Interakce léků s potravinami
Název práce v češtině: | Interakce léků s potravinami |
---|---|
Název v anglickém jazyce: | Drug interactions with food |
Klíčová slova: | potraviny, doplňky stravy, zapíjení léků, lékové interakce, metabolizmus léků, transportéry |
Klíčová slova anglicky: | food, food supplements, drug ingestion, drug interactions, drug metabolism, transporters |
Akademický rok vypsání: | 2022/2023 |
Typ práce: | diplomová práce |
Jazyk práce: | čeština |
Ústav: | Farmakologický ústav 1. LF UK a VFN (11-00190) |
Vedoucí / školitel: | MUDr. Olga Bartošová, Ph.D. |
Řešitel: | skrytý - zadáno vedoucím/školitelem |
Datum přihlášení: | 26.09.2023 |
Datum zadání: | 26.09.2023 |
Datum a čas obhajoby: | 12.09.2024 08:00 |
Datum odevzdání elektronické podoby: | 31.07.2024 |
Datum proběhlé obhajoby: | 12.09.2024 |
Předmět: | Obhajoba diplomové práce (B02793) |
Oponenti: | MUDr. Karolína Hronová, Ph.D. |
Předběžná náplň práce |
Potraviny (jídlo, pití a doplňky stravy) mohou ovlivňovat metabolizmus a transport léčiv v organizmu nebo farmakodynamické účinky léčiv. Následkem těchto interakcí dochází ke změnám biologické dostupnosti léčiv, jako je snížení účinku případně selhání léčby nebo zvýšení účinku často se zvýšením rizika nežádoucích účinků. Výjimečně se může projevit až toxicita léčiva. V práci budou detailně popsány mechanizmy interakce léčiv s potravinami a probrány vybrané potraviny a rostlinné přípravky s významným interakčním potenciálem. Vzhledem ke klinickému dopadu interakcí bude zvlášť probrán warfarin a interakce doplňků stravy a chemoterapie u onkologických pacientů. Budou uvedena kompendia, která mohou být při odhalování možných interakcí použita. Pro zjištění aktuální situace budou osloveni respondenti v anonymním dotazníkovém šetření provedeném mimo nemocnice. Dále budou vybrány zajímavé kazuistiky z databáze Ambulance klinické farmakologie VFN. |
Předběžná náplň práce v anglickém jazyce |
Food (meals, drinks and food supplements) can affect the metabolism and transport of drugs in the body or the pharmacodynamic effects of drugs. As a result of these interactions, there are changes in the bioavailability of drugs, such as a decrease in the effect or failure of the treatment or an increase in the effect, often with an increase in the risk of side effects. In exceptional cases, drug toxicity may occur. The work will describe in detail the mechanisms of drug interaction with food and discuss selected foods and herbal products with significant interaction potential. Due to the clinical impact of interactions, warfarin and the interaction of food supplements and chemotherapy in oncology patients will be discussed separately. Will be presented compendia that can be used in the detection of possible interactions. To find out the current situation, respondents will be approached in an anonymous questionnaire conducted outside the hospital. Furthermore, interesting case studies will be selected from the VFN Clinical Pharmacology Ambulance database. |