Témata prací (Výběr práce)Témata prací (Výběr práce)(verze: 368)
Detail práce
   Přihlásit přes CAS
Nutriční intervence u pacientů s obezitou v rámci komplexní úpravy životního stylu
Název práce v češtině: Nutriční intervence u pacientů s obezitou v rámci komplexní úpravy životního stylu
Název v anglickém jazyce: Nutritional intervention in patients with obesity as part of comprehensive lifestyle modification
Klíčová slova: nutriční intervence, komplexní úprava životního stylu, obezita, tělesné složení
Klíčová slova anglicky: nutritional intervention, comprehensive lifestyle modification, obesity, body composition
Akademický rok vypsání: 2022/2023
Typ práce: bakalářská práce
Jazyk práce: čeština
Ústav: III. interní klinika – klinika endokrinologie a metabolismu 1. LF UK a VFN (11-00530)
Vedoucí / školitel: Petronela Forišek Paulová, M.Sc.
Řešitel: skrytý - zadáno vedoucím/školitelem
Datum přihlášení: 19.10.2022
Datum zadání: 19.10.2022
Datum a čas obhajoby: 08.09.2023 08:00
Datum odevzdání elektronické podoby:30.06.2023
Datum proběhlé obhajoby: 08.09.2023
Předmět: Obhajoba bakalářské práce (B02367)
Oponenti: prof. MUDr. Martin Matoulek, Ph.D.
 
 
 
Předběžná náplň práce
Úvod:I přes pokrok v léčbě obezity zůstává intervence životního stylu klíčovým prvkem terapie. Úspěšné snížení tělesné hmotnosti vyžaduje navýšení pohybové aktivity a úpravu stravovacích návyků, s cílem dosažení negativní energetické bilance. Tento proces vyžaduje čas, trpělivost a odborný dohled multidisciplinárního týmu. Nutriční terapeut poskytuje pacientům s obezitou individuální doporučení ohledně stravy přizpůsobené jejich zdravotnímu stavu a současným životním podmínkám. Pravidelná nutriční intervence a dlouhodobý kontakt s pacientem významně přispívá k vyšší úspěšnosti při redukci tělesné hmotnosti a především udržení váhového úbytku a stravovacích a pohybových návyků.
Cíle:Cílem této práce je prokázat pozitivní účinek komplexního intervenčního programu na úpravu tělesných parametrů a zlepšení stravovacích návyků u výzkumného souboru pacientů během tříměsíčního období. Pro hodnocení úspěšnosti tohoto programu se provede srovnání tělesných parametrů s kontrolní skupinou pacientů z klinické studie, kteří neprošli touto intervencí.
Metodika: Provedení sběru dat proběhlo v Biomedicínském Centru Slovenské Akademie Věd v Bratislavě. Do výzkumu byli zařazeni dospělí jedinci s BMI nad 29 kg/m2, kteří podstoupili komplexní intervenci životního stylu, v rámci klinické studie Obezita. Byly získány vstupní údaje o tělesném složení, energetickém příjmu a složení stravy. Tyto údaje byly následně analyzovány po 3 měsících, během kterých pacienti absolvovali nutriční konzultace online formou jednou týdně a osobně jednou měsíčně. Během každé nutriční konzultace byli jedinci z výzkumného souboru podrobeni neinvazivnímu měření tělesného složení pomocí bioimpedančního přístroje. Kromě toho byla získána data o energetickém příjmu a příjmu živin prostřednictvím 3-denního dietního záznamu, který pacienti provedli.
Výsledky:Průměrný úbytek hmotnosti po 3 měsících nutriční intervence činil u výzkumného souboru 8,8 ± 4,8 kg. Pokles tukové tkáně činil průměrně 4,3 ± 2,4 %, naopak došlo k průměrnému nárustu hodnoty svalové hmoty o 1,7 ± 1,7 %. Celkový energetický příjem v našem výzkumném souboru se pohyboval kolem průměrné hodnoty 2353,4 ± 577,8 kcal. Průměrné množství sacharidů bylo 256,6 g, bílkovin 108,0 g, tuků 92,3 g a vlákniny 20,8 g. Po 3 měsících se průměrný energetický příjem snížil o hodnotu 563,4 ± 568,1 kcal na průměrnou hodnotu 1790,0 ± 444,8 kcal. Průměrné hodnoty jednotlivých živin byly 192,9 g sacharidů, 89,8 g bílkovin, 68,1 g tuků a 23,0 g vlákniny. U kontrolního souboru došlo po 3 měsících k průměrnému přírůstku hmotnosti o 1,7 ± 1,9 kg.
Závěr:Podle výsledků této studie lze posoudit, že komplexní intervence měla významný efekt na snížení tělesné hmotnosti u pacientů s obezitou. U výzkumného souboru byla pozorována změna tělesného složení, došlo k poklesu tukové tkáně a současně mírné zvýšení svalové hmoty. Nutriční intervence, kterou vede zkušený nutriční terapeut, by měla být základním prvkem léčby obezity.
Předběžná náplň práce v anglickém jazyce
Introduction: Despite advances in the treatment of obesity, lifestyle intervention remains a key element of therapy. Successful weight loss requires increase in physical activity and modifications of dietary patterns, leading to a negative energy balance. This process requires time, patience, and the expertise of a multidisciplinary team. Nutrition therapist provides patients with obesity individualized dietary recommendations tailored to their health status and current living conditions. Regular nutritional intervention significantly contributes to higher success rates in weight reduction and maintanence of weight loss and dietary and exercise habits.
Objectives: The aim of this study is to demonstrate the positive effects of a comprehensive lifestyle intervention program on body parameters and dietary habits in study population of patients over a three-month period. The effects of this program will be evaluated by comparing the body parameters with a control group of patients from the clinical study, who did not undergo this intervention.
Methodology: Data collection was conducted at the Biomedical Center of the Slovak Academy of Sciences in Bratislava. The research included adult individuals with a BMI above 29 kg/m2 who underwent a comprehensive lifestyle intervention as a part of clinical study Obesity. Initial data on body composition, energy intake, and dietary composition were obtained. These data were subsequently analyzed after 3 months, during which the patients underwent weekly online nutrition consultations and monthly in-person sessions. During each nutrition consultation, individuals from the research sample underwent non-invasive assessment of body composition using a bioimpedance device. Additionally, data on energy intake and nutrient intake were obtained from self reported 3-day dietary records.
Results: The average weight loss after 3 months of nutritional intervention in the research group of patients was 8.8 ± 4.8 kg. The decrease in body fat tissue averaged 4.3 ± 2.4%, while there was a mild increase in muscle mass by 1.7 ± 1.7%. The overall energy intake in our research sample was around 2353.4 ± 577.8 kcal. The average carbohydrate intake was 256.6 g, protein intake represented 108.0 g, fat intake was 92.3 g and fibre intake was 20.8 g. After 3 months, the average energy intake decreased by 563.4 ± 568.1 kcal to an average of 1790.0 ± 444.8 kcal. The average nutrient values were 192.9 g of carbohydrates, 89.8 g of protein, 68.1 g of fat and 23.0 g of fiber. In the control group, there was an average weight gain of 1.7 ± 1.9 kg after 3 months.
Conclusion: Based on the results of this study, it can be concluded that comprehensive intervention had a significant effect on weight reduction in patients with obesity. The research group showed changes in body composition, with a decrease in body fat tissue and a mild increase in muscle mass. Nutritional intervention under supervision of experienced nutrition therapist should be a fundamental element in obesity treatment.
 
Univerzita Karlova | Informační systém UK