-0340. Dostupné z: https://www.nzip.cz/clanek/226-zdravotni-gramotnost. [cit. 2024-03-02].
VILIKUS, Zdeněk, 2015. Výživa sportovců a sportovní výkon. 2. vydání. Praha: Univerzita Karlova v Praze, nakladatelství Karolinum. ISBN 978-80-246-3152-3.
VOBR, Radek, 2013. Antropomotorika. Brno: Masarykova univerzita. ISBN 978-80-210-6284-9.
WATERS, Jaime, 2014. Snowball sampling: a cautionary tale involving a study of older drug users. Online. International Journal of Social Research Methodology. 2014-04-28, roč. 18, č. 4, s. 367-380. ISSN 1364-5579. Dostupné z: https://doi.org/10.1080/13645579.2014.953316. [cit. 2024-04-15].
ZLATOHLÁVEK, Lukáš, 2019. Zásady zdravé výživy. In: ZLATOHLÁVEK, Lukáš a KOLEKTIV. Klinická dietologie a výživa. Druhé rozšířené. Praha: Current Media, s. 61-65. ISBN 978-80-88129-44-8.
ZLATOHLÁVEK, Lukáš a PEJŠOVÁ, Hana, 2019. Minerální látky, voda. In: ZLATOHLÁVEK, Lukáš a KOLEKTIV.Klinická dietologie a výživa. Druhé rozšířené. Praha: Current Media, s. 37-43. ISBN 978-80-88129-44-8.
Předběžná náplň práce
Diplomová práce s názvem „Informovanost veřejnosti o doplňcích stravy, vitamínech a vybraných mikronutrientech“ se zabývá faktory ovlivňující informovanost respondentů o doplňcích stravy, vitamínech, minerálních látkách a stopových prvcích a dále možnými souvislostmi mezi finančním příjmem a množstvím užívaných doplňků stravy. Informovanost veřejnosti o doplňcích stravy je součástí tématu nutriční gramotnosti a zdravotní gramotnosti. Tato problematika se stává stále více aktuální a je také součástí strategického rámce rozvoje péče o zdraví v České republice „Zdraví 2030“.
Teoretická i praktická část práce jsou přehledným způsobem rozděleny na kapitoly a podkapitoly týkající se problematiky. Výsledky v praktické části jsou rozděleny podle výzkumných otázek, které jsou podrobně rozvedeny v diskusi.
Pro práci byl zvolen kvantitativní výzkum anonymním dotazníkovým šetřením, kterého se zúčastnilo celkem 164 respondentů. Respondenti byly rozčleněni na základě svých odpovědí do skupin podle zkoumaných parametrů a u každého respondenta bylo vyhodnocené dosažené skóre testu pro zjištění míry informovanosti.
Z výzkumu vyplývá statisticky významná souvislost mezi mírou informovanosti a dosaženým vzděláním respondentů. Bylo také zkoumáno, jaké zdroje jsou nejčastěji využívány, jak aktivně respondenti informace o doplňcích stravy vyhledávají, jaký mají postoj k doplňkům stravy a jejich užívání a co jej nejvíce ovlivňuje.
Při plnění dílčího cíle výzkumem odborného zaměření respondentů a získaným skóre testu vyšla statisticky významná souvislost u skupiny respondentů s dosaženým vysokoškolským vzděláním s bakalářským titulem. Z analýzy množství užívaných doplňků stravy ve vztahu s měsíčním finančním příjmem respondentů vyšla statisticky významná souvislost pro skupinu doplňků stravy s nulovým nebo minoritním zastoupením vitamínů a mikronutrientů – resp. jiných doplňků stravy, nejčastěji rostlinných.
Pro edukaci respondentů byl vytvořen dokument se správnými odpověďmi a dalšími informacemi, které se vztahovali k tématu, na které se otázka zaměřovala. Edukační materiál byl rozeslán mezi respondenty, kteří projevili zájem vyplněním e-mailové adresy.
Předběžná náplň práce v anglickém jazyce
The thesis titled "Public Awareness of Dietary Supplements, Vitamins and Selected Micronutrients" examines the factors influencing the respondents' awareness of dietary supplements, vitamins, minerals and trace elements, as well as possible associations between financial income and the quantity of dietary supplements taken. Public awareness of dietary supplements is part of the topic of nutritional literacy and health literacy. This issue is becoming increasingly topical and is also part of the strategic framework for the development of health care in the Czech Republic 'Zdraví 2030'.
The theoretical and practical sections of the thesis are clearly divided into chapters and subchapters related to the issue. The results in the practical part are divided according to the research questions, which are detailed in the discussion.
For the thesis, quantitative research was chosen using an anonymous questionnaire survey in which a total of 164 respondents participated. Based on their responses, the respondents were grouped according to the parameters under study and the test score of each respondent was evaluated to determine the level of awareness.
The research shows a statistically significant association between the level of awareness and educational attainment of the respondents. It was also investigated what sources are most frequently used, how actively respondents seek information about dietary supplements, what their attitudes towards dietary supplements and their use are and what influences them most.
In fulfilling the sub-objective by researching the respondents' professional orientation and the obtained test scores, a statistically significant association was found for the group of respondents with a university degree with a bachelor's degree. The analysis of the amount of dietary supplements used in relation to the monthly financial income of the respondents showed a statistically significant association for the group of dietary supplements with zero or minor vitamins and micronutrients - or other dietary supplements, most often herbal.
To educate the respondents, a document was created with the correct answers and other information that related to the topic of the question. Educational material was distributed to respondents who expressed interest by filling in an email address.
 
Univerzita Karlova | Informační systém UK