Název práce v češtině: | Porovnání nutriční potřeby u pacientů s dysfagií a bez dysfagie po akutní cévní mozkové příhodě |
---|---|
Název v anglickém jazyce: | Comparison of nutritional needs in patients with and without dysphagia after an acute stroke |
Klíčová slova: | cévní mozková příhoda (CMP), nutrice, dysfagie, malnutrice, invalidita, rehabilitace |
Klíčová slova anglicky: | stroke, nutrition, dysphagia, malnutririon, ivalidity, rehabilitation |
Akademický rok vypsání: | 2022/2023 |
Typ práce: | diplomová práce |
Jazyk práce: | čeština |
Ústav: | III. interní klinika – klinika endokrinologie a metabolismu 1. LF UK a VFN (11-00530) |
Vedoucí / školitel: | prof. MUDr. Marcela Grünerová Lippertová, Ph.D. |
Řešitel: | skrytý![]() |
Datum přihlášení: | 26.09.2023 |
Datum zadání: | 27.09.2023 |
Datum a čas obhajoby: | 25.06.2025 07:30 |
Datum odevzdání elektronické podoby: | 30.04.2025 |
Datum proběhlé obhajoby: | 25.06.2025 |
Předmět: | Obhajoba diplomové práce (B02793) |
Oponenti: | MUDr. Zoran Nerandžič |
Seznam odborné literatury |
1. LÉKAŘSKÁ FAKULTA A UNIVERZITA KARLOVA. Poruchy řeči. Online. In: WikiSkripta. 14. 1. 2019. Dostupné z: https://www.wikiskripta.eu/w/Poruchy_%C5%99
ABURTO, N. J.; HOOPER, L. a CAPPUCCIO, F. P. Effect of increased potassium intake on cardiovascular risk factors and disease: systematic review and meta-analyses. Online. The BMJ. 2013, 346, f1378. Dostupné z: https://www.bmj.com/content/346/bmj.f1378. [cit. 2024-07-23].
AMBROZ, A.; ROSSNER, P.; ROSSNEROVA, A.; HONKOVA, K.; MILCOVA, A. et al. Oxidative Stress and Antioxidant Response in Populations of the Czech Republic Exposed to Various Levels of Environmental Pollutants. Online. International Journal of Environmental Research and Public Health. 2022, 19(6), 3609. Dostupné z: https://www.mdpi.com/1660-4601/19/6/3609. [cit. 2024-07-24].
BARTRA, C.; YUAN, Y.; VURAIČ, K.; VALDÉS-QUIROZ, H.; GARCIA-BAUCELLS, P. et al. Resveratrol Activates Antioxidant Protective Mechanisms in Cellular Models of Alzheimer’s Disease Inflammation. Online. Antioxidants. 2024, 13(2), 177. Dostupné z: https://www.mdpi.com/2076-3921/13/2/177?utm_source=chatgpt.com. [cit. 2024-07-24].
BERMAN, Y. A.; MOTECHIN, A. R.; WIESENFELD, Y. M. a HOLZ, K. M. The therapeutic potential of resveratrol: a review of clinical trials. Online. npj Precision Oncology. 2017, 35. Dostupné z: https://www.nature.com/articles/s41698-017-0038-6.pdf. [cit. 2024-07-24].
BEZPEČNOST POTRAVIN. Flavonoidy. Online. © 2024a. Dostupné z: https://bezpecnostpotravin.cz/termin/flavonoidy/. [cit. 2024-07-23].
BEZPEČNOST POTRAVIN. Fytosteroly. Online. © 2024b. Dostupné z: https://bezpecnostpotravin.cz/termin/fytosteroly/. [cit. 2024-08-09].
BOJIČOVÁ, L. Sociální dopady nemocí oběhové soustavy a možnosti moderní léčby hypertenze. Online, disertační práce. České Budějovice: Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, 2011. Dostupné z: https://dspace.jcu.cz/bitstream/handle/20.500.14390/
BURGOS, R.; BRETÓN, I.; CEREDA, E.; DESPORT, J. C.; DZIEWAS, R. et al. Doporučené postupy ESPEN pro klinickou výživu v neurologii – cévní mozková příhoda. Online, PDF. Amsterdam: Elsevier, 2017. Dostupné z: https://www.czech-neuro.cz/content/uploads/
CEREBROVASKLULÁRNÍ MANUÁL. Modified Rankin Scale (MRS). Online. 2. 10. 2019. Dostupné z: https://www.manual-cmp.cz/modified-rankin-scale-mrs/. [cit. 2024-08-28].
CEREBROVASKLULÁRNÍ MANUÁL. National Institutes of Health Stroke Scale. Online. 26. 4. 2024. Dostupné z: https://www.manual-cmp.cz/nihss/. [cit. 2024-07-24].
CEREBROVASKULÁRNÍ SEKCE ČNS ČLS JEP. Věstníky MZČR. Online. © 2024. Dostupné z: https://www.cmp.cz/vestniky-mzcr. [cit. 2024-07-24].
ČAPEK, V. a KREJČÍ, H. Videofluoroskopie vyšetření polykacího aktu - možnosti diagnostiky. Online. In: Linkos. 20. 10. 2012. Dostupné z: https://www.linkos.cz/lekar-a-multidisciplinarni-tym/kongresy/po-kongresu/databaze-tuzemskych-onkologickych-konferencnich-abstrakt/vi
ČESKÁ ONKOLOGICKÁ SPOLEČNOST ČESKÉ LÉKAŘSKÉ SPOLEČNOSTI J. E. PURKYNĚ. Alkohol. Online. © 2024. Dostupné z: https://www.linkos.cz/onkologicka-prevence/zasady-zdraveho-zivotniho-stylu/alkohol/. [cit. 2024-08-14].
DATA PANDAS. Countries Where Alcohol Is Illegal. Online. 18. 9. 2024. Dostupné z: https://www.datapandas.org/ranking/countries-where-alcohol-is-illegal. [cit. 2024-10-26].
DOŠKOVÁ, Š. Logopedická intervence poruch polykání u progredujích neurologických onemocnění. Online, diplomová práce. Olomouc: Univerzita Palackého, 2010. Dostupné z: https://theses.cz/id/mamwdp/869197. [cit. 2024-07-24].
DROGY-INFO. Přehled situace v oblasti alkoholu v České republice. Online. © 2024. Dostupné z: https://www.drogy-info.cz/zprava-o-zavislostech/zprava-o-alkoholu-v-cr-2023/#u%C5%BE%C3%ADv%C3%A1n%C3%AD%20u%C2%A0dosp%C4%9Bl%C3%BDch. [cit. 2024-07-26].
ERTEKIN, C. a AYDOGDU, I. Neurophysiology of swallowing. Online. Clinical Neurophysiology. 2003, 114(12), 2226-2244. Dostupné z: https://www.sciencedirect.com/
EXNICO - CENTRUM ODVYKÁNÍ KOUŘENÍ. Jedy cigaretového kouře. Online. © 2019. Dostupné z: https://www.exnico.cz/jedy-cigaretoveho-koure/. [cit. 2024-07-24].
FAKULTNÍ NEMOCNICE BRNO. Screening dysfagie - GUSS. Online. © 2025. Dostupné z: https://www.fnbrno.cz/areal-bohunice/neurologicka-klinika/screening-dysfagie-guss/t4943. [cit. 2024-08-23].
FIORE, M. (ed). Alcohol-Induced Oxidative Stress in Health and Disease. Online. Antioxidants. 2024, special issue. Dostupné z: https://www.mdpi.com/journal/antioxidants/special_issu
GARIBALLA, S. E. Nutritional factors in stroke. Online. British Journal of Nutrition. 2000, 84, 5-12. Dostupné z: https://www.cambridge.org/core/services/aop-cambridge-core/content/
GBD 2016 Alcohol Collaborators. Alcohol use and burden for 195 countries and territories, 1990–2016: a systematic analysis for the Global Burden of Disease Study 2016. Online. The Lancet. 2018. 392(10152), 1015-1035. Dostupné z: https://www.thelancet.com/journals/
GJATA, J. Resolutions - Is Alcohol *Actually* Healthy? Online. In: Food we need to talk. 16. 1. 2023. Dostupné z: https://www.foodweneedtotalk.com/episodes/s02e23. [cit. 2024-07-24].
GRÄßLER, J. a BLÜHER, M. Obezita a zánět. Online. In: Medical tribune. 30. 7. 2013. Dostupné z: https://www.tribune.cz/archiv/obezita-a-zanet/. [cit. 2024-08-14].
HARVARD HEALTH PUBLISHING. The Nordic diet: Healthy eating with an eco-friendly bent. Online. 19. 11. 2015. Dostupné z: https://www.health.harvard.edu/blog/the-nordic-diet-healthy-fare-with-an-eco-friendly-bent-201511198673. [cit. 2025-03-08].
HNILICA, T. Tuky. Online. In: STOB klub. © 2012. Dostupné z: https://www.stobklub.cz
HUGHES, J. G.; KRESS, S. K.; ARMBRECHT, S. E.; MUKHERJEA, R. a MATTFELDT-BEMAN, M. Initial investigation of dietitian perception of plant-based protein quality. Online. Food Science & Nutrition. 2014, 2(4), 371–379. Dostupné z: https://www.ncbi.nlm.nih.gov
Hypertenze a kardiovaskulární prevence. Online. Praha: Česká společnost pro hypertenzi. 2022, 12(2). Dostupné z: https://www.hypertension.cz/wp-content/uploads/2023/01/Widimsky_-guidelines-CSH-2022.pdf. [cit. 2024-08-15].
CHAMBERS, S. E.; BYRNE, S. C. a FROST, G. Carbohydrate and human health: is it all about quality? Online. PubMed Central. 2019, 393(10170), p384-386. Dostupné z: https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(18)32468-1/abstract. [cit. 2024-08-12].
CHASE, B. More evidence moderate drinking is good for your heart. Also: a reason. Online. In: Harvard gazette. 12. 6. 2023. Dostupné z: https://news.harvard.edu/gazette/story/2023/06/is-drinking-in-moderation-good-for-your-heart/. [cit. 2024-07-23].
IDDSI. The IDDSI Framework. Online. © 2019. Dostupné z: https://iddsi.org/framework/. [cit. 2024-08-24].
INTERSALT COOPERATIVE RESEARCH GROUP. Intersalt: an international study of electrolyte excretion and blood pressure. Results for 24 hour urinary sodium and potassium excretion. Intersalt Cooperative Research Group. Online. The BMJ. 1998, 297, 319-328. Dostupné z: https://www.bmj.com/content/297/6644/319. [cit. 2024-07-23].
JAIME, T. Prohibition may have extended life for those born in dry counties. Online. In: University of Wisconsin–Madison. 5. 12. 2023. Dostupné z: https://news.wisc.edu/prohibition-may-have-extended-life-for-those-born-in-dry-counties/. [cit. 2024-07-26].
KANIOVÁ, M.; KOPECKÁ, B.; ZELENÍK, K. BAR, M.; KURKOVÁ, B. et al. Screening poruch polykání – zkušenosti se zaváděním screenigu u pacientů s neurologickými nemocemi. Online. Neurologie pro praxi. 2018, 19(4), 294–297. Dostupné z: https://neurologiepropraxi.cz/pdfs/neu/2018/04/13.pdf. [cit. 2024-07-24].
KAŠPÁRKOVÁ, D. Nutriční aspekty draslíku. Online, bakalářská práce. Brno: Masarykova univerzita, 2014. Dostupné z: https://is.muni.cz/th/b77fu/Bakalarska_prace-_oprava.pdf. [cit. 2024-08-14].
KLEMPÍŘ, J.; ŠARBOCHOVÁ, I.; RŮŽIČKOVÁ, L.; BEZUCHOVÁ, E.; GÁL, O. et al. Doporučené postupy pro nutriční podporu u cévních mozkových příhod. Online. Česká a slovenská neurologie a neurochirurgie. 2020, 83/116(6), 667–673. Dostupné z: https://www.csnn.eu/casopisy/ceska-slovenska-neurologie/2020-6-10/doporucene-postupy-pro-nutricni-podporu-u-cevnich-mozkovych-prihod-125677/download?hl=cs. [cit. 2025-02-24].
KOHOUT, P.; HAVEL, E.; MATĚJOVIČ, M. a ŠENKYŘÍK, M. Klinická výživa. Praha: Galén, 2021. ISBN 978-80-7492-555-9.
KRBCOVÁ, M. Nutriční faktory ovlivňující intestinální mikrobiom a metabolické zdraví. Online, doktorská disertační práce. Praha: Univerzita Karlova, 3. lékařská fakulta, 2022. Dostupné z: https://dspace.cuni.cz/bitstream/handle/20.500.11956/178331/1401061
KUCHAŘOVÁ, M. Proč je draslík důležitý? Online. In: Brain market. 14. 10. 2020. Dostupné z: https://www.brainmarket.cz/nase-novinky/draslik/. [cit. 2024-08-14].
LIFTON, R. P.; GHARAVI, A. G. a GELLER, D. S. Molecular mechanisms of human hypertension. Cell. 2001, 104(4), 545-556. DOI: 10.1016/s0092-8674(01)00241-0.
LIFTON, R.; GHARAVI, A. a GELLER, D. Molecular Mechanisms of Human Hypertension. Online. Cell. 2001, 104(4), 545-556. Dostupné z: https://www.cell.com/cell/fulltext/S0092-8674(01)00241-0?_returnURL=https%3A%2F%2Flinkinghub.elsevier.com%2Fretrieve%2Fpii%2FS0092867401002410%3Fshowall%3Dtrue. [cit. 2024-07-24].
MÁLKOVÁ, H. Seznamte se s tuky. Online. Stob. 18. 4. 2018. Dostupné z: https://www.stob.cz/cs/seznamte-se-s-tuky. [cit. 2024-10-05].
MANDYSOVÁ, P. a EHLER, E. Role sestry při screeningu poruch polykání v neurologii. Online. Neurologie pro praxi. 2011, 12(6), 426-429. Dostupné z: https://www.neurologiepropraxi.cz/pdfs/neu/2011/06/12.pdf. [cit. 2024-08-10].
MANTHEY, J.; SHIELD, K. a REHM, J. Alcohol and health. Online. The Lancet. 2022, 400(10365), p1764-1765. Dostupné z: https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/
MARTINÍK, F. Sůl v technologii přípravy pokrmů. Online, diplomová práce. Brno: Masarykova univerzita, 2018. Dostupné z: https://is.muni.cz/th/a5dec/Diplomova_prace_-_Filip_Martinik.pdf. [cit. 2024-08-15].
MCMICHAEL, T.; MONTGOMERY, H. a COSTELLO, A. Health risks, present and future, from global climate change. BMJ. 2012, 344, e1359. Dostupné z: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22431661/. [cit. 2024-07-23].
Metodický portál RVP.cz. Online. Digifolio.rvp.cz. 2017. Dostupné z: https://rvp.cz/?_gl=1*id013y*_ga*MjEwNTExMTI2Mi4xNzIwNzA0MDY2*_ga_DB0ZYB52FX*MTcyMDcwNDA2NS4xLjEuMTcyMDcwNDE3OC4wLjAuMA... [cit. 2024-07-11].
MÍKOVÁ, K. Trans mastné kyseliny v potravinách. Online. In: Potraviny Info. 24. 9. 2019. Dostupné z: https://www.potravinyinfo.cz/33/trans-mastne-kyseliny-v-potravinachuniqueidmR
MINISTERSTVO ZDRAVOTNICTVÍ ČR. O programu Solíme méně. Online. 17. 9. 2024. Dostupné z: https://mzd.gov.cz/program-solime-mene/. [cit. 2024-07-24].
MINISTERSTVO ZDRAVOTNICTVÍ ČR. Věstník MZ ČR. Online. 2021, částka 10. Dostupné z: https://www.cmp.cz/_files/ugd/d18b4f_e0b2d74778de40a18a8a1a54df6a7aac.pdf. [cit. 2024-07-24].
Moderation key to alcohol’s potential health benefits. Online. 2023. Dostupné z: https://www.hsph.harvard.edu/news/hsph-in-the-news/moderation-key-to-alcohols-potential-health-benefits/. [cit. 2025-01-02].
MOSAVI, S. S.; RABIZADEH, S.; YADEGAR, A.; SEIFOURI, S.; MOHAMMADI, F. et al. Therapeutic effects of resveratrol and Omega-3 in mice atherosclerosis: focus on histopathological changes. Online. BMC Complementary Medicine and Therapies. 2023, 23(81). Dostupné z: https://bmccomplementmedtherapies.biomedcentral.com
MUHAMMAD, M.; MUCHIMAPURA, S. a WATTANATHORN, J. Microbiota-gut-brain axis impairment in the pathogenesis of stroke: implication as a potent therapeutic target. Online. Bioscience of Microbiota, Food and Health. 2023, 42(3), 143–151. Dostupné z: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC10315190/. [cit. 2024-08-11].
MUNGER, M. The French Paradox: Exploring Common Alcohol Consumption. Online. In: HMP Global. 7. 6. 2022. Dostupné z: https://www.hmpgloballearningnetwork.com/sit
MYŠKOVÁ, K. Cévní mozková příhoda v neodkladné přednemocniční péči. Online, bakalářská práce. Praha: Vysoká škola zdravotnická, 2020. Dostupné z: https://is.vszdrav.cz/th/x52sq/
NATIONAL HEART, LUNG AND BLOOD INSTITUTE. DASH Eating Plan. Online. 5. 12. 2021. Dostupné z: https://www.nhlbi.nih.gov/education/dash-eating-plan.
NIMGAMPALLE, M.; CHAKRAVARTHY, H. a DEVANATHAN, V. Chapter 8 - Glucose metabolism in the brain: An update. Online. In: BUDDOLLA, V. (ed). Recent Developments in Applied Microbiology and Biochemistry. New York: Academic Press, 2021, 77-88. Dostupné z: https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/B9780128214060000084.
RAJ, P.; THANDAPILLY, S. J.; WIGLE, J.; ZIEROTH, S. a NETTICADAN, T. A Comprehensive Analysis of the Efficacy of Resveratrol in Atherosclerotic Cardiovascular Disease, Myocardial Infarction and Heart Failure. Online. Molecules. 2021, 26(21), 6600 . Dostupné z: https://www.mdpi.com/1420-3049/26/21/6600#metrics. [cit. 2024-07-23].
REIF, M. Hodnotící škály používané u pacientů s cévní mozkovou příhodou. Online. Neurologie pro praxi. 2011, 12(Suppl. G), 12–15. Dostupné z: https://www.neurologiepropraxi.cz/pdfs/neu/2011/92/05.pdf. [cit. 2024-08-23].
ROEDER, A. Are seed oils healthful or harmful? Online. In: Harvard T.H. Chan School of Public Health. 27. 2. 2025. Dostupné z: https://hsph.harvard.edu/news/are-seed-oils-healthful-or-harmful/. [cit. 2025-03-06].
SARVE, R. A.; KRISHNAMURTHY, R. a BALASUBRAMANIUM, K. R. The timed water test of swallowing: Reliability, validity, and normative data from Indian population. Online. International Journal of Health Sciences. 2021, 15(2), 14-20. Dostupné z: https://www.ncbi.nlm.nih.ov/pmc/articles/PMC79341a0/. [cit. 2024-08-10].
SHMERLING, H. R. Alcohol and your health: Risks, benefits, and controversies. Online. In: Harvard Health Publishing. 28.1. 2025. Dostupné z: https://www.health.harvard.edu/blog/
SHOKUNBI, O. S.; ADEPOJU, T. O.; RAMAITE, I. D.; SHOKUNBI, S. O.; MOJAPELO, L. E. P. et al. Potassium, sodium, calcium and magnesium levels of commonly consumed foods and estimates of dietary intakes of selected Nigerian adults. Online. Heliyon. 2023, 9(3), e13729. Dostupné z: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2405844023009362?utm_
SOLNÁ, G.; LASOTOVÁ, N.; LEBEDOVÁ, Z.; HOFMANOVÁ, J. a BABOROVÁ, E. Péče o pacienty s dysfagií v akutním stadiu CMP. Online, PDF. Praha: Cerebrovaskulární sekce ČNS ČLS J.E.P., 2015. Dostupné z: https://www.klinickalogopedie.cz/res/file/akce-2015/brozura-dysfagie-25-6-15.pdf. [cit. 2024-08-11].
ŠAMÁNEK, M. a URBANOVÁ, Z. Alkohol a cévní mozkové příhody. Online. In: Medical tribune. 30. 11. 2010. Dostupné z: https://www.tribune.cz/archiv/alkohol-a-cevni-mozkove-prihody/. [cit. 2024-08-14].
ŠAMÁNEK, M. a URBANOVÁ, Z. Jednorázové pití („binge drinking“) je daleko nebezpečnější než častá střídmá konzumace alkoholu. Online. In: Medical tribune. 1. 4. 2011. Dostupné z: https://www.tribune.cz/archiv/jednorazove-piti-binge-drinking-je-daleko-nebezpecnejsi-nez-casta-stridma-konzumace-alkoholu/. [cit. 2024-08-14].
ŠAŇÁK, D.; HUTYRA, M.; KRÁL, M.; ŠPAČEK, M. a BÁRTKOVÁ, A. Soumrak kryptogenní ischemické CMP – kardioembolizace je nejčastější příčina. Online. Česká a slovenská neurologie a neurochirurgie. 2018, 81/114(3), 290–297. Dostupné z: https://www.csnn.eu/casopisy/ceska-slovenska-neurologie/2018-3-8/soumrak-kryptogenni-ischemicke-cmp-kardioembolizace-je-nejcastejsi-pricina-63691/download?hl=cs.
ŠIŠKOVÁ, I. Potřeba nutriční intervence u pacientů po prodělané cévní mozkové příhodě. Online, diplomová práce. Praha: Univerzita Karlova v Praze, 2017. Dostupné z: https://dspace.cuni.cz/bitstream/handle/20.500.11956/86528/DPTX_2016_1_11110_0_473185_0_184480.pdf?sequence=1&isAllowed=y
TAWAKOL, A.; ISHAI, A.; TAKX, R.; FIGUEROA, L. A.; ALI, A. et al. Relation between resting amygdalar activity and cardiovascular events: a longitudinal and cohort study. Online. The Lancet. 2017, 389(10071), 834-384. Dostupné z: https://www.thelancet.com/journals/
TRNĚNÁ, M. Hodnocení bilance tekutin u kriticky nemocných pacientů. Online, diplomová práce. Hradec Králové: Univerzita Karlova v Praze, 2015. Dostupné z: https://dspace.cuni.cz/bitstream/handle/20.500.11956/65532/DPTX_2013_1_11160_0_331072_0_144705.pdf?sequence=1&isAllowed=y. [cit. 2024-08-23].
TSERMPINI, E. E.; ILJEŠ, A. P. a DOLŽAN, V. Alcohol-Induced Oxidative Stress and the Role of Antioxidants in Alcohol Use Disorder: A Systematic Review. Online. Antioxidants. 2022, 11(7), 1374. Dostupné z: https://www.mdpi.com/2076-3921/11/7/1374.
TZ. Mikrobiom je jako druhý mozek – jeho špatná funkce může způsobit depresi, obezitu i zvyšovat rizika závažných onemocnění. Online. In: Florence. 13. 5. 2024. Dostupné z: https://www.florence.cz/odborne-clanky/florence-plus/mikrobiom-je-jako-druhy-mozek-jeho-spatna-funkce-muze-zpusobit-depresi-obezitu-i-zvysovat-rizika-zavaznych-onemocneni/. [cit. 2024-08-13].
VINCENT, H. K. a TAYLOR, A. G. Biomarkers and potential mechanisms of obesity-induced oxidant stress in humans. International Journal of Obesity. 2006, 30(3), 400-418. Dostupné z: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16302012/. [cit. 2024-07-24].
VOS, E. a CUNNANE, S. Α-Linolenic acid, linoleic acid, coronary artery disease, and overall mortality. Online. American Journal of Clinical Nutrition. 2003, 77(2), p521-522. Dostupné z: https://ajcn.nutrition.org/article/S0002-9165(23)05599-5/fulltext. [cit. 2024-07-30].
WINEK, K.; DIRNAGL, L. a MEISEL, A. The Gut Microbiome as Therapeutic Target in Central Nervous System Diseases: Implications for Stroke. Online. Neurotherapeutics. 2016, 13, 762–774. Dostupné z: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5081128/pdf
WORLD HEALTH ORGANIZATION. Hlavní příčiny úmrtí, Česko. Online. © 2024. Dostupné z: https://data.who.int/countries/203. [cit. 2025-03-05].
YAO, Y.; YUAN, H.; CHEN, C.; LIANG, J. a LI, C. Study of the Antioxidant Capacity and Oxidation Products of Resveratrol in Soybean Oil. Online. Foods. 2024, 13(1), 29. Dostupné z: https://www.mdpi.com/i2304-8158/13/1/29. [cit. 2024-08-14].
ZEMÁNEK, A. Vývoj terapie cévní mozkové příhody od historie po současnost. Online, bakalářská práce. Brno: Masarykova univerzita, 2020. Dostupné z: https://is.muni.cz/th/we10m/
|
Předběžná náplň práce |
Diplomová práce se zabývá vlivem nutričního příjmu na funkční zotavení pacientů po prodělané cévní mozkové příhodě. Výzkum porovnává skupinu 36 pacientů s dysfagií a 37 pacientů bez této poruchy, přičemž hodnotí jejich nutriční parametry a úroveň soběstačnosti podle Barthelové indexu. Studie využívá retrospektivní analýzu dat pacientů hospitalizovaných v roce 2023 na JIP Neurologické kliniky FN Motol. Výsledky poukazují na rozdíly v příjmu bílkovin a energie mezi sledovanými skupinami a naznačují, že by se tito pacienti - zejména pacienti s dysfagií, měli více monitorovat, neboť jejich celkový energetický příjem není dostačující. |
Předběžná náplň práce v anglickém jazyce |
This thesis focuses on the impact of nutritional intake on the functional recovery of patients after a stroke. The research compares a group of 36 patients with dysphagia and 37 patients without this condition, evaluating their nutritional parameters and level of independence using the Barthel Index. The study is based on a retrospective analysis of data from patients hospitalized in 2023 in the Intensive Care Unit of the Neurology Clinic at Motol University Hospital. The results indicate differences in protein and energy intake between the observed groups and suggest that these patients -especially patients with dysfagia, should be more closely monitored, as their overall energy intake appears to be insufficient. |