Témata prací (Výběr práce)Témata prací (Výběr práce)(verze: 390)
Detail práce
   Přihlásit přes CAS
Zdravá výživa u dětí ve školním věku
Název práce v češtině: Zdravá výživa u dětí ve školním věku
Název v anglickém jazyce: Healthy nutrition in school-age children
Klíčová slova: Zdraví, výživa, děti, životní styl
Klíčová slova anglicky: Health, nutrition, children, lifestyle
Akademický rok vypsání: 2022/2023
Typ práce: bakalářská práce
Jazyk práce: čeština
Ústav: Ústav ošetřovatelství (13-342)
Vedoucí / školitel: PhDr. Hana Nikodemová
Řešitel: skrytý - zadáno a potvrzeno stud. odd.
Datum přihlášení: 19.03.2023
Datum zadání: 19.03.2023
Datum potvrzení stud. oddělením: 18.04.2024
Datum a čas obhajoby: 06.06.2024 00:00
Datum odevzdání elektronické podoby:22.04.2024
Datum odevzdání tištěné podoby:24.04.2024
Do kdy má student odevzdat:24.04.2024
Datum proběhlé obhajoby: 06.06.2024
Oponenti: Mgr. Jan Neugebauer, Ph.D., MBA
 
 
 
Zásady pro vypracování
Bakalářská práce musí splňovat požadavky uvedené v platném opatření děkana. Zpracováním bakalářské práce student/ka prokáže, že se umí samostatně orientovat ve studovaném oboru a že v průběhu studia získal/a a zároveň je i schopen/a v praxi uplatňovat teoretické poznatky a praktické postupy (metody). Bakalářská práce musí být původním a samostatně zpracovaným odborným textem. Při zpracování bakalářské práce se student/ka může opírat o výsledky a zkušenosti získané jinými autory, avšak vždy musí tyto výsledky a zkušenosti konfrontovat s vlastními názory, úvahami, hodnoceními a závěry. Rozsah bakalářské práce vyplývá z povahy zpracovávaného tématu, přičemž její minimální rozsah činí 40 stran normovaného textu. Referenční seznam musí obsahovat nejméně 25 položek časopiseckých, literárních či elektronických zdrojů informací. Do referenčního seznamu se nezapočítávají pouhá abstrakta. Zpracováním bakalářské práce musí student prokázat schopnost pracovat s aktuální odbornou literaturou vztahující se k řešené problematice, včetně práce s cizojazyčnou literaturou a s dalšími prameny. Citace typu “ústní sdělení” a “nepublikovaná data” (s výjimkou vnitřních předpisů a standardů) nelze v bakalářské práci použít.
Seznam odborné literatury
Výživa dětí v praxi: od početí k dospělosti. Olomouc: Solen, Medical education, [2019]. Meduca. ISBN 978-80-7471-284-5.
Pohyb a výživa: šest priorit v pohybovém a výživovém režimu žáků na 1. stupni ZŠ : pokusné ověřování účinnosti programu zaměřeného na změny v pohybovém a výživovém režimu žáků ZŠ. Praha: Národní ústav pro vzdělávání, 2014. ISBN 978-80-7481-069-5.
LEBLOVÁ, Eliška. Co je zdravé, to mi chutná: správná výživa pro děti. Ilustroval Patricie KOUBSKÁ. Praha: Portál, 2019. Informatorium 3-8. ISBN 978-80-262-1552-3.
FRÁŇOVÁ, Dana. Jíme zdravě s dětmi, aneb, Jak vytvořit dětem správné stravovací návyky. Praha: [Verdon Capite, s.r.o.], [2022]. ISBN 978-80-88387-47-3.
HRNČÍŘOVÁ, Dana, Olga JOHANIDESOVÁ, Alexandra KOŠŤÁLOVÁ, et al. Rádce školní jídelny. 2. vydání. Praha: Státní zdravotní ústav, 2018. ISBN 978-80-7071-377-8.
Výživa a potraviny: časopis Společnosti pro výživu. Praha: Výživaservis s. r. o. ISSN 1211-846x.
MAROTZ, Lynn R. Health, safety, and nutrition for the young child. Ninth edition. Stamford, CT: Cengage Learning, [2015]. ISBN 978-1-285-42733-1.
Předběžná náplň práce
V teoretické části bakalářské práce bude věnována pozornost zdravé výživě a zdravému životnímu stylu, bude kladen důraz na stravování u jednotlivých věkových kategorií dětí s rozdělením na mladší školní věk a starší školní věk. Bude popsána metodika a organizace šetření, zkoumaný soubor respondentů a způsob zpracování dat. Následně bude uvedena prezentace výsledků v grafických a v tabelárních přehledech.

Pro tuto práci byly stanoveny tyto cíle:
Hlavním cílem této studie, je zjistit jaké jsou stravovací návyky u dětí v mladším a starším školním věku.
Přinést základní přehled dosavadních poznatků řešení dané problematiky publikovaných v českých i zahraničních literárních zdrojích.
Zadat dotazník vybrané skupině respondentů.
Utřídit zjištěné informace a data z dotazníkového šetření, zpracovat a statisticky vyhodnotit.
Komparovat získané informace a výsledky.
Zobecnit výsledky vlastní práce, doporučit pro praxi, eventuálně vypracovat stručný přehled o zdravém stravování a přispět tak k větší informovanosti.
Předběžná náplň práce v anglickém jazyce
The theoretical part of this bachelor´s thesis will focus on a description of healthy nutrition and healthy lifestyle, furthermore the study will take into consideration the diet in different age groups within young and older school-age children. Then methodology, investigation, sample of respondents and data processing will be described.
The results will be analyzed and interpreted using data tables and charts.

Following objectives for this thesis have been set:
The main objective of this study is to investigate the dietary habits of young and older school-age children.
Provide a comprehensive overview of relevant and available knowledges of healthy diet published in Czech and foreign studies and other literature sources.
Create a questionnaire and distribute it to a targeted group of child respondents.
Summarize the outcomes gathered from the survey and analyze them by using statistical methods. Interpret the findings and compare them with information from other studies.
Generalize the results of their own work, make recommendations for practice, and possibly develop a brief overview of healthy eating to help raise awareness.
 
Univerzita Karlova | Informační systém UK