Témata prací (Výběr práce)Témata prací (Výběr práce)(verze: 368)
Detail práce
   Přihlásit přes CAS
Zmapování vlivu středomořské (košer stravy) a tradiční české stravy na výskyt kolorektálního karcinomu
Název práce v češtině: Zmapování vlivu středomořské (košer stravy) a tradiční české stravy na výskyt kolorektálního karcinomu
Název v anglickém jazyce: Mapping the influence of the Mediterranean (kosher diet) and traditional Czech diet on the incidence of colorectal cancer
Klíčová slova: středomořská dieta, tradiční česká strava, kolorektální karcinom, stravovací návyky, prevence rakoviny
Klíčová slova anglicky: Mediterranean diet, traditional Czech diet, colorectal cancer, eating habits, cancer prevention
Akademický rok vypsání: 2022/2023
Typ práce: diplomová práce
Jazyk práce: čeština
Ústav: III. interní klinika – klinika endokrinologie a metabolismu 1. LF UK a VFN (11-00530)
Vedoucí / školitel: MUDr. Bc. Petra Sládková, Ph.D.
Řešitel: skrytý - zadáno vedoucím/školitelem
Datum přihlášení: 12.10.2022
Datum zadání: 12.10.2022
Datum a čas obhajoby: 06.02.2024 08:00
Datum odevzdání elektronické podoby:30.11.2023
Datum proběhlé obhajoby: 06.02.2024
Předmět: Obhajoba diplomové práce (B02793)
Oponenti: Mgr. Kateřina Svěcená, Ph.D.
 
 
 
Předběžná náplň práce
Tato diplomová práce se zaměřuje na srovnání vlivu středomořské (košer) stravy a tradiční české stravy na výskyt kolorektálního karcinomu. Hlavním cílem studie bylo identifikovat rozdíly v stravovacích návycích Izraelců a Čechů a posoudit jejich potenciální dopad na vznik tohoto typu rakoviny. Výzkum zahrnoval analýzu stravovacích návyků, epidemiologická data a literární přehledy relevantních studií. Výsledky naznačují, že izraelská strava vykazuje pozitivní tendence ve srovnání s tradiční českou stravou, což může hrát klíčovou roli v prevenci kolorektálního karcinomu. Studie zdůrazňuje potřebu dalšího výzkumu a význam osvěty veřejnosti o výživových aspektech prevence rakoviny tlustého střeva a konečníku.
Předběžná náplň práce v anglickém jazyce
This diploma thesis focuses on the comparison of the influence of the Mediterranean (kosher) diet and the traditional Czech diet on the incidence of colorectal cancer. The main aim of the study was to identify differences in the eating habits of Israelis and Czechs and to assess their potential impact on the development of this type of cancer. The research included analysis of eating habits, epidemiological data and literature reviews of relevant studies. The results indicate that the Israeli diet shows positive tendencies compared to the traditional Czech diet, which may play a key role in the prevention of colorectal cancer. The study highlights the need for further research and the importance of educating the public about the nutritional aspects of colorectal cancer prevention.
 
Univerzita Karlova | Informační systém UK