Témata prací (Výběr práce)Témata prací (Výběr práce)(verze: 368)
Detail práce
   Přihlásit přes CAS
Vliv nutriční intervence na vývoj kardiovaskulárního rizika u pacientů trpících diabetem mellitem II. typu
Název práce v češtině: Vliv nutriční intervence na vývoj kardiovaskulárního rizika u pacientů trpících diabetem mellitem II. typu
Název v anglickém jazyce: The influence of nutritional intervention on the development of cardiovascular risk in patients suffering from type II diabetes mellitus
Klíčová slova: diabetes mellitus II. typu, kardiovaskulární riziko, obezita, dieta, nutriční intervence
Klíčová slova anglicky: type II diabetes mellitus, cardiovascular risk, obesity, diet, nutritional intervention
Akademický rok vypsání: 2022/2023
Typ práce: diplomová práce
Jazyk práce: čeština
Ústav: III. interní klinika – klinika endokrinologie a metabolismu 1. LF UK a VFN (11-00530)
Vedoucí / školitel: prof. MUDr. Martin Matoulek, Ph.D.
Řešitel: skrytý - zadáno vedoucím/školitelem
Datum přihlášení: 11.05.2023
Datum zadání: 11.05.2023
Datum a čas obhajoby: 13.06.2024 08:00
Datum odevzdání elektronické podoby:27.04.2024
Datum proběhlé obhajoby: 13.06.2024
Předmět: Obhajoba diplomové práce (B02793)
Oponenti: MUDr. Eva Horová, Ph.D.
 
 
 
Seznam odborné literatury
ALLAN, G. Michael, Faeze NOURI, Christina KOROWNYK, Michael R. KOLBER, Ben VANDERMEER a James MCCORMACK, 2013. Agreement Among Cardiovascular Disease Risk Calculators. Circulation [online].127(19), 1948–1956. ISSN 0009-7322, 1524-4539. Dostupné z: doi:10.1161/CIRCULATIONAHA.112.000412
AMERICAN DIABETES ASSOCIATION, 2019a. 5. Lifestyle Management: Standards of Medical Care in Diabetes—2019. Diabetes Care [online].42(Supplement_1), S46–S60. ISSN 0149-5992, 1935-5548. Dostupné z: doi:10.2337/dc19-S005
AMERICAN DIABETES ASSOCIATION, 2019b. Standards of Medical Care in Diabetes—2019 Abridged for Primary Care Providers. Clinical Diabetes [online].37(1), 11–34. ISSN 0891-8929, 1945-4953. Dostupné z: doi:10.2337/cd18-0105
AMERICAN DIABETES ASSOCIATION, 2023. Prevention or Delay of Diabetes and Associated Comorbidities: Standards of Care in Diabetes—2023. Diabetes Care [online].46(1), 41–48. ISSN 0149-5992. Dostupné z: doi:doi.org/10.2337/dc23-S003
BARREA, Luigi, Claudia VETRANI, Ludovica VERDE, Evelyn FRIAS-TORAL, Florencia CERIANI, Simona CERNEA, Annamaria DOCIMO, Chiara GRAZIADIO, Devjit TRIPATHY, Silvia SAVASTANO, Annamaria COLAO a Giovanna MUSCOGIURI, 2023. Comprehensive Approach to Medical Nutrition Therapy in Patients with Type 2 Diabetes Mellitus: From Diet to Bioactive Compounds. Antioxidants [online].12(4), 904. ISSN 2076-3921. Dostupné z: doi:10.3390/antiox12040904
BELLOU, Vanesa, Lazaros BELBASIS, Ioanna TZOULAKI a Evangelos EVANGELOU, 2018. Risk factors for type 2 diabetes mellitus: An exposure-wide umbrella review of meta-analyses. PLOS ONE [online].13(3), e0194127. ISSN 1932-6203. Dostupné z: doi:10.1371/journal.pone.0194127
BOMMER, Christian, Esther HEESEMANN, Vera SAGALOVA, Jennifer MANNE-GOEHLER, Rifat ATUN, Till BÄRNIGHAUSEN a Sebastian VOLLMER, 2017. The global economic burden of diabetes in adults aged 20–79 years: a cost-of-illness study. The Lancet Diabetes & Endocrinology [online].5(6), 423–430. ISSN 22138587. Dostupné z: doi:10.1016/S2213-8587(17)30097-9
BRIGGS EARLY, Kathaleen a Kathleen STANLEY, 2018. Position of the Academy of Nutrition and Dietetics: The Role of Medical Nutrition Therapy and Registered Dietitian Nutritionists in the Prevention and Treatment of Prediabetes and Type 2 Diabetes. Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics [online].118(2), 343–353. ISSN 22122672. Dostupné z: doi:10.1016/j.jand.2017.11.021
CORGATELLI, Christa, Elizabeth DODGE, Joshua BERNSTEIN, Joanna KRUK a Basil H. ABOUL‐ENEIN, 2022. A comparative review of nutrition education intervention duration and impact on reduction of prediabetes or Type 2 diabetes mellitus among adults aged 45 years or older. Health & Social Care in the Community [online].30(6) [vid. 2024-04-03]. ISSN 0966-0410, 1365-2524. Dostupné z: doi:10.1111/hsc.14041
ČESKÁ DIABETOLOGICKÁ SPOLEČNOST, 2020. Doporučený postup péče o diabetes mellitus 2. typu. 2020.
ČESKÁ SPOLEČNOST PRO HYPERTENZI, 2022. Diagnostické a léčebné postupy u arteriální hypertenze ČSH 2022. Hypertenze & kardiovaskulární prevence [online].12(2). ISSN 1805–4129. Dostupné z: https://www.hypertension.cz/wp-content/uploads/2023/01/Widimsky_-guidelines-CSH-2022.pdf
ČIHALÍKOVÁ, Daniela a Kateřina LOYKOVÁ, 2017. Edukace diabetika. Medicína pro praxi.14(2), 90–93. ISSN 1803-5310.
ČMERDOVÁ, Kristýna, Aneta SADÍLKOVÁ a Martin MATOULEK, 2021. Život s bariatrickou operací. 1. vydání. Praha: NOL - nakladatelství odborné literatury s.r.o. ISBN 978-80-907764-4-9.
DAVIDSON, Patricia, Tamara ROSS a Chimene CASTOR, 2018. Academy of Nutrition and Dietetics: Revised 2017 Standards of Practice and Standards of Professional Performance for Registered Dietitian Nutritionists (Competent, Proficient, and Expert) in Diabetes Care. Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics [online].118(5), 932-946.e48. ISSN 22122672. Dostupné z: doi:10.1016/j.jand.2018.03.007
DAVIES, Melanie J., David A. D’ALESSIO, Judith FRADKIN, Walter N. KERNAN, Chantal MATHIEU, Geltrude MINGRONE, Peter ROSSING, Apostolos TSAPAS, Deborah J. WEXLER a John B. BUSE, 2018. Management of hyperglycaemia in type 2 diabetes, 2018. A consensus report by the American Diabetes Association (ADA) and the European Association for the Study of Diabetes (EASD). Diabetologia [online].61(12), 2461–2498. ISSN 0012-186X, 1432-0428. Dostupné z: doi:10.1007/s00125-018-4729-5
DI ONOFRIO, Valeria, Francesca GALLÉ, Mirella DI DIO, Patrizia BELFIORE a Giorgio LIGUORI, 2018. Effects of nutrition motivational intervention in patients affected by type 2 diabetes mellitus: a longitudinal study in Naples, South Italy. BMC Public Health [online].18(1), 1181. ISSN 1471-2458. Dostupné z: doi:10.1186/s12889-018-6101-6
DYSON, P. A., D. TWENEFOUR, C. BREEN, A. DUNCAN, E. ELVIN, L. GOFF, A. HILL, P. KALSI, N. MARSLAND, P. MCARDLE, D. MELLOR, L. OLIVER a K. WATSON, 2018. Diabetes UK evidence‐based nutrition guidelines for the prevention and management of diabetes. Diabetic Medicine [online].35(5), 541–547. ISSN 0742-3071, 1464-5491. Dostupné z: doi:10.1111/dme.13603
ELSAYED, Nuha A., Grazia ALEPPO, Vanita R. ARODA, Raveendhara R. BANNURU, Florence M. BROWN, Dennis BRUEMMER, Billy S. COLLINS, Marisa E. HILLIARD, Diana ISAACS, Eric L. JOHNSON, Scott KAHAN, Kamlesh KHUNTI, Jose LEON, Sarah K. LYONS, Mary Lou PERRY, Priya PRAHALAD, Richard E. PRATLEY, Jane Jeffrie SELEY, Robert C. STANTON, Robert A. GABBAY, a AMERICAN DIABETES ASSOCIATION, 2023. 8. Obesity and Weight Management for the Prevention and Treatment of Type 2 Diabetes: Standards of Care in Diabetes—2023. Diabetes Care [online].46(Supplement_1), S128–S139. ISSN 0149-5992. Dostupné z: doi:10.2337/dc23-S008
EVERT, Alison B., Michelle DENNISON, Christopher D. GARDNER, W. Timothy GARVEY, Ka Hei Karen LAU, Janice MACLEOD, Joanna MITRI, Raquel F. PEREIRA, Kelly RAWLINGS, Shamera ROBINSON, Laura SASLOW, Sacha UELMEN, Patricia B. URBANSKI a William S. YANCY, 2019. Nutrition Therapy for Adults With Diabetes or Prediabetes: A Consensus Report. Diabetes Care [online].42(5), 731–754. ISSN 0149-5992, 1935-5548. Dostupné z: doi:10.2337/dci19-0014
FILION, Kristian B., Antonios DOUROS, Laurent AZOULAY, Hui YIN, Oriana H. YU a Samy SUISSA, 2019. Sulfonylureas as initial treatment for type 2 diabetes and the risk of adverse cardiovascular events: A population‐based cohort study. British Journal of Clinical Pharmacology [online].85(10), 2378–2389. ISSN 0306-5251, 1365-2125. Dostupné z: doi:10.1111/bcp.14056
FITCH, Cindy a Kathryn S. KEIM, 2012. Position of the Academy of Nutrition and Dietetics: Use of Nutritive and Nonnutritive Sweeteners. Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics [online].112(5), 739–758. ISSN 22122672. Dostupné z: doi:10.1016/j.jand.2012.03.009
FRANZ, Marion J., Jackie L. BOUCHER, Stephanie RUTTEN-RAMOS a Jeffrey J. VANWORMER, 2015. Lifestyle Weight-Loss Intervention Outcomes in Overweight and Obese Adults with Type 2 Diabetes: A Systematic Review and Meta-Analysis of Randomized Clinical Trials. Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics [online].115(9), 1447–1463. ISSN 22122672. Dostupné z: doi:10.1016/j.jand.2015.02.031
GARCÍA-MOLINA, Laura, Anne-Mary LEWIS-MIKHAEL, Blanca RIQUELME-GALLEGO, Naomi CANO-IBÁÑEZ, María-Jesús OLIVERAS-LÓPEZ a Aurora BUENO-CAVANILLAS, 2020. Improving type 2 diabetes mellitus glycaemic control through lifestyle modification implementing diet intervention: a systematic review and meta-analysis. European Journal of Nutrition [online].59(4), 1313–1328. ISSN 1436-6207, 1436-6215. Dostupné z: doi:10.1007/s00394-019-02147-6
HALUZÍK, MUDr Martin, 2014. Metformin a jeho postavení v léčbě diabetes mellitus 2. typu. Interní medicína pro praxi.16(2).
HOROVÁ, Eva, MARTINA BREBURDOVÁ, VLADIMíRA FEJFAROVÁ, LUKአPLACHÝ, KLáRA SOCHOROVÁ, VLADIMíR TUKA, JITKA ZEMANOVÁ a MARTIN PRÁZNÝ, 2022. Doporučení pro fyzickou aktivitu u diabetes mellitus České diabetologické společnosti ČLS JEP.
HUANG, Xiao-Li, Jian-Hua PAN, Dan CHEN, Jing CHEN, Fang CHEN a Tao-Tao HU, 2016. Efficacy of lifestyle interventions in patients with type 2 diabetes: A systematic review and meta-analysis. European Journal of Internal Medicine [online].27, 37–47. ISSN 09536205. Dostupné z: doi:10.1016/j.ejim.2015.11.016
KARÁSEK, David, 2018. Diabetes a kardiovaskulární riziko. Interní medicína pro praxi.20(2), 58–61. ISSN 1803-5256.
KARÁSEK, David, 2020. Pioglitazone. Vnitřní lékařství [online].66(2), 121–125. ISSN 0042773X, 18017592. Dostupné z: doi:10.36290/vnl.2020.020
KAREN, Igor a Štěpán SVAČINA, 2020. Diabetes mellitus: doporučené diagnostické a terapeutické postupy pro všeobecné praktické lékaře 2020. Druhé, aktualizované vydání. Praha: Centrum doporučených postupů pro praktické lékaře, Společnost všeobecného lékařství. ISBN 978-80-88280-16-3.
LACIGOVÁ, Silvie, Zdeněk RUŠAVÝ, Alexandra JIRKOVSKÁ a Jan ŠKRHA, 2016. Doporučený postup diagnostiky a léčby diabetické neuropatie [online]. 2016. B.m.: Česká diabetologická společnost ČLS JEP. Dostupné z: https://www.diab.cz/dokumenty/standardy_neuropatie.pdf
MARTÍNKOVÁ, Jiřina, 2018. Farmakologie. 2. vydání. B.m.: Grada. ISBN 978-80-247-4157-4.
MATOULEK, Martin, Aneta SADÍLKOVÁ, Karel Dobroslav RIEGEL, Ondřej MIKEŠ, Vladimír TUKA a Ondřej KÁDĚ, 2019. Manuál praktické obezitologie nejen pro praktické lékaře. 2. rozšířené vydání. ISBN 978-80-903929-7-7.
MINARI, Tatiana Palotta, Lúcia Helena Bonalume TÁCITO, Louise Buonalumi Tácito YUGAR, Sílvia Elaine FERREIRA-MELO, Carolina Freitas MANZANO, Antônio Carlos PIRES, Heitor MORENO, José Fernando VILELA-MARTIN, Luciana Neves COSENSO-MARTIN a Juan Carlos YUGAR-TOLEDO, 2023. Nutritional Strategies for the Management of Type 2 Diabetes Mellitus: A Narrative Review. Nutrients [online].15(24), 5096. ISSN 2072-6643. Dostupné z: doi:10.3390/nu15245096
MUSCOGIURI, Giovanna, Luigi BARREA, Massimiliano CAPRIO, Florencia CERIANI, Alberto O. CHAVEZ, Marwan EL GHOCH, Evelyn FRIAS-TORAL, Rucha J MEHTA, Verna MENDEZ, Stavroula A. PASCHOU, Agnieszka PAZDERSKA, Silvia SAVASTANO a Annamaria COLAO, 2022. Nutritional guidelines for the management of insulin resistance. Critical Reviews in Food Science and Nutrition [online].62(25), 6947–6960. ISSN 1040-8398, 1549-7852. Dostupné z: doi:10.1080/10408398.2021.1908223
NICHOL, Alexander D., Maxwell J. HOLLE a Ruopeng AN, 2018. Glycemic impact of non-nutritive sweeteners: a systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. European Journal of Clinical Nutrition [online].72(6), 796–804. ISSN 0954-3007, 1476-5640. Dostupné z: doi:10.1038/s41430-018-0170-6
PERUŠIČOVÁ, Jindřiška, 2017. Diabetes mellitus – onemocnění celého organismu. B.m.: NOL - nakladatelství odborné literatury s.r.o. ISBN 978-80-7345-512-5.
PERUŠIČOVÁ, MUDr Jindřiška, 2010. Je metformin pouze antidiabetikum? Interní medicína pro praxi.12(10), 516–519.
PIŤHOVÁ, Pavlína, 2021. Diabetic patient in a general practitioner’s office - part 1 Type 2 diabetes mellitus and its treatment. Medicína pro praxi [online].18(2), 104–111. ISSN 12148687, 18035310. Dostupné z: doi:10.36290/med.2021.017
PREVENTION PROGRAM RESEARCH GROUP, 2015. Long-term effects of lifestyle intervention or metformin on diabetes development and microvascular complications over 15-year follow-up: the Diabetes Prevention Program Outcomes Study. The Lancet Diabetes & Endocrinology [online].3(11), 866–875. ISSN 22138587. Dostupné z: doi:10.1016/S2213-8587(15)00291-0
SAEEDI, Pouya, Paraskevi SALPEA, Suvi KARURANGA, Inga PETERSOHN, Belma MALANDA, Edward W. GREGG, Nigel UNWIN, Sarah H. WILD a Rhys WILLIAMS, 2020. Mortality attributable to diabetes in 20–79 years old adults, 2019 estimates: Results from the International Diabetes Federation Diabetes Atlas, 9th edition. Diabetes Research and Clinical Practice [online].162, 108086. ISSN 01688227. Dostupné z: doi:10.1016/j.diabres.2020.108086
SIEVENPIPER, John L., Catherine B. CHAN, Paula D. DWORATZEK, Catherine FREEZE a Sandra L. WILLIAMS, 2018. Nutrition Therapy. Canadian Journal of Diabetes [online].42, S64–S79. ISSN 14992671. Dostupné z: doi:10.1016/j.jcjd.2017.10.009
SIMÕES CORRÊA GALENDI, Julia, Renata Giacomini Occhiuto Ferreira LEITE, Luísa Rocco BANZATO a Vania Dos Santos NUNES-NOGUEIRA, 2022. Effectiveness of Strategies for Nutritional Therapy for Patients with Type 2 Diabetes and/or Hypertension in Primary Care: A Systematic Review and Meta-Analysis. International Journal of Environmental Research and Public Health [online].19(7), 4243. ISSN 1660-4601. Dostupné z: doi:10.3390/ijerph19074243
SIOPIS, G., L. WANG, S. COLAGIURI a M. ALLMAN‐FARINELLI, 2021. Cost effectiveness of dietitian‐led nutrition therapy for people with type 2 diabetes mellitus: a scoping review. Journal of Human Nutrition and Dietetics [online].34(1), 81–93. ISSN 0952-3871, 1365-277X. Dostupné z: doi:10.1111/jhn.12821
SOUČEK, Miroslav a Petr SVAČINA, 2019. Vnitřní lékařství v kostce. B.m.: Grada. ISBN 978-80-271-2289-9.
SPOLEČNOST PRO VÝŽIVU, Z.S., 2019. Referenční hodnoty pro příjem živin. 2. vydání. ISBN 978-80-906659-3-4.
STRÁNSKÁ, Zuzana a Štěpán SVAČINA, 2015. Myokines – muscle tissue hormones. Vnitřní lékařství.61(4), 365–368.
SZABÓ, MUDr. Marcela, 2013. Akarbóza v ordinaci praktického lékaře. Medicína pro praxi.10(8–9).
THE DIABETES PREVENTION PROGRAM (DPP) RESEARCH GROUP, 2002. The Diabetes Prevention Program (DPP). Diabetes Care [online].25(12), 2165–2171. ISSN 0149-5992, 1935-5548. Dostupné z: doi:10.2337/diacare.25.12.2165
TŮMOVÁ, Eva a Michal VRABLÍK, 2017. Stratifikace kardiovaskulárního rizika a nové cílové hodnoty sérových lipidů. Kardiologická revue – Interní medicína [online].19(3). ISSN 2336-2898. Dostupné z: https://www.kardiologickarevue.cz/casopisy/kardiologicka-revue/2017-3/stratifikace-kardiovaskularniho-rizika-a-nove-cilove-hodnoty-serovych-lipidu-61751/download?hl=cs
VLASÁKOVÁ, Zuzana a Terezie PELIKÁNOVÁ, 2012. Aktuální léčba perorálními antidiabetiky. Klinická farmakologie a farmacie.26(1). ISSN 1803-5353.
VRABLÍK, Michal, Renata CÍFKOVÁ, Vladimír TUKA a Aleš LINHART, 2022. 2021 ESC Guidelines on cardiovascular disease prevention in clinical practice. Summary of the document prepared by the Czech Society of Cardiology. Cor et Vasa [online].64(2), 165–211. ISSN 00108650, 18037712. Dostupné z: doi:10.33678/cor.2022.035
WHO, 2023. Tobacco and diabetes: WHO tobacco knowledge summaries [online]. ISBN 978-92-4-008417-9. Dostupné z: https://iris.who.int/bitstream/handle/10665/373988/9789240084179-eng.pdf?sequence=1
WORLD HEALTH ORGANIZATION, 2011. Waist circumference and waist-hip ratio : report of a WHO expert consultation, Geneva, 8-11 December 2008 [online]. [vid. 2023-10-06]. ISSN 9789241501491. Dostupné z: https://iris.who.int/handle/10665/44583
WORLD HEALTH ORGANIZATION, 2019. Classification of diabetes mellitus [online]. Geneva: World Health Organization [vid. 2023-12-30]. ISBN 978-92-4-151570-2. Dostupné z: https://iris.who.int/handle/10665/325182
ZHENG, Yan, Sylvia H. LEY a Frank B. HU, 2018. Global aetiology and epidemiology of type 2 diabetes mellitus and its complications. Nature Reviews Endocrinology [online].14(2), 88–98. ISSN 1759-5029, 1759-5037. Dostupné z: doi:10.1038/nrendo.2017.151
ZLATOHLÁVEK, Lukáš, SVAČINA ŠTĚPÁN, ANDERLOVÁ KATEŘINA, HUBÁČEK JAROSLAV ALOIS, KARBANOVÁ MARTINA, KLEMPÍŘ JIŘÍ, a KRAVAROVÁ EVA, 2019. Klinická dietologie a výživa. Druhé rozšířené vydání. Praha: Current media. ISBN 978-80-88129-44-8.
Předběžná náplň práce
Úvod:V posledních letech byl zaznamenán výrazný a trvalý nárůst incidence onemocnění diabetes mellitus II. typu. Příčina tohoto jevu spočívá v nevhodném životním stylu populace žijící v ekonomicky rozvinutých zemích. Diabetes mellitus II. typu je jedním z hlavních rizikových faktorů kardiovaskulárních onemocnění, právě ta jsou nejčastější příčinou úmrtí diabetiků.
Cíle:Cílem této práce bylo zjistit, jaký vliv má pravidelná nutriční intervence na vybrané faktory ovlivňující výši kardiovaskulárního rizika u diabetiků II. typu, přesněji na hmotnost, BMI, množství tukové a svalové hmoty, obvod pasu, WHR, HbA1c, abúzus kouření a krevní tlak. Dále bylo cílem zjistit, jak se bude lišit výsledná změna sledovaných faktorů v závislosti na četnosti intervence, a jaká bude adherence diabetiků II. typu k léčbě. Porovnávány byly též výsledky pacientů, kteří sérii intervencí dokončili, s těmi, kteří intervence nedokončili. Také byla porovnávána úspěšnost intervence u pacientů v závislosti na jejich pohlaví a věku. Posledním cílem bylo zjistit, zda dosažené změny jednotlivých sledovaných faktorů budou pacienti schopni udržet i po 3měsíčním follow-upu, kdy již nebude probíhat žádná intervence.
Metody:Sběr dat probíhal v diabetologické ambulanci ResTrial na adrese Zhořelecká 514/2, Praha 8. Do výzkumu bylo vstupně zapojeno 14 nových pacientů diabetologické ambulance, u kterých došlo v období od 2. 1. 2023 do 30. 3. 2023 k zahájení nutriční intervence. Byly získány vstupní údaje o hmotnosti, tělesném složení, BMI, obvodu pasu, WHR, HbA1c, abúzu kouření a krevním tlaku. Stejná data byla analyzována po 3 měsících, během kterých pacienti docházeli na konzultace k nutriční terapeutce v intervalu 3–4 týdny. Celkem tedy absolvovali 4 nutriční edukace. Údaje o hmotnosti, BMI, HbA1c a krevním tlaku byly opět zhodnoceny po dalších 3 měsících již bez intervence. Stejná data byla vyhodnocována u kontrolního souboru pacientů, kteří absolvovali pouze vstupní nutriční intervenci. Tento soubor byl tvořen 13 pacienty, z nichž se 1 nedostavil ke kontrolnímu měření po 6 měsících. Získaná data byla následně statisticky zpracována a vyhodnocena.
Výsledky: Po třech měsících, během kterých proběhly 4 nutriční intervence, došlo u pacientů výzkumného souboru ke snížení HbA1c o 9,75 (±9,15) mmol/mol, snížení hmotnosti o 4,86 (±3,9) kg, snížení BMI o 1,64 (±1,2) kg/m2, snížení obvodu pasu o 4,25 (±3,89) cm, snížení WHR o 0,015 (±0,02), snížení tělesného tuku o 3,38 (±2,05) kg, snížení svalové tkáně o 0,85 (±1,57) kg, snížení systolického krevního tlaku o 8,75 (±14,45) mm Hg a snížení diastolického tlaku o 8,13 (±5,14) mm Hg. V množství vykouřených cigaret nedošlo k žádným změnám. U kontrolního souboru došlo po třech měsících od vstupní edukace ke snížení HbA1c o 8,3 (±14,47) mmol/mol, snížení hmotnosti o 1,96 (±3,3) kg, snížení BMI o 0,72 (±1,19) kg/m2, snížení obvodu pasu o 1,92 (±2,27) cm, snížení WHR o 0,008 (±0,04), snížení tělesného tuku o 3,28 (±3,19) kg, zvýšení svalové tkáně o 0,77 (±1,19) kg, snížení systolického krevního tlaku o 11,25 (±11,55) mm Hg a snížení diastolického tlaku o 6 (±10,17) mm Hg. Množství vykouřených cigaret se u jednoho pacienta zvýšilo o 2 ks denně.Po tříměsíčním follow-up, kdy byly již obě skupiny pacientů bez nutriční intervence, se neprokázalo žádné statisticky významné zlepšení či zhoršení ani v jednom sledovaném parametru.Z výzkumného souboru dokončilo tříměsíční intervenční program pouze 8 pacientů (57 %). Neprokázala se žádná statisticky významná souvislost změny jednotlivých parametrů na věku pacientů kromě středně silné negativní korelace věku se změnou v množství tukové tkáně v procentech, tedy čím vyšší byl věk pacienta, tím menší byl úbytek tukové tkáně.Při porovnání výsledků žen a mužů se ukázalo, že k významnějšímu zlepšení u většiny parametrů došlo u skupiny žen.Při porovnání výsledků skupiny pacientů výzkumného souboru, kteří dokončili sérii nutričních intervencí, se skupinou pacientů, kteří program nedokončili, se ukázaly statisticky významné rozdíly téměř ve všech sledovaných parametrech. Pacienti, kteří program dokončili, měli významné zlepšení ve většině sledovaných parametrů, naopak ti pacienti, kteří program nedokončili, neměli žádné významné zlepšení ve sledovaných parametrech a v některých parametrech se dokonce oproti prvotnímu měření zhoršili.
Závěr:Výzkum ukázal, že nutriční intervence u pacientů trpících diabetem mellitem II. typu prokazatelně vede ke zlepšení jednotlivých parametrů, které mají vliv na výši kardiovaskulárního rizika. U skupiny pacientů, jež docházeli na nutriční intervenci 1× měsíčně, došlo k výraznějšímu zlepšení ve většině sledovaných parametrů než u pacientů, kteří absolvovali pouze vstupní nutriční intervenci. Zkoumaný soubor byl nicméně příliš malý na to, aby bylo možné podle něj stanovit obecný závěr. Bylo by vhodné na tento výzkum navázat výzkumem s větším souborem pacientů a zohlednit do něj i hodnocení změny dalších faktorů ovlivňující výši kardiovaskulárního rizika, jako je např. hladina cholesterolu, 6minutový test chůze, kvalitativní i kvantitativní hodnocení jídelníčku atd.
Předběžná náplň práce v anglickém jazyce
Introduction:In recent years, there has been a significant and sustained increase in the incidence of the type II diabetes mellitus. The cause of this phenomenon lies in the inappropriate lifestyle of the population living in economically developed countries.Type II diabetes mellitus is one of the main risk factors for cardiovascular disease, which is the most common cause of death in diabetics.
Objectives:The aim of this study was to investigate the effect of regular nutritional intervention on selected factors influencing cardiovascular risk in type II diabetic patients, more specifically on weight, BMI, amount of fat and muscle mass, waist circumference, WHR, HbA1c, smoking abstinence and blood pressure.In addition, the aim was to ascertain how the resulting change in the factors of interest would vary with the frequency of the intervention, as well as the adherence of type II diabetics to treatment. The outcomes of patients who completed the series of interventions were also compared with those who did not complete the interventions.The success rate of the intervention in patients was also compared according to their gender and age.The final objective was to determine whether the changes achieved in each of the factors studied would be sustained by patients after a 3-month follow-up, when no further intervention would take place.
Methods:Data collection took place in the ResTrial diabetes clinic at Zhořelecká 514/2 in Prague 8. The study included 14 new patients of the diabetes outpatient clinic who started nutritional intervention between January 2, 2023 and March 30, 2023. Baseline data on weight, body composition, BMI, waist circumference, WHR, HbA1c, smoking abstinence and blood pressure were obtained. The same data were analysed after 3 months, during which time patients attended consultations with a nutritional therapist at intervals of 3–4 weeks, for a total of 4 nutritional education sessions. Data on weight, BMI, HbA1c and blood pressure were again assessed after another 3 months without intervention. The same data were evaluated in a control group of patients who received only the initial nutritional intervention, this group consisted of 13 patients of which 1 failed to attend the follow-up measurement after 6 months. The data obtained were then statistically processed and evaluated.
Results: After 3 months, during which 4 nutritional interventions were carried out, the patients of the study group had a reduction of HbA1c by 9.75 (±9.15) mmol/mol, weight reduction by 4.86 (±3.9) kg, reduction of BMI by 1.64 (±1.2) kg/m2, reduction of waist circumference by 4, 25 (±3.89) cm, a decrease in WHR by 0.015 (±0.02), a decrease in body fat by 3.38 (±2.05) kg, a decrease in muscle tissue by 0.85 (±1.57) kg, a decrease in systolic blood pressure by 8.75 (±14.45) mm Hg and a decrease in diastolic blood pressure by 8.13 (±5.14) mm Hg. There was no change in the amount of cigarettes smoked. In the control group, three months after the initial education, there was a reduction in HbA1c by 8.3 (±14.47) mmol/mol, a reduction in weight by 1.96 (±3.3) kg, a reduction in BMI by 0.72 (±1.19) kg/m2, and a reduction in waist circumference by 1.92 (±2.27) cm, a decrease in WHR of 0.008 (±0.04), a decrease in body fat of 3.28 (±3.19) kg, an increase in lean body mass of 0.77 (±1.19) kg, a decrease in systolic blood pressure of 11.25 (±11.55) mm Hg and a decrease in diastolic blood pressure of 6 (±10.17) mm Hg. The amount of cigarettes smoked increased by 2 cigarettes per day in one patient.After a three-month follow-up, when both groups of patients were already free of nutritional intervention, there was no statistically significant improvement or deterioration in any of the monitored parameters.Of the study population, only 8 patients completed the three-month follow-up, which is 57 %. There was no statistically significant correlation of the change in individual parameters with the age of the patients, except for a moderate negative correlation of age with the percentage change in the amount of adipose tissue, i.e., the higher the age of the patient, the lower the loss of adipose tissue.When comparing the results of women and men, it appeared that the more significant improvement in most parameters occurred in the female group. When comparing the results of the group of patients who completed the series of nutritional interventions with the group of patients who did not complete the programme, statistically significant differences were found in almost all parameters. Patients who completed the programme had significant improvements in most of the parameters monitored, while those who did not complete the programme had no significant improvements in the parameters monitored and in some parameters even worsened compared to the initial measurement.
Conclusion:Research has shown that nutritional intervention in patients with diabetes mellitus type 2 has been shown to improve individual parameters that influence cardiovascular risk. The group of patients who received nutritional intervention once a month showed a greater improvement in most of the parameters studied than patients who received only initial nutritional intervention. However, the study population was too small to draw a general conclusion and it would be useful to follow-up this research with a larger cohort of patients and include assessment of changes in other factors affecting cardiovascular risk such as cholesterol levels, 6-minute walk test, qualitative and quantitative dietary assessment, etc.
 
Univerzita Karlova | Informační systém UK