Čichové a chuťové vnímání během podvodní analogické mise AQUAKOSMOW 10
Název práce v češtině: | Čichové a chuťové vnímání během podvodní analogické mise AQUAKOSMOW 10 |
---|---|
Název v anglickém jazyce: | Olfactory and gustatory perception during the underwater analogue mission AQUAKOSMOW 10 |
Klíčová slova: | analogické prostředí, čich, hyperbarický, chemické smysly, chuť, chutě na jídla, izolace, malá posádka, mise, potápění, saturační |
Klíčová slova anglicky: | analogue environment, chemical senses, diving, food craving, hyperbaric, isolation, mission, saturation, small crew, smell, taste |
Akademický rok vypsání: | 2022/2023 |
Typ práce: | bakalářská práce |
Jazyk práce: | čeština |
Ústav: | Katedra psychologie a věd o životě (24-KPVZ) |
Vedoucí / školitel: | Mgr. Lenka Martinec Nováková, Ph.D. |
Řešitel: | skrytý![]() |
Datum přihlášení: | 17.10.2022 |
Datum zadání: | 24.06.2024 |
Datum potvrzení stud. oddělením: | 24.06.2024 |
Datum odevzdání elektronické podoby: | 07.01.2025 |
Datum proběhlé obhajoby: | 14.02.2025 |
Předmět: | Obhajoba bakalářské práce (YBOS001) |
Oponenti: | Mgr. Lukáš Hejtmánek, Ph.D. |
Seznam odborné literatury |
(Nekompletní) seznam literatury:
-- Ay, H., Salihoglu, M., Altundag, A., Tekeli, H., Memis, A., & Cayonu, M. (2014). The effect of hyperbaric conditions on olfactory functions. Undersea & Hyperbaric Medicine, 41(3), 203-207. -- Collins, D. L. (2003). Psychological issues relevant to astronaut selection for long-duration space flight: a review of the literature. Journal of Human Performance in Extreme Environments, 7(1), 43-67. doi: 10.7771/2327-2937.1021 -- Deb, S. K., Swinton, P. A., & Dolan, E. (2016). Nutritional considerations during prolonged exposure to a confined, hyperbaric, hyperoxic environment: recommendations for saturation divers. Extreme Physiology & Medicine, 5(1), 1. doi: 10.1186/s13728-015-0042-9 -- Dolan, E., Deb, S., Stephan, G., & Swinton, P. (2016). Brief communication: Self-reported health and activity habits and attitudes in saturation divers. Undersea and Hyperbaric Medicine, 43(2), 93-101. -- Drews, T., Nehring, M., Werner, A., & Hummel, T. (2021). The sense of smell is not strongly affected by ambient temperature and humidity: a prospective study in a controlled environment. European Archives of Oto-Rhino-Laryngology, 278(5), 1465-1469. doi: 10.1007/s00405-020-06436-3 -- Fischer, H.-G., Schmidtbauer, C., Seiffart, A., Bucher, M., Plontke, S. K., & Rahne, T. (2020). Contribution of ambient noise and hyperbaric atmosphere to olfactory and gustatory function. PLoS ONE, 15(10), e0240537. doi: 10.1371/journal.pone.0240537 -- Halbreich, U., & Steiner, J. E. (1977). An interaction between hyperbaric pressure and taste in man. Archives of Oral Biology, 22(4), 287-289. doi: https://doi.org/10.1016/0003-9969(77)90115-7 -- Jain, K. K. (2017). Effects of Diving and High Pressure on the Human Body Textbook of Hyperbaric Medicine (pp. 23-31). Cham: Springer International Publishing. -- Kuehn, M., Welsch, H., Zahnert, T., & Hummel, T. (2008). Changes of pressure and humidity affect olfactory function. European Archives of Oto-Rhino-Laryngology, 265(3), 299-302. doi: 10.1007/s00405-007-0446-2 -- Olabi, A.A., Lawless, H.T., Hunter, J.B., Levitsky, D.A., & Halpern, B.P. (2002). The effect of microgravity and space flight on the chemical senses. Journal of Food Science, 67(2), 468-478. doi: https://doi.org/10.1111/j.1365-2621.2002.tb10622.x -- Poláčková Šolcová, I., Šolcová, I., Stuchlíková, I., & Mazehóová, Y. (2016). The story of 520 days on a simulated flight to Mars. Acta Astronautica, 126, 178-189. doi: https://doi.org/10.1016/j.actaastro.2016.04.026 -- Sirmons, T. A., Roma, P. G., Whitmire, A. M., Smith, S. M., Zwart, S. R., Young, M., & Douglas, G. L. (2020). Meal replacement in isolated and confined mission environments: Consumption, acceptability, and implications for physical and behavioral health. Physiology & Behavior, 219, 112829. doi: https://doi.org/10.1016/j.physbeh.2020.112829 -- Smith, S. M., Davis-Street, J. E., Fesperman, J. V., Smith, M. D., Rice, B. L., & Zwart, S. R. (2004). Nutritional status changes in humans during a 14-day saturation dive: The NASA Extreme Environment Mission Operations V Project. The Journal of Nutrition, 134(7), 1765-1771. doi: 10.1093/jn/134.7.1765 -- Tomova, L., Wang, K. L., Thompson, T., Matthews, G. A., Takahashi, A., Tye, K. M., & Saxe, R. (2020). Acute social isolation evokes midbrain craving responses similar to hunger. Nature Neuroscience, 23(12), 1597-1605. doi: 10.1038/s41593-020-00742-z |